ΧΥΤΥ Άνδρου: Ερωτήματα μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της 26ης-2-2015
Της Δέσποινας Τούντα
Ο υπό κρίση χώρος για ΧΥΤΥ της περιοχής Πλούσκα
(Λάβαμε και δημοσιεύουμε παρέμβαση της κ. Δέσποινας Τούντα για τα διαδραματισθέντα στο ΔΣ της 26ης Φεβρουαρίου 2015 και για τα της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην Άνδρο - έν Άνδρω).
Η κατασκευή Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα του νησιού μας.
Η χωροθέτηση της περιοχής όπου θα κατασκευαστεί το έργο απασχολεί και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να απασχολεί τόσο το νέο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και τους κατοίκους της Άνδρου.
Στις 26-2-2015 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Άνδρου όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε το επίμαχο αυτό θέμα και ειδικότερα η αλλαγή των υποκριτηρίων βάσει των οποίων βαθμολογήθηκαν οι θέσεις της υπάρχουσας μελέτης και η συμπλήρωση της με τρεις νέες θέσεις (Περιοχή Αγ. Θέκλα κοντά στον Κόλυμπο. Περιοχή Κύλιζα – Μπούμπος στο ΒΑ τμήμα του νησιού. Περιοχή Κάβο Φρίγελο στο Κόρθι).
Η εικόνα της συνεδρίασης αυτής - την οποία παρακολούθησα όπως και άλλοι πολίτες βιντεοσκοπημένη - χαρακτηρίστηκε δυστυχώς από προσωπικές αντιπαραθέσεις, απρεπή και ειρωνικά σχόλια. Στη συνάντηση δεν παρευρέθηκαν ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Άνδρου η εισήγηση του οποίου για την αλλαγή των υποκριτηρίων τέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση, αλλά ούτε και ο μελετητής του έργου η παρουσία των οποίων πιστεύω ότι θα έριχνε φως σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν από τους Δημοτικούς Συμβούλους.
Είναι γνωστό ότι η μελέτη ΧΥΤΥ Άνδρου ολοκληρώθηκε το 2012 και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με συγκριτικά βαθμολογημένες κατά σειρά τρεις θέσεις και ειδικότερα: 1η Πλούσκα, 2η Στενό Άνδρου - Τήνου και 3η Μακροτάνταλο. Τον Μάιο του 2014 η εν λόγω μελέτη η οποία εν τω μεταξύ είχε συμπληρωθεί από σειρά επιμέρους μελετών, θεωρήθηκε από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου και κατατέθηκε στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων. Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, ζήτησε τον Σεπτέμβριο του 2014 να της σταλούν αντίτυπα του φακέλου της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη συνέχιση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με παράλληλη διευκρίνηση του ζητήματος της ύπαρξης ή μη ρέματος στη θέση Πλούσκα.
Από τα όσα εκτέθησαν παραπάνω αλλά και από τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Πέμπτης προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων τα οποία πρέπει να απαντηθούν για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί το νησί μας.
1. Γιατί ο Δήμος Άνδρου σε συνεργασία με την μελετητική εταιρεία δεν προέβη από τον Σεπτέμβριο του 2014 στις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκρίνηση του ζητήματος της ύπαρξης ή μη ρέματος, όπως ζήτησε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Νοτίου Αιγαίου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου;
2. Γιατί δεν προχώρησε ο φάκελος της ΜΠΕ στο επόμενο στάδιο της υποβολής αντιτύπων για γνωμοδοτήσεις και δημόσια διαβούλευση;
3. Γιατί οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Άνδρου, ενώ τον Μάιο του 2014 θεώρησαν και υπέβαλαν την μελέτη του ΧΥΤΥ Άνδρου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων, έρχονται στη συνέχεια και ανακαλύπτουν με καθυστέρηση ότι δύο υποκριτήρια το Γ5 (απόσταση χώρου από το κέντρο βάρους της παραγωγής απορριμμάτων) και το Ε3 (εκτιμώμενο κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων) είναι τα ίδια και επομένως το ένα από αυτά (Γ5) πρέπει να απαληφθεί;
4. Ποια η θέση της μελετητικής εταιρείας ως προς την ταυτόσημη ή μη έννοια των δύο αυτών υποκριτηρίων;
5. Στην περίπτωση της ταυτόσημης έννοιας αυτών των δύο υποκριτηρίων γιατί η απαλοιφή του υποκριτηρίου Γ5 δεν εντοπίστηκε σε προγενέστερο στάδιο από τον μελετητή όπως όφειλε να είχε κάνει πριν την ολοκλήρωση της εν λόγω μελέτης και την υποβολή της στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για την έκδοση των περιβαλλοντικών όρων;
Η νέα Δημοτική Αρχή προεκλογικά είχε υποσχεθεί ότι η αναζήτηση χώρου για τον ΧΥΤΥ θα γίνει από μηδενική βάση με χωροταξικά, αναπτυξιακά και αντικειμενικά κριτήρια. Έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της εμφανίζεται πλήρως εναρμονισμένη με τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Όμως το ερώτημα είναι γιατί έπρεπε να περάσουν έξι ολόκληροι μήνες για να πάρουν την απόφαση να ξεκινήσουν μια νέα μελέτη ή μάλλον να εμπλουτίσουν την υπάρχουσα με την προσθήκη τριών νέων θέσεων όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος Άνδρου;
Σε ότι αφορά την χρηματοδότηση του έργου το ποσό των 7 εκ. ευρώ για να παραμείνει εξασφαλισμένο και στο επόμενο ΕΣΠΑ (2015-2020) θα πρέπει η νέα Δημοτική Αρχή να "τρέξει" την μελέτη χωροθέτησης του έργου και την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Το έργο πρέπει να είναι ώριμο για να χρηματοδοτηθεί. Με την νέα απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η υπόθεση της χωροθέτησης του ΧΥΤΥ παίρνει νέα τροπή. Και το ερώτημα που τίθεται είναι πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την ολοκλήρωση της μελέτης μετά την συμπλήρωσή της με τρεις νέες θέσεις; Πόσο πίσω πάει η όλη διαδικασία (χωροθέτηση, ενστάσεις, απαλλοτριώσεις, έγκριση περιβαλλοντικών όρων); Χρονικά θα είμαστε εντός των πλαισίων που θέτει η επόμενη χρηματοδοτική περίοδος, το επόμενο ΕΣΠΑ;
Ελπίζω η νέα Δημοτική Αρχή να δείξει τη δέουσα ωριμότητα και με γρήγορους ρυθμούς να "τρέξει" την διαδικασία χωροθέτησης, διότι η Άνδρος δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει τον δικό της Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.
Η Άνδρος δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις. Δεν αντέχει άλλη δυσφήμιση. Οι θλιβερές εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους πρέπει να μείνουν στο παρελθόν. Οι Ανδριώτες δεν μπορούν να αντέξουν το βάρος των προστίμων που ήδη έχουν επιβληθεί στον Δήμο Άνδρου από το γεγονός της μη ύπαρξης ΧΥΤΥ και της μη σωστής διαχείρισης των απορριμμάτων. Πρέπει επιτέλους η Άνδρος να αποκτήσει το δικό της ΧΥΤΥ. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε όλοι, πρωτίστως η νέα Δημοτική Αρχή αλλά και όλοι εμείς οι Ανδριώτες, τόσο πιο γρήγορα το έργο αυτό που τόσο ανάγκη έχει το νησί μας θα γίνει πραγματικότητα.