Αγαπώ την Άνδρο = νοιάζομαι για την μοναδική φύση της Άνδρου…
Οι φώκιες και τα φωκάκια τους ζούνε τόσο κοντά μας και είναι τόσο λίγες. Ας τις προστατέψουμε....
Ορισμένοι αναγνώστες μας έχουν κάποιες φορές παρεξηγήσει την δράση των οικολογικών προγραμμάτων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή μας και το επιστημονικό ενδιαφέρον που υπάρχει από επιστημονικές κοινότητες της Ελλάδας και του εξωτερικού και έχει να κάνει με την άγρια ζωή που φιλοξενεί ειδικά η Άνδρος στις Κυκλάδες. Αυτό συμβαίνει με ευθύνη και της σημερινής δημοτικής διοίκησης, που ως αντιπολίτευση διακωμώδησε τα προγράμματα αυτά και ως διοίκηση ΔΕΝ τα υπεράσπισε ΠΟΤΕ. Αποτέλεσμα ορισμένοι να τα κοιτάνε καχύποπτα.
Ως Εν Άνδρω έχουμε μείνει συχνά μόνοι να απαντάμε στα ερωτήματα των αναγνωστών μας ή να πληροφορούμε με ότι μαθαίνουμε από μεγάλες οικολογικές οργανώσεις πχ την WWF Hellas και τις ιστοσελίδες του προγράμματος. Κανείς από το γραφείο Τύπου του LIFE στην Άνδρο ποτέ δεν απάντησε ποτέ στα δεκάδες ερωτήματα των αναγνωστών μας, που τίθενται και ξανατίθενται για την δράση του προγράμματος στην Άνδρο, τα οφέλη του, τις δυνατότητες του, την συνδρομή του στην κοινωνία κλπ. Πόσοι ξέρουν πως περιοχές και παραλίες έχουν ξεχωρίσει, μελετηθεί, χαρτογραφηθεί, μπει στα βιβλία, προστευθεί νομικά κλπ μέσω του LIFE. Μερικά ονόματα για να ξέρουμε: Στενό, Βιτάλι, Άχλα, Ατένη, Πιθάρα, Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, Ζόρκος, Φελλός, Καντούνι, Βόρρη, Γαύριο και ΠΛΟΥΣΚΑ!
Είναι κρίμα ένα νησί με τόσο ξεχωριστή θέση στις Κυκλάδες, για την πανίδα και την χλωρίδα του, να παραμένει άγνωστο σε πολλούς κατοίκους και συχνά να ξέρουν περισσότερα οι ξένοι επισκέπτες του από τους ντόπιους. Όταν οι τοπικές αρχές μιλάνε για την φύση της Άνδρου συνήθως εννοούν μόνο 5-6 ωραίες καλοκαιρινές παραλίες μπερδεύοντας τον τουρισμό με το φυσικό περιβάλλον. Ένα φυσικό περιβάλλον που αν το προσέξουμε θα μας το αποπληρώσει με έναν αναβαθμισμένο τουρισμό
Το Εν Άνδρω, λοιπόν, σήμερα παρουσιάζει δύο ξεχωριστές περιβαλλοντικές και επιστημονικές δράσεις, που έχουν αναφορά την Άνδρο της σπουδαίας βιοποικιλότητας και της άγριας ζωής και την γύρω περιοχή μας, τις οποίες αξίζει να πληροφορηθούμε. Γιατί «οι κυβερνήσεις πέφτουνε, μα η αγάπη μένει»… Και η αγάπη μας για την Άνδρο είναι συνολική και περιλαμβάνει και την μοναδική φυση της...
«Εν Άνδρω»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της WWF Hellas & του LIFE: Καθαρίζοντας τη Γυάρο προστατεύουμε τη μεσογειακή φώκια
Γυάρος: ένα στιγματισμένο νησί με ξεχωριστό περιβάλλον για την άγρια ζωή (φωτο: WWF Hellas/LIFE)
Το LIFE στη Γυάρο: Τρία ταχύπλοα σκάφη με περισσότερους από 40 εθελοντές ξεκίνησαν νωρίς το πρωί του Σαββάτου από το λιμάνι της Σύρου με σκοπό να καθαρίσουν τις σημαντικότερες παραλίες αναπαραγωγής της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο. Το ακατοίκητο αυτό νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, όπου ζει και αναπαράγεται το 14% του παγκόσμιου πληθυσμού της Monachus monachus, αποτελεί το σημαντικότερο καταφύγιο του μοναδικού αυτού είδους στην Μεσόγειο και οι καθαρισμοί συμβάλλουν κομβικά στην προστασία του..
Υπό την καθοδήγηση του WWF Ελλάς, συντονιστή της δράσης, εθελοντές από τη Σύρο και την Αθήνα κατέγραψαν και στη συνέχεια συνέλεξαν κάθε λογής απορρίμματα, όπως πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, αλιευτικά εργαλεία, είδη οικιακής χρήσης και μεταλλικά αντικείμενα σε πάνω από 6 παραλίες, όπου κάθε χρόνο γεννιούνται κατά μέσω όρο 10 φωκάκια. Έρευνες έχουν δείξει πως τα απορρίμματα είναι ένας από τους κύριους εχθρούς που μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο ζωής ενός τόσο απειλούμενου υπό εξαφάνιση είδους.
Μεγάλο μέρος των σκουπιδιών της Γυάρου προέρχονται από τα γειτονικά νησιά. Και φυσικά και από την Άνδρο. Η δράση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του προγράμματος ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE, στο οποίο συμμετέχουν η Άνδρος, η Σύρος και η Γυάρος. Την ευθύνη της ακατοίκητης Γυάρου έχει η Σύρος και βοηθά και η Άνδρος. Η συγκεκριμένη δράση έγινε από την Σύρο και είχε σκοπό την προστασία και διατήρηση του καταφυγίου της Μεσογειακής φώκιας στη Γυάρο.
Το LIFE στη Γυάρο: Σήμερα η Γυάρος είναι σημαντικό μέρος για τα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, φιλοξενώντας 170 ζευγάρια γερακιού Ελεονόρας (Falco eleonorae) και αετούςHierraetus fasciatos. Μαζί με τη μια πηγή γλυκού νερού που υπάρχει στο νησί θα βρει κανείς και το είδος φιδιούHierophis viridiflavus. Η Γυάρος είναι γεμάτη με απόκρηµνες βραχώδεις ακτές και αμμώδεις παραλίες και δεκάδες θαλάσσιες σπηλιές που χρησιμοποιούνται από τη Μεσογειακή φώκια για αναπαραγωγή.
Το LIFE στην Άνδρο: Στην Άνδρο εκτός του Στενού που είναι χαρακτηρισμένος τόπος για την άγρια ζωή και το περιβάλλον συναντάει κανείς και μια τεράστια ποικιλία οικοτόπων, όπως τα δάση καστανιάς, τα οποία δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στις Κυκλάδες. Μέσω του LIFE η Άνδρος έχει συνολικά καταγεγραμμένους 13 ξεχωριστούς υγρότοπους στις περιοχές Βιτάλι, όρμος Άχλα, Ατένη, Πιθάρα (πηγές Σάριζα), Αλαδινού, Χώρα, Γιάλια, όρμος Ζόρκου, όρμος Φελλού, Καντούνι, όρμος Βόρρη, Γαύριο και ΠΛΟΥΣΚΑ (η τοποθεσία ΠΛΟΥΣΚΑ παραλείφθηκε στην πρώτη γραφή του δελτίου γιατί ΔΕΝ υπήρχε και στο δελτίο της WWF Hellas, πιθανόν εκ παραλείψεως).
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ
Μεγάλη έρευνα για την γνώση της βιολογίας και την επιστημονική κατανόηση της ζωής των νυχτερίδων διεξάγεται αυτές τις μέρες στην Άνδρο με την συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και πολλούς βρετανούς επιστήμονες. Η Άνδρος εκτός όλων των άλλων σημαντικών πλευρών της (ιστορία, ναυτοσύνη, μεσαιωνικά μονοπάτια, τουρισμό, κλπ) έχει ένα σπουδαίο περιβάλλον για το οποίο ενδιαφέρονται έλληνες και ξένοι επιστήμονες.
(Ευχαριστούμε τον ακούραστο συνεργάτη μας ανδριώτη δημοσιογράφο της Καθημερινής Γιώργο Λιάλιο που πάντα μας στέλνει θέματα για το περιβάλλον της Άνδρου – Εν Άνδρω)