Αφορολόγητα: γονικές παροχές, δωρεές κινητής και ακίνητης περιουσίας

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου - Οικονομικό Πανεπιστήμιο

(Ακίνητες περιουσίες με υπεραξίες ζωής μπορούν πλέον να μεταβιβαστούν αφορολόγητα από γονείς στα παιδιά κλπ στην ανερχόμενη Άνδρο με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Πολλοί ήταν οι αναγνώστες που ρώτησαν τι σημαίνουν τα νέα μέτρα για τις γονικές παροχές, τις μεταβιβάσεις ακινήτων και χρηματικών ποσών σε συγγενείς πρώτου βαθμού που θα εφαρμόζονται από 1η Οκτωβρίου 2021. Ρωτήσαμε για όλα αυτά τον οικονομολόγο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών Κυριάκο Θωμά και μας έστειλε την παρακάτω απάντηση. Ήδη όμως του έχουμε απευθύνει ερώτημα και για το κτηματολόγιο και περιμένουμε απαντήσεις - ΕΝ ΑΝΔΡΩ) 

Αφορολόγητο 800.000€,  θεσπίζεται με βάση τις εξαγγελίες στην ΔΕΘ,  στη συνολική αξία της περιουσίας που μεταβιβάζεται εν ζωή από κάθε γονέα σε κάθε παιδί, από τον έναν σύζυγο στον άλλο, από παιδιά προς γονείς και από γιαγιάδες και παππούδες  προς εγγόνια.

Το αφορολόγητο στις γονικές παροχές θα ισχύει ανά γονέα που σημαίνει ότι και από τους 2 γονείς θα μπορούν να γίνουν αφορολόγητες παροχές μέχρι συνολικού ποσού  1.600.000€. Περιλαμβάνονται ακίνητα, οχήματα, μετοχές κτλ. Δηλαδή το αφορολόγητο όριο αφορά τόσο την ακίνητη όσο και την κινητή περιουσία.

Αφορολόγητες είναι και οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών (μετρητά) μέχρι 800.000€, όπως και οι δωρεές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000€ μεταξύ συζύγων, ή γιαγιάδες προς εγγόνια, και από παιδιά σε εγγόνια.  Εάν το δωριζόμενο ποσό υπερβαίνει τα 800 χιλ € τότε θα φορολογείται με 10%.

Οι διατάξεις αυτές εφαρμόζονται από 1η Οκτωβρίου 2021. Μέχρι σήμερα για την μεταβίβαση χρηματικού ποσού καταβάλλονταν φόρος 10%  για οποιοδήποτε ποσό. Από την 1η Οκτωβρίου θα καταβάλλεται φόρος (10%) μόνο για το ποσό άνω των 800 χιλ €. Εάν για παράδειγμα η δωρεά σε μετρητά ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ τότε ο φόρος ανέρχεται σε 20 χιλ € (800χιλ αφορολόγητο και 200 χιλ επί 10%).

Με βάση εκτιμήσεις το όριο των 800 χιλ € καλύπτει την οικογενειακή περιουσία του 85% των Ελληνικών νοικοκυριών. Τα ανωτέρω ισχύουν για γονικές παροχές, δωρεές εν ζωή. Για την  κληρονομία περιουσιακών στοιχείων η φορολογική κλίμακα παραμένει ως έχει με αφορολόγητο όριο τα 150χιλ €. Τέλος, ειδικές διατάξεις ισχύουν στην περίπτωση που η δωρεά προς τέκνο θα αφορά την αγορά α’ κατοικίας.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλό σας απόγευμα.
Το θέμα είναι λίγο πιο σύνθετο απο όσο ακούγεται.
Σίγουρα πρόκειται για θετικό/διευκολυντινό μέτρο/βήμα, αλλά υπάρχουν και άλλες παράμετροι που πρέπει να προσμετρηθούν.
Καλό θα ήταν (για πληρέστερη ενημέρωση) οι αναγνώστες του ανωτέρω θέματος, να επισκεφθούν και άλλους χώρους πληροφόρησης.
Ενας "καλός" σύνδεσμος είναι ο παρκάτω, όμως σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι.
http://www.fpress.gr/ypologistika-ergaleia/story//77348/ypologiste-monoi-sas-pote-sas-symferei-na-kanete-thn-gonikh-paroxi.
Με έκτίμηση
Νίκος Γ. Ζαρίκος