ΑΝΔΡΟΣ: Ολοκληρώθηκε το μικρό αιολικό Μαραθιά-Καλυβαρίου

Ολοκληρώθηκε το μικρό αιολικό πάρκο στη θέση Μαραθιά Καλυβαρίου και θα λειτουργήσει μέχρι το τέλος του μήνα. Οι πρώτες εικόνες που αποτυπώσαμε είναι ενδεικτικές του χώρου που κατασκευάστηκε, του τοπίου όπως είναι σήμερα, του μεγέθους και της αισθητικής των μηχανών. Στην παραπάνω φωτογραφία η πρώτη από τις ανεμογεννήτριες (η πιο κοντινή) με φόντα τον μακρινό Κάβο Ντόρο, την Εύβοια και την εντυπωσιακή δύση. 

Το αιολικό απαρτίζουν τρεις ανεμογεννήτριες νέου τύπου ύψους 55 μέτρων κάθε μια και μήκους πτερυγίων 22 μέτρων έκαστο. Ανήκουν στην εταιρεία ΕΝΤΕΚΑ που επικεφαλής είναι ο Κ. Φιλιππίδης. Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπουμε το αιολικό πάρκο όπως εικονίζεται από κοντινό λοφίσκο. Υπάρχουν τρεις ανεμογεννήτριες, που απέχουν η μία από την άλλη 500 μέτρα. Συνδέονται με βατό χωματόδρομο. Μπροστά εικονίζεται ένα σπιτάκι όπου είναι ο χώρος που τοποθετούνται τα μηχανήματα ελέγχου, το ηλεκτρονικό και ηλεκτρολογικό υλικό που συνοδεύει την εγκατάσταση. Εκεί ελέγχουν οι τεχνικοί και μένει όταν χρειάζεται ο φύλακας.

Μια ακόμα φωτογραφία του αιολικού πάρκου όπως φαίνεται καθώς φτάνεις σε αυτό από το Καλυβάρι. Ανισοϋψείς οι τρεις ανεμογεννήτριες, καθώς εδράζονται σε διαφορετικού ύψους λοφίσκους της περιοχής, δεν δίνουν την εικόνα ενός συγκροτημένου πλήθους μηχανών. αλλά μερικών διάσπαρτων στο τοπίο νέου τύπου "ανεμόμυλων". Τα μελίσσια στην άκρη της φωτογραφίας αποτυπώνουν τις παραδοσιακές αγροτικές ενασχολήσεις, που συνεχίζονται γύρω από αυτές.

Το παλιό αιολικό πάρκο της ΔΕΗ στο Καλυβάρι έγινε πριν 32 χρόνια. Το αιολικό της ΔΕΗ στο Καλυβάρι (7 ανεμογεννήτριες) δίνει μια εικόνα ενός αυστηρά διατεταγμένου πεδίου με εν σειρά ανεμογεννήτριες σε σχετικά κοντινή απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων. Παρά το χαμηλότερο ύψος τους (30 μέτρα) και το φαρδύτερο μέγεθός τους (3 μέτρα στη βάση και 2, 50 στην κορυφή) δείχνουν ογκωδέστερες και με λιγότερο αεροδυναμική κατασκευή. Ήταν η εποχή που ξεκίναγαν τα αιολικά και η "βιομηχανία του ανέμου"  δεν είχε προχωρήσει σχεδιαστικά και κατασκευαστικά. Στην φωτογραφία μας απεικονίζονται 5 ανεμογεννήτριες που δουλεύουν (μετά από 32 χρόνια) και δύο χωρίς φτερά. Δεν δουλεύουν γιατί τα ανταλλακτικά τους μπλοκαρίστηκαν από τις κινητοποιήσεις του καλοκαιριού και δεν έφτασαν ποτέ στο Καλυβάρι. Μέσα στον επόμενο χρόνο οι 7 αυτές ανεμογεννήτριες προβλέπεται να αντικατασταθούν από μια μεγάλη που θα έχει την ίδια απόδοση.

