ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ: Χρηματοδότηση του δικτύου ύδρευσης Άρνης αξίας 1.751.620,00

 

Μέσα στα νερά και στο πράσινο η Άρνη. Όμως δίκτυο ύδρευσης δεν είχε. Έπρεπε να έρθει το πλήρωμα του χρόνου, η λειψυδρία, να ξεπεραστούν οι αναχρονιστικές αντιλήψεις - κάθε σπίτι την πηγή του - για να γίνουν οι μελέτες τα προηγούμενα χρόνια. Να κατατεθούν στην Περιφέρεια και να ενταχθούν σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, που ξεκινά το 2025. 

(Από το γραφείο Τύπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου λάβαμε το δελτίο τύπου της ένταξης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Περιφέρειας του δικτύου ύδρευσης της Άρνης αξίας 1.751.620,00 €. Πρόκειται για έργο που μελετήθηκε και κατατέθηκε για χρηματοδότηση από τον Δήμο Άνδρου την προηγούμενη χρονιά. Το έργο θα ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου 2025 - ΕΝ ΑΝΔΡΩ)

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

To δίκτυο ύδρευσης Κοινότητας Άρνης, Δήμου Άνδρου, αξίας 1.751.620,00 € εντάσσεται στο Περιφερειακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027»

Την ένταξη στο Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027», του  δικτύου ύδρευσης Κοινότητας Άρνης, Δήμου Άνδρου, ενός ακόμη σημαντικού έργου υποδομών ύδρευσης, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.

Το έργο  συγχρηματοδοτούμενης δημόσιας δαπάνης 1.751.620,00 €, εντάσσεται στην Προτεραιότητα «Αειφορική ανάπτυξη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων».  Συγχρηματοδοτείται  από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. 

Το έργο  «Δίκτυο ύδρευσης Κοινότητας Άρνης, Δήμου Άνδρου», αφορά στην κατασκευή ενός πλήρως λειτουργικού νέου δικτύου ύδρευσης, μήκους αγωγών 13,8 χλμ στην Δημοτική Κοινότητα Άρνης.

Περιλαμβάνει την κατασκευή των απαιτούμενων έργων για τη δημιουργία εσωτερικού δικτύου ύδρευσης των οικισμών της Δημοτικής Κοινότητας Άρνης. Η τροφοδοσία του δικτύου θα γίνει από παρακείμενη γεώτρηση η οποία έχει ανορυχθεί και βρίσκεται σε φάση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας. Στην πράξη περιλαμβάνεται η κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης ύδατος ωφέλιμου όγκου 100 μ3, η κατασκευή σωληνωτού δικτύου ακτινωτής διάταξης, το οποίο θα ξεκινά από την δεξαμενή και θα αναπτύσσεται στους οικισμούς μελέτης, συνολικού μήκους 13.815 μ., η κατασκευή τριών φρεατίων πιεζόθραυσης (ή απόδοσης αγωγών κατάθλιψης), η κατασκευή φρεατίου αντλιοστασίου (Α/Σ) για τη στέγαση δύο αντλιών τύπου booster με παρακείμενο προκατασκευασμένο κτίριο οικίσκου του Α/Σ για τη στέγαση του Η/Μ εξοπλισμού, το σύνολο των λοιπών απαιτούμενων Η/Μ εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, η κατασκευή του απαραίτητου αριθμού διακλαδώσεων για τη σύνδεση των ιδιωτικών παροχών, καθώς και η εγκατάσταση 3 πυροσβεστικών κρουνών. 

Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10/01/2025 και  λήξης η 31/12/2026. 

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Άνδρου. 

Ρόδος, 11 Απριλίου 2024

Το Γραφείο Τύπου

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Ωραία όλα αυτά , αλλά επειδή είμαι κάτοικος Άρνης θα ήθελα να ρωτήσω που βρίσκεται η Γεώτρηση η οποία έχει ανορυχθεί και βρίσκεται σε φάση έναρξης παραγωγικής λειτουργίας, Μην λησμονούμε ότι αμέσως μετά τις περασμένες δημοτικές εκλογές, στην Άρνη έγινε μία γεώτρηση έφθασε σε βάθος 200 μ και νερό δεν βρέθηκε . Ο πρόχειρος τρόπος που έγινε η διάνοιξη στα 470 μ υψόμετρο από τη μέση στάθμη της θάλασσας, χωρίς να κληθούν οι ειδικοί Γεωλόγοι -υδρολόγοι να μελετήσουν και να εκπονήσουν τους υδρολογικούς χάρτες της περιοχής και να υποδείξουν τα σημεία γεώτρησης, Εδώ εντοπίσθηκε ένα σημείο που ήταν κοντά σε δρόμο, ώστε να δύναται το όχημα που φέρει το γεωτρύπανο να ενεργήσει , βρισκόταν πλησίον και παροχή ρεύματος. Τώρα εάν στο σημείο αυτό βρεθεί νερό καλώς ειδάλλως κάνουμε μία τρύπα και πετάμε χιλιάδες ευρώ
Εάν λοιπόν εννοούμε αυτή την γεώτρηση αυτή απέτυχε .με τον πρόχειρο τρόπο που σχεδιάσθηκε .

This comment was minimized by the moderator on the site

Θα σε συμβούλευα "μόνιμε κάτοικε Άρνης" να μην απογοητεύεσαι. Αν και συμμερίζομαι τις απόψεις σου για τις δυσκολίες μοιράσματος της υπάρχουσας και συνεχώς φθίνουσας ποσότητας νερού - πράγμα που δεν έχει συνειδητοποιηθεί δυστυχώς από πολλούς - πιστεύω ότι βρισκόμαστε τώρα σε καλό δρόμο επίλυσης του προβλήματος. Το περίεργο και ακατανόητο για μένα είναι ότι τέσσερις στους δέκα Αρνιώτες προτίμησαν στις τελευταίες δημοτικές εκλογές τον άνθρωπο που ήθελε να κλέψει τα νερά του χωριού και όχι αυτόν που δρομολόγησε το μεγαλύτερο κοινοτικό έργο στην ιστορία του χωριού, ώστε να δοθεί μόνιμη λύση της έλλειψης κεντρικής ύδρευσης. Τι να πει κανείς. Τόσο κοντόφθαλμα βλέπουν ορισμένοι. Είναι φανερό ότι, τα νερά δεν μπορούν πλέον να μοιραστούν με το παλιό σύστημα των πατεράδων μας, που πότιζαν τα χωράφια από τις στέρνες ανάλογα με τις πόσες μέρες ή νύκτες ή ακόμη μισές μέρες είχαν χρόνο γεμίσματος της στέρνας, βάσει κληρονομικού δικαιώματος. Τι δεν καταλαβαίνουμε. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Ούτε νερό στις στέρνες υπάρχει και όπου υπάρχει λιγοστεύει χρόνο με τον χρόνο, και ούτε μπορεί να μοιραστεί αυτό που υπάρχει με τη συνεχή ροή της λαστιχένιας υδροσωλήνας. Καλό Πάσχα να έχουμε!

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς κ. Μπασαντή κάθε σπίτι δεν έχει και την πηγή του στην Άρνη! Το νερό των περισσότερων και ως επί το πλείστον ισχνών πλέον πηγών διαμοιράζεται σε περισσότερα σπίτια και εκμεταλλεύσεις με διαδικασίες που δεν παίρνουν ποτέ οριστική μορφή και που για λόγους ευπρέπειας μόνο γραφικές μπορώ να χαρακτηρίσω.
Αντιλήψεις του τύπου "η σοφία των παλαιών" και "όπως το έκανε ο παππούς μου θα το κάνει και ο εγγονός μου" δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στους όποιους κατοίκους θεωρούν εαυτούς ακόμη βολεμένους από πλευράς νερού.
Όσο για τον γράφοντα ατύχησε. Βλέποντας την στάθμη του νερού στην μικρή δεξαμενή να πέφτει και να μην ανανεώνεται, γιατί η πηγούλα από την οποία υδρεύομαι με μερικούς άλλους (αυτοί είναι καλοκαιρινοί κάτοικοι) εξεμέτρησε το ζήν, ετοιμάζομαι μετά από αρκετά χρόνια μόνιμης παραμονής στο νησί να τα μαζεύω και να επιστρέψω στην πρωτεύουσα. Ευτυχώς εκεί δεν υδρεύονται από πηγές!