Για τον προϋπολογισμό και όχι μόνο...

Δημοτικό συμβούλιο Άνδρου (φωτογραφία αρχείου) 

Ο προϋπολογισμός είναι από τα σοβαρότερα θέματα για μια δημόσια αρχή είτε αυτή είναι δήμος είτε οργανισμός είτε κυβέρνηση. Γιατί εκεί αποτυπώνεται το πως αντλούνται και το πως ξοδεύονται τα χρήματα των πολιτών. Πόσο μάλλον που με τις νέες διατάξεις στην Ελλάδα των περιστολών και της κρίσης από αυτόν πλέον εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πορεία του Δήμου Άνδρου.

Σε ένα τόσο σοβαρό θέμα θα περίμενε κανείς πως στο δημοτικό συμβούλιο της 30ης Δεκεμβρίου 2014 θα ήταν όλοι σοβαροί και προετοιμασμένοι. Αρκετοί ήταν. Όμως ορισμένοι δεν ήταν. Και το χειρότερο έκαναν και …αστειάκια με αυτούς που ήταν! Σαν κακοί μαθητές που κάνουν πλάκα στους καλούς γιατί υστερούν...

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Το σχέδιο του προϋπολογισμού απλώς μοιράστηκε στους δημοτικούς συμβούλους. Καλό θα ήταν, όπως επισήμανε και ο κ. Καπάκης, να υπήρχε και μια μικρή εισηγητική έκθεση που να περιγράφει τους στόχους του. Συνηθίζεται αυτό σε όλα τα πολιτικά σώματα. Ή, τουλάχιστον να υπήρχε μια προφορική αναφορά για τις κυριότερες αλλαγές που περιέχει. Π.χ. προβλέπεται μείωση δημοτικών τελών σε πολλές περιπτώσεις. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να είχε επισημανθεί η κίνηση αυτή. 

Από την μεριά της αντιπολίτευσης η κ. Βασιλοπούλου ανέδειξε μερικά σημεία που θα έπρεπε να τροποποιηθούν. Ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος τα αποδέχτηκε όλα και ζήτησε συνεργασία ώστε στην σύνταξη του τελικού κειμένου τον Ιανουάριο (θα γίνουν τροποποιήσεις) να συμπεριληφθούν και οι παρατηρήσεις αυτές. Δυστυχώς την ίδια ώρα σύμβουλος της πλειοψηφίας, που χαχάνιζε μαζί με τον διπλανό του επί ώρα πετάχτηκε ειρωνικά σε ερώτηση για ένα γεφύρι να απαντήσει: «για το γεφύρι της Άρτας»!

Δυστυχώς κανείς δεν του έκανε παρατήρηση. Το προεδρείο χαλαρό (προσαρμοσμένο στο εορταστικό κλίμα) άφησε το θέμα. Αναγκάστηκε να απαντήσει η κ. Βασιλοπούλου. Καλώς ή κακώς όμως κάποιος συντονίζει την συζήτηση και δεν πρέπει να αφήνει ούτε χάχανα, ούτε ειρωνείες. Γιατί έτσι χαλά το κλίμα.

Ο ίδιος σύμβουλος όταν πηρε αυτός τον λόγο εξήγησε πολύ ...σοβαρά πως: «δεν χρειάζονται αυτές οι συνεδριάσεις για τον προϋπολογισμό γιατί …δεν έχουν νόημα! Κι αυτό γιατί ο προϋπολογισμός τροποποιείται συνεχώς μέσα στον χρόνο»! Αυτή δήλωσε πως ήταν η «εμπειρία» του από το 1989 μέχρι σήμερα! Και αυτή την "εμπειρία", του ράβε-ξήλωνε, ζήτησε να συνεχιστεί και σήμερα!!!

Δυστυχώς στην τοποθέτηση αυτή πάλι δεν αντέδρασε κανείς, πάρα μόνο η κ. Βασιλοπούλου, που είπε πως: «τότε να μην ερχόμαστε καθόλου και να ψηφίζονται τα κονδύλια μόνα τους …αυτομάτως!!!»

Πληροφορούμε τους "έμπειρους¨και τους άπειρους του δημοτικού συμβουλίου πως υπάρχουν σοβαροί Δήμοι ανά την Ελλάδα που έχουν ήδη ψηφισμένους τελικούς προϋπολογισμούς και μπορούν να πληρώσουν από την 15η Ιανουαρίου! Όχι όπως γινόταν μέχρι σήμερα στην Άνδρο που οι πληρωμές λόγω ειρωνείας και αβελτηρίας άρχιζαν τον Απρίλιο! Έτσι πολλά έργα καθυστερούσαν και οι πληρωμές μαζεύονταν στο τέλος της χρονιάς ή και στο τέλος της τετραετίας. Είδαμε το πως πορεύτηκε μέχρι σήμερα η Άνδρος και που οδήγησε αυτή η "εμπειρία"!

Στη συνέχεια ο κ. Θεολόγου με μια προσεκτική εισήγηση ανέδειξε μερικά σημεία του προϋπολογισμού που είχαν κατατμήσεις κονδυλίων. Το έκανε, όμως, για να δικαιολογήσει κάποιες πρακτικές τις απελθούσης διοίκησης για τις οποίες είχε κατηγορηθεί. Και αυτός υπερψήφισε τον προϋπολογισμό. Βέβαια με τον τρόπο που έθεσε το θέμα δικαιολόγησε συνάμα και την πρακτική της δικής του διοίκησης. 

Ο επί των οικονομικών αντιδήμαρχος ζήτησε από την αρχή κατανόηση για τις δυσκολίες του πρώτου προϋπολογισμού που κατατέθηκε από τη νέα διοίκηση. Επιδίωξε τον διάλογο και επισήμανε σωστά πως: «υπήρχαν πολλά προβλήματα στην σύνταξη του παρόντος προϋπλογισμού με την ακαταστασία των ασύντακτων ισολογισμών των προηγούμενων χρόνων από την προηγούμενη διοίκηση».

 Θυμίζουμε πως το «εν Άνδρω» από το καλοκαίρι είχε επισημάνει με δύο άρθρα τις δυσκολίες του νέου προϋπολογισμού, καθώς το γεγονός πως με τον νέο νόμο ο ετήσιος προϋπολογισμός συντάσσεται από τον Αύγουστο!  Ποιος μας διάβασε όμως τότε μέσα στην καλικαιρινή ραστώνη; Ο λόγος της σύνταξης του προϋπολογισμού τόσο νωρίς έχει να κάνει με το ότι οι συνενοήσεις και οι διορθώσεις γίνονται εγκαίρως και έτσι αρχίζουν οι πληρωμές από τον Ιανουάριο. Μόνο με τον τρόπο αυτό μπορεί να «τρέχει» κανονικά στα οικονομικά ζητήματα ένας σωστός Δήμος. 

 

ΥΓ. Ίσως κάποιοι αύριο ανεβάσουν αναρτήσεις για όσα γράφουμε (το έχουν κάνει αρκετοί μέχρι σήμερα). Δηλώνουμε προκαταβολικά πως το "εν Άνδρω" θα κρίνει κάθε φορά τα σωστά, τα λάθη και τις παραλείψεις από όπου κι αν προέρχονται. Γιατί στο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να υπάρχει σοβαρότητα, ευπρεπής διάλογος και οργανωμένη παρουσία. Και κυρίως πρέπει να αποφευχθεί ένα καθεστώς προσωπικών επιθέσεων, ειρωνείας και αυταρέσκειας από το οποίο έπασχε και η απελθούσα δημοτική αρχή.

 

"εν Άνδρω"

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

новости футбола, новости ньюс, новости сегодня онлайн Новости Великого Новгорода последние новости, риа новости, риа новости