ΠΡΟΣΟΧΗ: Μεγάλες υπερβολές στην κατανάλωση νερού. Αριθμοί που δημιουργούν σοκ!!!

Μια βόλτα στον ποταμό των Λειβαδιων αρκεί για να δούμε την λειψυδρία της εποχής. Το κάποτε ρέον ποτάμι τώρα είναι ρυάκι που απλώς ποτίζει τα χόρτα που φύονται από την άνοιξη στην κοίτη του. Και μια απλή ενημέρωση από τον ηλεκτρονικό πίνακα του βάθους της γεώτρησης της Αβύσσου δείχνει αργή μα σταδιακή πτώση της Στάθμης. Πριν ενάμιση μήνα η στάθμη που μετριέται καθημερινά με ηλεκτρονικό τρόπο έδειχνε βάθος 5 μέτρα και 40 εκατοστά. Σήμερα 5 μέτρα και 10 εκατοστά. Συνάμα η υπερχείλιση της Αβύσσου, που έτρεχε στον ποταμό πλέον δεν υπάρχει. Και όλα αυτά όταν ο μήνας είναι ακόμα σήμερα Μάιος κι αύριο Ιούνιος!!!

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα στο Κόρθι όπου σύμφωνα με τα στοιχεία των μετρήσεων που ζητήσαμε και μας δόθηκαν η κατανάλωση όπως αποτυπώνεται στις ηλεκτρονικές μετρήσεις των δεξαμενών έχει φτάσει π.χ. στο μεν Όρμο στο 85% του Δεκαπενταύγουστου στο δε Ρωγό στο 110% του Δεκαπενταύγουστου!!! Για να καταλάβετε ο Όρμος είχε κατανάλωση 230 κυβικά την μέρα πέρσι τον Δεκαπενταύγουστο και σήμερα έχει 200 κυβικά την μέρα!!! Και στον Ρωγό πέρσι τον Δεκαπενταύγουστο είχε 75 κυβικά νερό την μέρα και σήμερα έχει 85 κυβικά την μέρα!!!

Μιλώντας με τον ειδικό του Δήμου Άνδρου μάς τόνισε πως πρόκειται για ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ. Και τόνισε πως αντίστοιχα στοιχεία έχουν και για άλλες περιοχές και χωριά της Άνδρου, καθώς το νερό θεωρείται δεδομένο και όλοι το ΣΠΑΤΑΛΟΥΝ νομίζοντας πως ο Δήμος θα το βρει ακόμα και όταν δεν υπάρχει! Ο Δήμος ήδη έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα νέων γεωτρήσεων (14 τον αριθμό για όλη την Άνδρο) και τρέχει ήδη 2-3 έκτακτες. Όμως το ζήτημα είναι πως εκτός της αύξησης της παροχής μέσω των νέων γεωτρήσεων πρέπει να περιοριστούν και οι ΣΠΑΤΑΛΕΣ που όπως είδαμε παραπάνω αυτές έχουν υπερβεί κάθε προηγούμενο.

Και οι μεγάλες αυτές καταναλώσεις συμβαίνουν τη στιγμή που η Άνδρος αυτή την εποχή δεν έχει πολλούς καλοκαιρινούς κατοίκους και δεν έχει αρχίσει ο τουρισμός. Η μόνη εξήγηση των μεγάλων καταναλώσεων που πλέον παρακολουθούνται ηλεκτρονικά είναι η ΣΠΑΤΑΛΗ ΝΕΡΟΥ. Ήτοι, οι περισσότεροι ποτίζουν κήπους, γεμίζουν ιδιωτικές δεξαμενές, πλένουν αβέρτα αυλές κλπ.

Το παραπάνω ρεπορτάζ προέκυψε μετά την αποστολή νωρίτερα σήμερα δελτίου τύπου του Δήμου Άνδρου που επισημαίνει το πρόβλημα των μεγάλων καταναλώσεων των κατοίκων σε αρκετές περιοχές της Άνδρου.

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

Μπορεί η κοίτη του ποταμού στα Λειβάδια να είναι πράσινη, αλλά το νερό που τρέχει είναι σαν ρυάκι και απλώς ποτίζει τα χόρτα... 

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου του Δήμου Άνδρου.  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ

Το νερό είναι ζωή· είναι ένας ανανεώσιμος, αλλά περιορισμένος πόρος. Οι βροχοπτώσεις του χειμώνα δεν συνέβαλαν στην αύξηση του διαθέσιμου νερού, τόσο ώστε να καλύπτει τις ανάγκες όλων μας, ιδίως αυτό το καλοκαίρι. Το καλοκαίρι αυτό δημότες, επισκέπτες και φίλοι της Άνδρου στοχεύουν να απολαύσουν τις διακοπές τους στο νησί και η επισκεψιμότητα αναμένεται να είναι πολύ μεγάλη.

ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΛΟΓΙΚΑ ΤΟ ΝΕΡΟ, ΙΔΙΩΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΝΕΡΟΥ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΚΥΡΩΣΕΙΣ. 

Με τον τρόπο αυτό βοηθούμε να μην παρουσιαστεί πρόβλημα νερού μέσα στο καλοκαίρι. Πάντως, για οποιοδήποτε, πρόβλημα νερού παρουσιαστεί, παρακαλούμε ενημερώστε μας άμεσα μέσω τηλεφώνου (2282360221) ή email (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΟΥ

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Προσοχή: ήδη στο νησί υπάρχουν αρκετοί ξένοι επισκέπτες, οι οποίοι διαμένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων, bungalows ή σε κάποιο από τα δεκάδες πλέον διαμορφωμένα σπίτια που έχουν προστεθεί στις πλατφόρμες ενοικίασης (πχ airbnb). Επομένως είναι λογικό να έχει αυξηθεί και η κατανάλωση του νερού. Από μόνοι τους οι ντόπιοι δεν φθάνουν για να καταναλώσουν τις ποσότητες που αναφέρονται από τις δημοτικές υπηρεσίες. Δηλαδή ξαφνικά τρελάθηκε ο πληθυσμός και καταναλώνει υπερβολικά το νερό? Την προηγούμενη εβδομάδα στο πλακόστρωτο της Χώρας έτρεχε για δύο ημέρες περίπου (ευτυχώς οχι ολες τις ώρες) ανεξέλεγκτα νερό από υπόγειο σπιτιού. Σε παρόμοιες περιπτώσεις πόσο νερό χάνεται, μέχει τουλάχιστον να κινητοποιηθεί η τεχνική υπηρεσία του Δήμου και να παρέμβει επιτυχώς? Το διάστημα που μας πέρασε από την αρχή της χρονιάς, έγιναν πολλές διακοπές ύδρευσης εξαιτίας προβλημάτων του δικτύου. Δεν είναι επομένως το φταίξιμο στην σπατάλη των κατοίκων και μόνο. Ναι, να υπάρξει ενημέρωση, οχι όμως γενικότητες και ευρύ κατηγορώ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εννοείτε ότι δεν πρέπει να θεωρούμε το νερό δεδομένο αλλά θα γίνω ίσως κουραστικός και με κάθε ευκαιρία θα το αναφέρω. Τα υπόγεια νερά θέλουν πολλά χιόνια και κατάλληλες συνθήκες για να συσσωρευτούν. Πρέπει επιτέλους να γίνουν στο νησί φράγματα ώστε να συγκρατούνται τα πλεονάζοντα νερά των βροχών, δεν μας σώζουν οι γεωτρήσεις.