Αγαπώ την Άνδρο = νοιάζομαι για την μοναδική φύση της Άνδρου…

 

Οι φώκιες και τα φωκάκια τους ζούνε τόσο κοντά μας και είναι τόσο λίγες. Ας τις προστατέψουμε.... 

Ορισμένοι αναγνώστες μας έχουν κάποιες φορές παρεξηγήσει την δράση των οικολογικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή μας και το επιστημονικό ενδιαφέρον που υπάρχει από επιστημονικές κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει να κάνει με την άγρια ζωή που φιλοξενεί ειδικά η Άνδρος στις Κυκλάδες. Αυτό συμβαίνει με ευθύνη και της σημερινής δημοτικής διοίκησης, που ως αντιπολίτευση διακωμώδησε τα προγράμματα αυτά και ως διοίκηση ΔΕΝ τα υπεράσπισε ΠΟΤΕ. Αποτέλεσμα ορισμένοι να τα κοιτάνε καχύποπτα.

Ως Εν Άνδρω έχουμε μείνει συχνά μόνοι να απαντάμε στα ερωτήματα των αναγνωστών μας ή να πληροφορούμε με ότι μαθαίνουμε από μεγάλες οικολογικές οργανώσεις πχ την WWF Hellas και τις ιστοσελίδες του προγράμματος. Κανείς από το γραφείο Τύπου του LIFE στην Άνδρο ποτέ δεν απάντησε ποτέ στα δεκάδες ερωτήματα των αναγνωστών μας, που τίθενται και ξανατίθενται για την δράση του προγράμματος στην Άνδρο, τα οφέλη του, τις δυνατότητες του, την συνδρομή του στην κοινωνία κλπ. Πόσοι ξέρουν πως περιοχές και παραλίες έχουν ξεχωρίσει, μελετηθεί, χαρτογραφηθεί, μπει στα βιβλία, προστευθεί νομικά κλπ μέσω του LIFE. Μερικά ονόματα για να ξέρουμε: Στενό, Βιτάλι, ΆχλαΑτένηΠιθάρα, ΑλαδινούΧώραΓιάλια, Ζόρκος, Φελλός, Καντούνι, ΒόρρηΓαύριο και ΠΛΟΥΣΚΑ!

Είναι κρίμα ένα νησί με τόσο ξεχωριστή θέση στις Κυκλάδες, για την πανίδα και την χλωρίδα του, να παραμένει άγνωστο σε πολλούς κατοίκους και συχνά να ξέρουν περισσότερα οι ξένοι επισκέπτες του από τους ντόπιους. Όταν οι τοπικές αρχές μιλάνε για την φύση της Άνδρου συνήθως εννοούν μόνο 5-6 ωραίες καλοκαιρινές παραλίες μπερδεύοντας τον τουρισμό με το φυσικό περιβάλλον. Ένα φυσικό περιβάλλον που αν το προσέξουμε θα μας το αποπληρώσει με έναν αναβαθμισμένο τουρισμό

Το Εν Άνδρω, λοιπόν, σήμερα παρουσιάζει δύο ξεχωριστές περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις, που έχουν αναφορά την Άνδρο της σπουδαίας βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής και την γύρω περιοχή μας, τις οποίες αξίζει να πληροφορηθούμε. Γιατί «οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει»… Και η αγάπη μας για την Άνδρο είναι συνολική και περιλαμβάνει και την μοναδική φυση της...

«Εν Άνδρω»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της WWF Hellas & του LIFE: Καθαρίζοντας τη Γυάρο προστατεύουμε τη μεσογειακή φώκια

 

Γυάρος: ένα στιγματισμένο νησί με ξεχωριστό περιβάλλον για την άγρια ζωή (φωτο: WWF Hellas/LIFE)

 Το LIFE στη Γυάρο: Τρία ταχύπλοα σκάφη με περισσότερους από 40 εθελοντές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι της Σύρου με σκοπό να καθαρίσουν τις σημαντικότερες παραλίες αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο. Το ακατοίκητο αυτό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, όπου ζει και αναπαράγεται το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus monachus, αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του μοναδικού αυτού είδους στην Μεσόγειο και οι καθαρισμοί συμβάλλουν κομβικά στην προστασία του..

Υπό την καθοδήγηση του WWF Ελλάς, συντονιστή της δράσης, εθελοντές από τη Σύρο και την Αθήνα κατέγραψαν και στη συνέχεια συνέλεξαν κάθε λογής απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, αλιευτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης και μεταλλικά αντικείμενα σε πάνω από 6 παραλίες, όπου κάθε χρόνο γεννιούνται κατά μέσω όρο 10 φωκάκια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα απορρίμματα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής ενός τόσο απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους.

Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών της Γυάρου προέρχονται από τα γειτονικά νησιά. Και φυσικά και από την Άνδρο. Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο οποίο συμμετέχουν η Άνδρος, η Σύρος και η Γυάρος. Την ευθύνη της ακατοίκητης Γυάρου έχει η Σύρος και βοηθά και η Άνδρος. Η συγκεκριμένη δράση έγινε από την Σύρο και είχε σκοπό την προστασία και διατήρηση του καταφυγίου της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο.

Το LIFE στη Γυάρο: Σήμερα η Γυάρος είναι σημαντικό μέρος για τα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, φιλοξενώντας 170 ζευγάρια γερακιού Ελεονόρας (Falco eleonorae) και αετούςHierraetus fasciatos. Μαζί με τη μια πηγή γλυκού νερού που υπάρχει στο νησί θα βρει κανείς και το  είδος φιδιούHierophis viridiflavus. Η Γυάρος είναι γεμάτη με απόκρηµνες βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες και δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές που χρησιμοποιούνται από τη Μεσογειακή φώκια για αναπαραγωγή.

Το LIFE στην Άνδρο: Στην Άνδρο εκτός του Στενού που είναι χαρακτηρισμένος τόπος για την άγρια ζωή και το περιβάλλον συναντάει κανείς και μια τεράστια ποικιλία οικοτόπων, όπως τα δάση καστανιάς, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Μέσω του LIFE η Άνδρος έχει συνολικά καταγεγραμμένους 13 ξεχωριστούς υγρότοπους στις περιοχές Βιτάλι, όρμος Άχλα, Ατένη, Πιθάρα (πηγές Σάριζα), Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, όρμος Ζόρκου, όρμος Φελλού, Καντούνι, όρμος Βόρρη, Γαύριο και ΠΛΟΥΣΚΑ (η τοποθεσία ΠΛΟΥΣΚΑ παραλείφθηκε στην πρώτη γραφή του δελτίου γιατί ΔΕΝ υπήρχε και στο δελτίο της WWF Hellas, πιθανόν εκ παραλείψεως).

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ

Μεγάλη έρευνα για την γνώση της βιολογίας και την επιστημονική κατανόηση της ζωής των νυχτερίδων διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Άνδρο με την συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πολλούς βρετανούς επιστήμονες. Η Άνδρος εκτός όλων των άλλων σημαντικών πλευρών της (ιστορία, ναυτοσύνη, μεσαιωνικά μονοπάτια, τουρισμό, κλπ) έχει ένα σπουδαίο περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρονται έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

(Ευχαριστούμε τον ακούραστο συνεργάτη μας ανδριώτη δημοσιογράφο της Καθημερινής Γιώργο Λιάλιο που πάντα μας στέλνει θέματα για το περιβάλλον της Άνδρου – Εν Άνδρω)

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΝΑΝΔΡΩ, θεωρώ άστοχες τις λέξεις που χρησιμοποίησες σε απαντήσεις σε σχόλια επισκεπτών σου, όπως «φανατισμός,μονομέρεια, προκατάληψη».
Από τη στιγμή που υπήρχε λάθος-παράλειψη στο « Δελτίο Τύπου της WWF Hellas που αναρτήθηκε όπως είναι και στην ιστοσελίδα του LIFE Κυκλάδες/Άνδρος», θα πρέπει για λόγους δεοντολογίας να επανέλθουν αυτοί οι φορείς με νέο διορθωμένο δελτίο τύπου.
ΥΓ Ποιό είναι το αντικείμενο του γραφείο Τύπου του LIFE στην Άνδρο;; Οφείλει ή όχι να ενημερώνει την κοινωνία της Άνδρου για το πρόγραμμα, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συγκεκριμένα ερωτήματα;; Ή μήπως κυριαρχεί και εδώ ο στρουθοκαμηλισμός (δανείζομαι τον όρο από σχόλιο επισκέπτη)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Το σχόλιο του αναγνώστη για το οποίο γράφετε ήταν πλημμυρισμένο από μια έντονη καχυποψία και από μια δηκτική διάθεση στοχοποίησης του Εν Άνδρω και της WWF. Θεώρησε εξ αρχής πως υπήρχε δόλος στην τυχαία παράλειψη μιας περιοχής στο πρώτοτυπο της WWF και επιπλέον και στην αντιγραφή του δελτίου τύπου που λάβαμε. Είναι γνωστό πως αφετήρια του φανατισμού είναι η καχυποψία προς τους άλλους και η στοχοποίηση τους. Κάτι που ο εν λόγω αναγνώστης κάνει στο σχόλιο του όταν βγάζει τα δηκτικά συμπεράσματα του πριν ακούσει τις όποιες εξηγήσεις. Εξηγήσεις που την αλήθεια τους διαπίστωσαν και οι φίλοι του όταν είδαν τα πρωτότυπα δελτία τύπου. Μετά ταύτα επιμένουμε πως και φανατικός είναι ο άνθρωπος και οι λέξεις μας ήταν εύστοχες. Σας ευχαριστώ για το ευγενικό σας ερώτημα/σχόλιο που μας έδωσε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε το θέμα...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ούτε να μετράτε δεν ξέρετε.....Αυτό το Copy/Paste είναι τρομερό....ούτε διασταύρωση στοιχείων δεν κάνετε...
Σας έχει τυφλώσει η προκατάληψη:
Λέτε λοιπόν στο κείμενό σας:
η Άνδρος έχει συνολικά καταγεγραμμένους 13 ξεχωριστούς υγρότοπους στις περιοχές Βιτάλι, όρμος Άχλα, Ατένη, Πιθάρα (πηγές Σάριζα), Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, όρμος Ζόρκου, όρμος Φελλού, Καντούνι, όρμος Βόρρη, Γαύριο, που πολλοί βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση και αξίζει να τους επισκεφθεί κανείς.
1. στις περιοχές Βιτάλι,
2. όρμος Άχλα,
3. Ατένη,
4. Πιθάρα (πηγές Σάριζα),
5. Αλαδινού,
6. Χώρα,
7. Γιάλια,
8. όρμος Ζόρκου,
9. όρμος Φελλού,
10. Καντούνι,
11. όρμος Βόρρη,
12. Γαύριο
13. ?????????????????????????????????

Μήπως ο 13ος είναι η Πλούσκα; Είναι για γέλια το θέμα και σας δίνω το λόγο μου δεν πρόκειται να ασχοληθώ ξανά.....

α/α/ Ονομασία Κωδικός Έκταση (στρ.)
1) Έλος Βιτάλι Υ422AND001 15
2) Έλος Άχλα Υ422AND002 79
3) Ρέμα Αλαδινού (Μεγάλος Ποταμός) Υ422AND005 3
4) Εκβολή Παραπόρτι (Μεγάλου Ποταμού) Υ422AND006 51
5) Εκβολή Γιάλια (Ρύακα Αφουρσές) Υ422AND007 14
6) Εκβολή όρμου Φελλός Υ422AND009 20
7) Έλος Καντούνι Υ422AND011 7
Έλος Γαυρίου Υ422AND013 4
9) Εκβολή όρμου Λεύκα Υ422AND014 54
10) Ρόζος Υ422AND015 6
11) Εκβολή Πλούσκα (Γίδες) Υ422AND016 14
12) Εκβολή ρύακα Άμπουλου (όρμος Μεγάλη Πέζα) Υ422AND018 48
13) Έλος Κρεμμύδες Υ422AND019 54


Πηγή:http://www.androslife.gr/material/02-spa.pdf
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Η δική σας προκατάληψη δεν έχει όρια αφού πρόκειται για Δελτίο Τύπου της WWF Hellas που αναρτήθηκε όπως είναι και στην ιστοσελίδα του LIFE Κυκλάδες/Άνδρος. Συνεπώς τα παράπονα σας σε αυτούς της WWF που το ξέχασαν.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΑΠΑΡΙΘΜΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΟΝΟ ΤΟΥΣ 12 ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ "ΞΕΧΝΑΤΕ" ΩΣ ΕΚ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΝ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑΣ.
ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ, ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΚΑΙ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ: https://www.youtube.com/watch?v=2ekcJs3jnls
https://www.youtube.com/watch?v=mqPt6ox92tE
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Πρόκειται για αντιγραφή από δελτίο τύπου που υπάρχει και στην ιστοσελίδα του LIFE Κυκλάδες και της WWF. Λείπει ένα σημείο όπως λέτε. Τα παράπονά σας σε αυτούς που το έγραψαν. Εμάς μας το έστειλαν. Δυστυχώς ο φανατισμός και η μονομέρεια σας κ. Βλάμη δεν επιτρέπει διάλογο. Λυπάμαι ειλικρινά.

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 7 χρόνια πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΛΟΥΣΚΑ...ΠΛΟΥΣΚΑ...ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΛΟΥΣΚΑ, ΨΑΞΕ, ΨΑΞΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ...
Δε θα την βρεις δε θα την βρεις.
όσο την Πλούσκα κι αν ζητείς
ΠΛΟΥΣΚΑ...ΠΛΟΥΣΚΑ...ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΠΛΟΥΣΚΑ, ΨΑΞΕ, ΨΑΞΕ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΣ...

Δε θα την βρεις δε θα την βρεις
Γιατί δεν θέλει ο Διάμαντης.......

ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΄ΟΙ ΠΛΟΥΣΚΑΙΟΙ΄