Μύθοι και πραγματικότητες για τον ΧΥΤΥ Άνδρου

Του Γιάννη Καπάκη

Δημοτικού Συμβούλου

Επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Χάρτης της περιοχής όπου απεικονίζεται ο χώρος του ΧΥΤΥ Πλούσκας. Ο χάρτη αναρτήθηκε από τον Θ. Μανούσο και την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων του Μπατσίου στο f/b. Διακρίνεται ευκρινώς ο χώρος του ΧΥΤΥ, αλλά και οι αποστάσεις από διάφορα επίμαχα σημεία της ευρύτερης περιοχής. 

Άλλη μια απόφαση πήρε το Δ.Σ του δήμου Άνδρου για τη δημιουργία ΧΥΤΥ, αλλά φαίνεται ότι η πολυπόθητη λύση για τη δημιουργία του μάλλον αργεί.... Δεν ξέρω πόσες αντίστοιχες αποφάσεις έχουν προηγηθεί στο παρελθόν για το ίδιο θέμα, σίγουρα ωστόσο, δεν θα είναι λίγες...  ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑΛΑΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ, μόνο που τώρα έχει γίνει ακόμη πιο οξύ. Βρισκόμαστε ήδη στο και πέντε και ο κίνδυνος να δούμε τα σκουπίδια στους δρόμους για άλλη μια φορά είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Μαθαίνω ότι το Σάββατο διοργανώνεται συνάντηση μεταξύ των κατοίκων του Μπατσίου, οι οποίοι αντιδρούν στη χωροθέτηση ΧΥΤΥ, στην περιοχή της Πλούσκας, που όπως μας ανακοίνωσε ο μελετητής στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ, του δήμου Άνδρου συνεχίζει να προηγείται στη βαθμολογία, παρά τον εμπλουτισμό και με  νέες θέσεις.

Από όσα μέχρι στιγμής έχω καταφέρει να πληροφορηθώ υπάρχουν  αρκετές επιφυλάξεις και ενδοιασμοί για τη θέση αυτή.

Κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για συγκέντρωση κατά της χωροθέτησης ΧΥΤΥ στην τοποθεσία της Πλούσκας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 11.00 το Σάββατο 21 Μαρτίου 2015 στον Πολυχώρο του Μπατσίου.

Επίσημη ενημέρωση για το θέμα αυτό δεν υπάρχει πλην ενός φακέλου που μου ενεχυρίασε, λίγο πριν το τελευταίο ΔΣ, ο κ. Στέλιος Πολυκράτης, ο οποίος συμμετέχει στην επιτροπή κινητοποίησης. Ο φάκελος αυτός περιέχει διάφορα  έγραφα προς τις υπηρεσίες και μία μελέτη η οποία επιχειρηματολογεί για το ακατάλληλο της θέσης αυτής.

Μέχρι τότε, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης καμία άλλη πληροφόρηση δεν είχα από κανέναν, ούτε βέβαια και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Άλλωστε είναι δημοσιοποιημένη η αλληλογραφία  και οι προσπάθειες που κατέβαλλα  για να καταφέρω να έχω έστω και μια πρόχειρη εισήγηση στο προηγούμενο ΔΣ.

Τώρα μαθαίνω και προκαλεί έκπληξη ότι διαδίδεται από διάφορα παπαγαλάκια ότι  ένας από τους υπαιτίους γιατί η Πλούσκα προηγείται στη βαθμολογία είμαι και ο ίδιος, καθώς δεν συντάχθηκα με την εισήγηση της πλειοψηφίας, πρόταση που υπενθυμίζω δεν υιοθέτησαν και δύο σύμβουλοι της.

Μα αν δεν κάνω λάθος η πρόταση τους εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Κανένας δεν τους  εμπόδιζε να προχωρήσουν; Άλλωστε, το έκαναν και μάλιστα εσπευσμένα, αφού μέσα σε λιγότερο από δέκα ημέρες ανακοίνωσαν τη βαθμολογία που έφερνε την Πλούσκα και πάλι  πρώτη και μάλιστα και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή και με την αλλαγή των υποκριτηρίων. Αναρωτιόμαστε πότε πρόλαβε ο μελετητής να κάνει μια τόσο σημαντική δουλειά, δηλαδή να βαθμολογήσει και πάλι όλες τις θέσεις, χωρίς μάλιστα να έχει λάβει κάποιο επίσημο έγγραφο εκ μέρους του δήμου,

Μας λένε ψέματα ή κάνανε λάθος στο μέτρημα, γεγονός που δείχνει ανικανότητα  και ανεπάρκεια; Γιατί αν ήταν να ξαναφέρουνε την Πλούσκα πρώτη γιατί τόση φασαρία και καθυστέρηση; Εκτός και  αν έπρεπε να βάλουν και τη δεύτερη θέση  από την ίδια περιοχή, έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν δεν προχωρούσε η Πλούσκα,  ο ΧΥΤΥ να γινόταν στα όρια του πρώην δήμου Υδρούσας. Αν η υπόθεση αυτή είναι σωστή, τότε πέτυχαν απολύτως τον σκοπό τους.  

Εμείς πάντως θα περιμένουμε να μας απαντήσει χωρίς υπεκφυγές ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος της Υδρούσας, ο οποίος εξ όσων  μαθαίνουμε  διαδραμάτισε το κεντρικό ρόλο σε όλες τις διαδικασίες.

Είναι πλέον  γνωστή η πρακτική της νέας δημοτικής αρχής, το έκανε ως αντιπολίτευση κατά κόρον όλα αυτά τα χρό­νια, το κάνει και τώρα. Αντί να κατευνάζει τα οξυμένα πνεύ­ματα στο νησί δημιουργεί και  νέες εντάσεις.  Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο. Δεν μπορείς να τάζεις και μετά να μην είσαι σε θέση να τηρήσεις τα υπεσχημένα σου.

Στην Αφρική λένε ότι: το ψέμα βγάζει λουλούδια αλλά δεν βγάζει καρπούς... Αναρωτιόμαστε μέχρι πότε θα συνεχιστούν τα ψέματα;

Ο πολίτης θέλει ειλικρίνεια, αλήθεια, ευθύτητα, καθαρές κουβέντες, αλλά και άλλο ήθος και ύφος στην άσκηση της εξουσίας. Πάνω απ’ όλα επιζητεί αποτελεσματικότητα και βεβαίως να μην επαναλαμβάνονται οι πρακτικές της προηγούμενης δημοτικής αρχής, για τις οποίες και καταδικάστηκε.

Επί της ουσίας τώρα του θέματος, εάν μια θέση είναι κατάλληλη ή όχι προφανώς δεν μπορεί να το κρίνει ο οποιοσδήποτε, ούτε και εγώ ο ίδιος προσωπικά. Αρμόδιοι για να αποφανθούν είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και ο μελετητής. Είναι προφανές ότι όταν το θέμα θα έλθει στο Δ.Σ. θα πάρουμε και εμείς θέση. Αυτό που κατά τη γνώμη μας έχει σημασία, ανεξάρτητα από το σημείο, είναι οι διαδικασίες να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα και το έργο να γίνει με πιστή τήρηση των προδιαγραφών.

Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, θα πρέπει να ασχοληθούμε με τη μείωση των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης. Δυστυχώς, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σοβαρή δουλειά. Μπορεί ο όγκος των απορριμμάτων να μειωθεί και ως 50%, χρειάζεται όμως πολιτική βούληση με πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν πρωτίστως στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το κλίμα πόλωσης που καλλιεργείται στο Μπατσί, μόνο ένα στόχο έχει κατά τη γνώμη μου και δεν είναι άλλος από το να καλύψει τα προβλήματα ουσίας, τα οποία νοιώθουν στο πετσί τους όλοι οι Μπατσιώτες. Το καλοκαίρι πλησιάσει και ο οικισμός περιμένοντας τους  τουρίστες μοιάζει ως φάντασμα. Τίποτα δεν έχει γίνει παρά τις μεγάλες υποσχέσεις, ενώ σωρεύονται τα προβλήματα.

- Το δίκτυο της αποχέτευσης παρουσιάζει συχνά βλάβες, ενώ τα λύματα πέφτουν πλησίον της ακτής. Ο βιολογικός δεν ξέρουμε αν ποτέ θα γίνει, καθώς η μεγάλη ευκαιρία για την κατασκευή του χάθηκε στο παρελθόν όταν υπήρχε η δυνατότητα χρηματοδότησης του. Δεν ξέρω «τις πταίει»;  Πάντως η Υδρούσα, η πιο τουριστική περιοχή της Άνδρου θα αργήσει πάρα πολύ να αποκτήσει μια τέτοια υποδομή, την οποία διαθέτουν ευτυχώς και η Χώρα και το Κόρθι.

- Το δίκτυο της ύδρευσης είναι πολύ παλαιό και προβληματικό. Πέρυσι, επανειλημμένως,  πολλά σπίτια και επιχειρήσεις δεν είχαν καθόλου νερό και μάλιστα για μεγάλο χρονικό διάστημα.

- Για το αλιευτικό καταφύγιο και την αποκατάσταση της παραλίας περιμένω ακόμη την απάντηση στην επιστολή μου που έχω στείλει στον Δήμαρχο.

-  Για τον εξωραϊσμό και ανάπλαση του λιμανιού δεν έχουμε ακούσει ακόμη κουβέντα.

- Για το κυκλοφοριακό και ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις στον πεζόδρομο ούτε λέξη.

Το Μπατσί  είναι ίσως το πιο δυνατό σημείο της Άνδρου, με εξαιρετικό όνομα και μοναδικές ομορφιές.  Η αναβάθμιση του, ώστε και πάλι να καταστεί και πάλι ο πόλος έλξης των Τουριστών  για  την «Άνδρο της Ζωής μας» αποτελεί  ένα μεγάλο στοίχημα» και πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό, ώστε το Μπατσί να ξαναβρεί την παλιά του αίγλη,  να γνωρίσει μια νέα δυναμική και να γίνει ένας από τους πρώτους τουριστικούς προορισμούς στη χώρα μας

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Κλασική μούρη συνταξιούχου άεργου ο οποίος δεν ξέρει πως να σκοτώσει τον καιρό του και ψάχνει ανεμόμυλους (ως άλλος Δον Κιχότης) για να έχει στο μέλλον να επιδείξει έργο ως αντιπολίτευση...
Α ρε ζαβαντριώτες.....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ααα ώστε έτσι… Εγώ νόμιζα ότι το θέμα έχει κλείσει οριστικά με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και τώρα αναμένεται η υλοποίηση(!)
Πάλι λάθος κατάλαβα;

This comment was minimized by the moderator on the site

Κ. Καπάκη
Ως νεώτερός σας και με λιγώτερα χρόνια στη διοίκηση από εσάς, εν τούτοις σας επισημαίνω το παρακάτω " Πολιτική είναι η τέχνη επιλογής του δυσάρεστου έναντι του καταστροφικού".
Τι σημαίνει αυτό: Το δυσάρεστο είναι να φορτώσομε ΧΥΤΥ σε μια περιοχή. Το καταστροφικό είναι να μη δημιουργήσομε ΧΥΤΥ πουθενά, ευχάριστο όμως για όλους διότι δεν θα υπάρχει ΧΥΤΥ κοντά τους.
Τα τελευταία χρόνια πριν καταρρεύσει η Ελλάδα / διότι έχει καταρεύσει στην πραγματικότητα,
γίνονταν από όλους αυτή η τακτική η δική σας που με μεγάλη λύπη παρατήρησα στο κείμενό σας και σας καλώ να το προσέξετε.
Πρώτα κατηγορείτε τον αντίπαλο συνδυασμό που βρίσκεται στην κυβέρνηση. Γράφετε για ψέματα, λάθος, ανικανότητα, ανεπάρκεια, φασαρία, ...δημιουργεί εντάσεις , καλλιεργεί πόλωση κλπ.
Μετά κολακεύετε : ...Είναι προφανές ότι οι κάτοικοι έχουν δίκιο.
Εν συνεχεία δεν παίρνετε ξεκάθαρη θέση, γράφετε όμως ότι όταν το θέμα θα έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο τότε θα πάρετε θέση, πω πω τι Πολιτική σοφία!
Τέλος υπόσχεσθε και τονίζετε ότι το Μπατσί για σας είναι πρώτη προτεραιότητα.
Λοιπόν κ. Καπάκη σας ρωτώ εσάς ως πρώην Αξιωματικό του Εμπορικού Ναυτικού και ως Αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, ευθέως ποιά είναι η γνώμη σας;
Θα θέλατε ΧΥΤΥ στην Πλούσκα ναί ή όχι; Σας φαίνεται η περιοχή κατάλληλη ναί ή όχι; Πιστεύετε ότι είναι ανάγκη να προσωρήσομε ταχέως ή να συνεχίσουμε να ψάχνομε τις ερημιές και τα λαγκάδια της Άνδρου για πενήντα χρόνια ακόμη μέχρι να αποφασίσουμε; ΧΔΑ

