ΧΥΤΥ Άνδρου: Ένα βήμα πίσω, δύο βήματα εμπρός…

Του Διαμαντή Μπασαντή

Δεκάδες οι πολίτες που παρακολούθησαν το κρίσιμο ΔΣ της 11ης Μαρτίου 2015 

Ένα βήμα πίσω ώστε να πάμε δύο βήματα μπροστά. Αυτή ήταν η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Άνδρου το βράδυ της 11ης Μαρτίου 2015. Το ΔΣ του Δήμου Άνδρου με ομόφωνη απόφαση ανακάλεσε την επίμαχη και με οριακή πλειοψηφία απόφαση της 26ης Φεβρουαρίου 2015. Το απαλειφθέν υποκριτήριο Γ4 της μελέτης χωροθέτησης ΧΥΤΥ επανήλθε στην μελέτη. Με ή χωρίς το επίμαχο υποκριτήριο πρώτη θέση για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Άνδρο είναι οριστικά η Πλούσκα. Ακολουθούν η θέση Κίλιζα στον Καμπανό και η θέση στο Στενό.

Ο μελετητής παρουσιάζει την μελέτη που φέρνει πρώτη την θέση Πλούσκα  

Από την ώρα που πρώτη θέση είναι η Πλούσκα:

(α) Δεν χρειάζεται νέα μελέτη. Θα χρειαζόταν νέα μελέτη αν είχαμε μια εντελώς νέα θέση, εξήγησε ο μελετητής.

(β) Δεν χρειάζεται νέα αμοιβή. Θα χρειαζόταν νέα αμοιβή για να μελετηθεί μια νέα θέση από την αρχή, εξήγησε πάλι ο μελετητής.

(γ) Δεν χρειάζονται νέες πολύπλοκες και πολύχρονες διαβουλεύσεις με τις τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας. Γιατί και αυτές θα χρειάζονταν εξήγησε ο μελετητής.

(δ) Υπάρχει πλέον ένας ολοκληρωμένος φάκελος με μια θέση που έχει μελετηθεί διεξοδικά, ο οποίος τίθεται σε διαβούλευση και πηγαίνει για έγκριση περιβαλλοντικών όρων στην ανώτερη αρχή. Αυτό εξήγησε ο μελετητής.

Το πλέον σημαντικό από όσα είπε ο μελετητής είναι η προσοχή την οποία θα πρέπει δώσει πλέον η δημοτική αρχή στις προδιαγραφές κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΥ. Εκεί θα κριθεί η επιτυχία ή αποτυχία της. Κάτι που επισήμανε εγκαίρως και από τις στήλες του «εν Άνδρω» με άρθρο της η διευθυντήρια της ΤΥ του Δήμου Ραφήνας (Ανάρτηση 28/2/2015: Ο ΧΥΤΥ στην Άνδρο παθογένεια που δεν λέει να ξεπεραστεί).

Μια από τις διαφάνειες με τις οποίες ο μελετητής τεκμηρίωσε την τελική χωροθέτηση του

Είναι πλέον προφανές πως η Άνδρος προχωρά στα αμέσως επόμενα βήματα χωροθέτησης ΧΥΤΥ (έστω με κάποιους επιπλέον μήνες καθυστέρηση). Την καθυστέρηση από την 26η Φεβρουαρίου μέχρι την 11η Μαρτίου δεν την θεωρούμε σημαντική. Αντιθέτως θεωρούμε τον έντονο διάλογο κα τις αντιπαραθέσεις στο διάστημα των 13 ημερών - μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης απόφασης - ως αναγκαίο χρόνο πολιτικής ωρίμανσης όλων. Θεωρούμε πως μέσα από την όλη διαδικασία των 13 αυτών ημερών όσοι έχουν ευθύνες έγιναν σοφότεροι.

Τα οφέλη της νέας απόφασης σημαντικά. Κατά την γνώμη του μελετητή η όποια ένσταση στο Συμβούλιο Επικρατείας δεν θα έχει τύχη. Κι αυτό γιατί η μελέτη κρίνεται πλέον ώριμη από όλες τις υπηρεσίες. Για την θέση Πλούσκα, εξήγησε, έχουν γίνει σημαντικές τροποποιήσεις και έχουν ληφθεί αυξημένες προδιαγραφές (απόσταση, στεγανοποίηση κλπ). Τα 2 χρόνια ωρίμανσης της σχετικής μελέτης ήταν χρόνια εντατικής δουλειάς και συνεχών διορθώσεων κάποιες από τις οποίες πήραν υπόψη τους και τις παρεμβάσεις των ενδιαφερόμενων πολιτών, όπως επισήμαναν, τόσο ο μελετητής όσο και ο κ. Πολυκράτης, ως εκπρόσωπος των διαφωνούντων κατοίκων του Μπατσίου.

Αυτή τη φορά οι αποστάσεις του τραπεζιού του ΔΣ Άνδρου έμοιαζαν πιο κοντινές ισως γιατί οι τοποθετήσεις όλων ήταν πιο προσεκτικές

Στα θετικά της βραδιάς η προσεκτική εισήγηση του δημάρχου που προσπάθησε με ήπιους τόνους να επαναδρομολογήσει την πλεύση της Άνδρου σε μια ήρεμη και ήδη επεξεργασμένη μελετητική ρότα. Είναι προφανές πως θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η διαδικασία της παρουσίασης της μελέτης πριν παρθεί η προηγούμενη επίμαχη απόφαση.  Αυτό σημείωσε και ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ν. Θεολόγου, που κινήθηκε σε ένα εξαιρετικά συναινετικό κλίμα. Αντίστοιχη ήταν η στάση και του Γ. Καπάκη. Ο τελευταίος επισήμανε επιπλέον πως ο κ. Γκλάρας αν και του ζητήθηκε εγγράφως να παραστεί στο συμβούλιο δεν παρέστη ακόμα μια φορά, ενώ τόνισε πως κακώς δεν είχε γίνει πρόσκληση στον μελετητή στο προηγούμενο συμβούλιο! Τέλος, να αναφέρουμε και την ήπια παρέμβαση του επάρχου Δ. Λοτσάρη που έθεσε μια σειρά κρίσιμων ερωτήματων γύρω από την μελέτη.

Στα θετικά της βραδιάς ήταν πως δεν πήρε τον λόγο …ο κ. Βουραζέρης! Αυτό βοήθησε να μην υπάρξουν οι συνήθεις εντάσεις και ειρωνείες που περιέχουν οι παρεμβάσεις του. Κάτι που εμφανώς βοήθησε και τον πρόεδρο του ΔΣ να ολοκληρωσεί ένα κρίσιμο συμβούλιο με ήπιους τόνους και χωρίς προβλήματα.

Πολιτικό επιμύθιο: Κάποιοι που επηρεάζουν πρόσωπα και καταστάσεις στη διοίκηση έκαναν σειρά λάθων. Ανάμεσα σε αυτά είναι πως: (α) υποτίμησαν αρκετούς συμβούλους της πλειοψηφίας, (β) υποτίμησαν το σύνολο της αντιπολίτευσης (που έδειξε διάθεση συνεννόησης), (γ) υποτίμησαν τους ανδριώτες. Και κάτι που μας αφορά: υποτίμησαν το «εν Άνδρω» και τον διαχρονικά κριτικό του ρόλο. Είτε μας θεώρησαν δεδομένους είτε ένα site της σειράς είτε αδύναμους να ορθωθούμε απέναντι στα λάθη τους. Μάλλον δεν είχαν καταλάβει πως όπως κρίναμε αυστηρά την προηγούμενη διοίκηση θα κρίνουμε και την σημερινή. ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΔΡΟ!

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Με κοινωνιολογικό ενδιαφέρον διάβασα τα «ευγενικά» σχόλια δύο-τριών ανώνυμων πολιτών. Επί του περιεχομένου δεν κρίνω σκόπιμο φυσικά να απαντήσω. Αλλά είναι ιδιαίτερα αξιοπερίεργο το συμπεριφέρονται οι κουκουλοφόροι, τι ψελλίζουν κρυμμένοι πίσω από την ανωνυμία του τίποτα. Πάντα είχα την απορία τι θα έλεγαν αυτοί αν είχαν το κουράγιο να γράψουν κάτι επώνυμα;
Μου θυμίζουν χουλιγκάνους σε γήπεδο που πίσω από την ανωνυμία της άμορφης μάζας βρίζουν χυδαία τους παίκτες. Ίσως γιατί αυτοί δεν μπόρεσαν ποτέ να παίξουν μπάλα. Βρίζοντας απευθύνονται κυρίως στον στερημένο εαυτό που κρύβουν μέσα τους. Ξέρουν πως δεν θα είναι ποτέ ικανοί να παίξουν μπάλα μπροστά στο κοινό. Ξέρουν, δυστυχώς, πως είναι ανίκανοι να σταθούν και να μιλήσουν επώνυμα μπροστά στο ακροατήριο. Κατανοώ την απελπισία τους.

This comment was minimized by the moderator on the site

Περιμένω αγωνιωδώς την ανακοίνωση των Νέων οριζόντων, θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουν το παιχνίδι της επικοινωνίας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η κωλοτούμπα της κωλοτούμπας..... Αλλα δεν πειραζει, οταν ο κωλος του Ανδριώτη θα το νιώσει, τότε ίσως το καταλάβει καλύτερα.
Κύριοι είμαστε το καλύτερο Νησί, με τους καλύτερους ανθρώπους, στην καλύτερη χώρα, αλλα οταν ψηφίζουμε είμαστε μαλάκες. Ναι είμαστε μαλακες. Και μάλιστα πλέον δεν έχουμε το σθένος όυτε να κατακρίνουμε αυτο που ψηφίσαμε. Καλη δύναμη!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Τώρα που η κυβέρνηση ανοίγει το διάλογο για το νεο Καλλικράτη καιρός η Υδρουσσα να διαχωριστεί απο το υπολοιπο νησί σαν δήμος παλι. Γιατί το μονο έργο που θα δουμε είναι αυτό του χυτυ. Μη περιμένετε τπυ άλλο ποτέ να γίνει σε εμας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Στα φάρμακα η τοξικότητα είναι και θέμα δόσης. Το δείχνουν και οι λέξεις, φάρμακο και φαρμάκι διαφέρουν μόνο στην κατάληξη, η ρίζα είναι κοινή. Κάποιος που ξεφεύγει σε συκοφαντίες ή βρισιές ακυρώνεται από μόνος του ως συνομιλητής, ασπαζόμενος πρακτικές του σύγχρονου κανιβαλισμού, όπως είναι, η unfair απαξίωση του άλλου. Ο εποικοδομητικός και γόνιμος, όπως αποδεδείχθηκε μέχρι στιγμής, διάλογος που αναπτύχθηκε στο site, για το θέμα του ΧΥΤΥ, ας μην ακυρώνεται με δηλητήρια…..
Το μόνο σίγουρο είναι πως όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα τους θα κάνουν και λάθη. Για το κοινό καλό όμως ας μην κυριαρχούν τα προσωπικά και οι εγωισμοί σε υπερβολικό βαθμό! «Μηδέν άγαν» που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών…..

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ λόγος για κωλοτούμπες! Για την Κωλοτούμπο των 10 λόγος δεν γίνεται!!! (βλέπε από 11-10 σε 21) ....αυτοί ξεπέρασαν και την εθνική ομάδα ενόργανης γυμναστικής.
Άξιο απούσιας σχολιασμού και η εξαπάτηση του Ανδριώτικου κόσμου περί πρόσκλησης του Μελετιτή στα προηγούμενα συμβούλια.
Ένα τεράστιο ΜΠΡΑΒΟ στις 10 πολιτικές προσωπικότητες που έχουν σταθερές απόψεις, αξίες και πιστεύω

This comment was minimized by the moderator on the site

Στην Υδρούσα και μέσα στο κέντρο της τουριστικής ανάπτυξης ο ΧΥΤΥ με τα σκουπίδια όλου του νησιού ? Μπράβο σας κύριοι των Νέων Οριζόντων .
Όμως άλλα μας λέγατε πριν απο τις εκλογές κ Βόσσο και κ. Θωμά .
ΑΛΛΑ . Το θυμάστε ... https://www.youtube.com/watch?v=wEjs-m4bDMc
Τώρα τί άλλαξε ? !!
Η Υδρούσα δεν ξεχνά

This comment was minimized by the moderator on the site

Δν υπαρχει η κωλοτουμπα σου. Σε καταλαβε ο κοσμος της ανδρου.... οσο γρηγοροτερα γυρισεις στις 3 βιλαρες σου τοσο καλυτερα!

This comment was minimized by the moderator on the site

Απλά σε έκανε ο κυρ Νίκος να χάσεις τα αυγά και την ψυχραιμία σου Διαμαντή.
Η κωλοτούμπα του Ιστότοπου σου (εν Άνδρω) δεν έχει προηγούμενο. Βιάστηκες, άκουσες τον κυρ Νίκο και την πάτησες.
Περαστικά σου