Δύο ανολοκλήρωτα όνειρα ενός νησιού

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Το εντυπωσιακό κτήριο στην Πίσω Μεριά περιμένει χρόνια να ολοκληρωθεί το όνειρο ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ίιδρύματος στην Άνδρο

Άλλη μια μέρα διαδρομών στο νησί. Άλλη μια μέρα περιήγησης στην Άνδρο που δεν ξέρουμε ή που ξεχάσαμε. Άλλη μια μέρα σκέψης πάνω στα πολιτικά και κοινωνικά πεπραγμένα ενός νησιού που αναζητά, χρόνια τώρα, τον βηματισμό του. Και μια αναφορά σε δύο ανολοκλήρωτα όνειρα: το όνειρο ενός ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος στην Άνδρο και το όνειρο της αξιοποίησης της γεωργική γης και του υδάτινου πλούτου μας.

Το όνειρο της παιδείας στην Άνδρο

Ξεκίνησα για μια βιαστική πρωινή επίσκεψη στο Μουστάκειο Κληροδότημα στην Πίσω Μεριά. Μια περιοχή ξεχασμένη. Μια περιοχή που υπάρχει επειδή ο Πέτρος Μουστάκας άφησε όλη την περιουσία στο χωριό του. Χάρη στο κληροδότημα έγινε ο δρόμος και απόκτησε επικοινωνία το χωριό με τον έξω κόσμο. Χάρη στο κληροδότημα έγινε το σχολείο, δόθηκαν υποτροφίες σε παιδιά της Άνδρου να σπουδάσουν. Όνειρο του ευεργέτη η παιδεία. Κάπως έτσι ξεκίνησε και μια προσπάθεια  πριν αρκετά χρόνια που κατέληξε σε ένα υπερσύγχρονο κτήριο με στόχο να γίνουν εκεί τα εργαστήρια Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ένα ανολοκλήρωτο όνειρο μέχρι σήμερα.

Η προτομή του Πέτρου Μουστάκα στον χώρο του τοπικού σχολείου που αυτός χρηματοδότησε

Λίγοι άνθρωποι στο μνημόσυνο του σημαντικού ανδριώτη ευεργέτη Πέτρου Μουστάκα, το οποίο τέλεσε ο μητροπολίτης Δωρόθεος, αλλά και στον σύντομο απολογισμό του επάρχου Δ. Λοτσάρη στην εκκλησία της Αγ. Παρασκευής στην Πίσω Μεριά. Από την μεριά των πολιτικά αρμοδίων της διοίκησης παραβρέθηκαν μόνο ο φιλόξενος Γιώργος Τρανάκος, πρόεδρος του τοπικού της Πίσω Μεριάς και ο δημοτικός σύμβουλος Ιάκωβος Σκόρδος. Ακόμα λιγότεροι όσοι παραβρεθήκαμε στην ξενάγηση που ακολούθησε στο κτήριο που προοριζόταν για πανεπιστημιακό παράρτημα την οποία έκανε ο πρώην δήμαρχος Γιάννης Γλυνός. Εκεί ακούσαμε το πώς ξεκίνησε αυτό το πράγματι εξαιρετικό μα σήμερα εντελώς αχρησιμοποίητο κτήριο. Όπως εξήγησε ο πρώην δήμαρχος:

Σκηνή από την ξενάγηση στο όμορφο αμφιθέατρο του κτηρίου

«Έβλεπα πως η Βόρεια Άνδρος θα είχε τουριστική εξέλιξη. Η Χώρα είχε μεγάλη παρακαταθήκη πολιτισμού που την διεύρυναν τα σπουδαία ιδρύματα της. Το Κόρθι ήταν πιο χωριό. Αλλά χάρη στο Μουστάκειο και το όνειρο του ευεργέτη του για την μόρφωση θα μπορούσε να κάνει κάτι στην παιδεία. Η σχέση μου με το Φυσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο καθηγητής Θεοχαράτος οδήγησαν στην τριμερή σύμβαση μεταξύ Δήμου, Πανεπιστημίου, Νομαρχίας. Έτσι ξεκίνησαν να κτιστούν τα εργαστήρια του τμήματος Φυσικής στην Πίσω Μεριά. Το έργο κόστισε δυόμιση εκατομμύρια ευρώ. Ένα βιοκλιματικό κτήριο 1800 τετραγωνικών μέτρων. Όμως η κρίση ανέκοψε το έργο. Αν και τέλειωσε το κτήριο το πανεπιστήμιο δεν έχει πια χρήματα για τα εργαστήρια. Χρειάζονται άλλα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ για τα μηχανήματα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ψάχνουμε λύση».

Από την ξενάγηση στην εντυπωσιακή αίθουσα των εργαστηρίων. Λείπουν τα μηχανήματα γιατί όπως λέχθηκε λόγω της κρίσης δεν τα αγόρασε ποτέ το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αυτά είπε ο κ. Γλυνός. Και μετά την ξενάγηση σε μια γωνία του εντυπωσιακού κτηρίου ακολούθησε μια σύντομη μα ενδιαφέρουσα πολιτική συζήτηση του πρώην δημάρχου με τους δύο κυβερνητικούς  βουλευτές κ. Ν. Συρμαλένιο και Α. Συρίγο. Έτυχε να παραβρεθούμε λόγω παλιάς γνωριμίας μας με τον Νίκο Συρμαλένιο. Κάπου εκεί ο πρώην δήμαρχος ρώτησε τον βουλευτή Ν. Συρμαλένιο τι δυνατότητες υπάρχουν για την χρηματοδότηση του έργου από το νέο ΕΣΠΑ. Ο βουλευτής, που όντως είχε εντυπωσιαστεί από το κτήριο, εξήγησε πως μεγάλο μέρος του ΕΣΠΑ δόθηκε από τον κ. Αγοραστό στη Θεσσαλία. Έτσι, οι Κυκλάδες δεν έχουν πολλές δυνατότητες. Παρόλα αυτά εκτίμησε πως μπορεί να πάει και να ζητήσει από τον υπουργό Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη να επισκεφτεί το Μουστάκειο. Να δει ο ίδιος το έργο. Και να καταλάβει πως αξίζει να δώσει τα χρήματα.

Ο Γ. Γλυνός εξηγεί στους δύο κυβερνητικούς βουλευτές (Α. Συρίγο και Ν. Συρμαλένιο) τα της ιστορίας του κτηρίου. Τις εξηγήσεις παρακολουθεί ο δημ. σύμβουλος της μειοψηφίας Γ. Καπάκης.

 Προσωπικά θέλω να πιστεύω πως ο παλιός συμφοιτητής και σήμερα κυβερνητικός βουλευτής Κυκλάδων, δεν θα ξεχάσει την υπόσχεση του. Ας σκεφτεί λίγο το όνειρο του Πέτρου Μουστάκα για την παιδεία, αλλά και την ανολοκλήρωτη ελπίδα όλου του Κορθίου. Και ας κάνει κάτι ώστε να προχωρήσει το σχέδιο αυτό για την Άνδρο. Τον αποχαιρέτισα με αυτή την υπενθύμιση. Μου ζήτησε να τα πούμε στην Αθήνα.

Φεύγοντας σκεφτόμουν πως το μόνο στενάχωρο της υπόθεσης ήταν η απουσία του σημερινού δημάρχου, αλλά και του αντιδημάρχου από το Κόρθι, τόσο στο μνημόσυνο ενός σημαντικού ευεργάτη του νησιού μας όσο και από την επίσκεψη των δύο κυβερνητικών βουλευτών στο Μουστάκειο Κληροδότημα. Ίσως από απειρία έδειξαν έλλειψη πολιτικής φιλοξενίας προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, που θέλησαν να δουν το κτήριο. Αλλά έδειξαν και αδυναμία κατανόησης του πολιτικού lobbing! Αντιπαρερχόμαστε το γεγονός πως δύο από τους παρευβρισκόμενους σχολίασαν δημοσίως και με έμφαση πως ιδίως ο αντιδήμαρχος από το Κόρθι έχει και εργασιακή σχέση με το κληροδότημα!

Το όνειρο μιας γεωργικής Άνδρου

Από την συνάντηση για την γεωργία στην Άνδρο του Συλλόγου Μεσαριάς στο παλιό παρθεναγωγείο της περιοχής. Από τους πολιτικά αρμόδιους παρενέβη μόνο ο έπαρχος Άνδρου. 

 Ο Σύλλογος Μεσαριάς και ο πρόεδρος του Νίκος Σπυριδάκης έκαναν κάτι που ξαφνιάζει. «Αντί για χορούς και πανηγύρια», είπε στη σύντομη παρέμβαση του ο Έπαρχος Άνδρου «διοργάνωσαν μια ημερίδα για την αγροτική παραγωγή στην Άνδρο». Στη συνάντηση πήγα καθυστερημένος και κουρασμένος. Και ξαφνιάστηκα πολλαπλά. Πρώτον για τους κοντά 40 ανθρώπους που παρακολούθησαν με τρομερό ενδιαφέρον τους ομιλητές γεωπόνους. Δεύτερον για το επίπεδο της συζήτησης. Με κριτικό πνεύμα, αλλά και με πρακτικό μυαλό κατατέθηκαν χρόνια προβλήματα της ανύπαρκτης αγροτικής παραγωγής του νησιού. Και τρίτον για δύο πολύ ουσιαστικές παρεμβάσεις από τους συμμετέχοντες: της Κατερίνας Ρεμούνδου και του Στρατή Μήλα. 

Θα σταθώ σε μερικά σημεία που ανέλυσε ο Στρατής Μήλας:

«Οι ασχολούμενοι με την γεωργία στην Άνδρο είναι τριών κατηγοριών. Πρώτο οι απόμαχοι και οι συνταξιούχοι. Ασχολούνται στο τέλος της διαδρομής τους με την γη. Αγαπούν τα προϊόντα της και παράγουν για το σπίτι τους. Δεύτερο αρκετοί νεώτεροι που έχουν μια δουλειά και το απόγευμα ασχολούνται με το χωράφι των γονιών τους παράγοντας και αυτοί κυρίως για το σπίτι τους, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις για να συμπληρώσουν και το εισόδημα τους. Και τρίτον οι ελάχιστοι που είναι πραγματικοί γεωργοί. Αυτοί είναι μόνοι τους. Ανοργάνωτοι. Απληροφόρητοι. Συχνά ψάχνουν να βρουν άκρη και δεν βρίσκουν. Απογοητεύονται. Κάποιοι τα παρατούν. Άλλοι φυτοζωούν. Δεν υπάρχει αρμόδιος δημόσιος ή ιδιωτικός τομέας να τους πει πέντε πράγματα. Και έχουν να αντιμετωπίσουν και την κακότητα του ενός και του άλλου συμπατριώτη τους που για να κερδίσει αυτός τρεις δεκάρες κάνει ότι μπορεί να ακυρωθούν οι δικές τους προσπάθειες».

Πολλοί επικρότησαν την παρέμβαση του Σ. Μήλα. Η συζήτηση άναψε. Κάποιος ρώτησε που είναι ο Δήμος που είχε και υπό την αιγίδα του την ημερίδα σχολιάζοντας πως από τον Δήμο ήταν μόνο ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Γ. Καπάκης! