Έφυγαν Γάλλοι κι Έλληνες. Ήρθαν κι άλλοι της ΕΜΟΔΕ. Στιγμιότυπα από τις αναχωρήσεις. Μένουν μερικοί μέχρι να λήξει η επιφυλακή...

ΕΝΑΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 12:30 ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Οι Γάλλοι πυροσβέστες που τόσο βοήθησαν αποχωρούν το βράδυ της Κυριακής βγάζοντας εντυπωσιακές αναμνηστικές φωτογραφίες.

Από την Κυριακή το μεσημέρι μέχρι Δευτέρα βράδυ αποχωρούν τα πυροσβεστικά αγήματα που ήρθαν και βοήθησαν αποφασιστικά στο σβήσιμο της μεγάλης φωτιάς στο Βιτάλι και στις Γίδες. Την Κυριακή το μεσημέρι αποχώρησαν οι εθελοντές της Αττικής (Κρυονέρι, Εκάλη, Βύρωνας) 15 άτομα και 4 οχήματα με το πλοίο Andros Queen (χορηγία Golden Star). Στη συνέχεια αναχώρησε η ΕΜΟΔΕ με 10 ατομα με το Superferry. Μετά έφυγαν 25 Γάλλοι, 8 αυτοκίνητα και 3 Έλληνες με τον ΘΕΟΛΟΓΟ στις 20:00 (χορηγία Fast Ferries). Την Κυριακή το βράδυ ήρθαν για επιφυλακή με το Superferry στις 21:00 9 άτομα της ΕΜΟΔΕ που αντικατέστησαν τους προηγούμενους που έφυγαν. Όλες οι μετακινήσεις είναι χορηγία των ακτοπλοϊκών εταιρειών...

Ολόκληρη η γαλλική αποστολή με τους αντιδημάρχους Δημήτρη Τηνιακό και Αθηνά Μακρή - Κοζανίτη, που βοήθησαν με κάθε τρόπο την πυρόσβεση ο πρώτος την γαλλική αποστολή και με χορηγίες η δεύτερη. Μαζί τους και ο γενικός συντονιστής ολόκληρης της επιχείρησης από την μεριά της πύροσβεστικής Νίκος Κατσίκης. 

Σήμερα έφυγαν με το Andros Fast Ferries 7 άτομα και ένα αυτοκίνητο για Τήνο-Σύρο. Ήρθαν με το Queen 2 άτομα για βοήθεια στην πυρασφάλεια. Σήμερα στις 21:00 φεύγει με το Andros Fast Ferries η ομάδα πυροσβεστών από την Κρήτη 16 άτομα και 4 αυτοκίνητα. Αυτοί είχαν διπλά πληρώματα δούλευαν 12ωρο και ξεκουράζονταν στο Ostria, στο Holliday και στου Περάκη (χορηγία των ξενοδοχείων στον Δήμο Άνδρου). Τις επόμενες μέρες θα φύγουν θα φύγουν οι 9 της ΕΜΟΔΕ, οι 2 Τηνιακοί με ένα αυτοκίνητο και ο Περιφερειάρχης και ο διοικητής Κυκλάδων. Μέχρι να λήξει η επιφυλακή...

Τα οχήματα των εθελοντών από την Αττική που αποχώρησαν στο γκαράζ του Andros Queen. 

Χωρίς την πρωτόγνωρη κινητοποίηση όλων πυροσβεστών και εθελοντών δεν θα ήταν δυνατό να σβήσει γρήγορα η μεγάλη φωτιά. Αλλά και χωρίς την σπουδαία επιμελητεία που έστησε ο δήμαρχος και ο Δήμος Άνδρου με όλα τα στελέχη του, δεν θα ήταν δυνατό να μείνουν όλοι όσοι ήρθαν και συνέβαλαν ικανοποιημένοι από την ανδριώτικη φιλοξενία.

Η Ιωάννα Σαραβάνου εθελόντρια του ΣΕΔΑ επί το έργο της κατάσβεσης της φωτιάς. Επιπλέον στην πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου ακούραστη επί τετραετία. 

Το Εν Άνδρω ευχαριστεί για την πλήρη συνεργασία το συντονιστικό της πυροσβεστικής και το Νίκο Κατσίκη (πληροφορίες, στοιχεία κλπ), τους φίλους αναγνώστες από το Μπατσί, την Άρνη, τη Ραφήνα, το Βιτάλι κλπ (φωτογραφίες κλπ), την Ιωάννα Σαραβάνου της Πολιτικής Προστασίας (πληροφορίες, φωτογραφίες) και όλους όσους κατέγραψαν και μάς ενημέρωσαν για τους χορηγούς και τις χορηγίες. 

ΟΓΔΟΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 13:00 ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Μάχη δίνουν οι πυροσβέστες αυτή την ώρα με τις αναζωπυρώσεις από το Βιτάλι μέχρι τις Γίδες. Ο ισχυρότατος αέρας δημιουργεί συνεχείς αναζωπυρώσεις. Η μεγάλη φωτιά έσβησε γύρω στις 10:00 το πρωί καίγοντας μέσα σε 24 ώρες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, ζώα και μελίσσια.

Έχουν καεί τρία βουνά της Άνδρου. Ευτυχώς οι Έλληνες και Γάλλοι πυροσβέστες, οι εθελοντές Άνδρου, Κρυονερίου, Εκάλης, Βύρωνα. Οι δύο παραπάνω σημερινές φωτογραφίες είναι χαρακτηριστικές της κατάστασης. 

Επι τόπου το συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ και οι υπεύθυνοι των άλλων δικτύων για να επαναφέρουν την περιοχή σε λειτουργία πάλι

Επί τόπου ο ΔΕΔΔΗΕ να επιδιορθώσει τις μεγάλες ζημιές που έχει υποστεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Ακόμα ο ΟΤΕ να επιδιορθώσει τις μεγάλες ζημιές στο δικό του δίκτυο. Τέλος επί τόπου και οι υδραυλικοί του Δήμου με τον δήμαρχο να επιδιορθώσουν τις πολύ μεγάλες ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης. Γίνεται αγώνας δρόμου οι άνθρωποι να έχουν το δυνατό γρηγορότερα ρεύμα, τηλέφωνο, νερό. 

Ο δήμαρχος τις πρώτες πρωινές ώρες στην πρώτη γραμμή της φωτιάς με την πυροσεστική

Όλο το 24ώρο επί τόπου σε όλες τις φάσεις της εξέλιξης της μεγάλης φωτιάς παρών σε πλήρη συντονισμό με τον επικεφαλής του πυροσβεστικού κλιμακίου Άνδρου Δημήτρη Πρινιωτάκη ο δήμαρχος Δημήτρης Λοτσάρης. Σύμφωνα με μαρτυρία πυροσβέστη της Άνδρου "πρώτη φορά είδε δήμαρχο σε πλήρη εγρήγορση στην πρώτη γραμμή της φωτιάς". Το ίδιο ακριβώς είπε και ο έπαρχος Άνδρου για τον δήμαρχο. Ο έπαρχος συμμετείχε αρκετές ώρες κι αυτός.

Από εχτές το μεσημέρι μέχρι σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του δημάρχου Άνδρου στήθηκε ένα πρωτόγνωρο δίκτυο επιμελητείας για να τροφοδοτηθούν με τρόφιμα και άλλα αναγκαία οι δεκάδες πυροσβέστες και εθελοντές από την Ελλάδα και την Γαλλία που συνέδραμαν στην κατάσβεση της φωτιάς στην Άνδρο. Πολλοί οι προσφέροντες. Καταγράψαμε μαρτυρίες. Ο δήμαρχος με τον αδελφό του Βαγγέλη πρόσφεραν χτες βράδυ 140 γεύματα μαγειρεμένα στην οικογενειακή ταβέρνα τους το Στέκι του Αντρέα και σήμερα το μεσημέρι 160. Σύνολο 300 γεύματα. Συνεισφορά σε άλλα τρόφιμα (κρουασάν, καφέδες, κλπ) είχαν τα σούπερ-μάρκετ Μασούτη, ΑΒ Βασιλόπουλου, Proton Βιταλιώτης.

Ο κύκλος της κόλασης το βράδυ Σαββάτου προς Κυριακή στην Άνδρο.

Ακόμα στη φιλοξενία και στα γεύματα στο Γαύριο είχαν η αντιδήμαρχος Αθηνά Μακρή-Κοζανίτη, η αντιδήμαρχος Τασία Μπιθικώτση, τα Σουβλάκια Γαυρίου, η ΚΟΙΝΣΕΠ Άνδρου, η Χρυσούλα Σιγάλα του συλλόγου Πιτροφού, η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Άννα Βρεττού και ο Φρατζέσκος Λουκίσας (μπιτς-μπαρ Κάμπος). Ακόμα δύο ξενοδοχεία το Ostria και το Holiday διέθεσαν δωμάτια για να ξεκουραστούν οι διπλές βάρδιες των κρητικών πυροσβεστών που μετά την Βοιωτία έφτασαν στην Άνδρο. Να σημειώσουμε και την χορηγία της μεταφοράς των πυροσβεστικών δυνάμεων της FAST FERRIES.

Ο Βαγγέλης Λοτσάρης - αδελφός του δημάρχου - χορηγός τροφοδοσίας με τουλάχιστον 300 μερίδες για όλους τους πυροσβέστες στα βουνά της Άνδρου. Ο ίδιος συμμετείχε και στην πυρόσβεση και στην επιμελητεία. Εδώ μεταφέρει νερά στους πυροσβέστες.

Στην επιμελητεία όλης αυτής της προσπάθειας συντήρησης περίπου 160 ατόμων στα βουνά συνέδραμαν οι Βαγγέλης Λοτσάρης, Τασία Μπιθικώτση, Έφη Βουτσινά-Μαλταμπέ, πολλοί ιδιώτες των γύρω χωριών, που σώθηκαν τα σπίτια τους. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς αγόραζαν κι έφερναν φαγητό και νερό οι ίδιοι στους πυροσβέστες και στους εθελοντές για να τους ευχαριστήσουν. Ακόμα βοήθησαν οι Δημήτρης Τηνιακός στην Αγία, και ο πρόεδρος του Βιταλίου. Δεν βοήθησαν μερικοί υποψήφιοι που έφτασαν μέχρι εκεί για ένα φωτογραφικό ενσταντανέ ενόψει εκλογών!...

Η Ιωάννα Σαραβάνου ένα 24ωρο στην πρώτη γραμμή. Εδώ με την γαλλική αποστολή μετά το τέλος της πυρόσβεσης. Είχε την ευθύνη και την επιμελητεία της αποστολής.

Από τα στελέχη της αυτοδιοίκησης στην πρώτη γραμμή ήταν η Ιωάννα Σαραβάνου ως πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου και ως δασοπυροσβέστρια. Αυτή επίσης ανέλαβε την βοήθεια και την επιμελητεία των Γάλλων πυροσβεστών που έφτασαν στο νησί. Μετά το τέλος των επιχειρήσεων σήμερα έβγαλαν και σχετική αναμνηστική φωτογραφία να θυμούνται το πέρασμα τους από την Άνδρο. Καλώς εχόντων των πραγμάτων οι Γάλλοι θα φύγουν σήμερα το βράδυ έχοντας εκπληρώσει την αποστολή τους. Υπεύθυνος συντονισμού αρχηγείου, κλιμακίου, Γάλλων πυροσβεστών και εθελοντών από άλλα μέρη ο πυροσβέστης Νίκος Κατσίκης, που τα κατάφερε θαυμάσια.

 

ΕΒΔΟΜΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 07:45 ΠΡΩΙΝΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Με το πρώτο φως έφτασαν τα Καναντέρ κι επιχειρούν στο τελευταίο μέτωπο της φωτιάς στο Βιτάλι. 

Από τις 7:00 έφτασαν στην Άνδρο δύο καναντέρ και επιχειρούν στην τελευταία μεγάλη εστία φωτιάς πάνω από το Βιτάλι κοντά στην παραλία. η ελληνική πυροσβεστική σε μια τεράστια κινητοποίηση με την βοήθεια του κλιμακίου και των εθελοντών της Άνδρου και την παρουσία της πολιτικής προστασίας, της Ιωάννας Σαραβάνου και του δημάρχου Άνδρου Δημήτρη Λοτσάρη σε όλα τα μέτωπα ολόκληρο το 24ώρο της τεράστιας πυρκαγιάς.

Ολοσχερής καταστροφή της υδροφόρας των εθελοντών της Άνδρου

 

Ότι κάηκε κι ότι έσωσαν οι πυροσβέστες και οι εθελοντές

Καθοριστική σε πάρα πολλές περιπτώσεις όλη νύχτα ήταν η βοήθεια των Γάλλων πυροσβεστών, που κινήθηκαν άκρως επαγγελματικά και με δορυφορική τεχνολογία σβήστηκε το 90% όλων των εστιών στην ευρύτερη περιοχή του Βιταλίου. Δουλεύοντας με οθόνες και δορυφορικές αποτυπώσεις του τοπίου και έχοντας μπροστά τους στα τάμπλετ ή στις οθόνες οι Γάλλοι επικεφαλής του πυροσβεστικού κέντρου υπολόγιζαν αποστάσεις, το ανάγλυφο της γης και έστελναν.

Η περιοχή προς Βιτάλι

Στην ομάδα των Γάλλων υπήρχαν μηχανικοί τοπογράφοι, υπήρχαν ειδικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ότι και να συνέβαινε με το σήμα του δορυφόρου ή με την αποτύπωση του ανάγλυφου υπήρχε άμεσα βοήθεια. Έτσι η επιχείρηση δεν σταματούσε.

Καταστροφή της γραμμής του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Με την συμβολή των Γάλλων, αλλά και την τεράστια κινητοποίηση της πυροσβεστικής και των εθελοντών από την Ελλάδα η φωτιά ανακόπηκε και δεν προχώρησε προς Άνω Γαύριο και πέρα από την περιοχή του Βιταλίου χτες τη νύχτα και η Άνδρος ξημέρωσε μεν με πληγές, αλλά χωρίς απώλειες σε οικίες και αγροικίες. Και χωρίς απώλεια ζωής.

Το Γαλλικό κλιμάκιο το πρωί της Κυριακής μετά τις νυχτερινές επιχειρήσεις.

Δεκάδες ήταν οι Γάλλοι κι Έλληνες πυροσβέστες, οι εθελοντές της Άνδρου, της Εκάλης, του Κρυονερίου και του Βύρωνα. Ακόμα και από την Κρήτη ήρθαν πυροσβέστες για να σβήσουν εστίες, μέτωπα, αναζωπυρώσεις. Η όλη κινητοποίηση έφερε - σύμφωνα με τον συντονιστή Νίκο Κιτσίκη - κάποια στιγμή κοντά 164 άνδρες και γυναίκες να σβήνουν φωτιές σε όλο το πύρινο μέτωπο. 

 

ΕΚΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 23:30

Κρατήθηκε το μέτωπο προς Άνω Γαύριο. Ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν το απόβραδο από την Αττική επιχειρούν στην κορυφογραμμή και κατάφεραν κι έσπασαν το μέτωπο της φωτιάς σε μικρότερα και τώρα επιχειρούν να τα περιορίσουν. Η κατάσταση παραμένει πολύ δύσκολη στο Βιτάλι. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε ο Δήμος Άνδρου. Ο δήμαρχος Άνδρου επιβλέπει προσωπικά την εξέλιξη των πυρκαγιών αυτών. 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ

 Σε τέσσερα (4) ενεργά μέτωπα συνεχίζει η φωτιά το καταστροφικό της έργο. Συγκεκριμένα ένα πάνω από το χωριό Γίδες και τρία στο Βιτάλι. Στα μέτωπα αυτά επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έφτασαν από την Αθήνα, δυνάμεις του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Άνδρου, ο ΣΕΔΑ, εθελοντές, σκαπτικά μηχανήματα, δημοτικές και ιδιωτικές υδροφόρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη και η προσπάθεια συνεχίζεται αμείωτη για τον περιορισμό του πύρινου εφιάλτη.

 Παρακαλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις προαναφερόμενες περιοχές, ώστε να μην εμποδίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.

 

 

ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 20:40

Έφτασαν μεγάλες επίγειες ενισχύσεις στο Γαύριο μα το πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Τις απαρτίζει τμήμα γαλλικού πυροσβεστικού σώμα τος και γαλλικά οχήματα. Τμήμα της ελληνικής πυροσβεστικής. Και τρία οχήματα με εθελοντές από Βύρωνα, Κρυονέρι και Εκάλη.    

Με το που κατέβηκαν ακούστηκε το "δόξα τω θεώ" και ακολούθησε αμέσως μετά το "βόηθα Παναγιά" καθώς στην κορυφογραμμή ψηλά από το Άνω Γαύριο εμφανίστηκε η φωτιά να κατακαίει το πράσινο. Γύρισε ο αέρας είπαν... Ο αέρας έχει κόψει για βράδυ. Τα επίγεια τμήματα θα κατευθυνθούν προς την κορυφογραμμή στο Άνω Γαύριο.

Κατέβηκαν πρώτα τα ελληνικά πυροσβεστικά...

Και ακολούθησαν τα γαλλικά.

Την πυροσβεστική δύναμη παρέλαβαν για να την πάνε στα μέτωπα της φωτιάς ο πυροσβέστης Νίκος Κατσίκης και η Ιωάννα Σαραβάνου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 19:45

Σωτήρια η παρέμβαση των εναερίων μέσων στην Άνδρο. Από τις 17:00 και μετά που έπεσε το θεότρελο μελτέμι στα ορεινά της Άνδρου εμφανίστηκαν δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο και βοήθησαν αποφασιστικά να σβήσουν την φωτιά στην Αγία, να σώσουν το χωριό Γίδες και να σώσουν σειρά αγροικίες στην περιοχή του Βιταλίου. Οι δυνάμεις των εθελοντών και της πολιτικής προστασίας με την Ιωάννα Σαραβάνου πήγαν σπίτι-σπίτι για να σώσουν αγροικίες. Σε κάποιες περιπτώσεις έφτασε εγκαίρως και το ελικόπτερο και βοήθησε αποφασιστικά. Το ελικόπτερο επιχειρούσε μέχρι τις 19:30 παίρνοντας νερό από το λιμάνι του Γαυρίου και του Μπατσίου.

 Επιτόπου όλη μέρα ο δήμαρχος έχοντας ιδία αντίληψη για να δόσει εγκαίρως εντολή για εκκένωση όπως και έγινε στις Γίδες και στην περιοχή Βιταλίου. 

Στην περιοχή Βιταλίου πλέον επικεντρώνονται όλα τα ενεργά μέτωπα. Εκεί αναμένονται να κατευθυνθούν όλες οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις που έρχονται απόψε με το ΘΕΟΛΟΓΟΣ. Η μεταφορά 16 πυροσβεστικών οχημάτων και 64 πυροσβεστών είναι προσφορά της εταιρείας Fast Ferries. 

 

 

ΤΡΙΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 16:30

Οι εξελίξεις από τα μέτωπα της φωτιάς στην Άνδρο στις 16:30 είναι ανησυχητικές. Αυτή τη στιγμή πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη για να μην μπει η φωτιά στον οικισμό Γίδες της Άνδρου γιατί θα κάψει σπίτια. Στο μέτωπο της Αγίας η φωτιά είναι υπό έλεγχο. Όμως μαίνεται στην περιοχή του Βιταλίου.

Φωτογραφία ΝΠ

Αναλυτικά, στην τοποθεσία Αγία Μαρίνα - προς Βιτάλι - η φωτιά εγκλώβισε την υδροφόρα του ΣΕΔΑ. Ο εθελοντής οδηγός αναγκάστηκε να την εγκαταλείψει και να ξεφύγει πεζός μέσα από τους καπνούς και τις φλόγες. Η υδροφόρα κάηκε. Στο σημείο αυτό πυροσβέστες και εθελοντές δίνουν μάχη να μην περάσει η φωτιά την βουνοκορφή και πλησιάσει από τα πάνω την καταπράσινη περιοχή του Άνω Γαυρίου ή τον οικισμό του Άνω Αγίου Πέτρου. Εν τω μεταξύ φτάνουν στις 19:30 στην Άνδρο με το πλοίο ΘΕΟΛΟΓΟΣ. 7 πυροσβεστικά με 25 πυροσβέστες από Γαλλία και 9 πυροσβεστικά με 39 πυροσβέστες από Ελλάδα. Έχουν ήδη έρθει ενισχύσεις και από Τήνο νωρίτερα...

 

Ο δήμαρχος στον τόπο της φωτιάς.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Σάββατο, 26.08.2023

ΕΞΕΛΙΞΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΒΙΤΑΛΙΟΥ, ΓΙΔΕΣ ΑΝΩ ΑΓΙΟ ΠΕΤΡΟ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗ

Δώδεκα (12) πυροσβεστικά οχήματα καταφθάνουν με το πλοίο των 17:30 με σκοπό την ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων που επιχειρούν για τον έλεγχο και την κατάσβεση της πυρκαγιάς που κατακαίει στην ευρύτερη περιοχή Βιτάλι, Γίδες και Άνω Άγιο Πέτρο. Τα οχήματα θα συνοδεύονται από το προβλεπόμενο προσωπικό. Από αυτά, οκτώ είναι ελληνικά και τέσσερα γαλλικά. Μαζί θα καταφθάσει και ομάδα εθελοντών από το Δήμο Βύρωνα.

Οι εναέριες δυνάμεις λόγω των δυνατών ανέμων σταμάτησαν να επιχειρούν. Παρακαλούμε τους πολίτες να μην πλησιάζουν στις προαναφερόμενες περιοχές, ώστε να μην εμποδίζεται το έργο της κατάσβεσης.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για κάθε εξέλιξη.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ

Σάββατο, 26.08.2023

ΑΜΕΣΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΓΙΔΕΣ

Παρακαλούμε τους κατοίκους, παραθεριστές και επισκέπτες στο χωριό Γίδες του Δημοτικού Διαμερίσματος Γαυρίου, να εκκενώσουν άμεσα τις οικίες τους, λόγω της πυρκαγιάς που κατακαίει την ευρύτερη περιοχή (Βιτάλι – Γίδες).

Παρακαλούμε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες και εντολές των φορέων Πολιτικής Προστασίας.

Η εκκένωση θα διαρκέσει μέχρι νεωτέρας.  Για κάθε εξέλιξη, θα σας ενημερώσουμε.

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 14:30

Δόθηκε σήμα εκκένωσης του οικισμού Γίδες της Άνδρου. Συνεχείς αναζωπυρώσεις γύρω από την Αγία. Τα εναέρια μέσα αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω ισχυρών ανέμων. Επιχειρούν συνεχώς οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών. Η κατάσταση είναι δύσκολη.

Στο Βιτάλι επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής και των εθελοντών της Άνδρου. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω θυελλωδών ανέμων 9-10 μποφόρ. Οι άνεμοι φυσάνε μια από τη μια και μια από την άλλη μεριά. Γίνεται μάχη να μην πλησιάσει η φωτιά σε οικισμό.

 

 

Φωτογραφικό ρεπορτάζ από την περιοχή της Αγίας και την μεγάλη φωτιά.

Ο δήμαρχος επιτόπου ενημερώνεται. Έδωσε εκκένωση στις Γίδες.

ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 12:00

Αεροπλάνο επιχειρεί νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι πάνω από το μοναστήρι της Αγίας στην Άνδρο.

Σε δύο μέρη της Άνδρου, στην Αγία και στο Βιτάλι, οι ισχυρότατοι κεραυνοί που έπεσαν το πρωί γύρω στις 10:30-11:00 έβαλαν φωτιά!!! Στην περιοχή της Αγίας έσπευσαν αμέσως πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές σε μια προσπάθεια να ανακόψουν την φωτιά. Συνάμα ζητήθηκε συνδρομή από εναέριες δυνάμεις και έφτασαν στο νησί δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο που επιχειρούν συνεχώς.

Φωτογραφίες από την φωτιά στην κορυφογραμμή πάνω από την Αγία.

Η φωτιά στην Αγία είναι αρκετά επικίνδυνη μιας και υπάρχει οικισμός κοντά. Παρά το γεγονός πως έπεσε και δυνατή βροχή για λίγο σχετικά χρόνο η εστία στην Αγία δεν έχει σβήσει. Οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις επιχειρούν συνεχώς. Στην όλη επιχείρηση παρών είναι ο δήμαρχος Άνδρου και η πολιτική προστασία του Δήμου.

Στο Βιτάλι επίσης υπήρξαν δύο εστίες φωτιάς μετά τους κεραυνούς. Η φωτιά εκεί είναι μεγάλη κι επιχειρούν δυνάμεις της πυροσβεστικής και εθελοντές δασοπυροσβέστες. Συνάμα επιχειρεί και το ελικόπτερο της πυροσβεστικής σύμφωνα με πληροφορίες. Παρούσα και η πολιτική προστασία του Δήμου Άνδρου. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΛΙΓΟ

"ΕΝ ΑΝΔΡΩ"

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Περιμενουμε και αλλες φωτο αλλα με τις νεες ανεμογεννητριες στα καμενα. Ηδη η Intrakat ανακοινωσε οτι τεθηκε σε λειτουργία το αιολικό πάρκο ισχύος 15MW στην Άνδρο απο τον Νοεμβριο του 2022 και εχει ακομα να εγκαταστησει και αλλες( δημοσιευση της εταιρειας 7 νοεμβρ 2022 στο capital.gr). Να ειμαστε καλα, να κοιμαστε ησυχοι και προ παντων οι φωτο σε καμενα τοπια

This comment was minimized by the moderator on the site

Πεμπτη αναρτηση 2040 μια παρατηρηση στην φωτο , φρεσκοσιδερωμενοι και ατσαλακωτοι και οι τρεις > μετα απο 8 ωρες μαχη με την φωτια ,μαλλον αλλαξαν ρουχα για την υποδοχη. Και μιας και το ψαχνεται ,όποτε προλαβετε καντε μια ερευνα για τους υπαρχοντες πυροσβεστες ,ηλικια-κιλα-2ο επαγγελμα ετσι για να μην εχουμε μεγαλες προσδοκιες

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Ειλικρινά πιστεύω ότι καλό είναι να συμβαίνουν κάποια πράγματα σε αυτό τον τόπο ευχόμενος πάντα να μην υπάρχουν ζημιες και απώλειες ανθρώπων. Λέω λοιπόν ότι όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο η συλλογικότητα, ειδικά σε μικρές περιοχές, ενώνει και αποσυμπιέζει τεταμένες καταστάσεις. Σε αυτό το σημείο καταλαβαίνουν πολλοί ότι δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν πια ! Θα δουλέψουν όλλοι για το καλό του τόπου τους θα ενδιαφερθούν και για την κατσίκα του γείτονα. ΑΛΛΑ ρε κατακαημένοι άνθρωποι εσείς που είστε μόνο για λύπηση, αναφέρομαι σε άτομα και των δυο παρατάξεων, θέλετε να δείξετε ποιος ενδιαφέρθηκε περισσότερο για τη φωτιά; Θέλετε να δείξετε τι ακριβώς; Παρακολουθώ απο την αρχή του γεγονότος τα social και δια της παρουσίας μου στη φωτιά και βλέπω ότι υπήρχε κλίμα με υπονοούμενα και καταλήξαμε στο να συναγωνιζόμαστε στο ποιος εκανε τι! ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ να ξέρετε ένα πράγμα, σε αυτή τη μικρή κοινωνία που ζούμε όλοι ξέρουμε ποιος κάνει τι και ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά και για ποιο λόγο. Μην προσπαθείτε να μας δείξετε μια άλλη πλευρά για τα ψηφαλακια. Γιατί όσα ψηφαλακια και να πάρετε ανθρωπάκια θα είστε. Συγχαρητήρια σε όσους έδωσαν ακόμη και ένα μπουκαλάκι νερο, συνεχίστε να νοιάζεστε μόνο έτσι θα πάμε μπροστά. Αφήστε τους άλλους να τρώγονται. Μόνο αυτό ξέρουν να κάνουν καλά και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πατε καλα; Κόντεψαν να καούν τα σπίτια μας και να χαθούν όλοι οι κόποι μιας ζωής, και τσακώνεστε επειδή δεν έγραψαν ότι φέρατε 10 6αδες νερό, αξίας 20.€;; Δεν πάτε σπίτι σας από τώρα κυρία μου; Ντροπή για ολους όσους κινδυνεψαν

This comment was minimized by the moderator on the site

Aπό ό,τι διαβάζω, η Fast Ferries μετέφερε τους πυροσβέστες προς και από την Άνδρο.
Ο Αφοί Στεφάνου;
Από ότι έχω καταλάβει, ο κ. Παναγιωτάκης βάζει πλάτη στα δύσκολα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Εδω ο κόσμος καίγεται και ...ασχολούμαστε με το χατζημαρκο και τις επερχομενες εκλογες..λες και οσοι τρεξανε να δωσουν ενα νερο κ ενα πιατο φαγητο σε ανθρωπους που μοχθουσαν να σβησουν τη φωτια.. ειχαν πολιτικο οφελος..(!) ..οκ μπορει κ κάποιοι να ειχαν...προβλημα τους κ μιζέρια τους ..στους υπόλοιπους που παλεψαν κ προσεφεραν τους οφείλεται ενα μεγσλο ευχαριστώ κ ευγνωμοσύνη.

This comment was minimized by the moderator on the site

Προς συγχωριανο/συγχωριανη
Λάθος ανάγνωση έχετε κάνει
Ποίος σας είπε ότι η Βρεττου και η Μαλταμπε είναι ουδετερες;
Στο ψηφοδέλτιο του Χατζημαρκου βρίσκονται.
Επίσης ποιος σας είπε ότι ο Χατζημαρκος στηρίζει Λοτσαρη;

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Βρεττού είναι ουδέτερη λέτε. Η Μαλταμπέ δηλώνει ανεξάρτητη. Δηλαδή μόνο ο Λάσκαρης είναι με τον Χατζημάρκο που στηρίζει Λοτσάρη. Και είναι γνωστό επί τέσσερα χρόνια πως ο Χατζημάρκος στήριξε πλήρως τον Λοτσάρη. Άρα μια είναι η λύση. Λάσκαρης που δεν είναι ουδέτερος ή ανεξάρτητος, αλλά παιδί του Χατζημάρκου και στηριζουν και οι δύο Λοτσάρη. Απλά πράγματα. Απλώς αναρωτιέμαι τι γυρεύουν οι ουδέτεροι στην πολιτική;

This comment was minimized by the moderator on the site

Και βέβαια ΟΧΙ απ αυτούς που τις έσβηναν αλλά απ αυτούς αυτές που βοηθούσαν,, ,,,,Πρώτη μούρη παντού....

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Αν λέτε γι' αυτον που είχε την συνδιεύθυνση των επιχειρήσεων έχετε δίκιο. Αυτος είναι αρμόδιος και διέταξε εκκένωση όπως κι έγινε. Λογίκο είναι. Ήταν και σε όλα τα κανάλια. Δεν το προσέξατε δύο μέρες. Απορούμε με την έλλειψη παρατηρητικότητας σας...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
This comment was minimized by the moderator on the site

Και η κυρία Βρετου ήταν εκεί και πρόσφερε νερά.
Αλλά ναι συγγνώμη δεν την αναφέρετε, διότι είναι ουδέτερη από τη παράταξη που υποστηρίζετε.....

ΣΧΟΛΙΟ ΕΝ ΑΝΔΡΩ
Ευχαριστούμε για την πληροφορία. Όμως δεν μάς ειδοποίησε κάποιος. Η άλλη υποψήφια πήρε τηλέφωνο κι έστειλε φωτογραφία της. Αλήθεια γιατί δεν ρωτάτε την κυρία Βρεττού γιατί δεν μάς ειδοποίησε; Μαζέψτε τις κακίες σας και ρωτήστε την κ. Βρεττού αν την επισκεφθήκαμε εμείς και τις ευχηθήκαμε καλή επιτυχία και τις κάναμε και δώρο ένα βιβλίο ιστορίας της Άνδρου; Κάντε τον κόπο να την ρωτήσετε πριν γράφετε ανοησίες...
ΥΓ Έχετε διαβάσει κανένα βιβλίο ιστορίας της Άνδρου εσείς; Ξέρετε πως εμείς έχουμε γράψει κι επιμεληθεί 5 βιβλία ιστορίας του νησιού, που κυκλοφόρησαν σε χιλιάδες αντίτυπα; Αν μάς απαντήσετε επωνύμως θα σας χαρίσουμε ένα και να δείτε το άλλο πρόσωπο της Άνδρου...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 8 μήνες πριν από το χρήστη enandro enandro
Περισσότερα