Τρεις υδροστρόβιλοι απέναντι από την Άνδρο! Ένα εντυπωσιακό θέαμα…

Ένα σπάνιο φυσικό και ταυτόχρονα μετεωρολογικό φαινόμενο, είχαν την τύχη και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρίσκονταν χθες τα ξημερώματα (Κυριακή 28 Μαΐου), στην νοτιοανατολική Άνδρο και… ήταν ξύπνιοι! Τρεις μεγάλοι υδροστρόβιλοι αναπτύχθηκαν ανοιχτά  της Τήνου και ήταν ορατοί και από την Άνδρο και από την Σύρο.

Η ώρα ήταν περίπου 6 π.μ. και εκείνη την στιγμή έβρεχε, ενώ στον ουρανό σε ολόκληρη την περιοχή επικρατούσε βαριά συννεφιά. Ο άνεμος με τις συνθήκες ευνοϊκές θερμοκρασιακά, δημιούργησε τους υδροστρόβιλους που πρόλαβαν και φωτογράφισαν οι κάτοικοι της Τήνου Κατερίνα και Ιωάννης Σταματακης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που παρόμοια φαινόμενα καταγράφονται στην ίδια θαλάσσια περιοχή. Τις προηγούμενες τα είχαν «αιχμαλωτίσει» στις φωτογραφικές τους μηχανές κάτοικοι της Άνδρου.

 Τι είναι το φαινόμενο του υδροστρόβιλου;
 
Το φαινόμενο του υδροστρόβιλου εμφανίζεται τις μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία και είναι η δίνη ανάμεσα σε ένα «καταιγιδοφόρο νέφος» και της επιφάνειας της θάλασσας. Κύριο αίτιο εμφάνισης του φαινομένου αυτού είναι η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.
 
Αν και πιο αδύναμοι από τους ανεμοστρόβιλους οι υδροστρόβιλοι εμφανίζουν ταχύτητα ανέμων πάνω από 100 χλμ την ώρα. Φτάνοντας όμως στην στεριά ...εξανεμίζονται. Οι περισσότεροι υδροστρόβιλοι παρατηρούνται κοντά στους τροπικούς και σπανιότερα στα μέσα γεωγραφικά πλάτη.
 
Η εμφάνιση υδροστρόβιλων οφείλεται σύμφωνα με τους ειδικούς, κυρίως στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet