Εντείνεται η πολιτική αντιπαράθεση για την χιονοθύελλα - διαβάστε τον ανοικτό διάλογο στο "εν Άνδρω"

 

 

Όπως είχαμε προβλέψει από την προηγούμενη ανάρτηση μας, που μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω μαζί με τις πρώτες δύο ανακοινώσεις (η μια του επικεφαλής της αντιπολίτευσης και η άλλη του δημάρχου) η πολιτική αντιπαράθεση για την διαχείριση της κρίσης που προέκυψε από την χιονοθύλλα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις. Με τη νέα ανακοίνωση αυτή πρέπει να ανοίξει μάλλον μια δημόσια συζήτηση για θέματα της Πολιτικής Προστασίας. Το "εν Άνδρω" θα έχει ανοικτές τις στήλες του και θα δημοσιεύει όλες τις απόψεις σχετικά με το θέμα. Κρίνουμε πως ένας ουσιαστικός διάλογος για την διαχείριση των κρίσεων είναι αναγκαίος. Και αν γίνει σωστά μπορεί να αποβεί και γόνιμος για την Άνδρο. Περιμένουμε απαντήσεις των αρμοδίων και σχόλια δικά σας.

Ακολουθεί η δεύτερη ανακοίνωση (8/1) της Ανδριακής Ενότητας:

 

Η κακοκαιρία και τα «συγχαρητήρια»

Οι διαδικτυακές κραυγές και τα «συγχαρητήρια στον Δήμαρχο» δεν μπορούν να κρύψουν την τραγική πραγματικότητα.

Δεν υπήρχε κανένας συντονισμός. Τα περισσότερα μηχανήματα ειδοποιήθηκαν μόλις χθες, στις 7/1.

Κανένα από τα τέσσερα ερπυστριοφόρα μηχανήματα του νησιού, το ένα του Δήμου Άνδρου και τα τρία ιδιωτικά (Εξαδακτύλου, Τσάπα και Πέτσα) δεν είχε ειδοποιηθεί και δεν βγήκε στους δρόμους.

Χιόνι ένα και ενάμιση μέτρο δεν καθαρίζεται ποτέ με τσάπες. Οι κεντρικοί δρόμοι καθαρίζονται με τα ερπυστριοφόρα και τα γκρέιντερ και οι παράδρομοι των χωριών με τις τσάπες.

Αμείλικτα λοιπόν ερωτήματα:

  • Γιατί το ερπυστριοφόρο του Δήμου δεν βγήκε χθες να πάει στο Στενό σε συνεργασία με τον μεγάλο φορτωτή του Δήμου;
  • Είναι δυνατόν να συνεννοούνται με το Υπουργείο για την έκτακτη αποστολή ερπυστριοφόρου εκχιονιστικού μηχανήματος και να έρχεται τελικά όχημα μεταφοράς προσωπικού, που βέβαια κόλλησε στον δρόμο του Στενού, όπου από το χιόνι δεν είναι εμφανής ούτε η χάραξη του δρόμου;
  • Γιατί δεν ζητήθηκαν από τους ιδιώτες να είναι έτοιμα τα άλλα δύο ερπυστριοφόρα και το γκρέιντερ της Λατοδομικής;
  • Τι σχεδιασμό έχουν για την προμήθεια ζωοτροφών σε αποκλεισμένες περιοχές που διαχειμάζουν ζώα, μια και η διάνοιξη των δρόμων φαίνεται να καθυστερεί πολύ;
  • Γιατί δεν ζήτησαν ποτέ οι σημερινοί υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας την βοήθεια όσων μέχρι τώρα είχαν την αντίστοιχη ευθύνη;
  • Γιατί δεν ζητήθηκε η βοήθεια από τον Σύλλογο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών(ΣΕΔΑ) για την προμήθεια σε φάρμακα και τρόφιμα αποκλεισμένων περιοχών;
  • Τέλος, γιατί Δήμαρχε δεν καλέσατε πέντε μέρες τώρα, επείγουσα συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας (ΔΕΗ, Πυροσβεστική, Αστυνομία, κλπ);

Είναι δυνατόν μια χιονόπτωση που περιμένουμε 10 μέρες να αντιμετωπίζεται με τέτοια προχειρότητα;

Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου γιατί δεν παίρνει την ευθύνη συντονισμού, μια και απέτυχε ο Δήμος;

NIKΟΣ ΘΕΟΛΟΓΟΥ

Επικεφαλής ΑΝΔΡΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 

 

 

 (Η μεγάλη κακοκαιρία έφερε πολύ χιόνι, αλλά και πολιτική αντιπαράθεση για την διαχείριση της κρίσιμης κατάστασης που προέκυψε από την χιονοθύελλα. Το «εν Άνδρω» αναρτά απόψε δύο ανακοινώσεις: η πρώτη του επικεφαλής της Ανδριακής Ενότητας και η δεύτερη του δημάρχου Άνδρου. Λόγω της κρίσιμης κατάστασης της χτεσινής βραδιάς το «εν Άνδρω» δεν διέκοψε την συνεχή ροή της ενημέρωσης του για τα συμβαίνοντα στην Άνδρο και άφησε για σήμερα την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε με τις χτεσινές ανακοινώσεις. Η στάση του αυτή επιβραβεύτηκε καθώς το site μας επισκεφθηκαν 4603 μοναδικοί επισκέπτες για να πληροφορηθούν τις σημαντικές ανακοινώσεις καθώς και τα συμβαίνοντα στο νησί μας – εν Άνδρω).

Λευκές Νύχτες και Λευκές Ημέρες στη νήσο Άνδρο!!!

Χωρίς κανένα απολύτως συντονισμό η αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και του χιονιά που πλήττει από χθες το νησί της Άνδρου.

Ο Δήμος Άνδρου για μια από δεκαημέρου προαναγγελθείσα κακοκαιρία, όσο αφορά στη διάρκεια αλλά και στο μέγεθός της, έδειξε παντελή αδυναμία στο συντονισμό της διαδικασίας αποχιονισμού του οδικού δικτύου του νησιού.

Σήμερα το βράδυ παραπάνω από τα μισά χωριά της Άνδρου είναι αποκλεισμένα. Πολλά χωριά δεν έχουν ρεύμα λόγω αδυναμίας των υπαλλήλων της ΔΕΗ να προσεγγίσουν τα σημεία που έχουν βλάβη, ενώ μέχρι το βράδυ ο Δήμος προσπαθούσε ν΄ ανοίξει τους δρόμους με μικρές τσάπες, εντελώς ακατάλληλες για χιόνια ενός μέτρου. Πουθενά τα μεγάλα μηχανήματα του νησιού (γκρεϊντερ) και κανείς υπεύθυνος να υποδείξει με ιεραρχημένη σειρά τους δρόμους που όφειλαν άμεσα να διανοίξουν.

Η Μονή Παναχράντου χωρίς ρεύμα, τα χωριά Μακροτάνταλο, Βουρκωτή, Κοχύλου επίσης. Οι αναμεταδότες της TVεκτός λειτουργίας. Η Τήνος εξαιτίας της ανεπάρκειας της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Άνδρου έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, αφού ο Δήμαρχος απλά δεν φρόντισε, βάζοντας προτεραιότητες, να κρατήσει ανοιχτό το δρόμο όπου γίνεται η σύνδεση του ρεύματος με την Τήνο, με συνέπεια να μην μπορεί να επισκευαστεί η βλάβη. Από τα τρία ερπυστριοφόρα μηχανήματα, η μπουλντόζα της Αναπτυξιακής Εταιρείας και δύο ερπυστριοφόρα ιδιωτών δεν χρησιμοποιήθηκε κανένα και απόψε φέρνουν εκτάκτως από την Αθήνα ερπυστριοφόρο για την διάνοιξη του δρόμου. Θεωρείται και αυτό ετοιμότητα;

Και όλο αυτό το μπάχαλο να παρουσιάζεται στο διαδίκτυο ως επιτυχημένη αντιμετώπιση της κακοκαιρίας!!! Η αποτυχημένη ποια θα ήταν;;;

Ακόμα και ετούτη τη στιγμή οφείλει ο Δήμος, αντί να προκαλεί με ανόητες αποφάσεις απαγόρευσης κυκλοφορίας, να επιστρατεύσει τώρα τα βαριά μηχανήματα του νησιού για να απεγκλωβίσει του κατοίκους και να κινηθούν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Νίκος Θεολόγου

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης Δήμου Άνδρου

Απάντηση δημάρχου Άνδρου

Κοίτα ποιός μιλάει......
Σε μια στιγμή που οι αντοχές του Νησιού και του κάθε Ανδριώτη ξεχωριστά δοκιμάζονται από το μέγεθος της κακοκαιρίας η μείζονα μειοψηφία του Δήμου μας βρήκε την ευκαιρία να κάνει αντιπολίτευση.
Μιλάει για καθυστερήσεις και έλλειψη συντονισμού…..
Ποιοι τα λένε;;
Αυτοί που άφησαν εγκλωβισμένους κατοίκους στο Ατένι επί 20 ΜΗΝΕΣ!!!
Έβρεξε τον Δεκέμβριο του 2012 και οι κάτοικοι πήγαιναν με τα πόδια στο σπίτι τους επί 20 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2014 που καθαρίσαμε το ποτάμι, μόλις αναλάβαμε.
Το ίδιο ισχύει και για δεκάδες ρέματα του Νησιού μας.
Αυτοί που έτρεχαν σε τουριστικές εκθέσεις, μόλις είχε κατολισθήσει η χωματερή και κινδύνευε με ρύπανση όλη η περιοχή και η θάλασσα.
Διαβάσαμε και το απίθανο περί Λευκής Νύχτας, κάτι που το χάρηκε όλη η Άνδρος το Κόρθι, η Υδρούσα και βρήκαν την ευκαιρία να ξετυλίξουν την μικρότητα τους και την μιζέρια που απορρέει από τα πικρόχολα λόγια τους
Και πολλά άλλα....................
Δεν θα τους ακολουθήσουμε
Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με σκοπό το καλύτερο δυνατό για το νησί μας και για τους Ανδριώτες.
Με σκοπό να βάλουμε μπροστά «τις μηχανές» του Νησιού.
Με σκοπό να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον για το νησί μας και την ενότητα μεταξύ των Ανδριωτών.
Πικρόχολα και σχόλια μικρόψυχα ταιριάζουν τελικά σε όποιους θέλουν να συντηρούν την παλαιοκομματική τακτική και την διχόνοια.
Το διαίρει και βασίλευε τελείωσε και το τελείωσαν οι Ανδριώτες.
Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με μεράκι, με ενδιαφέρον, με νοικοκυριό, με οργάνωση, με προοπτική.
Σε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια μπορεί και να γίνουν λάθη.
Έχουμε δίπλα μας τον κόσμο και πολύ περισσότερους του 60%, να είστε σίγουροι.
Είναι σαφής όμως η προσπάθεια και η δουλειά απ’ όλους.
Συγχαρητήρια στους συνεργάτες μου, στους εθελοντές συμπαραστάτες μας και σε όλους όσοι ενδιαφέρονται και μας βοηθούν για την πρόοδο του νησιού μας σε όλα τα επίπεδα.
Συνεχίζουμε!!!!

Θεοδόσης Σουσούδης

Δήμαρχος Άνδρου

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Exω πει πολλές φορές ότι αγαπώ και σέβομαι όλους τους Δημοτικούς Άρχοντες του νησιού μας παρελθόντες και παρόντες, Και πιστεύω ότι όλοι ανεξαιρέτως θέλουν και επιθυμούν το καλό της Ανδρου και όλοι έχουν προσφέρει θετικά πράγματα στον τόπο μας, ο καθένας με τις δυνάμεις του.. Και προσπαθώ να βοηθήσω πάντα δια του λόγου μου γραπτού και προφορικού να συμφιλιώσω τους ανθρώπους πολιτικούς και μη πολιτικούς, αλλά και προσπαθώ να βοηθήσω , όποτε μου ζητηθεί από τον εκάστοτε Δήμαρχο να βοηθήσω. Όπως έκανα όταν μου ζήτησε ο προηγούμενος Δήμαρχος κ. Γλυνός να βοηθήσω στην Εκπαιδευση οταν είχαν έλλειψη καθηγητή ναυτικών μαθημάτων, όταν τότε ανιδιοτελώς και αφιλοκερδώς προσέφερα τις όποιες μικρές υπηρεσίες μου.
Η τωρινή Δημοτική Αρχή δεν μου έχει ζητήσει απολύτως τίποτα, αλλά οπως έχω πει και παλαιότερα οσάκις μου ζητηθεί, θα βοηθήσω πάντα ανιδιοτελώς, και όπου οι ασθενικές μου δυνάμεις το επιτρέπουν ( είμαι 69 χρόνων)
Όμως όταν καταλάβω, οπως τουλάχιστον εγώ το εννοώ, ότι υπάρχει άδικη κριτική εναντίον κάποιων ανθρώπων, και έχω την αίσθηση ότι κάποιος αδικείται, παίρνω τη θέση πάντα υπέρ του αδικούμενου.
Και στην προκείμενη περίπτωση η τωρινή Δημοτική Αρχή υπό τον Δήμαρχο κ. Σουσούδη, πάντα κατά τη κρίση μου, έπραξε το σωστό και το εφικτό κάτω από τις παρούσες δυσμενείς συνθήκες, και τα ελαχιστότατα αρντητικά σχόλια που υπήρξαν ήταν άδικα, οπως έχω εξηγήσει με τα υπόλοιπα άρθρα μου γ΄αυτό το θέμα.
Αλλωστε το ότι λέω την αλήθεια, αποδεικνύεται και από την διαδικτυακή ανταπόκριση των Ανδριωτών σε αυτά τα σχόλια.
Ευχαριστώ πολύ.
Κωνσταντίνος Στρατής
(Θέλω πάντα κάτω από ο,τι γράφω, να το υπογράφω, και ο,τι γράφω είναι καθαρά δικές μου σκέψεις και απόψεις και δεν επηρεάζομαι από κανένα)

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

ΩΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ! ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΑΣ.
Αγαπητοί και εκλεκτοι μου φίλοι αυτής της ιστοσελίδας μου.
Ο τίτλος του σημερινού μου άρθρου είναι ένας στίχος από τον Προοιμιακό Ψαλμό που τον διαβάζουμε κατά την έναρξη του Εσπερινού.
Μας λέει σε ελεύθερη μετάφραση : Ω! Κύριε, πόσο μεγάλα και εξαίσια και θαυμαστα είναι τα έργα σου! Ολα τα δημιούργησες και τα συντηρείς με τη Σοφία σου!.
Ο στίχος αυτός αγαπητοί μου φίλοι ήλθε στο μυαλό μου κατά την οδοιπορία μου προς και από το χωράφι μου, οπου τις τελευταίες μέρες λόγω του χιονιού πηγαίνω με τα πόδια.
Σήμερα λοιπόν ο Θεός ανέτειλε μια εκπληκτική ημέρα με ολόλαμπρο ήλιο, οπου δημιουργεί μια εκπληκτική εικόνα όταν οι θερμαντικές και ζωογόνες ακτίνες του πέφτουν πάνω στο κάτασπρο χιόνι.
Ενας καταγάλανος ουρανός, ένας ολόλαμπρος ήλιος, η φύση καταχιονισμένη, γιατί δεν έχουν λυώσει ακόμη τα χιόνια, μια καταγάλανη θάλασσα.
Εάν δούμε όλη αυτή την εξαίσια εικόνα με τα μάτια της πίστεως στο Χριστό δεν μπορεί παρά να ψάλλουμε σε αυτόν με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ... "Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε , πάντα εν σοφία εποίησας"
Ας αφήσομε πίσω μας τις μικρότητες, τις πικρίες, τους διαπληκτισμούς, τις έριδες και τις έχθρες πάνω σε τί?
Πάνω στη μεγαλειώδη αγάπη του Θεού για μας, ο οποίος έκανε κάτασπρο το νησί μας με την ουράνια ευλογία του του χιονιού, έτσι οπως ελεύκανε τη φύση ο Θεός, έτσι πρέπει να λευκανθούν και οι ψυχές μας οταν φωτιστούν από το φως του Χριστού.
Αφήστε τις φτηνές προστριβές του τύπου.. Βγήκε ... δε βγήκε το Γκρειντερ ( πόσο κακόηχη λέξη)κλπ
Και δείτε τις ζωογόνες ακτίνες του ηλίου που αυτές σε λίγο χρόνο θα λυώσουν το ευλογημένο χιονι και θα το κάνουν νερό που θα γονιμοποιήση τη γη.
Αγαπητοί μου φίλοι βλέπετε την ταχύτητα με την οποία ενεργεί ο Παντοδύναμος Θεός. Μέσα σε ελάχιστες μέρες ( 2-3 μέρε) γέμισε τη γη με νερό με κατ΄ουσίαν ήπια καιρικά φαινόμενα και όχι "ακραία" και "Θεομηνίες" οπως οι απιστοι άνθρωποι ονομάζουν τα ευλογημένα έργα του Θεού.
Γι΄αυτό το λόγο σηκώστε ψηλά τις κεφαλές σας και ψάλτε στο Θεό
ΩΣ ΕΜΕΓΑΛΥΝΘΗ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΟΥ ΚΥΡΙΕ ΠΑΝΤΑ ΕΝ ΣΟΦΙΑ ΕΠΟΙΗΣΑΣ.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πληροφορούμε τους αναγνώστες μας πως ο διάλογος είναι ανοικτός για όλους. Παρακαλούμε λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης να μην ανέβουν οι τόνοι. Μπορούμε ακόμα να συζητάμε για όλα άλλα κόσμια. Άλλωστε μέχρι στιγμής όσοι έχουν γράψει για το θέμα είναι σε τόνους διαλόγου. Μπορούμε και αντιαπαράθεση να κάνουμε κόσμια.
Επίσης πληροφορούμε μερικούς από τους επισκέπτες μας που έρχονται από το F/B πως ο διάλογος του "εν Άνδρω" γίνεται μόνο στο site μας και όχι στο F/B. Οι επισκέπετες μας αυτές τις μέρες στο site είναι χιλιάδες. Και ήδη οι πρώτοι αποτόλμησαν να αρχίσουν διάλογο από τις στήλες μας. Καλοδεχούμενοι όλοι.
Η παραπάνω ανάρτηση αν και πολιτική και σε τόνους αντιπαράθεσης μεταξύ των τοπικών πολιτικών μας διατηρείται σε τόνους (κατά την γνώμη μας) μιας προσεκτικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Είναι θετικό να γίνεται διάλογος για το καλό της Άνδρου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Με τη δύναμη της φύσης δεν μπορούμε να τα βάλουμε , μπορουμε ομως να κάνουμε ο καθένας απο μέρους του οτι ειναι δυνατό και να πάψουμε να μιζεριάζουμε . Συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και στους συνεργάτες του που δίνουν την σκληρή μάχη και χιόνι ειναι θα περάσει,,,,,,ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΛΑ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΑΡΧΙΖΕΙ Ν ΑΛΛΑΖΕΙ

This comment was minimized by the moderator on the site

Σε σχέση με τα όσα έχω γράψει μέχρι στιγμής, ( για να εννοήσετε αυτό που θα σας πω πρέπει να διαβάσετε και τα προηγούμενα σχόλιά μου εδώ),
προτείνω:
1. Στον κ. Δήμαρχο
2. Στον ηγέτη της Μείζονος αντοπολιτεύσεως κ. Νίκο Θεολόγου
3. Στο ηγέτη ης ελάσσονος ανιπολιτεύσεως κ. Καππακη
4. Στο Επισκοπείον Ανδρου, αρχιερατικό επίτροπο Πρωτοπρεσβύτερο . Νικόλαλο Μανδαράκα.
5. σε ολους τους Ιερείς της Ανρου.
6. Σε όλους τους Ιεροψάλτες της Ανδρο
7. Σε ολο τον Ανδριακό Λαό...
8. Στους Ηγομένους ολν των Μοναστηιών της Ανδρου
Νά κάνουμε μια πάνδημη Λιτανεία στη Χώρα της Ανδρου, για να δοξολογήσουμε και να ευχαριστήσομε τον Υψιστο Θεό για την Ουράνια Ευλογία Του στην Ανδρο μας οπου αυτή η ευλογία θα έχει σαν συνέπεια να έχουμε άφθονο νερό για τουλάχιστον δυο χρόνια,
να δημοσιοποιήσομε σε όλους τους Ελληνες γι΄αυτή ην προσφορά μας πος τον Παντοδύναμο Κύριο και Θεό μας.
Και όλοι μαζί μονοιασμένοι να ευχριστήσου με τον Θεό

Κωνσταντίνος Στρατης
Μεσσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιθυμώ να επαναλάβω, ότι όταν γράφω, αυτά που γράφω είναι σκέψεις και απόψεις μου της στιγμής και ποτέ δεν κάνω διορθώσεις, αλλά τις κοινοποιώ αυτούσιες χωρίς διορθώσεις .
Έτσι λοιπόν ξαναδιαβάζοντας τα ήδη σταλμένα κείμενά μου στην ιστοσελίδα " ΕΝ ΑΝΔΡΩ" θα ήθελα να ζητήσω να με συγχωρήσουν όσοι τυχόν θιχτούν για τους ΄ορους "νεοταξίτες και παγκοσμιοποιητές και νεοταξίτικη κοινωνία κλπ), χρησιμοποιώ τους όρους αυτούς όχι με προσβλητικό περιεχόμενο, αλλά για να καταδείξω τη διαφορά σκέψεως των παλιών αγράμματων Ανδριωτών και τη σκέψη των σημερινών οι οποίοι , οπως και όλοι μας άλλωστε έχουμε επηρεαστεί από την όντως υπάρχουσα τάση προς παγκοσμιοποίηση και νέα τάξη πραγμάτων όπου φέρνει τα πάνω κάτω.
Ζητώ και πάλιν συγχώρηση για τα όσα γράφω , τα οποία είναι αυθόρμητα και χωρίς καμιά κακία, αλλά μόνον γράφονται με αγάπη.
Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επιθυμώ να επαναλάβω, ότι όταν γράφω, αυτά που γράφω είναι σκέψεις και απόψεις μου της στιγμής και ποτέ δεν κάνω διορθώσεις, αλλά τις κοινοποιώ αυτούσιες χωρίς διορθ'ωσεις .
Ετσι λοπόν ξαναδιαβάζοντας τα ήδη σταλμένα κείμενά μου θα ήθελα να ζητήσω να με συγχωρήσουν όσοι τυχόν θιχτούν για τους ΄ορους "νεοταξίτες και παγκοσμιοποιηές και νεοταξίτικη κοινωνία κλπ), χρησιμοποιώ τους όρους αυτούς όχι με προσβλητικό περιεχόμενο, αλλά για να καταδείξω τη διαφορά σκέψεως των παλιών αγράμματων Ανδριωτών και τη σκέψη των σημερινών οι οποιίοι , οπως και όλοι μας άλλωστε έχουμε επηρρεαστεί από την όντως υπάρχουσα τάση προς παγκοσμιοποίηση και νέα τάξη πραγματων οπου φέρνει τα πάνω κάτω.
Ζητώ και πάλιν συγχώρηση για τα όσα γράφω , τα οποία είναι αυθόρμητα και χωρίς καμιά κακία, αλλά μόνον αγάπη.
Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου 2015

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΑΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 1950 ( ΜΕΡΟΣ 3 )
Αγαπητοί μου φίλοι της ιστοσελίδα μου αυτής.
Σήμερα το πρωί αποφάσισα να γράψω πώς αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι του χωριού μου τη δεκαετία του 1950 τις δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές καταστάσεις στο χωριό μας και κατ΄επέκταση σε όλη την Ανδρο, όταν υπήρχε βαρυχειμωνιά με σφοδρές και πυκνές χιονοπτώσεις, και αποκλεισμό του χωριού και κατ΄επέκταση κατά μείζονα λόγον αποκλεισμούς των ορεινών χωριών της Ανδρου.
Αφορμή για να γράψω αυτά που θα διαβάσετε είναι η πρόσφατη δοκιμασία που περνούν οι Ανδριώτες λόγω της πρόσφατης ισχυρής χιονόπτωσης που έπεσε στο νησί μας.
Και πρώτα- πρώτα οπως είδατε χρησιμοποίησα τον όρο "πρόσφατη ισχυρή χιονόπτωση."
Αυτός είναι ο σωστός όρος....
Ομως η νεοταξίτικη γλώσσα μιλάει για "ακραία καιρικά φαινόμενα!" Ποιά "ακραία καιρικά φαινόμενα?". Το τί συνέβη τις τελευταίες μέρες στην Ανδρο, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια μεγαλειώδης ευλογία του Θεού όπου με αυτόν τον τρόπο γέμισε τον υδροφόρο ορίζοντα του νησιού μας με το πολύτιμο αγαθό Του για η ζωή μας το νερό!
Όλες οι πηγές της Ανδρου είχαν σχεδόν στερέψει, εάν ο Θεός δεν έστελνε αυτή τη μεγαλειώδη ευλογία Του από τον Ουρανό, τότε το επερχόμενο Καλοκαίρι θα έπρεπε να μας φερνουν νερό με τις υδροφόρες στην Ανδρο!
Αυτή λοιπόν την ευλογία για την οποία θα έπρεπε να κάνουμε λιτανεία και να ευχαριστήσουμε το Θεό, οι σύγχρονοι νεοταξίτες παγκοσμιοποιημένοι Ανδριώτες ( ευτυχώς όχι όλοι), την εθεώρησαν κατάρα!
Ιδού πού φθάνει η ασέβεια και η απιστία των ανθρώπων !
Και έτσι λοιπόν η πρώτη παράμετρος , είναι η αντιπαράθεση μεταξύ τους των Δημοτικών αρχόντων του νησιού, εάν ελήφθησαν μέτρα, άν , άν , αν κλπ ( είναι γνωστά να μην τα επαναλάβω).
Αλλά το θέμα μου είναι πώς έβλεπαν οι παλιοί εκείνοι Μεσαριανοί και ολοι οι Ανδριώτες αυτές τις καταστάσεις, οπου :
1.Τα καιρικά φαινόμενα ήτανε πιο δριμεία τότε, για του λόγου το αληθές υπάρχουν παλιές φωτογραφίες που το αποδεικνύουν.
2.Αυτοκινητόδρομοι στα ορεινά χωριά δεν υπήρχαν., υπήρχε στην Ανδρο μόνον ένας κεντρικός δρόμος που συνέδεε τη Χώρα με το Γαύριο και ο αυτοκινηδρόμος που πήγαινε προς Μαίνητες μέχρι τις πηγές..Άλλος αυτοκινητόδρομος δεν υπήρχε.
3. Ηλεκτρικό ρευμα ( ΔΕΗ δεν υπήρχε, ούτε σαν όρος)
4. Τηλέφωνα δεν υπήρχαν.
5. Ο φωτισμός ήταν μόνον από λάμπες πετρελαίου.
6. Φιάλες υγραερίου δεν υπήρχαν.
7. Τα σπίτια δεν είχαν τις μονώσεις που έχουν σήμερα, όμως ήταν γεμάτα παιδιά.
8. Τότε το Σχολείο της Μεσαριάς είχε 80 παιδιά.
10. Αυτοκίνητα δεν υπήρχαν παρεκτός 3 ταξί και αργότεα εφεραν και τα πρώτα παλιά λεωφορεία.
11. Η Εκκλησία του Αγίου Νικολάου, χωρίς καθόλου θέρμανση,, ούτε ηλεκτρικό φως, ήταν παγωμένη τους παγερούς μήνες του Χειμώνα, αλλά ήταν γεμάτη κόσμο που τη ζέσταινε ειδικά τις μεγάλες γιορτές της Χριστιανοσύνης, γεμάτη με παιδιά και νέους. Τώρα μόνον γέρους θα δεις στην Εκκλησία.
12. Υπολοιστές και Internet κα f/b, ούτε στα όνειρά μας δεν υπήρχε.
Οι άνθρωποι λοιπόν τότε έδειχναν μιά ολύμπια , Σπαρτιατική αταραξία, σε όσα σκληρά καιρικά φαινόμενα και αν αντιμετώπιζαν. Θα άκουγες από γέρους τότε ανθρώπους να λένε... " Αμή, Δόξα τσο Θεό, θα νάχουμε αφτονο νερό το Καλοκαίρι!."
Οι άνθρωποι αυτοί ήτανε τελείως αγράμματοι και φτωχοί, αλλά είχανε μέσα τους κάτι που λείπει από τους σημερινούς "μορφωμένους" και "στυλίστες" ανθρώπους. Είχανε το πνεύμα και τη Σοφία του Θεού και μπορούσανε να αναγνωρίζουνε τις ευλογίες του Θεού και να ευχαριστούν το Θεό γι αυτές.
Θυμάμαι ένα Κουμανιώτη ( Μεσαριανό), 'αγιο άνθρωπο γέρο τότε στα 80 του χρόνια, όπου μόλις ξυπνούσε το πρωί (χειμώνα , καλοκαίρι,ο,τι καιρός και νάτανε ),'εβγαινε στην αυλή του, έβγαζε το σκούφο του, έστρεφε το κεφάλι του προς το Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος ( απέναντι), έσκυβε το κεφάλι, έκανε το Σταυρό του και έλεγε " σε ευχαριστώ Θεέ μου!). Ξανάβαζε το σκούφο του και πήγαινε στη δουλειά του στο χωράφι του.
Η Μεσαριά, οπως και όλα τα χωριά είχαν τη δική τους κοινότητα και τον δικό τους Πρόεδρο και κοινοτικό συμβούλιο.
Ετσι λοιπόν δεν υπήρχε κανένα παράπονο από κανέναν και για κανέναν.
Τώρα λοιπόν στη σημερινή εποχή οι σύγχρονοι παγκοσμιοποιημένοι νεοταξίτες ολο κλαίνε και διαμαρτύρονται... και λένε ...
1.. Τα "Γκρέιντερ" ( οποίος όρος!) δεν βγήκαν εγκαίρως στους δρόμους!
2. Ζωοτροφές δεν φρόντισε οι Δήμος να στείλει στα αποκλεισμένα χωριά.
3. Δεν υπήρξε συντονισμός.
4. Ενα αχ! και βάχ! για όλα...
Το ίδιο για τους χιονιάδες, το ίδιο για τις φωτιές ( αλήθεια θα γάψω αρθρο και για τις φωτιές και πώς περικαίγανε τα χωράφια τους τη δκαετία του 1950 εκείνοι οι σοφοί αν και αγράμματοι ομως φωτισμένοι και αδάμαστοι στις κακουχίες Ανδριώτες)
5. Ενα Αχ! και βάχ! για τα σκουπίδια...
Ενα αχ! και βάχ! για όλα '
Αχ ! και βάχ ! γιά τις ευλογίες του Θεού.
Τις ευλογίες του Θεού τις αποκαλούν " Θεομηνίες " ( δηλαδή οργή του Θεού!")
Ειλικρινά απορώ πώς ο Θεός ακομη μας αντέχει και δν μας καταστρέφει. Αλλά είναι τόσο μεγάλη η αγάπη του για μας, που ενώ δεν το αξίζουμε, Αυτός μας συγχωρεί.

Κωνσταντίνος Στρατής
Μεσσαριά Ανδρος.

This comment was minimized by the moderator on the site
This comment was minimized by the moderator on the site

[b]Είναι λυπηρό να βλέπει κανείς σαν παρατηρητής την εικονα που παρουσιάζει η πατρίδα μας. Ολά ξεκινούν απο το κακό παρελθον που για μικρό κομματικές σκοπιμότητες αλληλοσπαραζεται ο Ελληνας άντι να επικεντρωθεί στο προβλήμα και να δράσουν όλοι μάζι για την βελτίωση της ποιότητας ζώης μας και για μα έχουμε το κεφάλι ΨΗΛΑ!!!
Κατά την γνώμη μου και απο την εμπειρία μου απο συμμετοχη εδώ και 14 χρονια σε ομάδες πολιτικής προστασίας αυτό που μάλλον ΧΑΘΗΚΕ στο νησί δεν ηταν η μάχη με το χιόνι άλλα η μάχη με την καταπολέμηση του κακού προηγουμένου που έφερε εδώ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ.
Δεν αμφιβάλει κανεις οτι έγιναν λάθη - καθυστερήσεις άλλα για να μην γίνουν αυτά ή για να γίνουν μικρότερα λάθη ώστε να είναι διαχειρημα και ευκολότερα να βρίσκουμε λύσεις χρειάζεται ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ, ΟΜΑΔΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΕΙΡΙΑ. Το κράτος, στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα, είναι μάλλον ΑΠΩΝ !!! Αρα η πολιτική προστασία απαιτεί καταπρωτον ΓΝΩΣΗ και μετα ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ !!!
Επειδή το κρατος ειναι διαλυμένο ισως λοιπον δεν θα υπάρχει και η ανάλογη υλικοτεχνική υποδομη και μάλλον και η ανάλογη εμπειρία αντιμετώπισης κρίσεων.
Σιγουρα αποσιαζει η εμπειρία και δραση σε ΟΜΑΔΕΣ με ΚΑΠΟΙΟΝ ΕΜΠΕΙΡΟ να μπορεί να συντονίσει ανθρώπους και μηχανήματα. Ίσως ο άνθρωπος που συντονίζει να υπάρχει αλλά αν απουσιάζουν τα ΜΕΣΑ (μηχανήματα-ανθρωπινο δυναμικό) ο συντονιστής είναι στρατιώτης χωρίς όπο και το ανάποδο ΕΙΝΑΙ ΑΜΦΊΔΡΟΜΟ !!!
Έχοντας ολά αυτά μετά χρειαζεται ΔΟΥΛΕΙΑ προσωπική , ομαδική άλλα ΔΟΥΛΕΙΑ και στην Πολ. Προστασία ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ !!!
Εγω σαν παρατηρητής ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ είδα πολύ ωραία Video's φωτογραφίες αλλά κοσμο να προσφέρεται να βοήθησει ΚΑΝΕΝΑ !!! Δεν ξέρω ο Δήμος αν πριν τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα φρόντισε να "φτιαξει" και να εκπαιδευσει ομαδες ανα περιοχη με ξεκαθαρους ρολους ωστε να ξερει ο καθενας τη δουλεια που θα εχει να κανει. Ισως και αυτο να μην εγινε εξ αρχης . Απο τους προηγούμενους που τώρα αποδίδουν ευθύνες στην παρούσα Δημοτική αρχή άντι να ρίχνουν "πέτρες" μήπως θα έπρεπε να βοήθησει να δίνοντας τεχνογνωσία (αν διαθετει) ειτε απο επιτυχίες τους, ειτε απο αποτυχίες τους  και η νυν Δημοτική Αρχη αντί να κοιτάζει να "αμυνθεί" βγάζοντας τα άπλυτα της αντιπολίτευσης στη φορά για τα μη πεπραγμένα ή τα κακώς κείμενα των δικών τους ημερών, και οι δυο να μοιαζουν στα ματια του κοσμου " ΔΥΟ ΓΑΪΔΆΡΟΙ ΜΑΛΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ" Ενας καθρέφτης του πολιτικού σκηνικού της Ελλάδας που εξ' αιτίας αυτών των πρακτικών ΧΡΕΟΚΌΠΗΣΕ απο όλες τις απόψεις ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!
Το πρόβλημα με τα εκτακτα καιρικά φαινόμενα απαιτούσε
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ & ΨΥΧΗ ! ! !
Δήμαρχε αν το διαβάσεις αυτό που γράφω και πίστεψε δεν παίρνω το μέρος κανενός !!! Όταν όλο αυτό περάσει ζήτησε βοήθεια απο συναδέλφους σου που έχουν χρονια εμπειρία σε ανάλογα περιστατικά, φρόντισε να "εκμεταλλευτείς" προς όφελος της Άνδρου και των Ανδριωτων ανθρώπους που έχουν και την εμπειρία και τις γνώσεις απο τον επαγγελματικό τους βίο ώστε να σου εκπαιδεύσουν τον κόσμο. Και εσείς της αντιπολητευσεις άντι να περιμένετε ΠΟΤΕ και με ΠΟΙΟ τρόπο θα βρείτε πάτημα να "την πείτε" σε αυτους που είναι στο τιμόνι, αφήστε τα λογια και πιασατε δουλειά να βοηθησουν όλοι να λυθεί το πρόβλημα και μετά καθηστε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ και δείτε που έγιναν τα λάθη όπως θα μπορούσαν να είχαν γίνει καλυτερα.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΨΑΞΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ , ΖΗΤΗΣΤΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ , ΖΗΤΗΣΤΕ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ , ΖΗΤΗΣΤΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ ΚΑΙ ΔΩΣΤΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΧΙΟΝΙ . ΦΩΤΙΑ-ΠΛΥΜΗΡΑ-ΣΕΙΣΜΟΣ-ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΗ κ.α
Όλα αυτά αντιμετωπίζονται μονο με ΟΜΌΝΟΙΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Συγγνώμη αν έγινα για κάποιους δυσάρεστος δεν ηταν αυτός ο σκοπός μου.

Με αγάπη για την ΑΝΔΡΟ
ΓΙΑΝΝΗΣ Β. ΨΑΡΟΥΛΗΣ

Περισσότερα