Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών και στην Άνδρο

Του Κυριάκου Θωμά

Οικονομολόγου - Φοροτεχνικού

Ένας νέος νόμος έρχεται να βοηθήσει με νέα φορολογικά κίνητρα τους επιχειρηματίες και τους αγρότες της Ελλάδας και της Άνδρου φυσικά να μετεξελιχθούν μέσω συνεργασιών και σχηματισμού εταιρειών και να ανέβουν επίπεδο δίνοντας ώθηση στους εαυτούς τους και στο νησί μας. Με δεδομένη την ατομική και μικρής βάσης επιχειρηματικότητα στο νησί μας καλό θα ήταν οι επιχειρηματίες της Άνδρου να δουν αν μπορούν να τον εκμεταλλευτούν και να ανέβουν επίπεδο.

 Αναλυτικά, φορολογικά κίνητρα για την μεγέθυνση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα (και στην Άνδρο) φέρνει  ο ν. 4935/2022  διευκολύνοντας τις συνενώσεις, συνεργασίες και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται ο νόμος ανέρχονται σε περίπου 800 χιλιάδες. Απ' αυτές το 95% έχει ως 10 εργαζόμενους και 672 μεγάλες με πάνω από 250.

Συγκεκριμένα παρέχεται έκπτωση φόρου 30% στα κέρδη του νομικού προσώπου που θα προκύψει για διάστημα 9ετών και με την προϋπόθεση ότι το φορολογικό όφελος που θα προκύψει δεν θα ξεπερνάει τις 500 χιλ ευρώ, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος της ημερομηνίας ολοκλήρωσης του μετασχηματισμού ή της ημερομηνίας εισφοράς της ατομικής επιχείρησης. Ο νόμος στην περίπτωση των αγροτών βοηθά περισσότερο και η έκπτωση φόρου ανέρχεται σε 50%. Ειδικότερα ο φορολογικός συντελεστής για τις συγχωνεύσεις μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και αντίστοιχα στο 11% για τους αγρότες. Προϋπόθεση η νέα εταιρική σχέση να έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη.

Όλες οι διοικητικές άδειες σε περίπτωση εισφοράς ατομικής επιχείρησης, συμπεριλαμβανομένων και των προσωποπαγών αδειών συνεχίζουν να υφίστανται υπέρ της νέας εταιρείας, ενώ παρέχεται απαλλαγή από λοιπά τέλη και φόρους (υπεραξίας, τελών χαρτοσήμου, συγκέντρωσης κεφαλαίου, μεταγραφής κτλ). Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα  μεταφοράς πιθανής υφιστάμενης  ζημιάς των μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων για συμψηφισμό με μελλοντικά κέρδη του νέου προσώπου που δημιουργείται.

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet