Το μεγαλύτερο ελληνικό mega-yacht στην Άνδρο!

 

To mega-yacht  «Dream» που έφτασε σήμερα το πρωί της Πέμπτης 20/6 στην Άνδρο και αγκυροβόλησε έξω από τα Γιάλια - μήκους 106 μέτρων και πλάτους 16 μέτρων - ανήκει σε ένα εκ των ισχυρότερων Ελλήνων εφοπλιστών, τον Γιώργο Προκοπίου. Ο Προκοπίου έφτασε στην Άνδρο για τον συμπέθερο του, τον ανδριώτη εφοπλιστή Καΐρη από τα Λάμυρα. 

Το Dream που βλέπετε παραπάνω έξω από τα Γιάλια είναι το 36ο σε μέγεθος στον κόσμο και υπήρξε νεανικό του όνειρο. Νεαρός ιστιοπλόος όταν αντίκρισε για πρώτη φορά το πρώτο ουσιαστικά mega yacht της εποχής, τη θαλαμηγό του Αριστοτέλη Ωνάση, «Χριστίνα» στην Γλυφάδα είπε:  «Κάποτε θα αποκτήσω και εγώ ένα τέτοιο τεράστιο γιοτ». 

Ο Προκοπίου είναι επικεφαλής ναυτιλιακών εταιρειών, που είναι εισηγμένες στην αμερικανική χρηματαγορά. Βρίσκεται στη 15η θέση της λίστας των Lloyd’s με τις σημαντικότερες παγκοσμίως προσωπικότητες της ναυτιλίας με 116 πλοία στη θάλασσα και 21 υπό ναυπήγηση.

Το «Dream» ναυπηγήθηκε το 1997, σε τουρκική γιάρδα. Ονομαζόταν «TDI Karadeniz» και πλοιοκτήτρια εταιρεία ήταν η Turkish Maritime Lines. Εκανε κρουαζιέρες στη Μεσόγειο. Είχε μήκος 93 μέτρα και μεταφορική ικανότητα 180 επιβατών. Στο «Dream» ο Έλληνας tycoon βρήκε το κλασικό γιοτ, που θύμιζε και πλοίο. 

Το έφερε το 2008 στα ναυπηγεία της Χαλκίδας. Οι επισκευές του κράτησαν 10 ολόκληρα χρόνια. Το «Dream» παραδόθηκε τον Ιούλιο του 2018. Το γιοτ σχεδιάστηκε από την αρχή, όλα του τα μέρη, μηχανικά και μη. Καταρχάς έγιναν εργασίες επιμήκυνσης, με αποτέλεσμα, από τα 93 να φτάσει στα 106,5 μέτρα, με έξι καταστρώματα, 23 καμπίνες για επιβάτες  και 19 καμπίνες για το πλήρωμα. 

Στο mega yacht έχουν τοποθετηθεί υπερσύγχρονα συστήματα ώστε να μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κραδασμούς ακόμη κι όταν υπάρχει θαλασσοταραχή. Το interior design ανέλαβαν οι Simone Ciarmoli και Miguel Queda. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν, όπως μάρμαρα, ανοξείδωτος χάλυβας, γυαλί και δέρμα, ενδυναμώνουν την αίσθηση της απλής πολυτέλειας που ήθελαν οι ιδιοκτήτες στο γιοτ τους. 

Μερικά από τα αποφθέγματα του εντυπωσιάζουν για την απλότητα και την φιλοσοφία τους. Όταν βραβεύτηκε στο Λονδίνο είπε: "Με βραβεύσαν στο Λονδίνο με το βραβείο Lifetime Achievement. Και τους είπα ‘‘στην πατρίδα μας όσο ζεις σε μουντζώνουν. Το ότι με βραβεύσατε εν ζωή μου κάνει μεγάλη εντύπωση".

Όταν τον ρωτάνε για την επιτυχία λέει: "Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες. Πάντα έρχεται η καλή στιγμή. Οι κύκλοι υπάρχουν από την εποχή των φαραώ. Είχαμε τα επτά χρόνια με τις παχιές αγελάδες και μετά άλλα επτά χρόνια με καταστροφές. Η περιοδικότητα και η κυκλικότητα είναι μέσα στη φύση. Θέλει όμως να μένετε δυνατοί". Τέλος για την επιτυχία των Ελλήνων στη ναυτιλία: "Η ναυτιλία είναι μέσα στις φλέβες μας. Δεν είναι τυχαίο που η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό πλοίων στον κόσμο . Σε συζητήσεις που έχω με τους Κινέζους σε πολύ υψηλό επίπεδο μου έχουν πει: «Σκέψου να ήσασταν 100 εκατομμύρια τι θα κάνατε…»"...

ΠΗΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ: newmoney.gr

Φωτογραφίες: Εν Άνδρω

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κύριε διαχειριστά του Εν Ανδρω παρακαλούμε γράψτε και τον λόγο σύμφωνα με τον οποίο ήρθε το συγκεκριμένο σκάφος στο νησί μας. Ποιους έφερε και πόση σημασία έχει η ομάδα των προσωπικοτήτων που επισκέφθηκαν το νησί μας. Καλό θα ήταν να γνωρίζουν και οι Ανδριώτες τη σημασία των όσων διαδραματίζονται συχνά πυκνά στο νησί μας...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ότι ήξερα το έγραψα. Αν ξέρετε εσείς κάτι βοηθήστε μας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 4 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Όμορφες φωτό. Ευχαριστούμε.