Τα άγνωστα Γαυριονησια και η αξία τους. Σε ποιον ανήκουν...  

  

Στέκουν μια ανάσα από τις ακτές της Άνδρου και θαλασσοδέρνονται με όλους τους καιρούς. Μοιάζουν με προκεχωρημένα φυλάκια που προστατεύουν τον Άγιο Πέτρο, την Χρυσή Άμμο και το Κυπρί: άνυδρα, άγρια, χωρίς βλάστηση, αλλά με πλούσια ζωή!

«Βγήκαν στο σφυρί» το 2015 από το ΤΑΪΠΕΔ - με υψηλό τίμημα αλλά χωρίς ανταπόκριση - σε μια εποχή που η χώρα ξεπουλούσε τις φυσικές της ομορφιές και τα νησιά της, ενώ νωρίτερα είχαν χαρακτηριστεί… πεδίο βολής από κάποιους ευφάνταστους ναυάρχους του υπουργείου Άμυνας, κάτι που αν μη τι άλλο προκάλεσε θυμηδία!

Αρχική μοναστηριακή περιουσία, πέρασαν στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτα στον Δήμο Υδρούσας και τώρα πλέον στον Δήμο Άνδρου, ο οποίος-σύμφωνα με πληροφορίες - δεν θα ήταν αντίθετος στην τουριστική τους αξιοποίηση!

Ο λόγος για τις μικρές ερημονησίδες, τα Γαυριονήσια, που πολλοί τις βλέπουν, αλλά λίγοι γνωρίζουν τι κρύβουν κι ακόμα λιγότεροι τις έχουν επισκεφτεί! Τα νησιά είναι επτά: Εδαψό, Πλάκα, Τουρλίτης, Λαγονήσι (ή Γάιδαρος). Πράσσο (ή Πρασούδα), Μακεδόνας, Καπιτίτας (ή Ακαμάτης). Η ετυμολογία των ονομάτων άγνωστη! Οι ντόπιοι ψαράδες και ναυτικοί χρησιμοποιούν κυρίως τα τοπικά «Γάιδαρος», «Ακαμάτης» κλπ.

Μεγαλύτερο το Πρασσονήσι στο οποίο Ανδριώτης επιχειρηματίας σκόπευε - προ κορωνόϊου - να δημιουργήσει ένα beach bar, με ξύλινες εξέδρες και ταχύπλοο που θα μετέφερε τους λουόμενους από το Μπατσι και το Γαύριο, για μπάνιο και πάρτι με… δυνατή μουσική.

Στα νησάκια δεν υπάρχουν παραλίες με άμμο, αλλά βραχώδεις ακτές, με μοναδική βλάστηση σκίνα και βάτα κυρίως. Εκεί ωστόσο λόγω της ησυχίας και του βάθους της θάλασσας κουρνιάζουν φώκιες και γλάροι που ανενόχλητα μεγαλώνουν τα μικρά τους. Έχουν καταγραφεί πάντως και φίδια που κολύμπησαν ως εκεί για να γευτούν τα αυγά των θαλασσοπουλιών. Το είδος που αφθονεί πάντως είναι τα κουνέλια! Πριν από χρόνια κάποιοι Γαυριώτες άφησαν στα δυο μεγάλα νησιά τρία αρσενικά και τρία θηλυκά που πολλαπλασιάστηκαν ταχύτατα και τώρα έχουν δημιουργήσει ολόκληρη αποικία. Τι πίνουν; Θάλασσα!!!

Τα νησιά πάντως (τα δυο μεγαλύτερα δηλαδή γιατί τα υπόλοιπα είναι βραχονησίδες), εκτός από την παρθένα ομορφιά τους, δεν είναι εύκολο να αξιοποιηθούν για τον απλούστατο λόγο - εκτός όλων των άλλων - ,είναι απολύτως εκτεθειμένα στους ισχυρούς ανέμους από κάθε κατεύθυνση και στον κυματισμό, που στις μεγάλες θαλασσοταραχές το νερό  φτάνει σχεδόν μέχρι την κορυφή τους. Ίσως, αυτό να είναι και προνόμιο γι αυτά, που θα παραμείνουν ανέγγιχτα στην ανθρώπινη (τσιμεντένια) παρέμβαση!

Σ.Δ.

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι δυο Γαυριωτες ειναι ο Ιωαννης Δ Ρερρας & Αδαμ Ν Τριδημας αρχες Δεκαετιας 1960 με τη Βαρκα Αι Νικολας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Andriotis δεν θέλεις ανεμογεννητριες στο νησί, αλλά θέλεις όλοι οι τουριστες απο Μπατσι έως Γαυριο να κάνουν μπάνιο στις Βορειοδυτικες παραλίες του νησιού με θέα ένα σκουπιδότοπο... Είσαι μεγάλη ιδιοφυΐα...

This comment was minimized by the moderator on the site

Ας πάνε τα σκουπίδια εκεί, να κάνουν εργοστάσιο να τα κενέ όταν η άνεμοι είναι σωστή .