ΛΑΥΡΙΟ: Το γνωστό/άγνωστο λιμάνι των ανεμογεννητριών και άλλες μη γνωστές ιστορίες του αέρα...

Δύο σετ ανεμογεννητριών έφτασαν στην Άνδρο μέσα σε ενάμιση χρόνο. Το πρώτο το 2019 και το αποτέλεσαν οι τρεις ανεμογεννήτριες ENERCON της εταιρείας ΕΝΤΕΚΑ που τοποθετήθηκαν και ήδη συνδέθηκαν υπόγεια με το κεντρικό καλώδιο του ΑΔΜΗΕ στην περιοχή του Αμόλοχου και δουλεύουν κανονικά στο Καλυβάρι, στην περιοχή του Καμπανού. Το δεύτερο οι πέντε General Electric της εταιρείας Wind Green Power στο Φραγκάκι. Αυτή την περίοδο γίνονται οι υπόγειες διαδρομές των καλωδίων μέχρι τον Πιτροφό για να συνδεθούν με το κεντρικό δίκτυο και θα δουλέψουν κανονικά τον Μάρτιο του 2022.

Και οι δύο μεταφορές έγιναν από το λιμάνι του Λαυρίου που έχει αναδειχθεί ως το βασικό λιμάνι εισόδου των ανεμογεννητριών στη Νότιο Ελλάδα και στις Κυκλάδες. Με αυτές τις πληροφορίες κατά νου και την προτροπή αναγνώστη μας πως αυτό που ξέραμε για το Λαύριο έχει κατά πολύ αλλάξει τα τελευταία τρία χρόνια λόγω των δεκάδων ανεμογεννητριών που έχουν απλώσει στο λιμάνι και στους γύρω ελεύθερους χώρους αποφασίσαμε μια διαδρομή για να δούμε τον οργασμό της νέας τεχνολογίας που προωθεί η χώρα μας και η Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Αυτά που είδαμε και φωτογραφίσαμε μάς εντυπωσίασαν για τα μεγέθη και το πλήθος τους. Ολόκληρη η περιοχή του Λαυρίου έχει γεμίσει με δεκάδες κομμάτια ανεμογεννητριών. Μεγάλες επίπεδες εκτάσεις έχουν νοικιαστεί, περιφραχτεί, και έχουν εγκατασταθεί μέρη ανεμογεννητριών. Από το λιμάνι μέχρι χώρους έξω από το λιμάνι. Ένας οργασμός μεταφοράς ανεμογεννητριών στην Ελλάδα δια θαλάσσης γίνεται και το Λαύριο έχει αναδειχτεί σε μια βασική πύλη εισόδου της αιολικής τεχνολογίας στη χώρα μας. 

Κοιτάζοντας τις μάρκες των ανεμογεννητριών δύο κυριαρχούν εμφανώς στο Λαύριο: οι Vestas και οι Enercon. Ρωτώντας και διαβάζοντας στο διαδίκτυο διαπιστώνουμε πως η πρώτη είναι δανέζικη. Μάλιστα η Δακία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγούς ανεμογεννητριών παγκοσμίως. Και η δεύτερη γερμανική. Η Γερμανία ακολουθεί. Αν και όπως φαίνεται μοιάζει να χάνει έδαφος την τελευταία 4ετίας από την δανέζικη Vestas.

Όπως γράφει στο διαδίκτυο: Η Εnercon είχε κατασκευάσει περίπου 17.000 από τις συνολικά 29.000 ανεμογεννήτριες που είναι εγκαταστημένες στη Γερμανία. Και η Siemens Gamesa είναι η κορυφαία κατασκευάστρια ανεμογεννητριών παγκοσμίως για το 2017 με 8,7 γιγαβάτ, έναντι 8,6 γιγαβάτ της Vestas. Σύμφωνα με την εταιρεία το 2017 ήταν ένα μεταβατικό έτος, τόσο για τους κατασκευαστές, όσο και για τις χώρες. “Μόλις 140 μεγαβάτ χωρίζουν τη Siemens Gamesa και τη Vestas”, αναφέρει σχετικά με την ισχύ.

Όμως διαβάζοντας την δυναμική που ανέπτυξε η δανέζικη Vestas τα τελευταία τέσσερα χρόνια άφησε πίσω την Siemens και τις Enercon στις ανεμογεννήτριες. Η γερμανική εταιρεία βρέθηκε να έχει και ζημίες καθώς οι δανοί κερδίζουν έδαφος.

Σύμφωνα με την ειδησεογραφία:

"Η δανέζικη εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών Vestas προεπελέγη για το υπεράκτιο αιολικό πάρκο 900MW της EnBW στη Βόρεια Θάλασσα, στα ανοικτά της Γερμανίας, το οποίο θα κατασκευαστεί χωρίς επιδότηση. Αν αυτή η συμφωνία της 21ης Ιουλίου 2021 οριστικοποιηθεί, θα σημάνει την πρώτη εμπορική παραγγελία για το μοντέλο ανεμογεννήτριας V236-15.0MW της Vestas, και που αποτελεί σήμερα την πιο ισχυρή ανεμογεννήτρια στον κόσμο."

Κι ακόμα: "Με ανεμογεννήτριες της Vestas πρόκειται να κατασκευάσει η γερμανική RWE το χερσαίο αιολικό πάρκο Selinus, συνολικής ισχύος 25 MW στη Σικελία της Ιταλίας. Η παράδοση προγραμματίζεται να γίνει το τρίτο τρίμηνο του 2022, ενώ η θέση σε λειτουργία το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου χρόνου." Επίσης: Η Vestas, η δανική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανέλαβε αιολικό έργο 55 MW, στην ανατολική Κίνα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Η παράδοση και η έναρξη της λειτουργίας του εξοπλισμού για το έργο στην επαρχία Jiangsu της Ανατολικής Κίνας αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2018."

Και πάλι: "Μία πρωτότυπη υπεράκτια ανεμογεννήτρια 15 μεγαβάτ σχεδιάζει να εγκαταστήσει η Vestas στη Δανία, σύμφωνα με ανακοίνωσή της. Η ανεμογεννήτρια, θα εγκατασταθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 σε κέντρο δοκιμών στη Δυτική Γιουτλάνδη της Δανίας και αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το τέταρτο τρίμηνο του 2022." Και τέλος: "H Vestas δέχτηκε παραγγελίες ύψους 588MW για παροχή ανεμογεννητριών στον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και τις ΗΠΑ καθώς το δεύτερο τρίμηνο του έτους ολοκληρώθηκε."

Τα παραπάνω εκπλήττουν τον μη έχοντα γνώσεις στο θέμα αναγνώστη. Η περιδιάβαση στο τεράστιο πάρκο εναπόθεσης των Α/Γ στο Λαύριο εκπλήττει τον μη ειδικό επισκέπτη. Επιστρέφοντας πίσω κι ανοίγοντας στον υπολογιστή την Wikipidia διαβάζει κανείς το πως απέκτησε τέτοιο κεντρικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή η μικρή Δανία στις ανεμογεννήτριες. 

ΟΙ ΑΠΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Στο Wikipidia γράφει:

"Η χρήση της αιολική ενέργειας από ανθρώπους εμφανίστηκε "για πρώτη φορά στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Τα πρώτα ιστορικά στοιχεία της χρήσης της φαίνονται στην Αγγλία, κατά τον 11ο ή 12ο αιώνα και υπάρχουν αναφορές πως Γερμανοί σταυροφόροι έμαθαν την τεχνογνωσία των ανεμογεννητριών στη Συρία περίπου το 1190. Από τον 14ο αιώνα, οι ολλανδικοί ανεμόμυλοι χρησιμοποιούνταν για την αποστράγγιση περιοχών κοντά στο δέλτα του Ρήνου. Προηγμένες ανεμογεννήτριες έχουν περιγραφεί από τον Κροάτη εφευρέτη Φάουστο Βεράνζιο. Στο βιβλίο του "Machinae Novae" (1595) περιέγραψε ανεμογεννήτριες με κυρτά πτερύγια ή σχήματος V.

Η πρώτη ανεμογεννήτρια παραγωγής ρεύματος ήταν μία μηχανή φόρτισης μπαταριών που εφευρέθηκε τον Ιούλιο του 1887 από τον Σκωτσέζο ακαδημαϊκό Τζέιμς Μπλιθ στο Μέρικιρκ της Σκωτίας.[5] Λίγους μήνες αργότερα ο Αμερικανός εφευρέτης Τσαλρς Φ. Μπρας κατάφερε να κατασκευάσει την πρώτη αυτόματη ανεμογεννήτρια και, έπειτα από διαβούλευση με τους Τζάκομπ Σ. Γκιμπς και Μπρίνσλεϊ Κόουλμπερντ, καθηγητές του τοπικού πανεπιστημίου, κατάφερε να ηλεκτροδοτήσει το Κλίβελαντ. Αν και η εφεύρεση του Μπλιθ κρίθηκε ασύμφορη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ανεμογεννήτριες φάνηκαν πιο αποδοτικές σε χώρες με μικρή πυκνότητα πληθυσμού."

 

Η πρώτη αυτόματη ανεμογεννήτρια κατασκευασμένη στο Κλίβελαντ το 1887 από τον Τσαρλς Φ. Μπρας. Είχε 18 μέτρα ύψος, ζύγιζε 4 τόνους και παρήγαγε 12 kW.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ

Και συνεχίζει:

"Στη Δανία από το 1900, υπήρχαν περίπου 2500 ανεμόμυλοι για τα μηχανικά φορτία όπως οι αντλίες και τα ελαιοτριβεία, με την παραγωγή να εκτιμάται σε ισχύ περίπου 30 MW. Οι μεγαλύτερες μηχανές είχαν 24 μέτρα ύψος με τέσσερα πτερύγια των 23 μέτρων. Στις ΗΠΑ, από το 1908 υπήρχαν 72 ανεμογεννήτριες που παρήγαγαν από 5 ΚW έως 25 ΚW. Την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, κατασκευάστηκαν στις ΗΠΑ 100.000 ανεμόμυλοι το χρόνο, κυρίως για άντληση νερού.

Από τη δεκαετία του 1930, οι ανεμογεννήτριες ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένες σε αγροκτήματα, κυρίως στις ΗΠΑ, όπου δεν είχε κατασκευαστεί ακόμα δίκτυο διανομής ηλεκτρισμού. Εκείνη την περίοδο, οι τιμές του χάλυβα ήταν χαμηλές και ως εκ τούτου πολλές ανεμογεννήτριες στηρίζονταν σε χαλύβδινο σκελετό.

Ένας πρόδρομος της σύγχρονης ανεμογεννήτριας βρίσκονταν στη Γιάλτα το 1931. Παρήγαγε 100 ΚW, είχε 30 μέτρα ύψος και συνδεόταν με ένα τοπικό δίκτυο διανομής 6.3 ΚV. Έχει αναφερθεί πως η ετήσια ικανότητα παραγωγής έφτανε το 32%, ποσοστό που δεν διαφέρει από τις σύγχρονες ανεμογεννήτριες.

Το φθινόπωρο του 1941, η πρώτη ανεμογεννήτρια MW βρίσκονταν στο Βερμόντ. Λειτούργησε μόνο για 1.100 ώρες πριν υποστεί σοβαρή βλάβη. Δεν επισκευάστηκε ποτέ, λόγω έλλειψης υλικών κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η πρώτη ανεμογεννήτρια που ήταν συνδεδεμένη στο εθνικό δίκτυο λειτούργησε το 1951 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κατασκευάστηκε από την εταιρεία John Brown & Company στις Ορκάδες.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, στη Δανία ξέσπασαν διαμαρτυρίες κατά της χρήσης πυρηνικής ενέργειας. Αυτό ώθησε τη χώρα να αναπτύξουν μικροτουρμπίνες ικανότητας 22 ΚW. Κατά τη δεκαετία του 1980, πολλοί οργανισμοί και συνεταιρισμοί άσκησαν πίεση στην κυβέρνηση για την κατασκευή μεγαλύτερων τουρμπίνων σε όλη τη χώρα. Στη συνέχεια, οι ακτιβιστές (κυρίως στη Γερμανία), οι νεοϊδρυθέντες κατασκευαστικές εταιρείες στην Ιαπωνία και οι επενδύσεις στις ΗΠΑ πίεσαν τις κυβερνήσεις αυτών των κρατών για την κατασκευή ανεμογεννητριών. Εταιρείες δημιουργήθηκαν στην Ινδία και στην Κίνα. Από το 2012, η δανέζικη εταιρεία Vestas θεωρείται ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ανεμογεννητριών."

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet