ΥΔΡΕΥΣΗ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ THN ΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ!!!
Γράφει η Μαργαρίτα Κασιδώνη
Δημοτική σύμβουλος Δήμου Άνδρου
Η Μαργαρίτα Κασιδώνη στην πηγή Σαριζα στ' Αποίκια
Η έλλειψη νερού στου Αποικία για 5η συνεχή μέρα συνιστά ένα πρόβλημα που πρέπει να μας φέρει όλους προ των ευθυνών μας. Ευνόητο, αλλά ίσως κάποιοι θα πρέπει να αναλογιστούν εκ νέου τι σηματοδοτεί η έλλειψη νερού.
Πέρα από την οικιακή χρήση - καθαριότητα, μαγείρεμα, το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό για την υγιή ανάπτυξη του οργανισμού. Ένας μέσος άνθρωπος χρειάζεται να καταναλώνει καθημερινά 2,5 λίτρα προκειμένου να αναπληρώσει τις απώλειες από την εφίδρωση και την αναπνοή. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα σε ποιον επαφίεται η ευθύνη, ποιος θα κληθεί να λογοδοτήσει για την ανυπαρξία ενός τόσο πολύτιμου αγαθού;
Στις παρηγορητικές δηλώσεις περί επιδιόρθωσης της βλάβης ή σε οιαδήποτε άλλες βεβαιώσεις αντιτάσσουμε έναν εύλογο προβληματισμό. Έχουμε μπροστά μας ένα καυτό καλοκαίρι, αναντίρρητα η κλιματική αλλαγή σκιαγραφεί ένα ζοφερό μέλλον. Πως λοιπόν εξοπλιζόμαστε, πως προετοιμαζόμαστε, ενόψει της ανυδρίας;
Όμοροι δήμοι, όπως αυτός της Τήνου έχουν προχωρήσει στον εφοδιασμό τους με φορητές μονάδες αφαλάτωσης. Γιατί όχι και η Άνδρος; Στο αντίποδα μιας λογικής που στοχοποιεί την αφαλάτωση (σαν παραγωγό πολλών αρνητικών) αντιπαραβάλλουμε το γεγονός ότι σε περιοχές με εύκολη πρόσβαση σε θαλασσινό νερό φαντάζει ιδανική λύση, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζουμε και τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Ως προς την κάλυψη των δαπανών αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος Τήνου εξασφάλισε την χρηματοδότηση του από το υπουργείο Εσωτερικών. Το ίδιο μπορούμε κι εμείς αν ο δήμαρχος τρέξει.
Το υγρό στοιχείο ανέκαθεν χώριζε, αλλά και ένωνε τους ανθρώπους . Στην προκειμένη περίπτωση θα ήταν χρήσιμο όλοι μαζί, ενωμένοι, να αναζητήσουμε με σοβαρότητα την λύση. Δεν είναι δυνατόν να αγνοούν κάποιοι το βάρος ακόμα και της αναστολής των εργασιών των επιχειρήσεων λόγω έλλειψης νερού! Ούτε μπορούμε να διακινδυνεύουμε την ανθρώπινη υγεία.
Και πριν κλείσουμε αυτό το σημείωμα χρειάζεται να επισημάνουμε όλα αυτά συμβαίνουν στ’ Αποίκια που έχουν νερό και πως η Άνδρος ακόμα βρίσκεται μόλις ένα μήνα μετά από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με ότι αυτό συνεπάγεται.