ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ: Επισκέπτες, πανηγύρια, εκπτώσεις, αναγνωσιμότητες, επιχειρηματικότητα, Σαββατοκύριακα...

 

Διανύουμε την εβδομάδα του 15αύγουστου που κατά παράδοση είναι η κορύφωση της καλοκαιρινής σεζόν. Μια κορύφωση που ξεκίνησε από την  Παρασκευή 11 Αυγούστου και μέχρι και την Δευτέρα 14 Αυγούστου έφτασε τους 11.000 επιβάτες και στα 2.680 ΙΧ σε αφίξεις. Αριθμοί σχεδόν πρωτόγνωροι για Άνδρο.

Αυτό όμως που αποκαλύπτει το τουριστικό μοντέλο της Άνδρου δεν είναι οι αφίξεις, αλλά οι αναχωρήσεις το ίδιο τετραήμερο. Αναχώρησαν λοιπόν από το λιμάνι του Γαυρίου 8.200 επιβάτες και 1.700 ΙΧ. Αριθμοί που αποτυπώνουν πως η Άνδρος πλέον είναι νησί Σαββατοκύριακου ακόμα και τον 15αύγουστο όπως αποκαλύπτουν οι αναχωρήσεις της Κυριακής 13/8 και της Δευτέρας 14/8.

Είναι η εγγύτητα του νησιού στην Αττική, ο σύντομος χρόνος ταξιδιού, το μικρότερο κόστος της διαδρομής (από τα επόμενα νησιά) και οι ομορφιές της, που τουριστικά έχουν κατακτήσει όλα τα ΜΜΕ της Αθήνας. Αποτέλεσμα να φέρνουν πολλούς για Σαββατοκύριακο (ακόμα και τον 15αυγουστο) στην Άνδρο.

Η άνοδος της Άνδρου ως κοντινού προορισμού έχει διαφανεί και από πέρσι και εμπεδώθηκε εφέτος. Οι μήνες Ιούνιος και Ιούλιος το επέδειξαν. Πέρα από τις προσωπικές αποτιμήσεις των επαγγελματιών και επιχειρηματιών του νησιού που μπορεί να μιλάνε για μια μικρή πτώση σε σχέση με πέρσι η πραγματικότητα είναι πως ο Ιούνιος, αν πέρασε με εκλογές, είχε μερικά πολύ καλά Σαββατοκύριακα. Ο δε Ιούλιος που άνοιξαν και οι παραλίες πήγε πολύ καλά.

Σημαντικό πως οι εκπτώσεις των εισιτηρίων που έγιναν τον Ιούλιο - κάθε Τρίτη και Τετάρτη - ενίσχυσαν κυρίως οικογένειες που ήθελαν να ταξιδέψουν πέρα από ένα τριήμερο, αλλά και τους παραθεριστές που πηγαινοέρχονται. Και οι δύο αυτές κατηγορίες εστίασαν στις εκπτώσεις και βελτίωσαν την απόδοση σε μέρες με σχετικά μειωμένη κίνηση.

Να σημειώσουμε πως παρά τον περιορισμό των καλοκαιρινών πάρτι στις παραλές εφέτος είχαμε μεγάλη επισκεψιμότητα στα πανηγύρια του νησιού. Από την Άρνη που ξεκίνησε με ρεκόρ μέχρι το Μακροτάνταλο και από την Παλαιόπολη και την Καπαριά μέχρι την Πίσω Μεριά χιλιάδες ήταν αυτοί που επέλεξαν οικογενειακώς τα χωριά της Άνδρου και τα μεγάλα πανηγύρια του καλοκαιριού. Το μοντέλο του καλοκαιριού της Άνδρου περιλαμβάνει πλέον και τα πανηγύρια, εντείνοντας έτσι τον οικογενειακό τουρισμό.

Το ότι η Άνδρος εφέτος και για πρώτη φορά ξαφνικά μπήκε στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ αποτυπώνει κι αυτό την τουριστική άνοδο. Το ότι οι επισκέπτες – αλλά και οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ - πλέον εξαπλώνονται πολύ πέρα από το Μπατσί και πλημμυρίζουν και την Χώρα δείχνει πως σχεδόν όλο το νησί θεωρείται τουριστικός προορισμός. Επαγγελματίες και επιχειρηματίες θα πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα ώστε την επόμενη χρονιά να είναι έτοιμοι από όλες τις πλευρές για ένα νησί που θα είναι πλέον στην τουριστική αιχμή περισσότερο από όσο το παρελθόν.

Τα παραπάνω λένε τα δρομολόγια των τακτικών πλοίων η κίνηση των ταχυπλόων, η κίνηση των επιβατών, η συχνά πλημμυρισμένη από κόσμο Χώρα, το Μπατσί με το αδιαχώρητο τις μέρες της αιχμής, αλλά και το Κόρθι,  όπου είναι μέρες που δεν βρίσκεις να παρκάρεις στην παραλιακή οδό και γεμίζουν στενά και μακρινά δρομάκια.

Το δείχνει όμως και η πρωτόγνωρη επισκεψιμότητα του Εν Άνδρω. Καθημερινά οι επισκέπτες/αναγνώστες του σάιτ μας ξεκινούν από τους 4.000 μοναδικούς επισκέπτες και φτάνουν και ξεπερνούν εύκολα τους 6.000. Ενώ τις μέρες αιχμής ξεκινούν από 7.000 και φτάνουν μέχρι 11.000!!! Αριθμοί πολύ πέρα από τα όρια του νησιού μας. Το Εν Άνδρω αποτελεί πλέον μια καθημερινή παρουσία στις Κυκλάδες, στη Ραφηνα και στους όπου γης Ανδριώτες και φίλους της Άνδρου.  

Τέλος, ο καιρός στάθηκε σύμμαχος στην τουριστική Άνδρο. Ο Αύγουστος προχωρά χωρίς τρελά μποφόρ, μόνο με δροσερά μελτέμια, ο Ιούλιος είχε καύσωνα με θάλασσες λάδι, ι Ιούνιος ήταν ότι καλύτερο. Κι ο Σεπτέμβριος δείχνει να έρχεται καλός. Η σεζόν της Άνδρου ξεπέρασε πλέον το δίμηνο. Η Άνδρος ξεπέρασε τον παλιό εαυτό της. Μένει να το καταλάβουν και κάποιοι τελευταίοι επιχειρηματίες της που έχουν μείνει να αναμασούν για «την Άνδρο με την σεζόν του ενάμιση μήνα». Η Άνδρος έχει πλέον πολύ μεγαλύτερη σεζόν που απλώνεται σχεδόν σε όλα τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού. Μαζί με αυτό έχει αλλάξει και το μοντέλο κατανάλωσης των επισκεπτών. Αλλά αυτό είναι θέμα για άλλο κείμενο...

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Άντε, να γίνει και λίγο πιο ανθρώπινο το λιμάνι/ζούγκλα από το ασύδοτο παρκάρισμα/στάθμευση αυτοκινήτων και προχωράμε!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλά όλα αυτά αλλά το θέμα έλλειψης νερού φέτος έχει καταντήσει εκνευριστικό. Δεν επιτρέπεται το 2023 να μην υπάρχει ένα πλήρως λειτουργικό δίκτυο ύδρευσης σε ενα νησί σαν την Άνδρο.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ ευστοχο το αρθρο σας αλλα πρεπει να αφησουν οι επαγγελματιες του νησιου την μιζερια και να αποκτησουν συνηδειση σωστης προσφορας στους επισκεπτες οπως σωστα αναφερετε. Τοτε ολα θα πανε καλα μαζι τις αναγκαιες υποδομες που εχουν προγραμματιστει απο τον Δημο