Από τους αναποφάσιστους στους μετακινούμενους - Ιστορίες για γερά νεύρα…

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Τελικά όλα τα λεφτά αυτών των εκλογών είναι οι ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ και οι ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΕΝΟΙ. Μέρες τώρα βλέπουμε στις μετρήσεις υψηλά ποσοστά αναποφάσιστων και υψηλά ποσοστά μετακινούμενων ψηφοφόρων προς όλες τις κατευθύνσεις.

Οι αναποφάσιστοι και οι συσπειρώσεις: Για να πάρετε μια ιδέα για την κατάσταση ο ΣΥΡΙΖΑ, που προηγείται, έχει συσπείρωση ψηφοφόρων λίγο πάνω το 70% και η ΝΔ που ακολουθεί γύρω στο 70%. Συνεπώς γύρω στο 27% των πολίτων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και 30% αυτών που ψήφισαν την ΝΔ στις τελευταίες δεν λένε να… αποφασίσουν! Και το χειρότερο όλοι πάνε προς όλους. Μια κινούμενη άμμος το εκλογικό τοπίο. Με την ίδια ευκολία βαμμένοι νεοδημοκράτες ψηφίζουν πια ΣΥΡΙΖΑ! Και δεδομένοι αριστεροί ψηφίζουν ΝΔ.! Ας αφήσουμε τα μικρότερα κόμματα που όλοι πάνε προς όλους, αλλά και έρχονται από όλους.

 

Κάποτε επί δικομματισμού, τέτοιες μέρες, τα δύο μεγάλα κόμματα χτύπαγαν πάνω από 80% συσπειρώσεις και το εκλογικό τους άθροισμά έδειχνε 85% του εκλογικού σώματος. Τώρα μιλάμε για συσπειρώσεις του 70% και άθροισμα δικομματισμού στο 62% του εκλογικού σώματος! Θα μου πείτε πως στις εκλογές του Μαΐου 2012 το άθροισμα των δύο πρώτων κομμάτων ήταν κάτω του 40%. Και θα σας απαντήσω: σωστά. Όμως όπως όλα δείχνουν το πράγμα μαζεύεται και πάμε σιγά-σιγά για έναν νέο δικομματισμό.

Όμως πια έχουν χαθεί τα όρια και τα σύνορα του παρελθόντος. Όλοι έρχονται από παντού και πάνε παντού. Οι σημερινές συσπειρώσεις λίγα μας λένε για τις πολιτικές καταγωγές και αναγωγές. Όταν ένα κόμμα που μέχρι το 2012 ήταν στο 5% σήμερα καταγράφεται στο 34% (!) και ένα κόμμα που το 2009 αποτύγχανε με 33% (!) σήμερα νοιώθει ικανοποιημένο αν φτάσει το 30% τι άλλο να πούμε; 

 

Θα ρωτήσετε λοιπόν: που πάμε; Μα στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ποια ελπίδα; Έλα ντε; Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει πως θα συσπειρώσει κι άλλους για να φτάσει στα όρια της αυτοδυναμίας. Οι μετρήσεις και οι αναγωγές τον δείχνουν ακόμα στα όρια του 34%. Η ΝΔ παλεύει να συσπειρώσει όσους μπορεί από τα άλλα κόμματα μιας και πολλοί δικοί της έχουν πια φύγει για άλλες πολιτείες (αριστερές, αναρχικές, κλπ). Στόχος της να βελτιώσει το 28% ώστε να φτάσει στα όρια μιας συντηρητικής ήττας.

 Πάμε τώρα στις ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ: εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα! Ο ΣΥΡΙΖΑ εισπράττει κατ’ ευθείαν… από τη ΝΔ! Η ΝΔ χάνει προς ΣΥΡΙΖΑ και κάτι ψάχνει… στους ΑΝΕΛ και στην Χρυσή Αυγή! Βεβαίως εισπράττει και από το «κακό» ΠΑΣΟΚ, που όταν φοβάται ψηφίζει ΝΔ! Τότε είναι… «καλό» ΠΑΣΟΚ! Είναι προφανές «κακό» ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ψηφίζει τους… άλλους! Όταν ψηφίζει ΝΔ είναι… «καλό»! Πράγμα που σημαίνει πως το ΠΑΣΟΚ πολλοί εμίσησαν τους Πασόκους που μας ψηφίζουν ουδείς!

