Οι αυστηρές προδιαγραφές και τα συνοδευτικά έργα του νέου ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Δημήτρη Λοτσάρη

Έπαρχου Άνδρου

Με αίσθημα ικανοποίησης δεχτήκαμε όλοι την ομόφωνη απόφαση για επιβεβαίωση των από το 2012 θεσπισθέντων κριτηρίων χωροθέτησης του νέου ΧΥΤΥ Άνδρου. Με τον τρόπο αυτό αποφύγαμε καθυστερήσεις και νομικά κωλύματα, που θα μπορούσαν να προκύψουν στη συνέχεια. Θεωρούμε απαραίτητο να διευκρινίσουμε κάποια σημαντικά σημεία που έχουν σχέση με την μελέτη και την χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια προς αποφυγή παρερμηνειών.

  • Οποιοσδήποτε ΧΥΤΥ και να κατασκευαστεί στην Άνδρο πρέπει διαρκώς να τηρεί τους κανονισμούς του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων) όχι μόνο κατά την κατασκευή του αλλά και κατά την λειτουργία του.  Για τον κάθε ΧΥΤΥ εκδίδεται άδεια λειτουργίας από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, η οποία ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανακληθεί αν δεν τηρούνται οι αυστηροί όροι λειτουργίας του, οι οποίοι διέπονται από τους κανονισμούς του ΠΕΣΔΑ, που είναι εναρμονισμένοι με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
  • Τα 7εκ. ευρώ που έχουν προγραμματιστεί για να χρηματοδοτήσουν τον ΧΥΤΥ στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014 – 2020) δεν είναι δεσμευμένα ακόμη. Για να δεσμευθούν πρέπει να εκδοθούν πρώτα οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου και να ωριμάσει ακόμα περισσότερο η μελέτη μέσα από επιπλέον ελέγχους και όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Το ύψος του ποσού που τελικά θα δεσμευθεί μπορεί να είναι και υψηλότερο από τα 7εκ ευρώ γιατί σε αυτό περιλαμβάνονται όχι μόνο η κατασκευή του έργου, αλλά και όλα τα έργα υποστήριξης αυτού. Το σημαντικότερα έργα υποστήριξης του ΧΥΤΥ της Άνδρου θα είναι η οδοποιία περιλαμβάνοντας την συντήρηση και επέκταση δρόμων, καθώς και την χάραξη νέων με συγκεκριμένες προδιαγραφές (π.χ. ταυτόχρονη διέλευση δύο απορριμματοφόρων).
  • Η σημαντικότερη φάση της μελέτης είναι η διαβούλευση μέσω της οποίας θα τεθεί η αντιμετώπιση των επιμέρους τοπικών ή άλλων προβλημάτων, καθώς και τα αντισταθμιστικά οφέλη που προκύπτουν από τον ΧΥΤΥ. Η περιοχή που έχει τον ΧΥΤΥ έχει π.χ. μειωμένα δημοτικά τέλη κλπ. Αυτή η διαδικασία είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να συμμετάσχει τόσο η τοπική κοινωνία και να αξιοποιήσει όλες τις ευκαιρίες που δίνονται ώστε να οδηγηθούμε στην εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΥ.

Συμπeράσματα:

(α) Μέσω της άδειας λειτουργίας διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του ΧΥΤΥ.

(β) Τα 7 εκ. ευρώ είναι το εκτιμώμενο κόστος τα οποία μπορεί να ανέβη ακόμα παραπάνω καλύπτοντας και όλα τα έργα υποστήριξης.

(γ) Το δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαρτίου 2015 έδειξε πως τα μεγάλα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται μέσα σε κλίμα διαλόγου και με ομόφωνες αποφάσεις.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ σωστά στα λέει Δημήτρη: μην εκτίθεσαι. Κάτσε στην πίσω σειρά. Κρυψου πίισω από άλλους. Μην κάνεις πολιτικές κινήσεις. Κάνε την πάπια για να ανέβεις. Έτσι δεν κάνουν όλοι; Τόσοι και τόσοι δεν εκτέθηκαν για τα σκουπίδια. Γι' αυτό η Άνδρος χρόνια τώρα τα πετάει στον δρόμο ή στη θάλασσα Δημήτρη. Για να μην εκτίθενται οι πολιτικοί μας Δημήτρη εκτέθηκε η Άνδρος ως μέγας σκουπιδότοπος σε όλη την Ελλάδα και στο εξωτερικό. Άκου λοιπόν τον Ανδριώτη Δημήτρη και κρύψου. Όπως κάνουν οι πιο πολύ αυτές τις μέρες. μα κι εσύ βρε παιδί μου τι θες τώρα; Να σώσεις την Άνδρο; Τι θες τώρα και παίρνει θέση; Τα κοινά είναι για τους κοινούς και τις κοινές!!! Τους κρυμένους. Τις πάπιες! Μια ζωή στη ζούλα ο άνθρωπος! Μια ζωή στην λούφα το παληκάρι. Τι σε νοιάζει ρε παιδί μου η Άνδρος; Την πάρτη σου μόνο! Άκου ρε Δημήτρη την "σοφή" συμβουλή ενός "σοφού σαλιγκάριου" (ή ένας γυμνοσάλιαγκα) που το παίζει χρόνια "λούφα και παραλλαγή". Και το προτείνει ως στάση ζωής και στους άλλους. Α! ρε κατακαϋμενη πατρίδα τι λουφαδόρους παράγεις! Και θες μετά και να προκόψεις;

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κ.Έπαρχε,φίλε Δημήτρη,
Καταλαβαίνω τις υποχρεώσεις της θέσης σου, αλλά από τη στιγμή που δεν έχεις τις εξουσίες και τα δικαιώματα του <παλαιού Επάρχου>, θα σου έδινα μία συμβουλή, αν μου το επιτρέπεις. ΜΗΝ ΕΚΤΙΘΕΣΑΙ.