Ρεκόρ μελτεμιού κι εφέτος στην Άνδρο

Ειδικού συνεργάτη

Οι ριπές του ανέμου από τις αρχές του Αυγούστου στα πιο ανεμοδαρμένα μέρη (Μετεο)

Μας τσάκισε και φέτος το μελτέμι… Τον Αύγουστο κυρίως, οι μέρες που δεν φύσηξε να τα σηκώσει όλα, ήταν ελάχιστες. Πάμε ξανά για… ρεκόρ. Ανεμοδαρμένο νησί η Άνδρος, συνηθισμένο στους μανιασμένους βοριάδες. Ωστόσο τα τελευταία καλοκαιρία (2013,2015,2016), η κατάσταση ξεπέρασε κάθε όριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, φέτος από τις αρχές του Αυγούστου οι ριπές του ανέμου είναι εντυπωσιακές, όπως φαίνεται και στον σχετικό πίνακα (δες παραπάνω).

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της ανάλυσης των μετεωρολογικών δεδομένων είναι ότι, στο στενό του Κάβο Ντόρο, ο άνεμος ήταν ηπιότερος από την Άνδρο και ακόμα και η Τήνος, που θεωρείται το πιο… «ταλαιπωρημένο» νησί από τα μελτέμια,(σε σύγκριση με την Άνδρο και την Μύκονο), δέχθηκε μικρότερες ριπές.

Στο τέλος του μήνα, η ΕΜΥ θα ανακοινώσει, όπως κάθε χρόνο, και τα στατιστικά από τον σταθμό της στην Τήνο, ήδη όμως η συχνότητα ημερών με ισχυρό μελτέμι, δέκα ημέρες πριν το τέλος του Αυγούστου, πλησιάζει τον αριθμό των αντίστοιχων ημερών του 2013 και του 2015, δύο χρονιές με μεγάλη συχνότητα μελτεμιών.

Και κάτι ακόμα σοβαρό. Οι συνεχείς δυνατοί άνεμοι, η σκόνη που μεταφέρεται και οι διάφοροι νοσογόνοι μικροοργανισμοί που αιωρούνται παντού, σε συνδυασμό με την ζέστη και την υγρασία είναι μια από τις αιτίες των ιώσεων (γαστρεντερίτιδες κυρίως) που βρίσκονται σε έξαρση αυτή την εποχή στις Κυκλάδες. 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet