Η Φουντάνα άνοιξε!
Η Φουντάνα. Φωτογραφία εποχής από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαινήτων. Έτρεχε πολύ νερό εκείνη την χρονιά όπως φαίνεται...
Ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός γνωστός για την αγάπη του στην πλαγιά που περιλαμβάνει τα χωριά Μαίνητες, Στραπουρίες, Υψηλού, Λάμυρα οεπισκέφθηκε προχτές την πηγή Φουντάνα στην Κούμουλο των Μαινητών. Και την είδε ανοιχτή να αναβλύζει και να ξεχειλίζει νερό όπως παλιά. Δεν το πίστευε. Μας τηλεφώνησε και έστειλε από την επίσκεψη αυτή ωραίες φωτογραφίες και εξαιρετικές ιστορικές πληροφορίες.
Συγκρίνετε αυτή την φωτογραφία με την παραπάνω. Μάλλον οι εφετινές βροχές έφεραν την κατάσταση στα ίσια με το παρελθόν (φωτ. Γ. Ξανθός)
Μέσα από την γη αναβλύζει το ζωογόνο ύδωρ. Οι βροχές και τα χιόνια έκαναν το θαύμα τους και άνοιξε μετά από πολύ καιρό πάλι η Φουντάνα (φωτ. Γ. Ξανθός).
Αρχικά παραπέμπει στον πατέρα της ιστορίας της Άνδρου Δημήτρη Πασχάλη. Γράφει ο Δ. Πασχάλης:
«Πηγὴ καὶ αὔτη τῶν Μαινήτων. Εἶνε δ’ἡ Φουντάνα πηγὴ διαλείπουσα, ἡ ὁποία ἀνοίγει συνήθως κατὰ Ἰανουάριον ἢ Φεβρουάριον, ἀναλόγως τῆς πολυομβρίας τοῦ χειμῶνος. Ἠκούσαμεν ὅτι ἀρχομένης τῆς ἐκροῆς συνεξέρχονται μετὰ τοῦ ὕδατος καὶ ἐγχέλεις, ἱκανῶς μάλιστα εὐμεγέθεις». («Ιστορία της Νήσου Άνδρου», Δημητρίου Πασχάλη, σελ. 140, τ. Α΄)- Αναδημοσίευση από Πολιτιστικό Σύλλογο Μαινήτων.
Η γη αναβλύζει νερό στην Φουντάνα (φωτ. Γ. Ξανθός)
Και συνεχίζει ο Γ. Ξανθός:
«Η Φουντάνα προέρχεται από το λατινικό "fontana" που σημαίνει συντριβάνι, πηγή. Ανοίγει τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο ανάλογα με τις βροχές, που θα κάνει ο χειμώνας.
Οι παλιοί – το γράφει και ο Πασχάλης - έλεγαν ότι όταν άνοιγε η Φουντάνα μαζί με το νερό έβγαιναν και χέλια.»
Και τρέχει τον κατήφορο... (φωτ. Γ. Ξανθός).
Προφανώς εφέτος με τα νερά και τα χιόνια που έχει ρίξει άνοιξε η περίφημη Φουντάνα και βλέποντας την σειρά δημοσιευμάτων μας ο δικηγόρος Γιάννης Ξανθός έστειλε φωτογραφικό υλικό και κείμενο ώστε να πληροφορήσει όλους και για την ύπαρξη της ιστορικής και κρίσιμης σημασίας πηγής της Άνδρου.
Δημοσιεύουμε με χαρά το εξαιρετικό αυτό υλικό που αναφέρεται στο περιβάλλον και στην ιστορία της Άνδρου…
«ΕΝ ΑΝΔΡΩ»