Τι ψήφισε η Ελλάδα και τι η Άνδρος - Μια επίκαιρη ανάλυση

Του Διαμαντή Μπασαντή

25/1/2025 Η Άνδρος ψηφίζει ότι και η Ελλάδα

Για όσους έχουν διαβάσει τις αναλύσεις μας στο «εν Άνδρω» θα έχουν ήδη διαπιστώσει την σοβαρότητα των προβλέψεων μας. Θυμίζουμε πως ξεκινήσαμε δίνοντας μέσα από τις κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που μελετούσαμε 15 μέρες προ των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ 34% και καταλήξαμε την Παρασκευή 23/1 στο 35% με ανοδικές τάσεις. Για τη ΝΔ γράφαμε 15 ημέρες προ των εκλογών για 28% και την Παρασκευή 23/1 για 27%. Το 36,34% του ΣΥΡΙΖΑ και το 27,81% της ΝΔ δικαιώνουν την προσεκτική ανάλυση μας.

Τι σημαίνει το αποτέλεσμα αυτό; Πολλά. Πρώτον ότι αλλάζει όλο το πολιτικό προσωπικό σε κυβερνητικό επίπεδο καθοριστικά. Όλα τα γνωστά επί δεκαετίες πρόσωπα υπουργών και υφυπουργών των μέχρι τώρα κυβερνήσεων περνάνε στην άκρη. Μια νέα φουρνιά πολιτικών, εν πολλοίς άγνωστοι στο ευρύτερο κοινό, αναλαμβάνουν ρόλους. Το αν θα πετύχουν ή όχι, θα το δούμε. Όμως σε επίπεδο προσώπων συντελείται μια ανατροπή.

Ο νέος πρωθυπουργός της χώρας είναι μόλις 40 χρόνων! Ο νεώτερος που ανέλαβε ποτέ στην Ελλάδα και ο νεώτερος στην Ευρώπη. Το τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο πολιτικής θα το δούμε. Όμως σε επίπεδο προσώπων ο συμβολισμός είναι κομβικός. Μπορούμε πια να μιλάμε στα αλήθεια για το τέλος του κύκλου της μεταπολίτευσης και την αρχή ενός άλλου που θα δούμε που οδηγεί.

Η κυβερνητική ανανέωση ίσως ωθήσει και τα άλλα κόμματα, αργά ή γρήγορα, να ανανεώσουν και αυτά το πολιτικό τους προσωπικό και τις ηγεσίες τους με νεώτερα και άφθαρτα πρόσωπα.

Δύο λόγια για τη ΝΔ: η ηγεσία της ΝΔ θεωρεί πως… κέρδισε επειδή έχασε μόνο 2 μονάδες! Στους μεγάλους αγώνες πάντα μετρά το αποτέλεσμα και όχι το ατομικό ρεκόρ. Όμως η ηγετική ομάδα της ΝΔ περιορίζει την οπτική της στο ατομικό ρεκόρ! Και δεν λογαριάζει πως η διαφορά της με τον ΣΥΡΙΖΑ από -3% το 2012, εκτινάχτηκε στο +8,5% το 2015! Μια διαφορά 11,5%! Ας προσέξουν στη ΝΔ λίγο καλύτερα το αποτέλεσμα πριν βγάλουν τόσο εύκολα πολιτικά συμπεράσματα.

Κατά τα άλλα η ΧΑ, μετά από πολλαπλή πίεση που δέχτηκε, έχασε κάποιους ψηφοφόρους. Αλλά όχι και τόσους πολλούς. Όπως φαίνεται η οργή καλά κρατεί τους υπόλοιπους. Το Ποτάμι δεν έγινε ποταμός. Παρέμεινε στα όρια ενός μικρομεσαίου ποταμού παρά την ευνοϊκή συγκυρία στην οποία κινήθηκε. Το ΚΚΕ δέχτηκε πίεση από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά άντεξε ως ένα σημείο. Οι ΑΝΕΛ, παρά την μείωση τους, ήταν μια μικρή έκπληξη γιατί κατάφεραν με φίνις την τελευταία εβδομάδα και πλασαρίστηκαν και πάλι στη νέα Βουλή. Τέλος το ΠΑΣΟΚ, κατάλοιπο του κάποτε κραταιού κόμματος, πέτυχε να έχει και πάλι… εκπροσώπηση στην Βουλή! Οι δικαιολογίες περί «πλήγματος» από τον κ. Παπανδρέου δεν κρύβουν την πραγματικότητα που λέει πως η κεντροαριστερά… δεν μένει πια εδώ! Έχει μετακομίσει αλλού! Αν θέλουν το βλέπουν.

Στην Άνδρο τα πράγματα ακολούθησαν την πανελλαδική ροή. Η ΝΔ έχασε δυνάμεις από τον Ιούνιο του 2012 και από 37.87% έπεσε το 2015 στο 34,08%. Παραμένει πρώτη δύναμη στο νησί. Όμως ο κερδισμένος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που  από το 22,07% το 2012 εκτινάχτηκε στο 31,66% το 2015. Είναι εντυπωσιακό ένα κόμμα της Αριστεράς να πλασάρετε ψηλά στην δεύτερη θέση διεκδικώντας ακόμα και πρώτη θέση στην Άνδρο.

Η δύναμη της ΧΑ μειώθηκε. Οι ΑΝΕΛ μειώθηκαν. Αλλά κράτησαν. Και αυτό είναι που μετράει. Το Ποτάμι έδειξε πως υπάρχει. Και βρήκε αρκετούς ψηφοφόρους. Το ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το ΚΚΕ! Το ΚΚΕ ξεπέρασε τον εαυτό του ανεβάζοντας κατά μερικούς ψήφους το ποσοστό του.  Το ΛΑΟΣ ανέβηκε κατά τι χάρη στην τοπική υποψηφιότητα. Και η Τελεία έγραψε δίπλα της κι ένα κόμμα! Μια χαρά πράγμα. Τέλος η ΔΗΜΑΡ κυριολεκτικά εξαερώθηκε.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω ποσοστά για την Άνδρο. Πως κι εδώ αλλάζουν πολλά. Η ΝΔ, το πρώτο κόμμα του νησιού, αφού πρώτα έσπασε στα τρία, τώρα χάνει έδαφος. Αυτό ίσως πρέπει να προβληματίσει τους «κυκλαδάρχες» βουλευόμενους που κάνουν βόλτα μια στις τόσες θεωρώντας τους ψηφοφόρους δεδομένους. Τίποτα πια δεν είναι δεδομένο σήμερα.

Αυτό το κατάλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ που εκμεταλλευόμενος την πανελλήνια άνοδο πέτυχε μια νίκη και στην Άνδρο. Να δούμε τώρα αν μπορεί να την διαφυλάξει. Είναι προφανές από το αποτέλεσμα πως ψηφοφόροι της ΝΔ ψήφισαν κατευθείαν ΣΥΡΙΖΑ και στην Άνδρο. Έτσι εξηγείται και η ποσοστιαία άνοδος του κατά 9,5%.

Κατά τα άλλα η Άνδρος ψηφίζει δικομματικά, όπως όλη η Ελλάδα. Τα μικρότερα κόμματα πήραν όμως και αυτά το μερίδιο τους. Κάτι ήταν κι αυτό. Και τώρα ήδη πορευόμαστε στην επόμενη μέρα, αν δεν το έχετε κααταλάβει. 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet