Γιγαντιαία κύματα και πλημμύρες στις Κυκλάδες από τον "Ζορμπά"! Μεγάλη προσοχή.

 

Καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα για την Ελλάδα, φέρνει η σφοδρή κακοκαιρία «Ζορμπάς» που σαρώνει ήδη μεγάλο μέρος της χώρας. Έτσι για πρώτη φορά ακούμε από την ΕΜΥ πως σε κλειστή θάλασσα όπως το Αιγαίο για γιγαντιαία κύματα ύψους… 10-15 μέτρων  και ανύψωση της θάλασσας με πλημμυρίδες στις παράκτιες περιοχές των Κυκλάδων!

Επί λέξει η τελευταία έκτακτη ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας αναφέρει τα εξής:

"Τέλος, η απότομη ανύψωση της στάθμης της θάλασσας (πλημμυρίδα) και τα πολύ μεγάλου ύψους κύματα που αναμένουμε στην περιφέρεια του Μεσογειακού Κυκλώνα επίσης αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα στις παράκτιες περιοχές της Ν. Πελοποννήσου, τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, τη Δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες".

Ήδη, όλα τα προγνωστικά μοντέλα καιρού συμφωνούν για τη δυναμική και την ένταση του φαινομένου, η οποία χαρακτηρίζεται έως και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά μετεωρολογικά δεδομένα, καθώς αυτός ο κυκλώνας, δείχνει να διαφέρει αρκετά από προηγούμενους που εμφανίστηκαν στον ελλαδικό χώρο.

Η ιστοσελίδα Severe-Weather επίσης, που -κυρίως- ασχολείται με την ανάλυση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καταγράφει όλα αυτά τα νέα δεδομένα από τα πρωινά «τρεξίματα» των μοντέλων και προειδοποιεί για τον κίνδυνο να σημειωθούν καταστροφικές πλημμύρες στις Κυκλάδες, όχι τόσο από το ύψος της βροχής που θα πέσει τις επόμενες ώρες, όσο από τα γιγαντιαία κύματα που θα χτυπήσουν τα νησιά μας.

"Κύματα που μπορούν σε ύψος να φτάσουν τα 10 έως 15 μέτρα σε μερικές περιοχές, ικανά να προκαλέσουν συνθήκες απειλής για ανθρώπινες ζωές στις παράκτιες περιοχές της βόρειας Κρήτης, της νότιας Πελοποννήσου και πολλών νησιών των Κυκλάδων» τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Με την ταχύτητα των ανέμων που συνοδεύουν τον κυκλώνα να ξεπερνά ακόμα και τα 120 χιλιόμετρα την ώρα, ο κίνδυνος για τη δημιουργία κυματισμού άνω των 10 μέτρων είναι εξαιρετικά μεγάλος, γι’ αυτό και πρέπει οι κάτοικοι των παράκτιων περιοχών να είναι πολύ προσεκτικοί και να αποφύγουν τις μετακινήσεις σε περιοχές κοντά στη θάλασσα".

 Ο «Ζορμπάς» οργανώνεται περίπου 300 km νοτιοδυτικά των ακτών της Πελοποννήσου το βράδυ της Παρασκευής και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα αρχίσει να πλησιάζει τη χώρα μας εξασθενώντας όμως όσον αναφορά την ταχύτητα των ανέμων.

Το διήμερο Σαββάτου 29/09 και Κυριακής 30/09 προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι κάτοικοι της Πελοποννήσου, της Στερεάς, της Αν. Θεσσαλίας, των Κυκλάδων και της Δυτικής Κρήτης καθώς οι βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες κατά περιόδους θα είναι πολύ ισχυρές και υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, συμπεριλαμβανομένου της Αττικής.

Οι άνεμοι το Σάββατο 29/09 θα φτάνουν τα 10 μποφόρ μόνο στη Θάλασσα των Κυθήρων ενώ στις υπόλοιπες νότιες παράκτιες και νησιωτικές περιοχές θα πνέουν ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι 7-8 μποφόρ (ριπές ακόμη μεγαλύτερης έντασης).

 Χ.

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet