Ανακοίνωση Ανδριακής Ενότητας για την διαχείριση των απορριμμάτων

 

(Από την δημοτική παράταξη Ανδριακή Ενότητα λάβαμε και δημοσιεύουμε ανακοίνωση σχετικά με την συνεδριάση του ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου για την διαχείριση των απορριμάτων - εν Άνδρω) 

Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου στις 26 Φεβρουαρίου 2015 και στο θέμα που αφορούσε στο Χώρο Διαχείρισης των απορριμμάτων του νησιού πάρθηκε μια απόφαση καταστροφική για το μέλλον της Άνδρου.

Μετά από 3 ώρες συζήτησης με μεγάλη ένταση αποφασίστηκε:

-        Αλλαγή των κριτηρίων που είχαν ψηφιστεί ομόφωνα το 2011 για το πως θα επιλεγεί το μέρος που θα γίνει ΧΥΤΥ και

-        Να γίνει νέα μελέτη με άλλες τρεις θέσεις στην Αγία Θέκλη Πιτροφού, στον Κάβο Οργίνου στο Κόρθι και στον Καμπανό στο Μακροτάνταλο.

Αυτή η απόφαση αποτελεί πραγματική καταστροφή, αφού:

-        Πάει πίσω για χρόνια ή ακυρώνει τελείως την προοπτική να γίνει ΧΥΤΥ.

-        Στερεί από επιχειρήματα την αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Συμβούλιο Επικρατείας να επιτρέψουν να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια στην Σταυροπέδα.

            Είναι υπαρκτός ο κίνδυνος τους επόμενους μήνες ή και χρόνια τα σκουπίδια να παραμένουν στους δρόμους.

Η χρονική στιγμή είναι πολύ σημαντική για να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα με επιπολαιότητα. Στην ζυγαριά της Άνδρου δεν μπαίνουν οι περιοχές που έχουν βαθμολογηθεί ή που προτείνονται τώρα.

Τα ερωτήματα δεν είναι Πλούσκα ή Μακροτάνταλο, Στενό ή Καμπανός, Αγία Θέκλη ή Κάβος Οργίνου.

Στη ζυγαριά μπαίνουν από τη μια η ολοκληρωμένη 100% μελέτη με τις τρεις θέσεις κατά σειρά Πλούσκα – Στενό – Μακροτάνταλο και από την άλλη η νέα μελέτη με όσες θέσεις και να προταθούν.

Μία νέα μελέτη θέλει για να ολοκληρωθεί από 6 μήνες έως δύο χρόνια με τις ενστάσεις που σίγουρα θα υπάρξουν.

Αν λοιπόν ληφθούν υπόψη ότι:

  1. Η χρηματοδότηση 7 εκ. ευρώ που έχει εξασφαλισθεί τελειώνει στο τέλος του 2015 και
  2. Στο επόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διατίθενται για την κατασκευή ΧΥΤΥ συνολικά 22 εκ. ευρώ για ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο δηλαδή για περίπου 15 ΧΥΤΥ που είναι ανάγκη να γίνουν (Τήνο, Νάξο, Σαντορίνη κ.λ.π.),

γίνεται φανερό στον οποιοδήποτε ότι οι πιθανότητες να γίνει ΧΥΤΥ με μια νέα μελέτη είναι μηδαμινές.

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΜΕΛΕΤΗ

Αντίθετα η μελέτη που έχει ολοκληρωθεί και περιλαμβάνει συγκριτική βαθμολογία με τρεις θέσεις κατά σειρά:

1η ΠΛΟΥΣΚΑ

2η ΣΤΕΝΟ ΑΝΔΡΟΥ - ΤΗΝΟΥ

3η ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ

ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2012 και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Από τότε μέχρι σήμερα:

  • Το 2012 και το 2013 πηγαινοέρχονταν έγγραφα ανάμεσα σε «Ομάδα πολιτών», που αντιδρούσαν σ΄αυτή τη χωροθέτηση και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου χωρίς να υπάρχει τέτοιο δικαίωμα σ΄αυτή την φάση της μελέτης.
  • Ο Δήμος υποχρεώθηκε σε αυτοψίες, τοπογραφικές αποτυπώσεις, οριζοντιογραφίες και μηκοτομές των δρόμων και άλλες περιττές για αυτή τη φάση μελέτες.
  • Στις αρχές του 2014 η μελέτη ολοκληρώνεται στο 100%.
  • Στις 2 Μαϊου 2014 θεωρείται η εν λόγω μελέτη από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου και τον Προϊστάμενο κ. Κώστα Γκλάρα.
  • Στις 10 Μαΐου 2014 κατατίθεται η μελέτη ολοκληρωμένη και θεωρημένη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για έκδοση περιβαλλοντικών όρων.
  • Ακολουθούν εκλογές, ανάδειξη νέας δημοτικής αρχής.
  • Την 1η Σεπτεμβρίου 2014 αποστέλλεται έγγραφο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Δήμο Άνδρου και ζητείται να σταλούν (12) δώδεκα αντίτυπα της μελέτης, ώστε να προωθηθούν στις συναρμόδιες υπηρεσίες και να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση άμεσα.

Ο Δήμος Άνδρου καθυστερεί ένα ολόκληρο εξάμηνο για να απαντήσει και καταλήγει σήμερα με ισχνή πλειοψηφία, μόλις ενός συμβούλου να ξεκινήσει νέα μελέτη για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ θέτοντας σε απόλυτο κίνδυνο το μέλλον του νησιού.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Αλήθεια, ποιόν ενοχλεί στην πραγματικότητα η χωροθέτηση με τα τρία αυτά σημεία που μπορεί να προχωρήσει άμεσα και να ολοκληρωθεί σε ένα δύο μήνες.

Αν οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες θεωρήσουν ακατάλληλη την 1η θέση «ΠΛΟΥΣΚΑ», θα χωροθετηθεί στη 2η θέση το «ΣΤΕΝΟ» και αν και αυτό κριθεί ακατάλληλο στην 3η θέση που είναι το «ΜΑΚΡΟΤΑΝΤΑΛΟ».

Και γιατί άραγε ενοχλεί στην πραγματικότητα η θέση της ΠΛΟΥΣΚΑΣ;

Τα δύο κύρια επιχειρήματα είναι:

  1. Οι γεωτρήσεις του Μπατσίου.
  2. Η διέλευση των απορριμματοφόρων από την περιοχή του Μπατσίου που είναι 8 χιλ. μακριά.

Στην μεν περίπτωση των γεωτρήσεων είναι «εφεύρεση» πραγματική να θεωρείται επικίνδυνος ένας ΧΥΤΥ που είναι 2 χλμ μακριά από τις γεωτρήσεις του Μπατσίου και προς τη θάλασσα.

Ακόμα και πραγματικός κίνδυνος να υπάρχει, το κόστος εναλλακτικών γεωτρήσεων σε άλλα σημεία είναι 10.000 - 20.000 ευρώ και ίσως να απάλλασσε τον Δήμο από τα κόστη άντλησης του νερού που τώρα είναι περίπου 40.000 ευρώ το χρόνο.

Το δεύτερο επιχείρημα είναι αστείο όταν βλέπει κανείς τα καράβια που ξεφορτώνουν χαλίκι και τις 100 περίπου νταλίκες που χρειάζονται για κάθε φορτίο να περνάνε από τους δρόμους.

Τα πραγματικά λοιπόν επιχειρήματα που μένουν είναι:

-το συναισθηματικό «γιατί να έρθουν σε μας τα σκουπίδια» και

-οι μικροπολιτικές υποσχέσεις των δημοτικών αρχόντων της περιοχής που θα θεωρήσουν μεγάλη ήττα στον μικρόκοσμό τους να μην περάσει το δικό τους.

Ακόμα και σήμερα, τώρα που έχει ήδη ληφθεί αυτή η απόφαση, υπάρχει χρόνος. Η Ανδριακή Ενότητα κάνει έκκληση στους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας να κάνουν την υπέρβαση. Να βάλουν την Άνδρο πάνω απ΄όλα. Όσοι μεθόδευσαν αυτή την απόφαση του Δήμου δεν επιθυμούν να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών στο νησί, αλλά μικροπολιτικά οφέλη.

Είναι δεδομένο ότι η μελέτη για την χωροθέτηση του ΧΥΤΥ είναι ολοκληρωμένη στο σύνολό της από το τέλος του 2013 και κατατέθηκε στη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στις 10 Μαΐου 2014.

Ο Γιάννης Γλυνός μετά τις εκλογές του 2014 και την εκλογή του Θεοδόση Σουσούδη πρότεινε στον νέο δήμαρχο να γίνει ένα έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο τον Ιούλιο, πράγμα που επιτρέπεται από τον νόμο για κατεπείγοντα θέματα, και να ζητηθεί από την Περιφέρεια να προχωρήσει την χωροθέτηση άμεσα, ώστε μέχρι το τέλος του 2014 να είχε δημοπρατηθεί το έργο.

Τότε αρνήθηκαν λέγοντας «θα αποφασίσει η νέα διοίκηση». Τον Σεπτέμβριο του 2014 ζητήθηκε από την Περιφέρεια να σταλούν τα απαραίτητα αντίγραφα της μελέτης που υπήρχαν ήδη στα χέρια τους, για να γίνει η διαβούλευση και η χωροθέτηση.

Και πάλι αρνήθηκαν για να καταλήξουν τώρα να πάρουν απόφαση να γίνει νέα μελέτη!!!

Η μεγάλη (6/μηνη) καθυστέρηση της παράταξης Σουσούδη να πάρει έστω και αυτή την απαράδεκτη απόφαση οφείλεται στις εσωτερικές αντιδράσεις.

Γίνανε πολλές και πολύωρες συνεδριάσεις έως και τις νυκτερινές ώρες, υπήρξαν εντάσεις και απειλές παραιτήσεων για να καταλήξουν να στηρίξουν μια εντελώς παράλογη απόφαση με δύο μόνο απώλειες, τον Ανδρέα Βόσσο και την Αντιδήμαρχο Μαρία Μαμάη.

Δυστυχώς ο κ. Σουσούδης, άβουλος και αναποφάσιστος,  αποδείχτηκε πολύ λίγος για  να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έρμαιο των αντιπαραθέσεων των στελεχών, που ο καθένας έχει τις δικές του φιλοδοξίες, αφήνει την Άνδρο να πέσει σε μια περιπέτεια με άγνωστες επιπτώσεις και ένα κίνδυνο πολύ σημαντικό για τη συρρικνωμένη τουριστική της οικονομία.

Κι αν για τους συμβούλους της περιοχής Υδρούσας υπάρχει έστω και η σαθρή δικαιολογία «τι θα πω στους ψηφοφόρους μου αν έρθουν εδώ τα σκουπίδια», για τους συμβούλους της περιοχής Χώρας και Κορθίου δεν υπάρχει καμιά απολύτως δικαιολογία.

Η υπερψήφιση αυτής της Απόφασης του Δήμου δεν έχει κανένα ελαφρυντικό για κανέναν τους, εκτός από την «αδύναμη» λογική της συνοχής της παράταξης.

Ο Λευτέρης Μπάλας μέχρι χθες συμμετείχε στην πλειοψηφία της προηγούμενης διοίκησης και τώρα ανακάλυψε δήθεν μεθοδεύσεις.

Ο Αντώνης Λάβδας με δεκάδες μηνύσεις κατά του Δήμου «γιατί ρίχνει σκουπίδια στη Σταυροπέδα», συναινεί για να συνεχίσει για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια να γίνεται το ίδιο.

Ο Δημήτρης Λάσκαρης, αντιδήμαρχος καθαριότητας, θα καταλάβει αργά σε τι περιπέτεια μπαίνει η καθαριότητα του νησιού και πως σ’αυτόν θα προσπαθήσουν να χρεώσουν την αποτυχία.

Δυστυχώς για το νησί, ολόκληρη η παράταξη του Δημάρχου σαν σώμα και ο καθένας ξεχωριστά δεν μπόρεσαν να σταθούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του κόσμου που τους ψήφισε και να μετρήσουν πιο πολύ το όφελος του νησιού και το μέλλον της Άνδρου από το κακώς νοούμενο παραταξιακό όφελος.

Χίλιες φωτογραφίες σε χορούς και γιορτές δεν θα καταφέρουν να σβήσουν από την μνήμη του κόσμου την ανεπάρκειά τους.

Έστω και τώρα, την τελευταία στιγμή, κυριολεκτικά στο και πέντε, μπορούν να ανατρέψουν συντεταγμένα την απόφαση αυτή. Να υποχρεώσουν την δημοτική αρχή να καλέσει νέα ανοιχτή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ανατροπή της απόφασης.

Να επενδύσουν στο μέλλον του νησιού θετικά για το καλό όλων.

 

 

 

 

 

 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Όμως ξέχασες να πεις ότι το Μπατσί έχει 5000 δωμάτια το καλοκαίρι τα οποία παράγουν σκουπίδια κάθε μέρα + τα μαγαζιά. Το κόστος να μεταφερθούν από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη είναι ακόμα μεγαλύτερο. Και όσο για το δρόμο έχει και άλλο δρόμο για να βγούνε στο μοναστήρι δεν χρειάζεται να είναι μέσω του κεντρικού άξονα....

This comment was minimized by the moderator on the site

O αξονας Γαυριο Μπατσι ειναι ο πλεον σημαντικος τουριστικα αξονας του νησιου και απορει κανεις ποιοι φωτισμενοι επιστημονες επελεξαν τα σκουπιδια σε αυτη την περιοχη. Μπραβο στην νεα αποφαση. Η περιοχη Μπατσι Γαυριο πρεπει να προστατευθει οπως και ο δρομος για το μοναστηρι της Ζωοδοχου Πηγης το σπουδαιοτερο και παλαιοτερο μοναστηρι της Ανδρου που με λυπη το βλεπουμε ανεκμεταλευτο και να καταστρεφεται.