ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗ: Τιμητικές διακρίσεις στην τυποποίηση αγροτικών προϊόντων της Άνδρου!...

Ένα μέρος από το πλήθος των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων της Άνδρου.

Μια λίαν εξαιρετική πρωτοβουλία πήρε ο δήμαρχος Άνδρου στο επίσημο τραπέζι ανήμερα της πανανδριακής γιορτής της Θεοσκεπάστου. Για πρώτη φορά επέλεξε μια σειρά ανδριώτικων επιχειρήσεων τυποποιούν ανδριώτικα προϊόντα με σκοπό την κάλυψη της αγοράς του νησιού και την εξαγωγή τους εκτός Άνδρου. Απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε 12 επιχειρήσεις τυποποίησης ανδριωτικών αγροτικών προϊόντων. Πρόκειται για μια έμπρακτη αναγνώριση του αθόρυβου και δημιουργικού έργου αυτών των επιχειρηματιών στην οικονομία της Άνδρου και στην αναβίωση μέρους της σπουδαίας αγροτικής καλλιέργειας του νησιού. 

Οι διακρίσεις ξεκίνησαν με την για πρώτη φορά εμφανιζόμενη μπύρα Άνδρου. Η διάκριση αναφέρεται στην Ανδριώτικη Μπύρα «Andrus Beer». Απονεμήθηκε στον Κορθιανό επιχειρηματία Χρήστο Γλυνό για την πρωτοεμφανιζόμενη μπύρα «ANDRUS BEER», φτιαγμένη με Ανδριώτικο νερό. Την διάκριση απένειμε ο ΓΓ του υπουργείου Ναυτιλίας. Μανώλης Κουτουλάκης.

Η επόμενη διάκριση ήταν για το «Οινοποιείο Κουρτέση». Απονεμήθηκε στον ανδριώτη επιχειρηματία Μάκη Κουρτέση για το εξαιρετικό οινοποιείο του που βρίσκεται στην περιοχή Υψηλού Άνδρου και το οποίο παράγει ροζέ, λευκό και κόκκινο οίνο, από πιστοποιημένες βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης, για την φιλοσοφία της Βιοδυναμικής καλλιέργειας παράγει ελαιόλαδο βιολογικής πιστοποίησης, το οποίο προσφάτως έτυχε ενθουσιώδους αποδοχής από την Κουζίνα του Λευκού Οίκου. Την απένειμε ο έπαρχος Άνδρου Δημήτρης Λάσκαρης.

Ακολούθησε διάκριση επίσης απονεμήθηκε στο Οινοποιείο - εμφιαλωτήριο «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΑΒΑΡΗ CAVO D' ORO». Την παρέλαβε ο νεαρός Δημήτρης - Συμεών Στάβαρης για το Οινοποιείο – Εμφιαλωτήριο «ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ΣΤΑΒΑΡΗ CAVO D' ORO», που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Συμεών (Λειβάδιζα, Βιτάλι). Με πρακτικές παραδοσιακές και φιλικές προς το περιβάλλον, καλλιεργεί στον Άγιο Συμεών και την Παλαιστού (Μακροτάνταλο) τοπικούς αμπελώνες, που ανήκουν στην οικογένεια Στάβαρη για περισσότερο από έναν αιώνα, έχοντας λάβει Αμπελουργικό Μητρώο από το 1990. Εμφιαλώνει και διαθέτει στο κοινό τις τοπικές ποικιλίες Μοσχάτο Άσπρο, Ποταμίσι Λευκό, Ροδίτης Ροζέ, και Αηδάνι Μαύρο. Την διάκριση απένειμε ο πλοιοκτήτης Δημήτρης Στεφάνου.

Τιμητική διάκριση δόθηκε και στο Οινοποιείο «STRATIS VINEYARDS». Απονεμήθηκε στην Ελένη Στρατή για το Οινοποιείο «STRATIS VINEYARDS», που βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα «Κατάβολος» στο Μέσα Βουνί Άνδρου, από το έτος 2012. Με πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας και βιολογικού κρασιού, παράγονται τα κρασιά «Πετρένια» Λευκός οίνος, «Κουμάρι» Ροζέ και «Κουμάρι» Ημίγλυκο. Την απένειμε η βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Κατερίνα Μονογιού.

Ακολούθησε τιμητική διάκριση στο «Οινοποιείο Δημητρίου Μάστορη».  Απονεμήθηκε στον Δημήτριο Μάστορη για το οινοποιείο του «ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΜΑΣΤΟΡΗ», που βρίσκεται στην περιοχή Χώνες Κορθίου, το οποίο παράγει του οίνους “Pheroe” White, “Apanemo” Roze και “Koumari” Red. Την διάκριση απένειμε ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ Φίλιππος Φόρτωμας.

Ακολούθως έχουμε δύο διακρίσεις απονεμήθηκαν στον επιχειρηματία Δημοσθένη Βαρούτη. Η πρώτη ατομική για την Αποσταγματοποιία - Ποτοποιία «ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΙΟ ΑΝΔΡΟΥ», η οποία παράγει στον Πιτροφό τα προϊόντα «Androp» και συγκεκριμένα απόσταγμα στέμφυλων, τσίπουρο, ούζο,  πεπαλαιωμένο τσίπουρο 12 μηνών και λικέρ. Την βράβευση έκανε η ΓΓ Νοτίου Αιγαίου Μαριάννα Νικολαΐδου. Και ακολούθως και μια ομαδική. Η δεύτερη αναφέρεται στην εταιρία «ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ ΕΕ». Απονεμήθηκε στους Γεώργιο Κοντομάρκο, Δημοσθένη Βαρούτη και Ευάγγελο Καλαδάμη για την εταιρία «ΛΕΜΟΝΙ ΑΝΔΡΟΥ ΕΕ» και για τα προϊόντα «ΕΥΑΝΔΡΟΣ», τα οποία είναι: λεμονάδες με ή χωρίς ζάχαρη, συμπυκνωμένοι χυμοί από πορτοκάλι και μανταρίνι, καθώς και μαρμελάδες εσπεριδοειδών από Ανδριώτικους καρπούς. Την ομαδική απονομή έκανε ο ηγούμενος Ευδόκιμος, της Μονής Παναχράντου.  

Διάκριση επίσης δόθηκε στην τυποποίηση του ιστορικού ελαιοτριβείου «Επαγρίς- Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΡΛΟΣ & ΣΙΑ ΕΕ». Απονεμήθηκε Γεώργιο Κάρλο για το ιστορικό ελαιοτριβείο του, το οποίο από το έτος 1980 παράγει εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο με ελιές αποκλειστικά από την Άνδρο, ενώ πρόσφατα έχει λάβει πιστοποίηση HACCP - ISO 22000. Την διάκριση απένειμε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος.

Διάκριση εν συνεχεία δόθηκε στο οικογενειακό αλλαντοποιείο «ΑΦΟΙ ΤΡΙΔΗΜΑ». Απονεμήθηκε στον Σταύρο Τριδήμα για το οικογενειακό αλλαντοποιείο, που βρίσκεται στο Γαύριο Άνδρου και παράγει χειροποίητα προϊόντα όπως, ντόπια λουκάνικα, λούζα, ζιλαδιά, μπέικον, πρόβειο σαλάμι, προσούτο, μπριζόλες, ψαρονέφρι, όλα με κρέας από οικογενειακές φάρμες της βόρειας Άνδρου.

Ακολούθησε διάκριση στην «ΦΑΡΜΑ ΚΟΛΙΤΣΑ». Η Φάρμα Κολίτσας από το έτος 1969, παράγει στην περιοχή Απροβάτου παραδοσιακά Ανδριώτικα τυριά, βούτυρο, ρυζόγαλο και γιαούρτι. Όμως λόγω ανωτέρας βίας δεν μπόρεσε εκπρόσωπος της να παραστεί για την παραλαβή της. Η διάκριση θα αποσταλεί.

Διάκριση και στην Κορθιανή εταιρία "Τυροκομικά Άνδρου (Ασούτης Οικογένεια)". Απονεμήθηκε στον Νικόλαο Ασούτη της Κορθιανής εταιρίας "Τυροκομικά Άνδρου (Ασούτης Οικογένεια)" για την δεκαπενταετή προσφορά της στον χώρο της τυροκομίας, με την παραγωγή εξαιρετικών τοπικών τυριών. Την διάκριση απένειμε η πλοιοκτήτρια Λασκαρίνα Καρασταμάτη από τα Αποίκια. 

Τέλος διάκριση και στο οικογενειακό τυροκομείο  «Παραδοσιακές Γεύσεις της Ιωάννας». Απονεμήθηκε στην Ιωάννα Πολίτου για το οικογενειακό τυροκομείο «Παραδοσιακές Γεύσεις της Ιωάννας», το οποίο λειτουργεί από το έτος 2007 στην περιοχή του Κορθίου και παράγει παραδοσιακά τοπικά τυριά, βούτυρο, αλλά και ζυμαρικά από γάλα της Άνδρου. Την διάκριση απένειμε ο πλοιοκτήτης Δημήτρης Στεφάνου από τις Στενιές. 

Και για το τέλος ο δήμαρχος επιδεικνύοντας ομαδικό πνεύμα κάλεσε στο βήμα των απονομών και απένειμε ευχαριστίες και εύφημο στους ανδριώτες μαγείρους από το νησί που προσφέρθηκαν να μαγειρέψουν εθελοντικά για τα δύο τραπέζια της γιορτής, στον παπα-Μιχάλη εφημέριο της εκκλησίας της Θεοσκεπάστου που ήταν ο συντονιστής όλων των εκδηλώσεων περί την Θεοσκέπαστη και στις έξι συνεργάτιδες του, που έκαναν την γραμματειακή στήριξη της διοργάνωσης των δύο τραπεζιών και των βραβεύσεων. Ήταν μια κίνηση ευγένειας και αναγνώρισης του ρόλου του εθελοντισμού που έχει ανάγκη το νησί.

 

Άλλη μια φωτογραφία των τυποποιημένων αγροτικών προϊόντων των οποίων οι επιχειρηματίες έλαβαν τιμητικές διακρίσεις ανήμερα της Θεοσκεπάστου από τον Δήμο Άνδρου ως επιβράβευση των προσπαθειών τους για το ξύπνημα του αγροτικού τομέα στο νησί. 

ΥΓ. Μέχρι το 2019 τα επίσημα τραπέζια της Θεοσκεπάστου αφορούσαν τους επίσημους προσκεκλημένους, την διοίκηση και ορισμένα πρόσωπα διακριθέντα από το νησί. Ήταν δηλαδή κλειστά. Οι προσκεκλημένοι ήταν 50-60 όλοι κι όλοι. Και δεν είχαν κάλυψη των ΜΜΕ. Από το 2020 μέχρι σήμερα, παρά τις ακυρώσεις και δυσκολίες της πανδημίας, είναι πολύ πιο ανοικτά. Καλούνται διοίκηση και αντιπολίτευση, καλούνται οι πρόεδροι Κοινοτήτων, οι διευθυντές των σχολείων, οι επιχειρηματίες, οι εθελοντές και οι χορηγοί, που συνεισφέρουν στο νησί και στον Δήμο. Καλούνται πάνω από 200 άτομα. Καλούνται και τα ΜΜΕ του νησιού και τους παρέχονται όλες οι εξυπηρετήσεις για το έργο τους. Χρηματοδοτούνται κυρίως όπως και παλαιότερα από το Ίδρυμα Κυδωνιέως το οποίο έγινε πιο γενναιόδωρο. Κι όπου δεν αρκούν τα χρήματα προσφεύγει σε εθελοντές και χορηγούς. Στο εφετινό τραπέζι των βραβεύσεων συνεισέφεραν οι αδελφοί Στεφάνου. Και στα δύο τραπεζια πλήθος εθελοντών. Από το 2020 μέχρι σήμερα τα επίσημα τραπέζια, επιπλέον, αποτελούν βήμα τιμητικών διακρίσεων αθλητικών, επιχειρηματικών και κοινωνικών επιτευγμάτων. Η Άνδρος έμαθε πια να τιμά πρόσωπα και επιτεύγματα. Αυτά ως επίλογο στις πολυάριθμες εκδηλώσεις και βραβεύσεις των ημερών. 

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Oλα σοφά και καλά καμωμένα στην εορτή της Παναγιάς μας.Ο επίλογος όμως του παπα-Μιχάλη Καλαμπούκη πρέπει να προβληματίσει όλους αυτούς(& εμάς) που θέλουν να δουλεύουν για το καλό της Ανδρου από διοικητικά κέντρα(μετερίζια). Το γενικό καλό πάντα θα προηγείται του ατομικού καλού & συμφέροντος. Δεν αντέχει ο τόπος την εσωστρέφεια αν θέλουμε να ακμάσει . Αυτό πρέπει να ξεκινάει κατ'αρχήν από εμάς, τους κατοίκους-δημότες. Αν απαξιώσουμε με την ψήφο μας κάθε μη πολιτική αντιπαράθεση και στρέψουμε την προσοχή μας μακριά από την τοπική μικροπολιτική-θολή κουλτούρα, τότε υποχρεωτικά και οι δημοτικοί εκλεγμένοι θα έχουν ένα δρόμο να βαδίσουν. Ενα δρόμο ΣΥΜΠΝΟΙΑΣ και ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ για το κοινό συμφέρον μας που ταυτίζεται με την πρόοδο του ΝΗΣΙΟΥ μας, της ΑΝΔΡΟΥ.