Οι εφοπλιστές αναβαθμίζουν τον τουρισμό της Άνδρου: το κτήμα που λίγοι ήξεραν...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Το εντυπωσιακό κτήμα των 11 στρεμμάτων όπου θα γίνει νέο ξενοδοχειακό κατάλυμα στο Νειμποριό

Το 2010 παλαιός αυτοδιοικητικός μου έλεγε με συνωμοτικό ύφος πως «την ανάπτυξη στην Άνδρο δεν την θέλουν οι εφοπλιστές». Κι αυτό γιατί «θέλουν το νησί να παραμείνει ως έχει και να το απολαμβάνουν αυτοί το καλοκαίρι». Απάντησα στον ιδιωτικό ισχυρισμό του δημόσια γράφοντας πως «ήταν μια αντίληψη άλλων εποχών». Και εξήγησα πως αντιθέτως ήταν οι εφοπλιστές που κληροδότησαν στην Άνδρο σχολεία, γηροκομείο, πλατείες, πεζοδρόμους, γήπεδα, νεοκλασικά σπίτια, ιδρύματα, ομίλους και πολλά έργα κοινής ωφέλειας.

Υπέροχες ελιές, κυπαρίσσια, ήπιες κλίσεις... 

Την ανάπτυξη στην Άνδρο πολέμησαν - έγραφα τότε - κυρίως βολεμένοι μικροαστοί, δημόσιοι υπάλληλοι, μικροκομματικοί και μικροπαραταξιακοί παράγοντες. Γιατί η ανάπτυξη του νησιού ανέτρεπε το "θερμοκήπιο" μέσα στο οποίο ζούσαν και άνοιγε το κοινωνικό και επιχειρηματικό παιχνίδι και έβαζε «νέους παίκτες» σε αυτό. Άλλωστε οι παλιοί εφοπλιστές και η παλιά αστική τάξη της Άνδρου είχαν από χρόνια φύγει στην Αθήνα. Και η αναφορά ήταν πλέον άνευ περιεχομένου.

Αυτά γράφαμε για την παλαιά τάξη πραγμάτων το 2010. Αυτά γράφαμε και το 2015. Την διαφορά την βλέπουμε σήμερα που στην δημαρχία πλειοψηφούν στελέχη του ιδιωτικού τομέα. Επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιωτικοί υπάλληλοι. Κάπως έτσι άρχισε ο Δήμος Άνδρου να δουλεύει.

Θέα στην Χώρα και στον φάρο. Και τα κυπαρίσσια που κόβουν τον βορειοανατολικό άνεμο....

Εδώ και μερικά χρόνια οι εφοπλιστές της Άνδρου πέρα από τα καράβια τους άρχισαν να επενδύουν επιχειρηματικά σε θέματα που αφορούν την Άνδρο. Τα πλοία των αδελφών Στεφάνου στην ακτοπλοΐα συνέβαλαν ώστε η γραμμή μας να αποκτήσει μια ακόμα αξιόπιστη εταιρεία. Κάτι που συνέβαλε στην ύπαρξη πλέον δύο πλοίων ημερησίως και τον χειμώνα και τέσσερα το καλοκαίρι. Κάτι που έχουν μόνο μεγάλα νησιά. Και βεβαίως «τα πλοία είναι οι δρόμοι μας» όπως πολύ σοφά διακήρυξε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος.

Στο κάτω μέρος του κτήματος λεμονιές ολάνθιστες και πορτοκαλιές...

Τώρα – όπως όλα δείχνουν – ήρθε η ώρα οι εφοπλιστές να επενδύσουν σε μεγάλα ιδιωτικά έργα στον τουρισμό. Οι αδελφοί Στεφάνου εστίασαν στον τουρισμό και ξεκίνησαν στο Μπατσί και στο Νειμποριό επενδύσεις. Στο Μπατσί είναι η Βίλα Ευανθία που είναι το επόμενο τουριστικό στοίχημα του Δημήτρη Στεφάνου που έχει ξεκινήσει σχέδια γι΄ αυτήν και τα 8 στρέμματα της στο Μπαστί. 

Όμως, το μεγάλο τουριστικό στοίχημα του Δημήτρη και του Γιώργου Στεφάνου είναι ο Νειμποριός. Η παραμελημένη παραλία της Χώρας που τα τελευταία χρόνια ανεβαίνει σε κίνηση. Αλλά χωρίς τουριστικές επενδύσεις δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί στην μικρή Ριβιέρα της Χώρας και της Άνδρου.

Τα μπαγκαλόουζ του Γιώργου Στεφάνου ήδη ανακαινίζονται. Και θα ακολουθήσουν κι άλλα...

Μέχρι σήμερα η Χώρα έχει 2-3 καλά ξενοδοχεία, μερικές καλές σουίτες και ενοικιαζόμενα. Λείπουν τα παραλιακά ξενοδοχεία και μπαγκαλόουζ που θα δώσουν το κάτι παραπάνω στην τουριστική εικόνα και θα δημιουργήσουν την επιπλέον προστιθέμενη τουριστική αξία στην Χώρα και στην Άνδρο. 

Η κίνηση του Γιώργου Στεφάνου να αγοράσει τα παλιά μπαγκαλόουζ του Νειμποριού, να τα αναβαθμίσει και να βάλει εμπρός να δουλέψουν με εντελώς νέο τρόπο από τον επόμενο χρόνο ήταν το πρώτο βήμα. Τα σχέδια της επέκτασης τους τα επόμενα χρόνια είναι το αμέσως επόμενο στοίχημα.

Η είσοδος του κτήματος των 11 στρεμμάτων του Δημήτρη Στεφάνου. Το κτήμα έχει επιπλέον μεγάλη πρόσοψη στο Νειμποριό...

Και τώρα ήρθε και η κίνηση του Δημήτρη Στεφάνου, που με την αγορά του κτήματος Φαρακούκη έκτασης 11 στρεμμάτων στο Νειμποριό. Μια περιοχή που λίγοι ξέρουν μιας και το κτήμα απλώνεται αμφιθεατρικά σε ένα ήπιο ανάγλυφο από την παραλία και το παλιό σπίτι μέχρι ψηλά στην κλιμακωτή πλαγιά που είναι κατάφυτη με ελιές, λεμονιές και πορτοκαλιές και περιβάλετε από βόρειο-ανατολικά από κυπαρίσσια. Ένα κτήμα φιλέτο για τουριστική ανάπτυξη.

Επισκεφθήκαμε και φωτογραφίσαμε το κτήμα και μιλήσαμε με τον Δημήτρη Στεφάνου στο τραπέζι της Θεοσκεπάστου. Τα σχέδια του μιλούν για ένα πρότυπο τουριστικό ξενοδοχείο. Θα το σχεδιάσουν εξαιρετικοί αρχιτέκτονες και θα μπει σε τροχιά λειτουργίας σε μερικά χρόνια.

Και βεβαίως έχει και όλο το οικόπεδο πίσω από το κτίριο της πρόσοψης 

Με τις δύο τουριστικές επενδύσεις των αδελφών Στεφάνου στο Νειμποριό  θα αλλάξουν οι επιχειρηματικές  ισορροπίες, καθώς θα αναβαθμιστεί ο Νειμποριός και η Χώρα τουριστικά, αλλά και η Άνδρος γενικότερα.  Να λοιπόν που οι εφοπλιστές που εφόπλισαν την Χώρα με τόσα λαμπρά οικοδομήματα, ιδρύματα, έργα υποδομής και πολιτισμού, επιστρέφουν να κάνουν την διαφορά και στον τουρισμό.

Και δεν θα είναι πια οι μόνοι. Ήδη ετοιμάζεται και άλλη σημαντική επένδυση από μεγάλο επιχειρηματία ανδριώτη στο Νειμποριό. Αλλά γι’ αυτή θα επανέλθουμε σε προσεχές κείμενο μας…

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ελπίζω πως δεν θα χτιστεί κανένα τέρας στο Νειμποριό!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Φυσικά και αξίζουν τα Αμέρσιστα Συγχαρητήρια όλων μας οι αδελφοί Στεφάνου για τις νέες τους αυτές Επιχειρηματικές επεκτάσεις στον καθαρά Τοιυριστικό Τομέα , αυτόν της Διαμονής - αφού ήδη με εξαιρετική Επιτυχία επένδυσαν από χρονια στην Ακτοπλοΐα. Τα δικά μου δε τους τα απονέμω με μεγάλη ικανοποίηση, καθώς στο παρελθον τους έχω προσεγγίσει και προτείνει σειρά Τουριστικών Υποδομών που θεωρώ ότιη Άνδρος έχει ανάγκη. Έχοντας αποφοιτήσει απο την Αρχιτεκτονική Σχολη του Ε.Μ.Π. το 1987 και έχοντας ταξιδεύψει σε ολόκληρη την Νότια Ακτογραμμή της Ευρώπης προς την Μεσόγειο και τους πλέον διάσημους Τουριστικούς προορισμούς : Βενετία - Νάπολη - Σαν Ρέμο - Μονακό - Κυανή Ακτή (Κάννες - Αντιμπ - Μασσαλία) - Βαρκελώνη - Μαγιόρκα - Ιμπίζα - Ακτή Πορτογαλίας (Φάρο - Πόρτο), διαμόρφωσα πρώϊμα την απόψη του Αρχιτέκτονα που αποσκοπει στην κάθε μορφής Βιώσιμη Συν-Ανάπτυξη του Τουρισμού με τις λοιπές ήδη τοπικές δραστηριότητες . 'Ετσι επιστρέφοντας και ανοίγοντας το Γραφείο μου στην Άνδρο θέλησα όλα αυτά να τα υπηρετήσω και ήδη από το 1990-1992 ξεκίνησα να ξεχωριζω ιδιαίτερα Ακίνητα - Μέρη και Ιδιαιτερότητες της Άνδρου : ΞΕΝΙΑ "Τρίτων" στην Χώρα - Βίλλα "Ευανθία" - Πύργος Αθηναίου στις Στραπουργιές - ευρύτερη περιοχή Χαλκολιμιώνα και Αποθηκών - κ.αλ. Οταν το 1998 δημιούργησα την οικογενειακή ΑΝΔΡΙΑΤΤΙΚΑ (Μελετητική - Κατασκευαστική - Αναπτυξιακή - Real Estate) μερικά ακίνητα προστέθηκαν στον ιστότοπο Πωλήσεων - οπιως η Βίλα "Ευανθία" και το Κτήμα Φαρακούκη, ενώ και μεγάλες εκτάσεις (εκατοντάδων στρεμμάτων) καταλλήλες για Ολοκληρωμένες Μονάδες προστέηκαν επισης. Κατανοητό ειναι νομίζω οτι παραμένω πρόθυμος να συνεργαστώ με τους αδελφους Στεφάνου για τον Αρχιτεκτονικό - Περιβαλλοντικό Σχεδιασμό με Προτάσεις σύγχρονες και καινοτομικές.