Αντίποινα στην Αθήνα, μήνυμα στον Μπάιντεν. Νέα απειλή για 17 ακόμα ελληνικά τάνκερ! Τι είπε η Polembros...

Το πλοίο Prudent Warrior της Polembros του Σπύρου Πολέμη, νηολογίου Άνδρου και υπό ελληνική σημαία

ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ

Πράξη αντεκδίκησης χαρακτηρίζουν οι New York Times την κατάσχεση από το Ιράν των δύο τάνκερ ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο, την ώρα που η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων ναυτικών κορυφώνεται. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα:

«Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές της, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναφορές δύο ημιεπίσημων ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων, Tasnim και Fars News που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η κατάσχεση αφορά στο δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» το οποίο δεσμεύθηκε από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022.

Τα σημεία όπου έδωσαν σήμα τα δύο ελληνικά τάνκερ πριν από την κατάληψή τους από τις δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης

ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΑΚΟΜΑ 17 ΤΑΝΚΕΡ

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε ο Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον. Οι NYT υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το πρακτορείο ειδήσεων Tasmin, προειδοποίησε ότι και άλλα 17 τάνκερ που αυτή τη στιγμή πλέουν στον Περσικό Κόλπο υπό ελληνική σημαία θα κατασχεθούν από το Ιράν αν δεν επιστραφεί το κατεσχεμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Η POLEMBROS

Εκπρόσωπος της Polembros Shipping στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται το Prudent Warrior, κατασκευής 2017, είπε ότι η εταιρεία είχε χάσει την επικοινωνία με το πλοίο με πλήρωμα συνολικά 24 ατόμων, Ελλήνων και Φιλιππινέζων. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τη Βασόρα του Ιράκ και -σύμφωνα με πληροφορίες- μεταφέρει φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Από το ίδιο λιμάνι είχε αποπλεύσει και το Delta Poseidon, με πλήρωμα 25 ατόμων.

 TO ΙΡΑΝ

Το Ιράν έχει ιστορικό αντιποίνων κατάσχεσης πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο και στο Στενό του Ορμούζ ως απάντηση στα πλοία που μεταφέρουν το πετρέλαιό του που σταματήθηκαν ή κατασχέθηκαν. Όμως το περιστατικό την Παρασκευή, σημειώνεται, σηματοδότησε την πρώτη φορά εδώ και μήνες που ένα πλοίο υπό ξένη σημαία έγινε στόχος του Ιράν. Μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, το Ιράν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής την κατάληψη των δύο τάνκερ με ελληνική σημαία στον Περσικό Κόλπο. Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) αναφέρει: «Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα νερά του Περσικού Κόλπου».

ΠΗΓΗ: CNN Greece 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημερα αας,
Εχει απολυτο δικιο ο andriotis…μυθικα κερδη κερδη διατηρουν αυτο το παιχνιδι

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ Θεέ, σε παρακαλώ, δώσε δύναμη στη Δύση να έρθει σε ειρηνευτική κατάσταση γιατί το μόνο που θέλει η Δύση είναι πόλεμος.