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητό ΕΡΩΤΗΜΑ μάλλον τα μπέδρεψες για δύο λόγους:
1. Το παραπάνω άρθρο δεν το υπογράφω εγώ αλλά ο κ. Καπάκης. Και το συνοδέυω με δύο φωτογραφίες από τους κινητοποιημένους κατοίκους του Μπατσίου. Συνεπώς σε λάθος άρθρο η ερώτηση. Και σε λάθος πειεχόμενο μιας και εδώ παρουσιάζω και την άλλη άποψη.
2. Με ρωτάτε σαν να είναι ο μελετητής που μελέτησε τον χώρο! Ή, ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο που θέτει κριτήρια, χωροθετεί και έχει και τα χρήματα (7 εκατομμύρια παρακαλώ) να κάνει και το έργο! Και εδώ κανετε λάθος. Εγώ παρουσίασα στοιχεία της μελέτης του ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΟΥ και όχι της δικής μου μελέτης! ΔΕΝ ξέρω πόσες ιδιωτικές γεωτρήσεις έχει η περιοχή. Αυτά θα τα βρουν οι υπηρεσίες. Οι τεχνικοί και οι μελετητές. Τι σχέση έχει ένα ενημερωτικό/πολιτιστικό μέσο επικοινωνίας με αυτούς που μελετούν ή διοικούν; Ρωτήστε αυτούς. Ή, ρωτήστε τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, η τον αντιδήμαρχο. Αυτοί είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντούν ως διοίκηση. Εμείς μόνο δημόσια και επώνυμη κριτική σε αβλεψίες, σε παραλείψεις, η λάθη της διοίκησης μπορούμε να κάνουμε. ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑΜΕ σε αυτά που θα πρέπει να απαντάνε οι ΑΙΡΕΤΟΙ, που δυστυχώς έχουν χαθεί αυτές τις μέρες. Επίσης αν θυμάμαι καλά δεν έβαλα καμία υποψηφιότητα και δεν με ψήφισατε για δήμαρχο ή αντιδήμαρχο ή πρόεδρο ή κάτι άλλο. Γράφω μόνο σε ένα site (που το διαβάζουν χιλιάδες είναι αλήθεια) γιατί αυτά που γράφουμε εγώ και άλλοι πολλοί εδώ μέσα ενδιαφέρουν την Άνδρο. Αυτά τα λίγα. Για όλα τα άλλα "τα παράπονα σας στον δήμαρχο"...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 9 χρόνια πριν από το χρήστη Δ. Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

Απόσταση από πηγή υδροληψίας κατάντη του χώρου (πχ. στην ΠΛΟΥΣΚΑ)

Στην παρούσα μελέτη, για λόγους ασφαλείας, αποκλείονται οι περιοχές σε απόσταση μικρότερη των 500m σε ευθυγραμμία από πηγή υδροληψίας, η οποία βρίσκεται στα κατάντη του χώρου και χρησιμοποιείται για υδρευτικούς σκοπούς.
Σημειώνεται ότι στο κριτήριο αυτό λαμβάνεται υπόψη η απόσταση από πηγές υδροληψίας όπως αυτές απεικονίζονται στον γεωλογικό χάρτη του ΙΓΜΕ (1978) – Φύλλα Άνδρος-Πίσω Μεριά-Γαύριον.
Δεν λαμβάνονται υπόψη ιδιωτικές γεωτρήσεις

ΑΛΗΘΕΙΑ. ΠΟΣΕΣ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ Ή ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΞ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΠΛΟΥΣΚΑΣ κ. ΜΠΑΣΑΝΤΗ ??
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ?
ΕΑΝ ΟΧΙ ,..ΠΡΩΤΑ ΜΑΘΕΤΕ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΑ ΛΕΜΕ !!

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα κε Καπάκη,

Εφημεριδα ΑΝΔΡΙΑΚΗ φύλλο 415 σελίδα 2 συνέντευξη κ.Δημάρχου:
<<Τι ζητάει ο Δήμος με αυτήν την βαρύτητα των κριτηρίων; Ζητάει μιά θέση που να είναι μακριά από οικισμούς.....>> και σε άλλο σημείο: <<...Η μελέτη....είχε...έναν μεγάλο αστερίσκο που αφορούσε στο ερώτημα εάν εντός της θέσης ΠΛΟΥΣΚΑ διέρχεται ή όχι ρέμα...>>.
Τι άλλαξε τελικά από τα ανωτέρω; Εφυγε το ρέμα; Ξεμάκρυναν οι γύρω οικισμοί από την θέση ΠΛΟΥΣΚΑ/ΧΥΤΥ; Οποία θεία επιφάνεια και ...εμφάνεια!!!
Και η μόνη ...μέχρι στιγμής εξήγηση:

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια:
Η κυβίστηση (κοινώς αποκαλούμενη και κωλοτούμπα) είναι
άσκηση γυμναστικής αλλά και είδος ακροβατικού.
Κατά την κωλοτούμπα ο δρων στηρίζεται αρχικά με το κεφάλι
και τα χέρια στο έδαφος σε πρόσθια θέση και στη συνέχεια δίνει
ώθηση ώστε το κάτω μέρος του σώματος να περάσει πάνω από
το κεφάλι -το οποίο πάντα βρίσκεται σε επαφή με το έδαφος- και
να καταλήξει στο έδαφος σε ύπτια θέση.

Καληνύχτα σας κε Καπάκη.