Σήμερα όλα είναι εντελώς διαφορετικά. Ξεκινούν από την βάση που είναι περίπου 3,80 μέτρα πλάτος και καταλήγουν στην κορυφή που είναι γύρω στο 1,20 πλάτος. Αυτό τους δίνει μια αεροδυναμική στην μορφή και μια καλύτερη αισθητική. Τα φτερά είναι κι αυτά πολύ πιο αεροδυναμικά. Και η βάση τους που ακολουθεί τις κινήσεις του αέρα. Το χρώμα των νέων ανεμογεννητριών δεν είναι το εκτυφλωτικό λευκό, αλλά μάλλον είναι ένα παράξενο υπόλευκο, που στην συννεφιά γκριζάρει και στο ήλιο ανοίγει σε λευκό-μάτ απόχρωση, προσαρμοζόμενο στο τοπίο καλύτερα.

Οι μηχανές "κτίζονται" σε τρία επίπεδα. Από την βάση όπου έχει πλάτος 3,80, μπαίνουν μέσα οι τεχνικοί και με σκάλα που υπάρχει στο εσωτερικό ανέρχονται μέχρι την κορυφή και επισκευάζουν την όποια βλάβη υπάρξει. Γύρω απλώνεται ένας επίπεδος χώρος όπου μπορεί να προσεγγίσει μηχάνημα ή γερανός για κάποια επισκευή. Το επίπεδο διαμορφώθηκε από το χώμα της εκσκαφής (140 κυβικά περίπου), που απλώθηκε κι έγινε ένα το χωμάτινο επίπεδο γύρω από την ανεμογεννήτρια. 

Τις αισθητικές και κατασκευαστικές διαφορές μεταξύ του νέου και παλιού αιολικού τις βλέπει κανείς με γυμνό μάτι. Αρκεί να δει - πριν φτάσει το νέο αιολικό - τις δύο από τις τρεις καινούριες ανεμογεννήτριες να ξεπροβάλλουν στον ορίζοντα στα δύο χιλιόμετρα απόσταση πίσω από τον Άγιο Ονούφριο.

Και όταν προσπεράσει το ξωκλήσι να κοιτάξει ακριβώς αντίθετα προς τα πίσω. Θα διαπιστώσει τις μεγάλες διαφορές που έχει το νέο αιολικό από το προηγούμενο της ΔΕΗ που κατασκευάστηκε πριν 32 χρόνια. Είναι προφανές πως ο σχεδιασμός των αιολικών με τα χρόνια άλλαξε πολύ. 

 

Και το μικρό σπιτάκι όπου μπήκαν οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Από εκεί ξεκινά το καλώδιο με το οποίο συνδέεται το νέο αιολικό με το κεντρικό καλώδιο του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ 600 μέτρα μετά την στροφή του Αμόλοχου προς το Γαύριο. Εκεί συνδέεται το καλώδιο με το εναέριο δίκτυο μέχρι κολπίσκο στην περιοχή του Μακροτάνταλου. Από τον κολπίσκο το καλώδιο με το οποίο ηλεκτροδοτείται η Άνδρος περνά υποβρυχίως απέναντι και πηγαίνει για Αττική (περιοχή Ραφήνας-Λούτσας) φτάνοντας στην Παλλήνη και να συνδεθεί με το κεντρικό του ΔΕΔΔΗΕ/ΑΔΜΗΕ για όλη την Ελλάδα.

Οι δρόμοι για τις ανεμογεννήτριες στη βόρεια Άνδρο

Δύο πράγματα και για τους δρόμους που οδηγούν στις νέες ανεμογεννήτριες. Ο χωματόδρομος από το Καλυβάρι προς την Μαραθιά στρώθηκε επιμελώς με μηχανήματα και οδοστρωτήρα. Πλέον μπορεί να αναπτύξει κάποιος ικανοποιητικές ταχύτητες, καθώς είναι πολύ στρωτός και χωρίς εμπόδια. Αυτό δείχνει και το μικρό ΙΧ του φύλακα που προσπέρασε με ταχύτητα. Ο δρόμος αυτός χρησιμοποιείται και από τους ντόπιους για να πηγαίνουν στα ζώα τους και στα χωράφια τους. Από αυτή την άποψη διευκόλυνε και γι' αυτούς την κυκλοφορία.

