ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ Η ΑΝΔΡΟΣ: Κλείδωσε η διπλή σιδηροδρομική σύνδεση του προαστιακού στην Ραφήνα

 του Νίκου Καραγιάννη 

 

Το έργο αναβλήθηκε το 2020 για να επανέλθει τώρα με την έκδοση προκήρυξης. Το έργο θα κατασκευαστεί τα επόμενα χρόνια και επηρεάζει και την Άνδρο, καθώς θα μπορεί ο ξένος επισκέπτης να πηγαίνει απευθείας με τρένο σε λίγα λεπτά από το αεροδρόμιο στη Ραφήνα, αλλά και οι Ανδριώτες θα ξεχάσουν το ΚΤΕΛ.

Κλείδωσε η διπλή σιδηροδρομική σύνδεση της Ραφήνας που προβλέπει ότι θα γίνουν  οκτώ νέοι σταθμοί του Προαστιακού. Σύμφωνα με την προκήρυξη του έργου από την ΕΡΓΟΣΕ η επέκταση του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προς Ραφήνα θα γίνει και μέσω της Λεωφόρου Σταυρού-Ραφήνας (τμήμα της Αττικής Οδού) ξεκινώντας από τον Γέρακα και μέσω του αεροδρομίου της Αθήνας, “Ελευθέριος Βενιζέλος”.

Επιβεβαιώνοντας προηγούμενο ρεπορτάζ του ypodomes.com,  η διπλή σύνδεση περιλαμβάνει περίπου 25χλμ νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Από αυτά 23χλμ είναι διπλή και περίπου 2χλμ μονή. Οι δύο γραμμές θα μοιράζονται κοινό τμήμα 7χλμ. από την Αρτέμιδα μέχρι τον Τερματικό Σταθμό “Λιμένας Ραφήνας”.

Με το έργο αυτό ουσιαστικά καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό οι ανάγκες περιοχών με συνεχώς αυξανόμενο πληθυσμό σε περιοχές όπως το Πικέρμι, τα Σπάτα, η Αρτέμιδα και η Ραφήνα. Επίσης εξασφαλίζεται η συνεχής κίνηση προς το Αεροδρόμιο, το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά.

Επί της ουσίας με αυτή την επέκταση τα τρία σημαντικότερα επιβατικά λιμάνια της Αττικής, Πειραιάς, Ραφήνα και Λαύριο αποκτούν πρόσβαση στο σιδηρόδρομο και θα συνδεθούν μεταξύ τους σιδηροδρομικά.

Η σύνδεση από Αεροδρόμιο - που θα κατασκευαστούν οι νέοι Προαστιακοί Σταθμοί

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η προκήρυξη, η επέκταση του Προαστιακού από το αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει 5 νέες προαστιακές στάσεις και ένα νέο προαστιακό σταθμό:
-Συνεδριακό Κέντρο Αεροδρομίου
-Σπάτα
-Αρτέμιδα
-Διασταύρωση
-Ραφήνα
-Λιμένας Ραφήνας (Τερματικός- Προαστιακός Σταθμός)

Προβλέπεται η κατασκευή 12,5χλμ εξ` ολοκλήρου νέας σιδηροδρομικής γραμμής επί έρματος, ως επέκταση της υφιστάμενης γραμμής από τον τερματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, μέχρι τον Λιμένα Ραφήνας. Η νέα γραμμή προβλέπεται διπλή σε μήκος 10,5 χλμ και μονή σε μήκος 2 χλμ (τερματικό τμήμα Ραφήνας, περιοχή σήραγγας Ραφήνας) και περιλαμβάνει 5 χλμ. περίπου υπόγειου έργου. Η απόσταση του λιμένα της Ραφήνας από το αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 10-15 λεπτά, δίνοντας μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές σε όλη την περιοχή.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet