Στον αστερισμό του «ψηφίζω λευκό»!!!!
Του Κυριάκου Θωμά
Την κορύφωση της «πολιτικής λογικής» της ελάσσονος αντιπολίτευσης «Άνδρος της Ζωής μας» και του επικεφαλής της, Γιάννη Καπάκη, ζήσαμε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.
Χρησιμοποιώντας ανούσιες δικαιολογίες, oκ. Καπάκης ψήφισε «λευκό» στην απόφαση για τον Βιολογικό Καθαρισμό της Δημοτικής Ενότητας Υδρούσας.
Κατά την συζήτηση του θέματος κατατέθηκαν δυο προτάσεις.
Η μία, της πλειοψηφίας, που αφορούσε στην δημιουργία μίας μονάδας βιολογικού στην περιοχή του Μπατσίου και μίας στην περιοχή του Γαυρίου.
Από την άλλη, η μείζονα αντιπολίτευση πρότεινε την δημιουργία μίας μονάδας βιολογικού για όλη την περιοχή, στο Γαύριο.
Και μπροστά σε αυτές τις δυο προτάσεις ο κ. Γ. Καπάκης επέλεξε να ψηφίσει λευκό!
Με βάση τον Δημοτικό Κώδικα το «λευκό» κατατάσσεται στις αρνητικές ψήφους.
Δηλαδή ψήφισε αρνητικά και στην δημιουργία μίας μονάδας βιολογικού (μείζονα αντιπολίτευση) και στην κατασκευή δύο μονάδων (πλειοψηφία).
Άρα θα μπορούσε κάποιος να συμπεράνει ότι δεν θέλει καθόλου την δημιουργία βιολογικού στην περιοχή της Υδρούσας. Εκτός και αν έχει και άλλη πρόταση, την οποία θα έπρεπε βεβαίως να καταθέσει στο συμβούλιο.
Δεν το έκανε. Άλλωστε, στις ανακοινώσεις της παράταξής του που ακολούθησαν, δεν έγινε η παραμικρή αναφορά στην ουσία του θέματος. Το ερώτημα που προκύπτει είναι ΕΝΑ και μοναδικό: Θέλει η παράταξη του κ. Καπάκη να γίνει ο βιολογικός και που;;;
Χρησιμοποίησε την δικαιολογία ότι δεν είχε εισήγηση και δεν ήταν ενημερωμένος.
Τα ίδια εξέφρασε και στην περίπτωση του θέματος των ανεμογεννητριών. Και εκεί είπε ότι δεν είχε εισήγηση. Ψήφισε όμως κατά της μελέτης των ανεμογεννητριών κι ας μην είχε εισήγηση.
Στην περίπτωση, όμως. του βιολογικού ΔΕΝ έκανε το ίδιο.
Τι υποκρύπτει αυτό;
Μήπως την πολιτική λογική που λέει ότι: «με χίλιες δύο δικαιολογίες ΔΕΝ θα παίρνω θέση σε οποιοδήποτε θέμα έχει ή μπορεί να δημιουργήσει τριβές στην τοπική κοινωνία»;
Δεν θα ψηφίζω και στην συνέχεια θα κάθομαι να ασκώ κριτική, να χαϊδεύω πλάτες και να προσπαθώ να κερδίζω «ψηφάκια»;
Θα λέω μεγάλες κουβέντες και θα «αμπελοφιλοσοφώ», αλλά στα δύσκολα θα πετάω «την μπάλα στην εξέδρα»;
Αυτή η λογική είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα εκφραστεί σε κάθε σοβαρό θέμα που θα ακολουθήσει, όπως π.χ. τα σκουπίδια. Με χίλιες δύο δικαιολογίες η ψήφος θα είναι «λευκό».
Πρόκειται για μια εντελώς παρωχημένη λογική, μακριά από τις ανάγκες της κοινωνίας, που θέλει τα πολιτικά πρόσωπα να διοικούν, να εκφράζουν τις απόψεις τους και να αποφασίζουν, αναλαμβάνοντας φυσικά και το πολιτικό κόστος των θέσεων και αποφάσεών τους.
Η ίδια λογική, όμως, δηλώνει και κάτι άλλο: Μια «ανάγκη» που εκφράζεται με ιδιαίτερη βιασύνη και πολύ άγχος να φανεί μια τρίτη, ξεχωριστή φωνή στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί γνώση των θεμάτων, πολιτικό θάρρος, έμπνευση, σχεδιασμό και σε κάθε περίπτωση μακριά από μικροπολιτικές λογικές. Δυστυχώς, εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υπάρχει.
Περάσαμε έτσι από την πολιτική λογική του «Πείτε μου τι να κάνω», στην λογική του «Ψηφίζω Λευκό».
Ας αναλογιστούν οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής τι επεφύλαξε η κοινωνία της Άνδρου στην πολιτική του «Πείτε μου τι να κάνω», για να φανταστούν πώς αξιολογεί και το «λευκό»……..