Πάμε τώρα στα μικρότερα κόμματα που προσδοκούν να λάβουν και αυτά κάτι από τους αναποφάσιστους και από τις μετακινήσεις. Άλλα όσο πολώνεται το σκηνικό τόσο χάνουν αυτά γιατί οι πολλοί είτε αποφασίζουν είτε μετακινούνται προς τα δύο μεγαλύτερα.

Ξεκινάμε με το Ποτάμι! Μέχρι τώρα ξέραμε πως... πηγαίναμε στο ποτάμι για ψάρεμα. Αυτή την φορά βρήκε το Ποτάμι στη στεριά και… ψαρεύει! Οι μετρήσεις λένε πως η ψαριά πάει καλά. Είναι τρίτο κόμμα ανεβασμένο στο 8%! Ψαρεύει από όλους. Ιδίως από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ! Αλλά και από την ΔΗΜΑΡ. Οι ψηφοφόροι της των περασμένων εκλογών δεν χάθηκαν. Είναι τώρα στις όχθες του!

Από εκεί και πέρα το ΚΚΕ δείχνει να ανεβαίνει, αλλά παλεύει να κρατήσει αυτούς που κρυφοκοιτάζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Χρυσή Αυγή σαφώς αποσυσπειρωμένη σε σχέση με το παρελθόν.

Και μετά το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη που δείχνει αποσυσπειρωμένο. Σε αυτό συμβάλει (α) πως οι πολλοί ψηφοφόροι του πήγαν στους δύο μεγάλους και οι λίγοι βρέθηκαν μπροστά και στο Κίνημα του Γ. Παπανδρέου που εισπράττει κι αυτό ένα 2%! Έτσι το σημερινό ΠΑΣΟΚ απομεινε να παλεύει αποσυσυσπειρωμένο στα όρια του 5%, ενώ το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών παλεύει κι αυτό στα όρια του 2,8%.

Και κάπου εδώ είναι και οι ΑΝΕΛ. Αυτοί σε σχέση με τις περασμένες εκλογές χάνουν πολλούς προς ΣΥΡΙΖΑ και αρκετούς προς ΝΔ! Το κόμμα αναδεικνύεται σε… αιμοδότη των δύο μεγάλων. Οι αντιμνημονιακοί πάνε ΣΥΡΙΖΑ. Οι φοβισμένοι πάνε ΝΔ. Έτσι οι ΑΝΕΛ παλεύουν σήμερα με ένα αποσυσπειρωμένο 3%. Δύσκολα τα πράγματα.

Μετά είναι και οι Πράσινοι-Δημοκρατικοί Αριστερά. Αυτοί αναθάρρησαν με την ανοικτή στήριξη του Γιάννη Μπουτάρη. Παρουσιάζουν και μια συσπείρωση που τους φέρνει στο 1,5%. Και στο τέλος είναι ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ που στα όρια του 1% κάνει… ανταρσία!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: το πολιτικό τοπίο είναι θολό. Όλοι δίνουν σε όλους και παίρνουν από όλους. Οι κάποτε σκληρές κομματικές γραμμές έχουν γίνει κομμάτια και θρύψαλα. Δύσκολο να πεις αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει αυτοδυναμία ή αν ΝΔ θα χάσει με μικρή διαφορά. Δύσκολο να πεις αν υπάρχουν μικροί που θα μεγαλώσουν. Και ακόμα δυσκολότερο αν οι μικρότεροι έχουν τύχη να μπουν στην Βουλή. Στον καιρό της κρίσης έχουν χαθεί οι βεβαιότητες. Υπάρχουν όμως και τα δεδομένα, τα οποία δεν είναι και εντελώς… δεδομένα! Μένει αποδειχτούν την Κυριακή το βράδυ. Την Δευτέρα βλέπουμε….

Σημ: Παρακαλώ μην χάνεται το χιούμορ σας. Για να σας βοηθήσουμε σε αυτό αύριο θα κάνουμε μια ακόμα επίκαιρη έως χιουμοριστική ανάλυση για το τι λένε οι Ευρωπαίοι για εμάς και για τα χρέη μας και τι προβλέπουν τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για το μέλλον μας….

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Το πιο νεοφιλελεύθερο-μνημονιακό κόμμα το Ποτάμι που κατεβαίνει στις εκλογές ....