Aγρότες, επιδοτήσεις και φορολογικά βιβλία.

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου ΟΠΑ - Φοροτεχνικού  Ά Τάξης

Όσοι αγρότες έλαβαν εντός του 2020 επιδοτήσεις άνω των 5.000€ όφειλαν από 1/1/2021 να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Να αποκτήσουν δηλαδή βιβλίο εσόδων εξόδων με όλες τις προβλεπόμενες υποχρεώσεις και να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Εάν αυτά δεν έχουν γίνει θα πρέπει πλέον εκπρόθεσμα να υλοποιηθούν σήμερα με την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων.

Γι’  αυτό τον λόγο πάρα πολλά σημειώματα-προσκλήσεις προς αγρότες έχει αποστείλει η Ανεξάρτητα Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Τα σημειώματα αυτά έχουν ημερομηνία 16/8/2021 και με αυτά η ΑΑΔΕ ζητά από τους αγρότες να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Δηλαδή να αποκτήσουν Βιβλία Εσόδων-Εξόδων, να υποβάλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ κτλ.

Με τις διατάξεις του άρθρου 47 του ν. 4410/2016 οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017 και με την ΠΟΛ.1201/2016 δόθηκαν οδηγίες ως προς τον προσδιορισμό των κριτηρίων για την παραμονή στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ των αγροτών ή την μετάταξη τους στο κανονικό καθεστώς.  Το όριο ορίζεται στο ποσό των 15.000€ για πωλήσεις και περιλαμβάνει  την αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων και παροχών αγροτικών υπηρεσιών, καθώς και τις  5.000€ και περιλαμβάνει κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες επίσης στο προηγούμενο φορολογικό έτος

Τα σημειώματα τα οποία έφτασαν τις τελευταίες εβδομάδες σε πολλούς  αγρότες αφορούν κατά κανόνα στο γεγονός ότι έχουν περάσει το όριο των 5.000€ στην λήψη επιδοτήσεων.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;

Οι αγρότες θα έπρεπε να είχαν κάνει μετάταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ με ημερομηνία την 1/1/2021 και να το είχαν υλοποιήσει έως  31 Ιανουαρίου 2021. Ένα αυτό δεν έγινε τότε   πρέπει να γίνει σήμερα με την επιβολή του σχετικού πρόστιμου.

Επίσης θα πρέπει να υποβάλουν εκπρόθεσμα περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ για το 1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο του 2021 επίσης με την επιβολή του σχετικού προστίμου.

Με την προϋπόθεση ότι και οι τρεις δηλώσεις ΦΠΑ είναι πιστωτικές τα πρόστιμα είναι στα 409,00€ συν προσαυξήσεις, ενώ εάν υπάρχουν και χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ ( δηλαδή ο αγρότης πληρώνει ΦΠΑ) τότε αυξάνονται τόσο τα πρόστιμα όσο και οι προσαυξήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει οι αγρότες να κάνουν έλεγχο των επιδοτήσεων που έλαβαν εντός του 2020 και να επικοινωνήσουν με τον λογιστή τους για να αποφασίσουν και να υλοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τις επιταγές της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet