Νερό... "να πιουν κι κότες"!!! Πόσo βρόχη έπεσε στην Άνδρο.
Το λιώσιμο του χιονιού πάνω στο Πέταλο στις 30/12/16 (φωτ. Εν Άνδρω).
Η Άνδρος είναι ένας ευλογημένος τόπος. Σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Κυκλάδες, ευνοείται γεωγραφικά και απολαμβάνει φυσικά και μετεωρολογικά προνόμια που την κάνουν ξεχωριστή από τα υπόλοιπα νησιά.
Ως το βορειότερο κομμάτι του συμπλέγματος, βρίσκεται κοντά στον κεντρικό κορμό της χώρας, με συνέπεια να επηρεάζεται άμεσα από συστήματα που αναπτύσσονται γύρω από ορεινούς όγκους όπως βροχοφορες νεφώσεις, καταιγίδες χιονικά φαινόμενα.
Παράδειγμα η τελευταίες κακοκαιρίες. Το επίκεντρο τους ήταν σχεδόν πάνω από την Εύβοια, την ανατολική Αττική και την Άνδρο. Ίσως από τύχη επειδή έτσι κινήθηκαν τα συστήματα. Ωστόσο αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα.
Ρυάκια, λιμνούλες νερό παντού από το λιώσιμο του προηγούμενου χιονιού... (φωτ. Εν Άνδρω).
Στην γειτονική Κέα (Τζιά), οι ποσότητες χιονιού ή βροχής που έπεσαν ήταν λιγοστές σε σύγκριση με κείνες που δέχθηκε η Άνδρος. Το ίδιο και στην Κύθνο, και στην Τήνο και στην Μύκονο.
Το αποτέλεσμα αυτών των «θείων δώρων» είναι ορατό. Άλλο κλίμα το ανδριωτικο, άλλη βλάστηση το νησί άλλη παραγωγή, άλλες θερμοκρασίες.
Στην πρόσφατη κακοκαιρία που συνεχίζεται, η Άνδρος μεταξύ των άλλων γέμισε και τις φυσικές της «αποθήκες» της με νερό.
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις (άνοιγμα πηγών, ροη ποταμών και χειμάρρων) ο υδροφόρος ορίζοντας έχει δεχθεί μεγάλα αποθέματα νερού που τα συγκρατεί, έτοιμα για κατανάλωση. Ταυτόχρονα η βροχή συνεχίζεται και το χιόνι αντί να λιώνει ανανεώνεται με νέα αλλεπάλληλα κύματα.
Ένα βίντεο που τα λέει όλα: το προηγούμενο χιόνι λιώνει στο Πέταλο και σχηματίζει ρυάκιακαι ποταμάκια που κυλούν αργά και απορροφώνται από την γη της Άνδρου. Ο ήχος του τρεχούμενου νερού μαζί και η εικόνα τους είναι αναζωογονητικά (βίντεο Εν Άνδρω).
Αυτό σημαίνει ότι τις επόμενες μέρες η γη θα απορροφήσει νέες τεράστιες ποσότητες νερού που θα εμπλουτίσουν τις υπόγειες «αποθήκες».
(Αν βέβαια είχαμε την πρόνοια και την εξυπνάδα τότε που ήταν οικονομικά εφικτό να κατασκευάσουμε φράγμα ή λιμνοδεξαμενη για την συγκέντρωση των υδάτων τότε θα είχαμε λύσει εξ ολοκλήρου το πρόβλημα της λειψυδρίας και το πολύτιμο νερό δεν θα κατέληγε στην θάλασσα…).
Σύμφωνα με την Ε.Μ.Υ λοιπόν, μόνο το Σάββατο 7 Ιανουαρίου, στο νησί έπεσαν 31 χιλιοστά βροχής, που θεωρείται μεγάλο ποσοστό για τις Κυκλάδες.
Επίσης όπως ανακοίνωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στις 7.1. 2017, οι παγωμένοι βοριάδες που σάρωσαν την Άνδρο δημιούργησαν ριπές που η ταχύτητα τους έφτασε τα 111 χιλιόμετρα την ώρα. Δηλαδή 8-9 μποφόρ.
Κ.Χ.