Δύο εντυπωσιακοί υδροσίφωνες στις Κυκλάδες! Απομακρύνεται ο "Δαίδαλος".

 

O υδροσίφωνας στη Νάξο

Ένα μοναδικό θέαμα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν χθες (24.10), οι κάτοικοι δυο νησιών των Κυκλάδων κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας λόγω του βαρομετρικού χαμηλού «Δαίδαλος». Υδροσιφωνας "χτύπησαν" τις ακτές της Σερίφου και της Νάξου, εν μέσω σφοδρού αέρα και έντονης βροχόπτωσης.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που στο Αιγαίο περιορίζεται στη θάλασσα και σβήνει στη στεριά. Οι υδροσίφωνες όμως δεν περιορίζονται μόνο στη θάλασσα. Αλλά συμβαίνουν και σε λίμνες και σε ποτάμια. Ανάμεσα τους συμπεριλαμβάνονται οι Μεγάλες Λίμνες (ΗΠΑ-Καναδάς) και ο ποταμός St. Lawrence (Καναδάς). Οι υδροσίφωνες (Waterspout) είναι στροβιλιζόμενες δίνες αέρα σε επαφή με το νερό και "κρέμονται" κάτω από κυρίως καταιγιδοφόρα νέφη.  

Ο υδροσίφωνας στη Σέριφο

 Οι στροβιλιζόμενες αέριες δίνες όταν συμβαίνουν στην ξηρά αποκαλούνται ανεμοστρόβιλοι (Tornado) και προκαλούν υλικές ζημιές ή ακόμα απειλώντας και ανθρώπινες ζωές στο πέρασμα τους.

Υπάρχουν 5 στάδια στον κύκλο ζωής ενός υδροσίφωνα. Αρχικά, ένας κυκλικός, ανοιχτόχρωμος δίσκος εμφανίζεται στην επιφάνεια του νερού, που περιβάλλεται από μία μεγαλύτερη σκοτεινή περιοχή απροσδιόριστου σχήματος.

 Μετά το σχηματισμό αυτών των έγχρωμων δίσκων στο νερό, ένα σχήμα φωτός με σκουρόχρωμες ζώνες σπιράλ αναπτύσσεται γύρω από το σκοτεινό σημείο στην επιφάνεια του νερού. Στη συνέχεια, ένας πυκνός θαλάσσιος δακτύλιος , που ονομάζεται ''καταρράκτης'', εμφανίζεται γύρω από το σκοτεινό σημείο με αυτό που φαίνεται να είναι ένα ''μάτι''.  Τελικά, ο υδροσίφωνας γίνεται ορατός ως χοάνη από την επιφάνεια του νερού προς το εναέριο σύννεφο.

 Η δίνη μπορεί να ανέλθει σε ύψος αρκετών εκατοντάδων μέτρων ή περισσότερο και συχνά δημιουργεί μια ορατή προειδοποίηση ότι προετοιμάζεται να κινηθεί. Τελικά, η χοάνη και τα χωνοειδή νέφη αρχίζουν να διαλύονται δεδομένου ότι η εισροή θερμού αέρα στη δίνη τα αποδυναμώνει και τελειώνει τον κύκλο ζωής του υδροσωλήνα.

Κατά τα άλλα, λοιπόν, ο «Δαίδαλος» αφού χάρισε με πολύτιμο νερό στις Κυκλάδες, από σήμερα απομακρύνεται προς τα νότια, ξαναφέρνοντας σιγά-σιγά την ήπια φθινοπωρινή καλοκαιρία στο Αιγαίο.

Κ.Π.Κ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς αυτό δεν ήταν βροχή μας κατουρήσαν... αν δεν κάνει το νησί τουλάχιστον ένα φράγμα μέσα στα επόμενα χρόνια είμαστε καταδικασμένοι...