Το Ιράν κατάσχεσε δύο ελληνικά τάνκερ! Το ένα ανδριώτικο της Polembros!!!!!!

Το ανδριώτικων συμφερόντων και υπό ελληνική σημαία και νηολόγιο Άνδρου τάνκερ της Polembros του Σπύρου Πολέμη, που "κατασχέθηκε" από το Ιράν ως αντίποινα της κατάσχεσης του ρωσικού πλοίου και του ιρανικού πετρελαίου στον Κάβο Ντόρο.

Ένοπλοι του ιρανικού ναυτικού κατάσχεσαν σήμερα δύο ελληνικά τάνκερ στον Περσικό Κόλπο. Εκτιμάται ότι πρόκειται για «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο με το ιρανικό πετρέλαιο που κατασχέθηκαν στην Κάρυστο από την Ελλάδα στα πλαίσια των "κυρώσεων" που επιβλήθηκαν τόσο και στη Ρωσία όσο και στο Ιράν.

Στο πρώτο ελληνικό πλοίο, το Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη, βρίσκονταν 25 άτομα πλήρωμα. Εξ αυτών οι δύο είναι Έλληνες. Στο δεύτερο, το  Prudent Warrior, βρίσκονται 23 άτομα εκ των οποίων 7 Έλληνες και ένας Κύπριος (λέγεται πως είναι ο καπετάνιος). Το δεύτερο είναι της ανδριώτικης εταιρείας Polembros Shipping Limited του γνωστού ανδριώτη εφοπλιστή Σπύρου Πολέμη. Το Prudent Warrior είναι και υπό την ελληνική σημαία και είναι στο νηολόγιο Άνδρου! Να σημειώσουμε ακόμα πως ο Σπύρος Πολέμης έχει 10 τάνκερ όλα σε ελληνική σημαία και όλα σε νηολόγιο Άνδρου.

Για πράξη «πειρατείας» μιλά το ελληνικό ΥΠΕΞ και προέβη σε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. Την ίδια ώρα αγωνία επικρατεί αυτή τη στιγμή στις ελληνικές αρχές, στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες και στις ελληνικές ναυτικές οικογένειες για την κατάληψη ενόπλων του Ιράν στα δύο ελληνικά πλοία στον Περσικό Κόλπο. Μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί εφικτό να υπάρξει επικοινωνία του υπουργείου Εξωτερικών ή του Εμπορικής Ναυτιλίας με τα πλοία, ωστόσο οι ελληνικές αρχές είναι σε επιφυλακή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειές τους. Οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι πιθανό να είναι «αντίποινα» για το ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές αρχές στην Κάρυστο, στα πλαίσια δυτικών "κυρώσεων" προς τις δύο χώρες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Φωτογραφία αρχείου των δύο τάνκερ που κατασχέθηκαν στον Περσικό από τους Ιρανούς.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του γνωστοποιεί πως προχώρησε σε έντονο διάβημα προς τον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα κάνοντας λόγο για πράξη «πειρατείας». Όπως σημειώνεται η ανακοίνωση, «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε προ ολίγου έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο». Και καταλήγει πως «ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν».

ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο. Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Ακολούθησε αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας. Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν. Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.

ΠΗΓΗ: ΜΗΝΑΣ ΤΣΑΜΟΠΟΥΛΟΣ - ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

O Λοτσάρης φταίει