Κτηνοτροφία και περιβάλλον στην Άνδρο - Μια συζήτηση που πρέπει να συνεχιστεί!

 

Από την ημερίδα στο ΚΠΕ Κορθίου, όπου παραβρέθηκαν δεκάδες κτηνοτρόφοι της περιοχής.

(Με ιδιαίτερη ικανοποίηση λάβαμε σήμερα 28/11 το δελτίο τύπου της WWF Hellas, που κάνει ότι μπορεί παρεμβαίνοντας στην Άνδρο και συζητώντας με τους κτηνοτρόφους, στο ΚΠΕ Κορθίου, για την κτηνοτροφία και τις δασικές πυρκαγιές, που τόσο ταλαιπώρησαν κι εφέτος το νησί. Ιδίως την περιοχή του Κορθίου. Τουλάχιστον άρχισε μια συζήτηση μεταξύ υπεύθυνων επιστημόνων, κτηνοτρόφων, οικολόγων κλπ και έχουμε την ελπίδα πως κάτι καλό θα βγει από αυτή για όλους και πάνω από όλα για την Άνδρο... Εν Άνδρω)

Μια ανοικτή συζήτηση μεταξύ επιστημόνων, κτηνοτρόφων, οικολόγων και δημόσιων φορέων είναι πάντα χρήσιμη και έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον. Ειδικά στην Άνδρο, όπου το ζήτημα των δασικών πυρκαγιών συνδέεται άμεσα με την βόσκηση. Αιτίες και επιπτώσεις, προβλήματα, σκέψεις, ιδέες, αλληλοενημέρωση, μέθοδοι για μια πιο ολοκληρωμένη διαχείριση των βοσκοτόπων, οι εξελίξεις στην νομοθεσία, οι έντονοι δισταγμοί και η δυσπιστία, όπως προκύπτουν από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές, μας απασχόλησαν την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου στην αίθουσα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου. 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το WWF Ελλάς και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορθίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Άνδρου, και  είχε ως κεντρικό θέμα «Κτηνοτροφία και Περιβάλλον: Πρακτικές και Λύσεις για το μέλλον της Άνδρου».

Με τις ομιλίες του Δρα Απόστολου Κυριαζόπουλου (Επίκουρος Καθηγητής Λιβαδοπονίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης) και του Δρα Τάσου Δημαλέξη (Βιολόγος, NCC E.Π.Ε.), που εστίασαν στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων και τη μεγάλη κτηνοτροφική αξία των αναβαθμίδων, μπήκαν οι βάσεις για τη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε. Το ενδιαφέρον  ήταν μεγάλο, καθώς η αίθουσα δεν ήταν τυχαία γεμάτη και οι περισσότεροι από τους 60 και πλέον συμμετέχοντες (στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι και αγρότες) είχαν την ευκαιρία να θέσουν προβληματισμούς και ερωτήσεις, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις, τόσο κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, όσο και μετά το τέλος της.

Για εμάς, ως WWF Ελλάς, οι διαδικασίες διαβούλευσης και η συχνή επαφή με τους φορείς και τους άμεσους χρήστες του φυσικού χώρου είναι πάντα το κεντρικό ζητούμενο. Σε αυτή την προσπάθεια είχαμε και την ενεργή συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Άνδρου, του Δήμου Άνδρου και του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου.

Σε μια ανοικτή συζήτηση, είναι σίγουρο και απολύτως φυσιολογικό ότι θα υπάρξουν συμφωνίες, αλλά και έντονες διαφωνίες. Ο απώτερος σκοπός μιας τέτοιας δράσης είναι να εντοπιστούν και να αναλυθούν τα θέματα που δημιουργούν εντάσεις και προστριβές, ώστε να διερευνηθούν οι πιθανές λύσεις.

Οι δασικές πυρκαγιές λειτουργούν για τους κτηνοτρόφους της Άνδρου ως διαχειριστικό εργαλείο της βλάστησης, αλλά τα αλλεπάλληλα και μεγάλα περιστατικά, έχουν ήδη αρχίσει να δημιουργούν κινδύνους ερημοποίησης στο νησί με τις συνέπειες για το μέλλον των βοσκοτόπων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος να είναι μεγάλες.

Είναι εμφανές ότι υπάρχει σοβαρό έλλειμμα ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους παραγωγούς σε καθημερινή βάση. Άλλωστε, ο προβληματισμός τους για το μέλλον της δραστηριότητας τους είναι κάτι παραπάνω από έντονος. Το Σχέδιο Διαχείρισης Βόσκησης, που πρέπει να αρχίσει άμεσα να καταρτίζεται, είναι μια μεγάλη πρόκληση για το νησί και ίσως δώσει λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που τέθηκαν στη συζήτηση.

Η συζήτηση αυτή ήταν η τελευταία δράση της ενημερωτικής εκστρατείας του WWF που πραγματοποιήθηκε φέτος στην Άνδρο με τίτλο "Η φωτιά δεν παίζει... Μην παίζεις με το μέλλον της Άνδρου".  Σίγουρα η μεγάλη προσέλευση, το ενδιαφέρον των παρευρισκόμενων και η ανάγκη που φαίνεται ότι υπάρχει για πιο συχνή επικοινωνία και ενημερωτικές συναντήσεις, μας δίνει ένα κίνητρο να επεκτείνουμε ακόμα περισσότερο  τις δράσεις μας στο νησί.

Περισσότερες πληροφορίες: 

Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος γραφείου τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet