ΔΥΟ ΦΕΓΓΑΡΙΑ Τ' ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ή ένα ακόμα μπλε φεγγάρι στο διάβα της ζωής μας...

Του ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΠΑΣΑΝΤΗ

Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια λαμπρή υπερπανσέληνο και τέλειωσε με τον ίδιο τρόπο, καθώς μια άλλη υπερπανσέληνος φώτισε εκθαμβωτικά τον νυχτερινό ουρανό στις 30 Αυγούστου 2023. Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος την Τετάρτη, γύρω στις 20:30 μ.μ. στο μπαρ ΝΕΟΝ στην Χώρα της Άνδρου το φεγγάρι σκαρφάλωνε ολόγιομο στον ουρανό του Αιγαίου. Ήταν το δεύτερο φεγγάρι του Αυγούστου. Και οι δύο πανσέληνοι του Αυγούστου θεωρούνται υπερπανσέληνοι. Κι αυτό γιατί το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως και έτσι η σελήνη εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον νυχτερινό ουρανό. Το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 357.344 χιλιόμετρα, σχεδόν 28.968 χιλιόμετρα πιο κοντά από τη μέση απόστασή του.

Η βραδιά ήταν υπέροχη στην Χώρα της Άνδρου. Δύο φίλοι από τα παλιά συναντήθηκαν για ένα ποτό και μια πίτσα στο ΝΕΟΝ μπαρ στη Χώρα. Ο Ντίνος Σιώτης, εκδότης λογοτεχνικών περιοδικών, διοργανωτής ποιητικών λογοτεχνικών φεστιβάλ, συγγραφέας και ποιητής, καταγόμενος και κάτοικος Τήνου, με την Λήδα Καζατζάκη, ιστορικό τέχνης και διοργανώτρια εκθέσεων, που ζει στα Απατούρια της Άνδρου. Αναπόλησαν τα παλιά. Για φίλους που έφυγαν, για ταξίδια που έγιναν. Μίλησαν για τα σημερινά. Για διαδρομές στα νησιά που ζουν. Ο ένας στην Τήνο, η άλλη στην Άνδρο. Και αναφέρθηκαν κάποιες στιγμές στο μέλλον. Ήμασταν εκεί να περιγράψουμε την συζήτηση υπό το φως του "μπλε φεγγαριού", που μόνο μπλε δεν ήταν...  

Επιστρέφοντας από το Γαύριο σε μια στροφή του Πετάλου φωτογραφίσαμε το απερχόμενο δεύτερο φεγγάρι του Αυγούστου. Ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο του μπλε φεγγαριού εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση 90% από το περίγειο – την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε τροχιά. Το λένε μπλε φεγγάρι, αλλά μην περιμένετε να πάρει μπλε απόχρωση η σελήνη. Ως γνωστό η πανσέληνος συμβαίνει κάθε 29 ημέρες. Οι περισσότεροι μήνες στο ημερολόγιό διαρκούν 30 ή 31 ημέρες. Οπότε οι μήνες και οι φάσεις της σελήνης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μπλε φεγγάρι του Αυγούστου να εμφανίζεται περίπου κάθε 2,5 χρόνια. Το μπλε φεγγάρι του Αυγούστου είναι το πιο λαμπερό γιατί συγκλίνουν οι τροχιές της σελήνης με τη Γη. Την τελευταία φορά που συνέβη να έχει δεύτερο φεγγάρι ο Αύγουστος ήταν  του 2021. 

Φτάσαμε στο σπίτι. Στο Υψηλού. Φωτογραφίσαμε ακόμα μια φορά το ολόλαμπρο φεγγάρι πάνω από το Αιγαίο, πάνω από την φωτισμένη Χώρα. Πάνω από τις ζωές μας. Πόσα τέτοια φεγγάρια δεν έχουμε δει; Πολλά. Όμως δεν τα χορτάσαμε. Γιατί η ομορφιά δεν είναι για χόρταση. Είναι για απόλαυση. Και η απόλαυση όταν υπάρχει δεν έχει τέλος. Μόνο αρχή. Αλλά κάπου τελειώνει. Και περιμένεις το επόμενο μπλε φεγγάρι, την επόμενη μαγική στιγμή που θα σου προσφέρει το ταξίδι της ζωής.

 

Το πέρασμα από το ένα σημείο στο άλλο. Καθώς ο δρόμος ξετυλίγεται ασταμάτητα όσο προχωράς. Όπως είπε πριν έναν αιώνα ο σπουδαίος Ισπανός ποιητής Αντόνιο Ματσάδο: "ταξιδιώτη δεν υπάρχει δρόμος. Ο δρόμος χαράζεται καθώς περπατάμε". Κι όσο περπατάμε απολαμβάνουμε τα διαδοχικά φεγγάρια της Γης. Κι όσο τα απολαμβάνουμε νοιώθουμε ζωντανοί κι... αθάνατοι! Γιατί όπως έγραψε ο πιο ρομαντικός ποιητής της γενιάς του 1950, ο σπουδαίος Τάσος Λειβαδίτης: "Ο άνθρωπος όσο ζει είναι... αθάνατος!" 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet