Η υπερπανσέληνος έσπασε την καραντίνα και στην Άνδρο

 

"Το φεγγάρι πάνω Θεέ μου ασημένιο τάλιρο..."

Σύμμαχος κατά της στεναχώριας του κοροναϊού και της κατάθλιψης από την καραντίνα έγινε χτες Τρίτη 7 Απριλίου 2020 βράδυ η υπερπανσέληνος. Όπως σημειώνουν οι αστρονόμοι το πιο φωτεινό φεγγάρι του 2020 εμφανίστηκε στον ουρανό. Ήταν η τρίτη υπερπανσέληνος του 2020. Η σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος - απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο).

"Κι ήταν ένα κίτρινο-κίτρινο φεγγάρι, να σου μαχαιρώνει την καρδιά..." 

Το φεγγάρι είχε και έναν συνοδό στον ουρανό. Επρόκειτο για τον Στάχυ, τον φωτεινότερο αστέρα άλφα του αστερισμού της Παρθένου. Η επόμενη – και τελευταία υπερπανσέληνος του 2020 – θα λάβει χώρα στις 7 Μαΐου. Ελπίζουμε τότε να έχει τελειώσει η καραντίνα. Στον αντίποδα, η Σελήνη θα βρεθεί στο πιο μακρινό σημείο της ελλειπτικής τροχιάς της από τη Γη (απόγειο) στις 31 Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα φαίνεται μικρότερη.

Το ροζ φεγγάρι του Απριλίου...

Την Τρίτη, λοιπόν, στις 21:08 ώρα Ελλάδας η Σελήνη πλησίασε τη Γη στο κοντινότερο σημείο της για φέτος, σε απόσταση 356.907 χιλιομέτρων (περίγειο). Μερικές ώρες αργότερα, στις 05:35 ώρα Ελλάδας της Πέμπτης, θα υπάρξει πανσέληνος. Η σχεδόν σύμπτωση της πανσελήνου με το περίγειο του φεγγαριού αναμένεται να οδηγήσει σε ένταση του φαινομένου των παλιρροιών.

 

"Φεγγάρι μάγια μου 'κάνες..."

Η Σελήνη ακολουθεί ελλειπτική τροχιά και η απόστασή της από τον πλανήτη μας δεν είναι σταθερή. Η μέση απόσταση Γης – Σελήνης είναι περίπου 384.400 χιλιόμετρα, αλλά αυξάνεται κατά 5% περίπου στο απόγειο και μειώνεται κατά 5% στο περίγειο.

Κοσμικό σύμπαν Άνδρου. Το Εν Άνδρω πιστό στο ραντεβού του με τα κοσμικά και άλλα φαινόμενα ήταν εκεί πάνω από την Χώρα και το νυχτερινό Αιγαίο για να μεταδώσει φωτογραφικά και σχολιαστικά στους αναγνώστες του εικόνες, στίχους και σκέψεις φυγής και διαφυγής...

Χάρη στην ιδιαίτερη λάμψη της όταν απέχει λιγότερα από 360.000 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης, η πανσέληνος που συμπίπτει με το περίγειο χαρακτηρίζεται «υπερ-Σελήνη» ή «supermoon», μη επιστημονικός όρος που καθιέρωσε το 1979 ο αστρολόγος Ρίτσαρντ Νόλε.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: TANEA  

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ" 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet