Ακτοπλοϊκά νέα ενόψει καλοκαιριού...

Το καλοκαίρι είναι εδώ. Το δείχνουν τα πολλά δρομολόγια των συμβατικών πλοίων από Ραφήνα για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο-Πάρο. Το δείχνουν οι μεγάλες πληρότητες των ταχυπλόων που κάνουν την γραμμή Ραφήνα, Τήνο, Μύκονο, Πάρο, Ίο, Σαντορίνη. Το δείχνει και το νέο πλοίο, το Andros Queen, που θα δρομολογηθεί τέλος του μήνα για Άνδρο-Τήνο-Μύκονο. 

Βρεθήκαμε χτες βράδυ στη Ραφήνα με τον Πέτρο Ζούρα, τον ανδριώτη λογιστή του Super Express, από τον Φελλο. Έφτασε στις 20:30 στη Ραφήνα με το Super Express που δούλευε. Το ταχύπλοο ήταν σχεδόν πρωτόκολλο σε επιβάτες και αυτοκίνητα. Αποβίβαζε σχεδόν 20 λεπτά.

Πίνοντας με τον Πέτρο μια μπύρα με γαύρο στον Μύλο χαζεύαμε τα άλλα πλοία που έφτασαν Κυριακή βράδυ σταδιακά: το Αικατερίνη, το Andros, ο Θεολόγος και το Superferry. Με σαφώς λιγότερο κόσμο αυτά μιας και το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε. Αλλά όλο και κάτι αποβίβασαν. Το λιμάνι της Ραφήνας μέχρι τις 22:00 είχε κίνηση. Μετά ερήμωσε. Απέμεινε μόνο η άφιξη του τοπικού του Superferry από Άνδρο, που έφτασε στις 23:30. 

Κατά τα άλλα η είδηση είναι πως το Andros Queen αναμένεται στο τέλος της εβδομάδας να φύγει από Πέραμα και να ταξιδέψει για Ραφήνα. Το πρώτο του ταξίδι μετά την μεγάλη μετασκευή. Στη Ραφήνα θα μείνει για να συμπληρώσει τις τελευταίες ετοιμασίες του. Ήδη για το πλοίο έχουν κοπεί εισιτήρια για την Παρασκευή 30 Ιουνίου. 

Η συζήτηση μετά με την βοήθεια διερχομένων φίλων του Πέτρου πέρασε στα ακτοπλοϊκά και τα δημοτικά των νησιών. Κάποιοι Τηνιακοί και έδωσαν ραπόρτο και για τα ακτοπλοϊκά και για τα δημοτικά της Τήνου. Πολύ ενδιαφέρουσα η παρατήρηση τους για τη ζημιά που κάνουν οι εκλογές μέσα στο καλοκαίρι. Κόβουν την κίνηση των επισκεπτών με το μαχαίρι για Τήνο. Και ίσως και για Άνδρο.

Όπως εξήγησε πολύπειρος Τηνιακός οι επισκέπτες στη Μεγαλόχαρη έρχονται από όλη την Ελλάδα. Και όλοι θα μείνουν στους τόπους τους να ψηφίσουν κυβέρνηση να τελειώνουν. Το ότι θα έρθουν μερικοί Τηνιακοί για να ψηφίσουν ελάχιστα βοηθά ένα τουριστικό νησί όπως η Τήνος που ζει από τους επισκέπτες του. Το ίδιο συμβαίνει και στην Άνδρο προσέθεσε ο επίσης πολύπειρος Πέτρος Ζούρας. Συνεπώς, οι καλοκαιρινές εκλογές βλάπτουν σοβαρά τον εγχώριο τουρισμό καταλήξανε.

Κάπου εδώ ολοκληρώθηκε η βραδιά και η ακτοπλοϊκή ενημέρωση μας. Η βραδιά παρέπεμπε - όπως θυμάμαι από τα διαβάσματα μου - στις πρώτες ειδησεογραφικές στιγμές του αγγλικού Τύπου τον 17ο αιώνα. Τότε που εκδότες και διευθυντές των πρώτων αγγλικών εφημερίδων για να μαζέψουν τα νέα κατέφευγαν στα καπηλεία και στις ταβέρνες του ανατολικού Λονδίνου. Εκεί στο ποταμολίμανο του Τάμεση μεταξύ μιας μπύρας κι ενός θαλασσινού μεζέ μάζευαν νέα από μακριά και μάθαιναν τι έγινε από συζητήσεις με ναυτικούς και καραβοκύρηδες της εποχής, που έρχονταν από μακριά. 

Και βεβαίως κατέγραφαν ιδίοις όμμασι και την κίνηση του λιμανιού του Λονδίνου. Αυτό σκεφτόμουν αργά τη νύχτα ανηφορίζοντας με τα πόδια από το λιμάνι...

Διαμαντής Μπασαντής

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet