2021: Ήταν ένα δύσκολο, αλλά και... καλό καλοκαίρι!...

 

Η τουριστική περίοδος 2021 ολοκληρώθηκε τυπικά σήμερα Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021. Κατά την εκτίμηση ήταν μια καλή σεζόν τηρουμένων των έκτακτων καταστάσεων που επέβαλε η πανδημία στην χώρα και στην Άνδρο. Συγκρινόμενος ο Αύγουστος του 2021 με αυτόν του 2020 τον αφήνει μακριά πίσω. Συγκρινόμενος όμως με αυτόν του 2019, που ήταν ο καλύτερος των τελευταίων ετών, διαπιστώνουμε πως τον πλησιάζει σε κίνηση επιβατών στο 83% και καταλυμάτων στο 80%!!!

Οι συγκρίσεις με το 2020 είναι καταλυτικές: Τότε η κίνηση της χρονιάς είχε φτάσει στο 68% του 2019. Αυτό τα λέει όλα. Όμως και οι διαφορές του 2021 με το 2019 πολλές και τις έχουμε ήδη γράψει: (α) Τότε λειτουργούσαν περισσότερα καταλύματα. (β) Η σεζόν είχε αρχίσει νωρίτερα. (γ) Το 2021 ο τουρισμός ήταν αποκλειστικά σχεδόν από Έλληνες.

Ως προς τα ΙΧ το έχουμε κι αυτό γράψει: ήρθαν πολύ περισσότερα αναλογικά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Με δεδομένη την πτώση κατά 17% της κίνησης των επιβατών το 2019 διαπιστώνουμε ότι είχαμε μια ασήμαντη πτώση της τάξεως του 3,5%. Όπως, είχαμε γράψει μιλώντας με τις ακτοπλοϊκές εταιρείες υπήρχε άνοδος στα ΙΧ και την είχαμε προβλέψει ακριβώς από τις αρχές Αυγούστου.

Έτσι, εκεί που σε κάθε 10 επιβάτες αναλογούσε 1 ΙΧ εφέτος αναλογούσε σε κάθε 7 επιβάτες. Οι εταιρείες πρόβλεπαν άνοδο 3% και προέκυψε μεγαλύτερη. Αυξήθηκε δηλαδή το μεταφορικό έργο στα ΙΧ καλύπτοντας τις ζημίες από την πτώση των επιβατών τους.

Να σημειώσουμε και πάλι πως η κίνηση στα μπαρ και στα εστιατόρια δεν πλησίασε σε όλη τη σεζόν αυτή του 2019. Γιατί δεν υπήρξε Ιούνιος και μέρος του Ιουλίου. Γιατί δεν υπήρξαν μεγάλα beach party που προσέλκυαν νεαρούς ξένους κι Έλληνες και δεν υπήρξαν πανηγύρια που προσέλκυαν Ανδριώτες και Έλληνες. Και φυσικά όπως γράψαμε εγκαίρως η σεζόν έκλεισε πιο γρήγορα, αρχές Σεπτεμβρίου, σε σχέση με του 2019.

Παρά όλα τα παραπάνω αρνητικά η φετινή κίνηση ήταν κατά 17%-20% καλύτερη της περσινής, που ήταν μια κακή χρονιά. Από αυτή την άποψη η κοινωνία του νησιού νοιώθει καλύτερα.

Και νοιώθει καλύτερα γιατί και η τουριστική στόχευση του νησιού, των επιχειρηματιών και του Δήμου Άνδρου για πρώτη φορά συντόνισαν τον βηματισμό τους και παρά κάποιες αστοχίες στόχευσαν όλοι μαζί σωστά στον τουρισμό της Αττικής και στους επισκέπτες του Σαββατοκύριακου. Και αυτοί ήταν που τράβηξαν και Έλληνες από άλλα μέρη. Από αυτή την άποψη έγινε μια αρχή σωστή στην στόχευση. Λογικό λοιπόν να περιμένουμε και συνέχεια…

«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet