Άνδρος: πλάτανος 800 ετών κλαδεύεται!...

 

Οι κορυφές του γέρικου πλατάνου μετά τον καθαρισμό... 

Πλάτανος περίπου 800 ετών κλαδεύτηκε σήμερα από όλα τα ξερά κλαδιά που τον βάραιναν και είχαν γίνει επικίνδυνα. Πρόκειται για το κεντρικό και μεγάλο πλατάνι  στην αυλή της Μονής Παναχράντου που καθαρίστηκε εντελώς σήμερα μετά από συστηματική 6ωρη εργασία της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Σύμφωνα με τον γέροντα Ευδόκιμο ο πλάτανος δεν είχε σχεδόν ποτέ καθαριστεί συστηματικά καθ' όλη την διάρκεια του 20ου αιώνα.

Το σχήμα πλέον έχει μαζευτεί και ο πλάτανος έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πάλι πλούσιο φύλλωμα...

Η ηλικία του πλατάνου είχε εκτιμηθεί, όπως εξήγησε ο γέροντας Ευδόκιμος στους παρεβρισκόμενους, προ ετών από ειδικό γεωπόνο που είχε έρθει στο μοναστήρι της Παναχράντου και ο οποίος είχε εργαστεί στο Άγιο Όρος όπου απέκτησε εμπειρία από αντίστοιχα δέντρα που υπάρχουν στον Άθω.

Ο πυρσσβέστης επί το έργον... 

Η προσπάθεια καθαρισμού του τεράστιου πλατάνου είχε ξεκίνησει πέρσι. Και πάλι με την συνδρομή της πυροσβεστικής υπηρεσίας η οποία τότε είχε απλώς κόψει μερικά κλαδιά που ξέφευγαν επικίνδυνα. Η σημερινή επιχείρηση ολοκλήρωσε το εγχείρημα και ο πλατανος απέκτησε καλαίσθητο σχήμα και έγινε και ασφαλής. Εξασφαλίστηκε έτσι η παραμονή ή η διέλευση των επισκεπτών της Μονής κάτω από αυτόν.

Περίπου δύο τόνοι ξύλα. Εδώ μερικά από αυτά....

 Τα ξύλα που μαζεύτηκαν ήταν περίπου δύο τόνους και θα χρησιμοποιηθούν στο μαγείρεμα στη θέρμανση της κουζίνας του μοναστηριού. Το όλο εγχείρημα έγινε μετά από άδεια του δασαρχείου και υπό την επίβλεψη ειδικού γεωπόνου που ήρθε από την Αθήνα.

Φωτορεπορτάζ από την όλη επιχείρηση 

Οι δύο παραπάνω φωτογραφίες: Οι πυροσβέστες προετοιμάζονται...

Ο Ευδόκιμος παρακολουθεί την επιχείρηση στις κορφές του πλατάνου...

Κι εκεί ψηλά στην κορυφή ο πυροσβέστης με το αλυσοπρίονο συνεχίσει να κόβει το ξερό κλαδί... 

Οι δύο τελευταίες φωτογραφίες: ο πυροσβέστης καθαρίζει το δέντρο και τα ξερά κλαδιά στις κορυφές....

"Εν Άνδρω" 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet