Μερικές αλήθειες για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας
Οι αποτυπωμένες χιλιομετρικές αποστάσεις της περιοχής Πλούσκα από τις γύρω περιοχές στον χάρτη της Άνδρου (οι αποστάσεις είναι σε ευθεία γραμμή). Τουλάχιστον να ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι είμαι μύθος σε αυτή την αντιφατική ιστορία.
Το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η... αλήθεια! Και στον "πληροφοριακό πόλεμο" που ξέσπασε μετά την χωροθέτηση του ΔΣ Άνδρου στις 11 Μαρτίου χάθηκε μεγάλο μέρος της αλήθειας! Ας δούμε στον παραπάνω χάρτη τις πραγματικές αποστάσεις της περιοχής τόσο από τα γύρω χωριά και τους οικισμούς της περιοχής όσο και από σημαντικές λειτουργίες σημαντικές για το νησι.
Η απόσταση της περιοχής του ΧΥΤΥ από τις τρεις γεωτρήσεις του Μπατσίου (που είναι σε μεγάλο βάθος - 200 μέτρων) είναι 1150 μέτρα, 1700 μέτρα και 2.600 μέτρα! Από το χωριό Γίδες είναι 2.300 μέτρα! Από το Μπατσί είναι 5.430 μέτρα. Από το Γαύριο είναι 7.100 μέτρα και από το Ατένι είναι 2.110 μέτρα. Ξέρει κανείς πόσο απέχει ο ΧΥΤΑ της Σταυροπέδας (δηλαδή μια ανοιχτή πληγή σε σχέση με τον ΧΥΤΥ που θα είναι ένα συγκροτημένο και οργανωμένο εργοτάξιο) από το χωριό Ζαγανιάρη; 1100 μέτρα! Και από το χωριό Πιτροφός; 2600 μέτρα! Από την γραφική παραλία του Χαλκολιμιώνα; 1400 μέτρα! Από την πραλία Αποθήκες: 900 μέτρα!
Τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία στοιχεία τα παραθέτουμε για να πάρουμε όλοι μια ιδέα της πραγματικότητας. Γιατί έχουμε ακούσει απίστευτα νούμερα σε αυτή την ιστορία από όλες τις πλεύρες. Λες και ζούμε στην εποχή των σπηλαίων και δεν υπάρχουν χάρτες για να δούμε την αλήθεια...
Βεβαίως είναι εύλογο κάποιοι να νοιώθουν απογοητευμένοι από την χωροθέτησης ΧΥΤΥ μετά 40 χρόνια σε άλλο μέρος πέρα από την Σταυροπέδα. Είχαν πεισθεί πως τα σκουπίδια που όλοι παράγουμε θα πήγαιναν για πάντα στην Σταυροπέδα. Ίσως γιατί τα χρόνια πέρναγαν και η μια διοίκηση πέταγε το μπαλάκι στην επόμενη ξεφορτώνοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Ποτέ δεν νοιάστηκαν οι κάτοικοι των άλλων περιοχών για το τι πολιτικά παιχνίδια παίζονταν γύρω από τα σκουπίδια. Μέχρι που το μέλλον έφτασε ξαφνικά σήμερα με την μορφή των ευρωπαϊκών προστίμων (που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι στην Άνδρο), αλλά και με την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει το νησί μια σύγχρονη υποδομή και να μην έχει τα σκουπίδια του στους δρόμους. Μια ΧΥΤΥ που δεν θα ενοχλεί ιδιαίτερα, όπως ισχυρίζονται αυτοί που ξέρουν.
Οι μελετημένες θέσεις για ΧΥΤΥ στην Άνδρο εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια μαζί με τις θέσεις που προστέθηκαν τελευταία. Είναι προφανές πως υπήρξαν πολλές προτάσεις. Επιλέχθηκε μια από τον αρμόδιο μελετητή εδώ και ένα χρόνο. Τελικά αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ Άνδρου στις 11 Μαρτίου 2015.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η μελέτη. Και τέθηκε το ερώτημα: Την ψηφίζει το ΔΣ ή πάει για άλλη θέση "σε άλλη γη σε άλλα μέρη"; Για να την μελετήσει κι αυτή από την αρχή για δεν ξέρω πόσο χρόνο! Αν κάνουμε κάτι τέτοιο είναι προφανές πως η λογική σταματά και αρχίζει ο παραλογισμός. Όπως είπε ο μελετητής αυτό θα απαιτήσει νέα χρήματα και νέο χρόνο. τα πρόστιμα ξεκινούν τον Ιούνιο, οι χρηματοδοτήσεις για νεό ΧΥΤΥ θα τρέξουν τον χειμώνα. Κι εμείς τι θα κάνουμε; Θα ξεκινησουμε ή όχι; Γιατί για να γίνει το έργο χρειάζονται τουλάχιστον 2 χρόνια όπως λένε οι ειδικοί.
Ακόμα αυτό που ξέρουμε εμείς είναι πως οι μελέτες "ωριμάζουν" δύσκολα. Θέλουν χρόνο. Γιατί λαμβάνονται υπόψη όλες οι ενστάσεις. Και κάθε ένσταση θέλει έρευνα, θέλει χρόνο να εξεταστεί και να απαντηθεί με μια μικρή μελέτη. Όπως εξήγησε ο μελετητής στο ΔΣ της 11ης Μαρτίου στην μελέτη για την Πλούσκα λήφθηκαν υπόψη οι ενστάσεις των κατοίκων τόσο για το ρέμα της περιοχής όσο και για τις γεωτρήσεις. Για τον λόγο αυτό ο ΧΥΤΥ θα έχει διπλή στεγάνωση, άρα και πολύ μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Ακόμα ληφθηκαν υπόψη οι φόβοι που εκφράστηκαν για το νερό. Έτσι ο χώρος του ΧΥΤΥ μετατοπίστηκε μακριά από το ρέμα και ακόμα μακρύτερα από τις γεωτρήσεις. Επίσης όπως εξήγησε ο μελετητής ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει καμία επαφή καθώς οι γεωτρήσεις είναι πολύ βαθιές (στα 200 μέτρα) ενώ ο ΧΥΤΥ είναι επιφανιακός. Συν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση και είναι σε άλλο πρανές προς την μεριά της θάλασσας. Αυτά εξήγησαν οι ειδικοί στο ΔΣ της Άνδρου. Αυτά σας παρουσιάζουμε κι εμείς. Εμείς δεν είμαστε ειδικοι. Δεν χωροθετούμε. Δεν αποφασίζουμε. Απλώς ξέρουμε καλά πως ο χρόνος τρέχει σε βάρος της Άνδρου για το θέμα των σκουπιδιών.
Είναι γνωστό πως ο Δήμος Άνδρου παράγγειλε το 2012 αυτή την μελέτη. Ο Δήμος Άνδρου παρέλαβε το 2014 αυτή την μελέτη. Ο Δήμος Άνδρου όρισε τις θέσεις. Ο Δήμος Άνδρου ψήφισε τις θέσεις. Εμείς απλώς παρουσιάζουμε τα δεδομένα και τα προρίσματα των ειδικών.
Το μόνο που ξέρουμε είναι πως αν δεν χωροθετήσουμε και αυτή τη φορά η Άνδρος θα βρει προσεχώς πάλι με τα σκουπίδια στους δρόμους. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό. Ιδίως για το Μπατσί που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό. Το Μπατσί που ως τουριστικό κέντρο παράγει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τα περισσότερα σκουπίδια. Και αυτό όπως και όλοι στέλναμε τα σκουπίδια μας επί 40 χρόνια σε μια άθλια χωματερή. Όχι σε ένα ΧΥΤΥ. Τώρα ξεκινά μια καινούρια χωροθέτηση με νέες τεχνολογίες και προδιαγραφές. Αυτή πόσο μακριά από τις περιοχές που παράγουν σκουπίδια θα πρέπει να γίνει; Πενήντα χιλιόμετρα; Εξήντα χιλιόμετρα; Εβδομήντα χιλιόμετρα; Και ποιος θα πληρώνει το μεγάλο κόοτος μεταφοράς;
Οι υπό μελέτη θέσεις ΧΥΤΥ στην Άνδρο σε σχέση με τις περιοχές υψηλού περιβαντολογικού ενδιαφέροντος. Κάπως έτσι αποκλείστηκαν πολλές από τις προεπιλεγμένες θέσεις.
Τέλος ένα τελευταίο ερώτημα: Τι είναι ένας ΧΥΤΥ και σε τι διαφέρει από μια χωματερή; Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τις διαφορές; Ή, βλέπουμε μια χωματερή και φανταζόμαστε το ίδιο έναν ΧΥΤΥ;
Σε αυτό το σημείο σατματάμε τα ερωτήματα: Χρειάζεται ολόκληρη διάλεξη για να εξηγήσουμε πράγματα που μάλλον δεν ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε για τις σταγανοποιήσεις υποβάθρων στις σύγχρονες ΧΥΤΥ. Ούτε τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη νομοθεσία και τεχνολογία για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Όλα αυτά τα εξήγησε στο μέτρο του δυνατού ο μελετητής στο ΔΣ της 11ης Μαρτίου 2015. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας ΧΥΤΥ είναι ένα έργο με προδιαγραφές. Δεν μιλάμε για χωματερή. Άλλωστε καμμία χωματερή δεν θα κόστιζε ποτέ 5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ας ενσκύψουν οι αρμόδιοι από εδώ και πέρα στην σωστή κατασκευή και οργάνωση και ας προσέξουν οι αρμόδιοι τις προδιαγραφές ώστε να έχουμε στο τέλος ένα σωστό έργο που θα λύσει ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει μάστιγα για το νησί ακυρώνοντας αρκετά καλοκαίρια την όποια παρουσία της Άνδρου στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.
Σημ.: Το "εν Άνδρω" θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα μέρη της μελέτης που έχει εκπονηθεί για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μια ιδέα για το έργο.
"εν Άνδρω"