Ο δρόμος και το καλώδιο. Ο δρόμος αυτός συνδέει το Καλυβάρι με το Γαύριο. Από το χωριό μέχρι 600 μέτρα μετά την διασταύρωση του Αμολόχου - προς το Γαύριο - επισκευάστηκε πλήρως στα πρανή. Καθαρίστηκαν και δεξιά και αριστερά και το ένα εκ των δύο πρανών σκάφτηκε και πέρασε το καλώδιο σε σχετικό όρυγμα. Μετά σκεπάστηκε επιμελώς. Ο καθαρισμός προφανώς θα γίνεται ετησίως ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο υπόγειο καλώδιο. 

Σε μεγάλο μήκος του δρόμου όπου υπάρχουν κατωφέρειες έγινε επίστρωση με οπλισμένο σκυρόδεμα για να τρέχουν τα νερά της βροχής και να μην χαλάνε το πρανές (και τον δρόμο). Και για να μην χαλάσει και το όρυγμα όπου πέρασε το καλώδιο. Το οπλισμένο τσιμέντο διασφαλίζει τα δύσκολα σημεία της διαδρομής ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα από τα νερά. Ο καθαρισμός και των δύο πρανών, αλλά και το στρώσιμο σε μεγάλο μέρος με τσιμέντο διόρθωσε και τον δρόμο προς το Καλυβάρι, σχεδόν σε όλο το μήκος. Αναμένεται μετά την κατασκευή και του μικρού αιολικού της ΔΕΗ στο Καλυβάρι (5 ανεμογεννητριών), την επόμενη χρονιά να ασφαλτοστρωθεί εκ νέου και το ένα χιλιόμετρο πριν το Καλυβάρι όπου ήταν χαλασμένη η άσφαλτος και χάλασε εντελώς με την κατασκευή του μικρού αιολικού στη Μαραθιά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΛΩΔΙΟ: Το μήκος του ειδικού καλωδίου από την Βόρεια Άνδρο μέχρι την Παλλήνη είναι γύρω στα 100 χιλιόμετρα. Κάθε χιλιόμετρο κοστίζει περίπου 1.000.000 ευρώ. Για να μπει νέο καλώδιο - ώστε να υποστηρίξει περισσότερες ανεμογεννήτριες στο νησί χρειάζονται περίπου 100.000.000 ευρώ. Κάτι που πλέον όπως μας είπαν οι ειδικοί είναι πολύ δύσκολο. Σήμερα το καλώδιο της Άνδρου σηκώνει μέχρι 150 MW. Από αυτά τα 80-120 τα έχει κλείσει η ΔΕΗ με το μεγάλο αιολικό (20-25 ανεμογεννήτριες) στον Καμπανό. Αν προσθέσουμε και τα 2 μικρά αιολικά στο Στενό (10 μηχανές) συν το μικρό της ΔΕΗ στο Καλυβάρι το υπάρχον καλώδιο από Άνδρο έκλεισε. Για να μπει νέο καλώδιο αμφίβολο πλέον λόγω υψηλού κόστους καλωδίου και χαμηλού κόστους κιλοβατώρας. Όλα δείχνουν πως πλέον αλλάζει σταδιακά ο σχεδιασμός. Τα νέα αιολικά προορίζονται είτε στη θάλασσα είτε σε διαδρομές κοντά στα κεντρικά δίκτυα. Αυτό οδηγεί στην αλλαγή του μοντέλου εγκατάστασης ανεμογεννητριών. Κάτι που τις απομακρύνει πλέον πέρα από την Άνδρο και τα νησιά των Κυκλάδων. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Να κινητοποιηθείτε και να ζητήσετε:
1. Να σταματήσει να σας πληρώνει η υπόλοιπη Ελλάδα το ρεύμα και να πληρώσετε εσείς το πραγματικό του κόστος και όχι εγώ που μένω στη Θεσσαλονίκη.
2. Παράλληλα με άλλη κινητοποίηση να ζητήσετε να γίνει έκτακτη απογραφή τον χειμώνα και να σταματήσει ο φασιστικός σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα διαχωρισμός της φοροαπαλλαγής.
3. Με τρίτη κινητοποίηση να ζητήσετε την κατάργηση του άλλου φασιστικού διαχωρισμού του μειωμένου Φ.Π.Α και εναρμονισμό με όλη την Ελλάδα.

Αν μετά από όλα αυτά δικαιωθείτε, επιτέλους δικαιούστε να βγείτε στους δρόμους μαζί με τα αδελφά νησιά όπως πχ και η Σκύρος για να διαδηλώστε για τις αποβολές των γιδιών, για τα ψυχολογικά των πουλιών και την αισθητική εικόνα των ανεμογεννητριών που ντρέπεστε να δείξετε στον Γερμανό τουρίστα!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καταπληκτικές εικόνες με τους ''ανεμόμυλους' 'Να τις στείλουμε στον ΕΟΤ για τουριστική προβολή της Χώρας μας στο εξωτερικό......

This comment was minimized by the moderator on the site

Μερικοί θεωρούν πως η επιθυμία ενός πράγματος υπάρχει και στους άλλους ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή οι ίδιοι διακατέχονται από την ίδια επιθυμία. Την φράση την είπε ο διάσημος Ολλανδός φιλόσοφος Μπαρούχ Σπινόζα που έζησε στον 17ο αιώνα. Την αφιερώνουμε σε όσους νομίζουν πως τα κίνητρα των άλλων είναι το ίδιο ταπεινά με τα δικά τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Οι εξαιρετικές φωτογραφίες αποτελούν αδιάψευστη μαρτυρία για τα μυθεύματατα που σκόπιμα και μονότονα επαναλαμβάνονται από τους γνωστούς κύκλους των πολέμιων των ανεμογεννητριών, για «μηχανές τέρατα», οπτική ρύπανση και άλλες τέτοιες ιδεοληπτικές τοποθετήσεις κατά των ΑΠΕ.
Σε λίγο,όταν θα ξεκινήσει η παραγωγική λειτουργία τους, θα καταρρεύσει και ο μύθος του θορύβου που κατά τους ίδιους είναι εκκωφαντικός και ακούγεται σε απόσταση χιλιομέτρων!
Γεγονός είναι ότι σύντομα οι αερολογίες τους θα αποτελούν μια φαιδρή ανάμνηση, αρκεί να πρυτανεύσει η λογική σε έναν χωροταξικο σχεδιασμό για τις ΑΠΕ και όχι μόνο που τόσο έχει ανάγκη το νησί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εγώ πάλι θα ήθελα να δω σε όλα τα πράνη που πέρασε το καλώδιο τσιμέντο να φαρδύνει και ο δρόμος και να γλιτώσουμε το χρονιατικο καθαρισμο σε αυτά. Τόσα λεφτά θα βγάλει η εταιρεία από την περιοχή ας αφήσει κάτι σχετικά μόνιμο πίσω της...

This comment was minimized by the moderator on the site

Φαινεται πραγματικά πανέμορφο. Ανυπομονουμε για τις χειμερινες μας περιπατητικες εξορμησεις, στους ανεμομυλους Καλυβαριου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Σαν να βλέπω το Super Ferry όρθιο!!!
Η γνωστή ανόητη αφίσα της οπισθοδρομικής κομπανίας του μεζεδοπωλείου των Αποικίων

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Ανδρος περνά επιτέλους στην σύγχρονη ενεργειακή εποχή, κοντρα στους οπισθοδρομικους του μεσαιωνα.