Από την συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα στο Μπατσί


Ήταν μια ζωηρή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, αλλά και πάρα πολλών ερωτημάτων. Έγινε στο Μπατσί από την Επιτροπή Αγώνα κατά του ΧΥΤΥ το Σάββατο το πρωί στις 11.00. Η συνάντηση διήρκεσε κοντά στις 3 ώρες. Παραβρέθηκαν 100 περίπου κάτοικοι από το Μπατσί και μερικοί από το Γαύριο. Από τους αιρετούς της τοπικής πολιτικής παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Θωμάς, η αντιδήμαρχος Μαρία Μαμάη, η δημοτική σύμβουλος της πλειοψηφίας Άννα Βολίκα και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννης Καπάκης.

 

Από την συγκέντρωση των κατοίκων στο Μπατσί

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με τοποθετήσεις της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων, αναγνώστηκε επιστολή του κ. Λ. Βλάμη, που μέχρι σήμερα έχει πρωτοστατήσει στις ενστάσεις για την περιοχή. Μετά τοποθετηθήκανε μια σειρά κατοίκων, που εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους, αλλά και πάρα πολλά ερωτήματα, για το πώς και το γιατί επιλέχθηκε η θέση Πλούσκα. Όλοι μίλησαν για ρέμα στην περιοχή, για υπόγεια ύδατα, για ένα βυζαντινό εξωκκλήσι στην περιοχή κλπ.

Τον λόγο πήρε κάποια στιγμή ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κυριάκος Θωμάς που επιχείρησε με ήπιους τόνους  να απαντήσει σε  μια σειρά ερωτημάτων και ενστάσεων. Αποδέχτηκε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο θέμα, μίλησε για την προσπάθεια εμπλουτισμού των θέσεων, είπε για τις μεγάλες δυσκολίες που θα προέκυπταν αν είχε απορριφθεί η μελέτη, δέχτηκε να εξεταστεί με τις αρμόδιες υπηρεσίες ακόμα περαιτέρω για το αν υπάρχει ρέμα στην περιοχή και προσπάθησε να χρεώσει μέρος της ευθύνης για την απόφαση στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γιάννη Καπάκη.

Στο σημείο αυτό ο κ. Καπάκης πήρε τον λόγο και με υψηλούς τόνους (κάτι που δεν συνηθίζει) άρχισε να ρωτά τον κ. Θωμά: για το πότε η αντιπολίτευση και ο ίδιος προσωπικά κλήθηκαν σε διαβούλευση μαζί του ως σύμβουλοι της περιοχής; Του υπενθύμισε πως έγιναν μόνο τρία δημοτικά συμβούλια για το θέμα μέσα σε 7 μήνες: το πρώτο ομόφωνο για τον εμπλουτισμό των θέσεων, το δεύτερο ήταν οριακό (11-10) απόρριπτε ένα υποκριτήριο και το τρίτο ομόφωνο επανέντασσε το κριτήριο που είχε εξαιρεθεί από την μελέτη.

Δύο σημεία από την τοποθέτηση του κ. Καπάκη είχαν πολιτικό ενδιαφέρον. (α) Τελικά, συμπέρανε, μέσα από την διαδικασία εμπλουτισμού των θέσεων κατέληξε η Υδρούσα να έχει τις δύο πρώτες θέσεις της μελέτης (Πλούσκα, Καμπανός)! (β)  Οι πολιτικές διαδικασίες, επισήμανε, μέσα από τις οποίες λαμβάνονται και σήμερα οι σοβαρές αποφάσεις από την πλειοψηφία ακολουθεί τον ίδιο κλειστό τρόπο της προηγούμενης διοίκησης. Μια κλειστή ομάδα ανθρώπων (δύο πριν, τρεις τώρα, σημείωσε) αποφασίζει και μετά απλώς ενημερώνει ακόμα και τους συμβούλους της πλειοψηφίας! Θα μπορούσε, όπως επισήμανε, η διαδικασία να ήταν δημοκρατικότερη και έτσι να είχαν αποφευχθεί μια σειρά λαθών.

Από την μεριά μας να θέσουμε κι εμείς μερικά πολιτικά συμπεράσματα που φαίνεται πως προκύπτουν από την συγκέντρωση. Το πρώτο αφορά τους συγκεντρωμένους. Παρά την ζωηρότητα της συγκέντρωσης, ο μάλλον περιορισμένος αριθμός προσελθόντων για την σοβαρότητα του θέματος, δείχνει (σύμφωνα και με άλλες πληροφορίες) πως αρκετοί κάτοικοι θεωρούν πως το πρόβλημα της Πλούσκας δεν είναι τόσο μεγάλο για την περιοχής τους. Το δεύτερο τους αιρετούς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έπραξε σωστά ο κ. Κυριάκος Θωμάς που και πήγε και μίλησε στην συγκέντρωση. Είναι το πρώτο πολιτικό στέλεχος της πλειοψηφίας που εμφανίζεται δημόσια να ενημερώσει τους αντιδρώντες κατοίκους. Σωστά έπραξαν και οι 2 σύμβουλοι της πλειοψηφίας από το Μπατσί και το Γαύριο που παραβρέθηκαν. Και βεβαίως σωστά έπραξε και ο κ. Γιάννης Καπάκης που και παραβρέθηκε και μίλησε. Δυστυχώς δεν παραβρέθηκε ο δήμαρχος ώστε να έχουμε και την δική του άποψη. Του θυμίζουμε πως σε κρίσιμες πολιτικές συγκεντρώσεις, όπως αυτή στο Μπατσί, το καλύτερο θα ήταν να είναι παρών και να εξηγεί ο ίδιος την πολιτική απόφαση η οπόια μάλιστα πάρθηκε με δική του εισήγηση.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet