Μερικές αλήθειες για τον ΧΥΤΥ της Πλούσκας

Οι αποτυπωμένες χιλιομετρικές αποστάσεις της περιοχής Πλούσκα από τις γύρω περιοχές στον χάρτη της Άνδρου (οι αποστάσεις είναι σε ευθεία γραμμή). Τουλάχιστον να ξέρουμε τι είναι αλήθεια και τι είμαι μύθος σε αυτή την αντιφατική ιστορία.

Το πρώτο θύμα σε έναν πόλεμο είναι η... αλήθεια! Και στον "πληροφοριακό πόλεμο" που ξέσπασε μετά την χωροθέτηση του ΔΣ Άνδρου στις 11 Μαρτίου χάθηκε μεγάλο μέρος της αλήθειας! Ας δούμε στον παραπάνω χάρτη τις πραγματικές αποστάσεις της περιοχής τόσο από τα γύρω χωριά και τους οικισμούς της περιοχής όσο και από σημαντικές λειτουργίες σημαντικές για το νησι.

Η απόσταση της περιοχής του ΧΥΤΥ από τις τρεις γεωτρήσεις του Μπατσίου (που είναι σε μεγάλο βάθος - 200 μέτρων) είναι 1150 μέτρα, 1700 μέτρα και 2.600 μέτρα! Από το χωριό Γίδες είναι 2.300 μέτρα! Από το Μπατσί είναι 5.430 μέτρα. Από το Γαύριο είναι 7.100 μέτρα και από το Ατένι είναι 2.110 μέτρα. Ξέρει κανείς πόσο απέχει ο ΧΥΤΑ της Σταυροπέδας (δηλαδή μια ανοιχτή πληγή σε σχέση με τον ΧΥΤΥ που θα είναι ένα συγκροτημένο και οργανωμένο εργοτάξιο) από το χωριό Ζαγανιάρη; 1100 μέτρα! Και από το χωριό Πιτροφός; 2600 μέτρα! Από την γραφική παραλία του Χαλκολιμιώνα; 1400 μέτρα! Από την πραλία Αποθήκες: 900 μέτρα!

Τα παραπάνω συγκριτικά στοιχεία στοιχεία τα παραθέτουμε για να πάρουμε όλοι μια ιδέα της πραγματικότητας. Γιατί έχουμε ακούσει απίστευτα νούμερα σε αυτή την ιστορία από όλες τις πλεύρες. Λες και ζούμε στην εποχή των σπηλαίων και δεν υπάρχουν χάρτες για να δούμε την αλήθεια...

Βεβαίως είναι εύλογο κάποιοι να νοιώθουν απογοητευμένοι από την χωροθέτησης ΧΥΤΥ μετά 40 χρόνια σε άλλο μέρος πέρα από την Σταυροπέδα. Είχαν πεισθεί πως τα σκουπίδια που όλοι παράγουμε θα πήγαιναν για πάντα στην Σταυροπέδα. Ίσως γιατί τα χρόνια πέρναγαν και η μια διοίκηση πέταγε το μπαλάκι στην επόμενη ξεφορτώνοντας το πρόβλημα στο μέλλον. Ποτέ δεν νοιάστηκαν οι κάτοικοι των άλλων περιοχών για το τι πολιτικά παιχνίδια παίζονταν γύρω από τα σκουπίδια. Μέχρι που το μέλλον έφτασε ξαφνικά σήμερα με την μορφή των ευρωπαϊκών προστίμων (που καλούμαστε να πληρώσουμε όλοι στην Άνδρο), αλλά και με την επείγουσα ανάγκη να αποκτήσει το νησί μια σύγχρονη υποδομή και να μην έχει τα σκουπίδια του στους δρόμους. Μια ΧΥΤΥ που δεν θα ενοχλεί ιδιαίτερα, όπως ισχυρίζονται αυτοί που ξέρουν.

Οι μελετημένες θέσεις για ΧΥΤΥ στην Άνδρο εδώ και 3 ολόκληρα χρόνια μαζί με τις θέσεις που προστέθηκαν τελευταία. Είναι προφανές πως υπήρξαν πολλές προτάσεις. Επιλέχθηκε μια από τον αρμόδιο μελετητή εδώ και ένα χρόνο. Τελικά αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το ΔΣ Άνδρου στις 11 Μαρτίου 2015. 

Κάποια στιγμή, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η μελέτη. Και τέθηκε το ερώτημα: Την ψηφίζει το ΔΣ ή πάει για άλλη θέση "σε άλλη γη σε άλλα μέρη"; Για να την μελετήσει κι αυτή από την αρχή για δεν ξέρω πόσο χρόνο! Αν κάνουμε κάτι τέτοιο είναι προφανές πως η λογική σταματά και αρχίζει ο παραλογισμός. Όπως είπε ο μελετητής αυτό θα απαιτήσει νέα χρήματα και νέο χρόνο. τα πρόστιμα ξεκινούν τον Ιούνιο, οι χρηματοδοτήσεις για νεό ΧΥΤΥ θα τρέξουν τον χειμώνα. Κι εμείς τι θα κάνουμε; Θα ξεκινησουμε ή όχι; Γιατί για να γίνει το έργο χρειάζονται τουλάχιστον 2 χρόνια όπως λένε οι ειδικοί.

Ακόμα αυτό που ξέρουμε εμείς είναι πως οι μελέτες "ωριμάζουν" δύσκολα. Θέλουν χρόνο. Γιατί λαμβάνονται υπόψη όλες οι ενστάσεις. Και κάθε ένσταση θέλει έρευνα, θέλει χρόνο να εξεταστεί και να απαντηθεί με μια μικρή μελέτη.  Όπως εξήγησε ο μελετητής στο ΔΣ της 11ης Μαρτίου στην μελέτη για την Πλούσκα λήφθηκαν υπόψη οι ενστάσεις των κατοίκων τόσο για το ρέμα της περιοχής όσο και για τις γεωτρήσεις. Για τον λόγο αυτό ο ΧΥΤΥ θα έχει διπλή στεγάνωση, άρα και πολύ μεγαλύτερο κόστος κατασκευής. Ακόμα ληφθηκαν υπόψη οι φόβοι που εκφράστηκαν για το νερό. Έτσι ο χώρος του ΧΥΤΥ μετατοπίστηκε μακριά από το ρέμα και ακόμα μακρύτερα από τις γεωτρήσεις. Επίσης όπως εξήγησε ο μελετητής ο υδροφόρος ορίζοντας δεν έχει καμία επαφή καθώς οι γεωτρήσεις είναι πολύ βαθιές (στα 200 μέτρα) ενώ ο ΧΥΤΥ είναι επιφανιακός. Συν ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση και είναι σε άλλο πρανές προς την μεριά της θάλασσας. Αυτά εξήγησαν οι ειδικοί στο ΔΣ της Άνδρου. Αυτά σας παρουσιάζουμε κι εμείς. Εμείς δεν είμαστε ειδικοι. Δεν χωροθετούμε. Δεν αποφασίζουμε. Απλώς ξέρουμε καλά πως ο χρόνος τρέχει σε βάρος της Άνδρου για το θέμα των σκουπιδιών.

Είναι γνωστό πως ο Δήμος Άνδρου παράγγειλε το 2012 αυτή την μελέτη. Ο Δήμος Άνδρου παρέλαβε το 2014 αυτή την μελέτη. Ο Δήμος Άνδρου όρισε τις θέσεις. Ο Δήμος Άνδρου ψήφισε τις θέσεις. Εμείς απλώς παρουσιάζουμε τα δεδομένα και τα προρίσματα των ειδικών.

Το μόνο που ξέρουμε είναι πως αν δεν χωροθετήσουμε και αυτή τη φορά η Άνδρος θα βρει προσεχώς πάλι με τα σκουπίδια στους δρόμους. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τον τουρισμό. Ιδίως για το Μπατσί που ζει αποκλειστικά από τον τουρισμό. Το Μπατσί που ως τουριστικό κέντρο παράγει στη διάρκεια του καλοκαιριού και τα περισσότερα σκουπίδια. Και αυτό όπως και όλοι στέλναμε τα σκουπίδια μας επί 40 χρόνια σε μια άθλια χωματερή. Όχι σε ένα ΧΥΤΥ. Τώρα ξεκινά μια καινούρια χωροθέτηση με νέες τεχνολογίες και προδιαγραφές. Αυτή πόσο μακριά από τις περιοχές που παράγουν σκουπίδια θα πρέπει να γίνει; Πενήντα χιλιόμετρα; Εξήντα χιλιόμετρα; Εβδομήντα χιλιόμετρα; Και ποιος θα πληρώνει το μεγάλο κόοτος μεταφοράς;

Οι υπό μελέτη θέσεις ΧΥΤΥ στην Άνδρο σε σχέση με τις περιοχές υψηλού περιβαντολογικού ενδιαφέροντος. Κάπως έτσι αποκλείστηκαν πολλές από τις προεπιλεγμένες θέσεις. 

Τέλος ένα τελευταίο ερώτημα: Τι είναι ένας ΧΥΤΥ και σε τι διαφέρει από μια χωματερή; Είμαστε σίγουροι πως ξέρουμε τις διαφορές; Ή, βλέπουμε μια χωματερή και φανταζόμαστε το ίδιο έναν ΧΥΤΥ;

Σε αυτό το σημείο σατματάμε τα ερωτήματα: Χρειάζεται ολόκληρη διάλεξη για να εξηγήσουμε πράγματα που μάλλον δεν ξέρουμε. Όπως δεν ξέρουμε για τις  σταγανοποιήσεις υποβάθρων στις σύγχρονες ΧΥΤΥ. Ούτε τις αυστηρές προδιαγραφές που θέτει η σύγχρονη νομοθεσία και τεχνολογία για την κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Όλα αυτά τα εξήγησε στο μέτρο του δυνατού ο μελετητής στο ΔΣ της 11ης Μαρτίου 2015. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένας ΧΥΤΥ είναι ένα έργο με προδιαγραφές. Δεν μιλάμε για χωματερή. Άλλωστε καμμία χωματερή δεν θα κόστιζε ποτέ 5 εκατ. ευρώ. Συνεπώς ας ενσκύψουν οι αρμόδιοι από εδώ και πέρα στην σωστή κατασκευή και οργάνωση και ας προσέξουν οι αρμόδιοι τις προδιαγραφές ώστε να έχουμε στο τέλος ένα σωστό έργο που θα λύσει ένα πρόβλημα που έχει καταντήσει μάστιγα για το νησί ακυρώνοντας αρκετά καλοκαίρια την όποια παρουσία της Άνδρου στον τουριστικό χάρτη της Ελλάδας.

 

Σημ.: Το "εν Άνδρω" θα παρουσιάσει τα σημαντικότερα μέρη της μελέτης που έχει εκπονηθεί για την χωροθέτηση ΧΥΤΥ στην Πλούσκα ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να πάρουν μια ιδέα για το έργο.

 

 

"εν Άνδρω"

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Εχουμε πληροφορηθει,οτι το ΔΣ σε δυο διαδοχικες συνεδριασεις εβγαλε πρωτα μια αρνητικη αποφαση και κατοπιν την οριστικη θετικη για την Πλουσκα.
Αν ειναι αληθες αυτο,θα επιθυμουσα να πληροφορηθω τα επιχειρηματα που επεδρασαν ,ωστε να εγκριθει μια αντιθετη αποφαση

This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού η παραπάνω αναφέρουν πος δεν υπάρχει πρόβλημα μετα σκουπίδια όπου και να πανε γιατη θέλουν να τα βγάλουν απο εκοι που είναι
Αποδο καταλαβενουμε μια είναι η σκεψιτους και μη μου πίτε ότι όλοι αυτη κομπτοτε για τα αρχαία γιατί μέχρι σήμερα ΔΕΝ βΛΕΠΩ ΤΟΥΣ ΑΝΔΡΙΟΤΕΣ να διατηρούν το μόνο που κάνουν είναι να καταστρέφουν για μην έχουν πρόβλημα με την περιουσία τους κάποιη κάποια. Χρονια πισο πήραν τα μαρμα απο την αγία Σωτήρα στης. γιδες για νατα φιλαξουν δεν μας έχουν ποι που είναι !!!!!!!!!!!!!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Για πια Πλουσκα μιλαμε.Η χωματερη γιατι για χωματερη μιλαμε θα γινει στις Γιδες 500 μετρα απο χωριο.Ολα τα αλλα αλλα λογια να αγαπιομαστε!!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αφού πανε μακριά απο τα ορια της χωρας είστε ευχαριστημένη άλλωστε
Όλα αυτά τα χρονια αυτό θέλατε

This comment was minimized by the moderator on the site

Παρακαλώ να παραμείνει το σχόλιο.
Επειδή με ανακαλέσατε από την εφεδρεία μόνο δύο λόγια:
Σύμφωνα με την Βικιπαίδεια: ο Μάρκος Αυρήλιος υπήρξε Ρωμαίος αυτοκράτορας (161-180) και ένας από τους πιο σημαντικούς στωικούς φιλοσόφους. Αν και Ρωμαίος έγραψε το περίφημο πολιτικο-φιλοσοφικό έργο "Έις εαυτόν", στα ελληνικά, κατά τη διάρκεια των εκστρατειών του. Ακόμη και σήμερα θεωρείται ΕΡΓΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΓΝΩΜΩΝΑ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ».
Η παρουσία στο κωμικοτραγικό θέατρο που ορισμένοι παίζουν εις βάρος της Άνδρου είναι λοιπόν για να υπενθυμίζει σε κάποιους πως ως πρόσωπα ΟΛΟΙ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΟΛΥ ΔΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ με βάση του τι λένε και τι κάνουν σε σχέση με την ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ.
Αν μερικοί (δεν μπορούν να ψελλίσουν τίποτα επί συγκεκριμένων σοβαρών θεμάτων) με μπερδεύουν με δικά τους πρόσωπα και προσωπεία δικό τους πρόβλημα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Από ότι φαίνεται μετά κάποιους "αγανακτισμένους" στην αρχή που τους έφταιγε ο γάΐδαρος και βαρούσαν το σαμάρι (τους έφταιγαν οι πολιτικοί που έκαναν και βαρούσαν το μέσο που πληροφορούσε τα αποτελέσματα του τι έκαναν) ο διάλογος έχει πια μόνο λογικους. Εξαιρετικά. Η Άνδρος όντως πάει ένα βήμα πίσω για να παει μετά δύο μπροστα σε παρα πολλά κ. Μπασαντή. Αλλά τελικά πάει. Και πάει και χωρίς την εμφανή παρουσίαα των αρμοδίων στις στιγμές της κρίσης. Οι περισσότεροι είναι για τις παρελάσεις. Για το θέαμα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σωστά το λέτε: Δεν εχει αναρτηθει η μελέτη. ΓΙΑΤΙ; ΔΕν εχει ξεκινήσει επίσημα δημόσιος διάλογος. ΣΩΣΤΟ! Από ότι βλέπω ο μόνος διάλογος και η μόνη ενημέρωση γίνεται στο "εν Άνδρω" και από τους φίλους, συνεργάτες, αντιφρονούντες, συμφωνούντες του site!!!!! Αλλά από ότο θυμάμαι εγώ ΔΕΝ ΕΒΑΛΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ, ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΞΙΩΜΑ, ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΠΡΩΤΗ ΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙς (αν αυτό συμβολίζει τους αρμόδια αναρμόδιους που εχουν χαθεί εδώ και κάτι μέρες πλην του όντως αναρμόδιου Επάρχου που με θάρρος και παρησία - είναι ο μόνος σημειώστε το - βγήκε επώνυμα και πήρε θέση σε θέμα που εχει σχέση με την Περιφέρεια). ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ;

Η κ. Σκαμάγκα έχει σχέση με την Άνδρο. Έχει σπίτι. Αγανάκτησε παρακολουθώντας το βίντεο του ΔΣ 26/2 και έγραψε αυτά που ξέρει. Όπως έγραψαν και άλλοι εδώ μέσα το θέμα. Και έγραψαν και δεκάδες σχόλια άνθρωποι πολλοί. Είναι μια ειδικός που βγήκε επώνυμα και μόνη της. Καταλαβαίνω την έκπληξη σας όμως μιας και στο νησί μας η επώνυμη θέση και από ειδικούς σπανίζει. Είμαστε λίγο "το νησί του κρύβε λόγια από μπροστά και του λέγε λόγια από πίσω" δυστυχώς

This comment was minimized by the moderator on the site

Κύριε Μπασαντή
Η Μηχανικός κ Σκαμάγκα την οποία αναφέρατε στα δημοσιεύματα σας σας ενημέρωσε με επιστολή για τα θέματα του ΧΥΤΥ Άνδρου? Έλαβε κάποιο χρηματικό αντίτιμο για αυτή την έρευνα?
Ευχαριστώ πολύ

This comment was minimized by the moderator on the site

Σωστά τα λες από το Γαύριο. Σίγουρα θα ξέρεις πως οι προδιαγραφές για την άδεια λειτουργίας είναι αυστηρές. Και είναι στο χέρι της τοπικής κοινωνίας να εφαρμοστουν σωστα. Άρα αυτοί έχουν το μαχαίρι και το πεπόνι. Αλλά μιας και γνωρίζεις μερικά πράγματα δεν τα λες σε κανέναν άλλο εκεί κατά Υδρουσα (ιδίως Μπατσί) μπας και τα μάθουν και τίποτα άλλοι να μην ολοφύρονται. Δεν έπεσε δα και το... Μεσσολόγγι! Καλή ιδέα οι χιλιομετρικές αποστάσεις θα κλάψουν όλοι οι άλλοι μετά...

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ στην Πλούσκα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν υπάρχει "χωροθέτηση", παρά μόνον μελέτη με την πρόταση του μελετητή για διάφορες θέσεις. Ούτε ο μελετητής, αλλά ούτε και το δημοτικό συμβούλιο (αλλοίμονο - με τί γνώσεις;;), είναι αρμόδιοι να χωροθετούν έργα.

Στις 11/3 έγινε λοιπόν ΜΟΝΟ παρουσίαση της μελέτης στο ΔΣ και τίποτα άλλο.

Γιατί δεν έχει αναρτήσει ακόμα τη μελέτη ο Δήμος στην ιστοσελίδα του ώστε να ενημερωθούν όλοι οι Ανδριώτες; Για λόγους διαφάνειας και ενημέρωσης για ένα τόσο φλέγον ζήτημα θα πρέπει να αναρτήσουν ΑΜΕΣΑ τη μελέτη.

Περισσότερα