ΧΥΤΥ: Πέντε αλήθειες που ξεχνάμε...

Του Γιάννη Μηνδρινού

 

Διάβασα με ιδιαίτερη προσοχή το άρθρο του κ. Λέανδρου Βλάμη, στο ‘Εν Άνδρω», υπό τον τίτλο «Η Πλούσκα δεν είναι κατάλληλη για ΧΥΤΥ». Θα ήθελα, λοιπόν, με την προσωπική «εμπειρία» που απέκτησα πάνω από 15 χρόνια παλεύοντας για μια μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο νησί μας, να υπενθυμίσω κάποια ΓΕΓΟΝΟΤΑ, τα οποία –ως φαίνεται- ξεχάσαμε όλοι μας πολύ γρήγορα.

  1.  Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια δεν παραμένουν στους δρόμους της Άνδρου, όπως είχε γίνει εκείνο το εφιαλτικό καλοκαίρι του 2012, χάρη στην ΑΝΟΧΗ και την ΥΠΟΜΟΝΗ των κατοίκων των χωριών γύρω σπό τη Σταυροπέδα και χάρη στα «στραβά μάτια» που κάνει το υπουργείο Πολιτισμού. Και οι μεν (κάτοικοι) και το δε (υπουργείο) θα μπορούσαν να είχαν «κατεβάσει τον διακόπτη», χωρίς ΚΑΝΕΙΣ να μπορεί να αντιδράσει. Ο λόγος; Απλός: Η χωματερή της Σταυροπέδας έχει κλείσει με ΟΡΙΣΤΙΚΗ και ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ απόφαση εδώ και αρκετούς μήνες.
  2. Η προηγούμενη δημοτική αρχή (Γιάννης Γλυνός) είχε χωροθετήσει για την κατασκευή ΧΥΤΥ, στην περιοχή «Πλούσκα», ΠΡΙΝ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ. Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, εξασφαλίστηκαν σχεδόν όλες οι περιβαλλοντικές και άλλες μελέτες που ζητούσαν οι φορείς. Το συγκεκριμένο έργο είναι ώριμο και αν, τελικά, επιλεγεί η θέση «Πλούσκα» σε έναν, περίπου, χρόνο η Άνδρος θα έχει αποκτήσει –επιτέλους! - τον δικό της ΧΥΤΥ.
  3. Ο νέος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης, είχε δεσμευτεί προεκλογικά να «ανοίξει» τη μελέτη και σε άλλες θέσεις, πράγμα που έκανε. Παρά το γεγονός πως έτσι ίσως και να χάθηκαν 2-3 πολύτιμοι μήνες. Ήδη ο μελετητής βαθμολογεί τις θέσεις και τις αμέσως επόμενες ημέρες πρόκειται να καταθέσει τη μελέτη του, ώστε να παρθεί απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Εννοείται πως αν επιλεγεί κάποια νέα θέση, θα απαιτηθούν τουλάχιστον 2,5 με 3 χρόνια για να δούμε τον ΧΥΤΥ να λειτουργεί.
  4. Τον Μάρτιο το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα του Δήμου Άνδρου για παράταση της παραμονής του δεματοποιητή στη Σταυροπέδα, μέχρι την κατασκευή του ΧΥΤΥ. Έχει αναρωτηθεί κανείς μας τι θα συμβεί αν ΔΕΝ ΔΟΘΕΙ η παράταση; Ή αν δοθεί παράταση π.χ. για λίγους μόνο μήνες; Ή αν μπουν κάποιοι όροι στην ικανοποίηση του αιτήματος για παράταση; Προσωπικά, ούτε που θέλω να το σκέπτομαι! Οι εικόνες του 2012, με τα σκουπίδια πεταμένα στους δρόμους, τριγυρίζουν συνέχεια στο μυαλό μου...
  5. Να θυμηθώ κι ένα πρόστιμο 38.000 ευρώ, από τον Νοέμβριο του 2011, που κατέφθασε στον Δήμο τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου και αφορά στην παράνομη χωματερή της Σταυροπέδας; Ήταν το πρώτο και σε πέντε μήνες θα έρθει και το δεύτερο. Άλλα 38 χιλιάρικα! Είναι σαφές, νομίζω, πως όταν έρθει η ώρα της πληρωμής δεν θα πληρώσω εγώ, ο Γιάννης Μηνδρινός, τα 38 χιλιάρικα.  Ούτε εκείνος που λέει «ακατάλληλη η Πλούσκα για ΧΥΤΥ», ούτε αυτός που φωνάζει «μακριά τα σκουπίδια από τη Βουρκωτή π.χ., ή από το Στενό, ή από τον Καμπανό». Όλοι οι Ανδριώτες θα πληρώσουμε. Αυτή είναι, δυστυχώς, η αλήθεια...

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Σε όλα λέτε συμφωνώ απόλυτα. Πρέπει να χωροθετηθεί άμεσα ο ΧΥΤΥ, διαφορετικά όπως και εσείς επισημαίνεται οι επιπτώσεις σε όλους τους Ανδριώτες θα είναι τεράστιες (πρόστιμα, βουνά σκουπιδιών στους δρόμους σε περίπτωση το Σ.τ.Ε δεν εγκρίνει το αίτημα για παράταση παραμονής του δεματοποιητή στην Σταυροπέδα). Με λίγα λόγια και πρόστιμα θα πληρώνουμε και η εικόνα της Άνδρου ενδέχεται, ενόψει και της τουριστικής περιόδου, να είναι η θλιβερή εικόνα που ζήσαμε το 2012.
Ο Δήμαρχος Άνδρου κ. Θεοδόσης Σουσούδης πράγματι έδειξε συνέπεια στις προεκλογικές του δεσμεύσεις και ανοίγει την μελέτη βάζοντας σε αυτή την βαθμολόγηση και άλλων θέσεων. Με αυτό το Πρόγραμμα κατέβηκε στις εκλογές του 2014 και τις κέρδισε με μεγάλη πλειοψηφία 60%. Ο Ανδριώτικος λαός τον εμπιστεύτηκε και επομένως φέρει και ευθύνες για τις όποιες καθυστερήσεις και συνέπειες.
Ας ελπίσουμε να επικρατήσει η λογική, η σύνεση και όχι τα μικροπολιτικά συμφέροντα και επιτέλους η ΑΝΔΡΟΣ να αποκτήσει άμεσα ΧΥΤΥ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλώ τον κο Μηνδρινό, που αναφέρεται στην χωροθέτηση και ολοκλήρωση όλων των περιβαλλοντικών και άλλων μελετών που καθιστούν ώριμο το έργο στην Πλούσκα , να αναζητήσει και παραθέσει τα στοιχεία αυτά από τις αρμόδιες αρχές, διότι από τα επίσημα έγγραφα προκύπτουν ακριβώς τα αντίθετα.
Η όποια καινούργια θέση επιλεγεί απαιτεί από την ημέρα επιλογής της μέχρι την ολοκλήρωση του έργου ΑΚΡΙΒΩΣ τον ιδιο χρόνο υλοποίησης με την Πλούσκα γιατί και η μελέτη για την Πλούσκα βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο αρχικό στάδιο, παρά τα 2,5 χρόνια που έχουν παρέλθει (βλέπε παρατηρήσεις εγγράφων αρμοδίων υπηρεσιών)
Τα αναφερόμενα για πρόστιμα, για την χωματερή στην Σταυροπέδα, για το ΣτΕ κλπ δεν σχετίζονται με την επιλογή της όποιας θέσης για ΧΥΤΥ αλλά καταδεικνύουν την απραξία των εκάστοτε υπευθύνων.

This comment was minimized by the moderator on the site

epitelous mia kali analysi , alla
poioi einai oi kjndynoi molisis nerou gia tis piges tis periochis, yparchei o kyndinos i einai mono Fantasia, afto prepei na exakribosoume!!!
allios pragmati tha mporouse na leitourgeisei poli grigora
??????????????????????????????????????????