O προϋπολογισμός 2015 του Δήμου Άνδρου

Του Νίκου Θεολόγου

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

 

(Από τον επικεφαλής της παράταξης Ανδριακή Ενότητα κ. Ν. Θεολόγου λάβαμε την ακόλουθη ανακοίνωση σχετικά με τον προϋπολογισμό ως απάντηση σε δηλώσεις του δημάρχου κ. Θ. Σουσούδη που  δημοσιεύτηκαν σε άλλο site. Για λόγους επικαιρότητας (έκτακτες συνθήκες λόγω χιονοθύελλας και αποκλεισμών) καθυστερήσαμε την δημοσίευση κατά δύο μέρες. – εν Άνδρω).

 

Με μία ιδιαίτερα αμετροεπή ανακοίνωση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης για το ζήτημα του Προϋπολογισμού του Δήμου Άνδρου που ψηφίστηκε ομόφωνα στις 30 Δεκεμβρίου 2014.

Διαπίστωσε λοιπόν «καυτή πατάτα» που κληρονόμησε από την προηγούμενη διοίκηση και εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι ο Δήμος Άνδρου έκανε προϋπολογισμό.

Τίποτε άλλο δεν διαπίστωσε ο Δήμαρχος, καμία από τις παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης δεν ήταν σημαντική, ούτε είχε να σχολιάσει τα ζητήματα που τέθηκαν και να απαντήσει σ΄αυτά. Κάτι που άλλωστε δεν έκανε ούτε κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αντιπολίτευση

Το ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του Δήμου Άνδρου, παρά τις διαφωνίες για τις ελλείψεις και τα λάθη που είχε, δεν ήταν άξιο λόγου για τον Δήμαρχο.

Η αντιπολίτευση με βασική αρχή ότι «η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου έχει δικαίωμα  και ταυτόχρονα υποχρέωση να ασκήσει την πολιτική της στην διοίκηση του Δήμου Άνδρου και ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε αυτή ακριβώς την πολιτική εκφράζει», υπερψήφισε τον προϋπολογισμό καταθέτοντας μια σειρά παρατηρήσεων.

Αυτή η στάση εκφράστηκε για πρώτη φορά, αφού μέχρι τώρα η αντιπολίτευση καταψήφιζε τον προϋπολογισμό χωρίς κανένα απολύτως αίτημα αλλαγής και τροποποίησης, ώστε να τον υπερψηφίσει.

Και αυτή η στάση της αντιπολίτευσης και της Ανδριακής Ενότητας, όπως εκφράστηκε από τον Νίκο Θεολόγου και της παράταξης «η Άνδρος της Ζωής μας» όπως εκφράστηκε από τον Γιάννη Καπάκη, δεν φαίνεται ότι κατανοήθηκε ούτε ότι εκτιμήθηκε.

Δεν μπορεί προφανώς ο Δήμαρχος να καταλάβει και να κατανοήσει ότι η σημερινή αντιπολίτευση, ιεραρχεί το συμφέρον της Άνδρου πριν από το παραταξιακό συμφέρον σε αντίθεση με την στάση που κράτησε η σημερινή συμπολίτευση του κ. Δημάρχου στα 3,5 χρόνια διοίκησης του Γιάννη Γλυνού.

Έτσι ο κ. Δήμαρχος συνεχίζει να κάνει αντιπολίτευση οκτώ μήνες μετά τις εκλογές και τέσσερις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ο προϋπολογισμός

Ο Δήμος Άνδρου λοιπόν κατάφερε στο παρά πέντε να ψηφίσει προϋπολογισμό δύο μόλις ημέρες πριν από τη λήξη της τελευταίας προθεσμίας που είχε δώσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Και αυτό παρά το ότι στο Δήμο Άνδρου υπηρετούν στις διοικητικές-οικονομικές υπηρεσίες 5 επιπλέον υπάλληλοι από τους υπαλλήλους που είχε η προηγούμενη διοίκηση.

Ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η διοίκηση πάσχει σε πολλά σημεία που τονίστηκαν στην συνεδρίαση, αλλά αγνοήθηκαν και αποσιωπήθηκαν από τον Δήμαρχο στην περισπούδαστη ανακοίνωσή του. Τα σημαντικότερα σημεία ανάμεσα στις περίπου 10 παρατηρήσεις που κατατέθηκαν είναι τα παρακάτω:

  1. Ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε είναι ακριβώς φωτοτυπία του προϋπολογισμού του 2014 της διοίκησης Γλυνού, κατά του οποίου η τότε αντιπολίτευση είχε προσφύγει στην Περιφέρεια και συγκεκριμένα στις 22.1.2014 με συνέπεια καθυστερήσεις στις πληρωμές των έργων (ΒΙΟΚΑ κ.λ.π.) και των προμηθευτών για δύο (2) ολόκληρους μήνες.
  2. Το χρηματικό υπόλοιπο του Δήμου Άνδρου στις 31.8.2014 ήταν 1.513.000ευρώ. Από αυτά τα 654.662 ευρώ ήταν για πληρωμές των υποχρεώσεων του Δήμου γενικά και τα υπόλοιπα 858.338 ευρώ ήταν για πληρωμές έργων. Μέχρι τώρα διατυμπάνιζαν δεξιά και αριστερά ότι στο Ταμείο του Δήμου παρέλαβαν μόνο 30.000 ευρώ, που σημαίνει ότι απλά μέχρι τώρα έλεγαν ψέματα.
  3. Οι υποχρεώσεις του Δήμου στις 31.8.2014 ήταν περίπου 700.000 ευρώ που καλύπτονται εξ΄ ολοκλήρου από το ταμειακό υπόλοιπο.

Αντίθετα στις προβλέψεις του Προϋπολογισμού του 2015 προβλέπουν ότι στις 31.12.2015  ο Δήμος θα χρωστάει 1.700.000ευρώ, δηλαδή ό,τι γίνει το 2015 δεν θα πληρωθεί!!!

  1. Στην παρατήρηση του Γιάννη Καπάκη ότι ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε «δεν έχει όραμα» ο Δήμαρχος απάντησε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα για να υπάρχει όραμα και μπήκαν κάποια ποσά για «μελετούλες», ώστε να διεκδικηθούν ευρωπαϊκά προγράμματα».

Αυτό ακριβώς σημαίνει η έλλειψη οράματος. Με «μελετούλες» δεν διεκδικούνται έργα, αλλά «εργάκια». Η Άνδρος δεν έχει ανάγκη από εργάκια αλλά από έργα. Με 20.000 ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός για μελέτες ΒΙΟΚΑ Γαυρίο – Μπατσίου, 6.000ευρώ για τη μελέτη προστασίας της παραλίας Μπατσίου και άλλα τέτοια μικροποσά τίποτα απ΄αυτά δεν θα γίνει.

Και η απουσία ΒΙΟΚΑ στο Γαύριο Μπατσί είναι σε βάρος της τουριστικής ανάπτυξης στην περιοχή.

Η αντιπολίτευση που θα ασκεί η Ανδριακή Ενότητα στην πενταετία που θα ακολουθήσει δεν θα είναι ποτέ στείρα και καταστροφική, δεν θα σκοπεύει στα μικροπαραταξιακά οφέλη σε βάρος του συνολικού καλού.

Δεν πρόκειται να ασκήσουμε την αντιπολίτευση που ασκήθηκε στον Γιάννη Γλυνό, γιατί το νησί πλήρωσε ακριβό τίμημα στον βωμό των μικροσυμφερόντων και της παραταξιακής ευστάθειας.

                                      

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet