Ανάγκη να χωροθετήσουμε ΧΥΤΥ... χτες!!!

Του Δημήτρη Λοτσάρη

'Επαρχου Άνδρου

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο κρίνω σκόπιμο να παρέμβω με την θεσμική ιδιότητα μου ως Επάρχου Άνδρου αναφέροντας μερικά κρίσιμα στοιχεία που έχουν αγνοηθεί.

Για την περίοδο 2014-2020 στο Νότιο  Αιγαίο είναι προγραμματισμένα πλέον 80 εκατ. ευρώ για κατασκευή και προσαρμογή ΧΥΤΥ στο ΠΕΣΔΑ (περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων). Ειδικά για την Άνδρο έχουν προγραμματιστεί 7.000.000 ευρώ.

Άρα διευκρινίζουμε στον κ. Θεολόγου πως συνεχίζουν να υπάρχουν τα χρήματα, αλλά δεν υπάρχει πλέον χρόνος (όπως θα δείξω παρακάτω). Και στον δήμαρχο διευκρινίζω πως τα κριτήρια ψηφίστηκαν με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2012. Επιπλέον ο δήμαρχος πρέπει να λάβει υπόψη του πως έρχονται πια τα πρόστιμα και δεν υπάρχει και χρόνος για συνεχίσει ο δεματοποιητής στην Σταυροπέδα. Είναι ανάγκη να χωροθετήσουμε …χτες!!! Κι αυτό γιατί με απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου τα πρόστιμα για κάθε Δήμο που δεν έχει ΧΥΤΥ είναι 80.000 ευρώ το εξάμηνο ή 160.000 ευρώ τον χρόνο.

Σε περίπτωση που σε έναν Δήμο λειτουργεί μόνο δεματοποιητής τα πρόστιμα είναι 40.000 ευρώ το εξάμηνο ή 80.000 ευρώ τον χρόνο. Αν λειτουργεί ο δεματοποιητής και έχει γίνει και αποκατάσταση του ΧΑΔΑ τότε δεν πληρώνει τίποτα μέχρι να φτιαχτεί ο ΧΥΤΥ.

Όμως στην Άνδρο υπάρχουν ορισμένες περιπλοκές που πρέπει να ξέρουμε:

  •   -- Σε λίγο συμπληρώνονται 2 χρόνια από την λειτουργία του δεματοποιητή. Ακόμα, λοιπόν, και αν αποκατασταθεί ο ΧΑΔΑ τα ανάλογα πρόστιμα θα τρέξουν από εφέτος μέχρι να φύγουν όλα τα δέματα από την Σταυροπέδα!
  •   -- Υπάρχει πρόβλημα νομικής διαδικασίας όπως πάμε σήμερα. Όπως είπα και στο δημοτικό συμβούλιο της 26ης Φεβρουαρίου (αλλά δεν εισακούσθηκα) θα έπρεπε να είχαμε ζητήσει μια νομική γνωμοδότηση για την διαδικασία τροποποίησης των κριτηρίων που είχαν θεσπιστεί με ομόφωνη απόφαση το 2012. Για να μην ενισχύσουμε πιθανές προσφυγές που μπορεί να γίνουν εναντίον της νέας χωροθέτησης. Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα ίσως τορπιλίσουμε νομικά το έργο.
  •   -- Αν μείνουν τα πράγματα όπως είναι σήμερα ο Δήμος Άνδρου από τον Ιούνιο του 2015 θα αρχίσει να πληρώνει 160.000 ευρώ τον χρόνο πρόστιμο και για όσα χρόνια θα καθυστερεί η λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Με βάση τα παραπάνω απευθύνω έκκληση προς το δημοτικό συμβούλιο της Άνδρου, αλλά και στο κάθε μέλος ξεχωριστά, να σκεφτεί προσεκτικά και να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να ξεπεραστεί το διχαστικό πνεύμα μιας οριακής ψηφοφορίας (11-10). Να ξεπεράσουμε τον διχασμό του Φεβρουαρίου και να επανέλθουμε στο συναινετικό πνεύμα του Νοέμβριου. Μόνο με ενότητα και κοινή δράση μπορούμε να προχωρήσουμε εδώ που είμαστε σε ένα τόσο σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη του νησιού μας.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

новости лнр, новости июнь, новости шоу бизнеса Новости Владивостока новости района, новости первый, новости последнего часа

This comment was minimized by the moderator on the site

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Η Καθημερινή” ο νόμος 4042/12, ορίζει, ότι από το 2014, οι δήμοι πρέπει να καταβάλουν φόρο υγειονομικής ταφής για την διάθεση ανεπεξέργαστων αστικών αποβλήτων, σε ΧΥΤΑ.

Ο φόρος θα ξεκινήσει με 35 ευρώ/τόνο και θα επιβάλλεται, ετήσια αύξηση, 5 ευρώ/τόνο, έως 60 ευρώ. Κι αυτό, γιατί οι τρέχουσες τιμές υγειονομικής ταφής (σύμφωνα με τον Ν.4042/12) είναι σε χαμηλό επίπεδο, δηλαδή, 10 – 48 ευρώ, ο τόνος.

Εξυπακούεται ότι το τέλος θα μετακυληθεί στους δημότες που είτε αδιαφορούν για τη διαχείριση των απορριμμάτων τους (πχ να ανακυκλώνουν συσκευασίες κλπ) είτε θέλουν αλλά δεν μπορούν με υπαιτιότητα των δήμων (ειδικά σε επαρχιακές περιοχές οι μπλε κάδοι έχουν συχνά διακοσμητική αξία, καθώς το περιεχόμενό τους ακόμα και στις σπάνιες περιπτώσεις που περιέχει ανακυκλώσιμα υλικά καταλήγει στη -συχνότατα παράνομη- χωματερή).
Τί προβέπει ο νόμος ?
http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=7Z1up05Xrto%3D&;

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΛΗΘΕΙΑ.
Πόσα χρήματα πληρώνουν (αναλυτικά ) για τον Δήμο της Άνδρου και το "Πράσινο Ταμείο" σε ότι αφορά τα σκουπίδια απο όλα τα μεγάλα υποκαταστήματα που εισάγουν πολυεθνικά προιόντων και καταλήγουν στα σκουπίδια του νησιού ?
Το ψάξατε κ Λοτσάρη ?
Ψάξτε το , αναρτήστε το και βλέπουμε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΔΡΟ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΧΥΤΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ..
http://kostasstratis.blogspot.gr/2015/02/blog-post_27.html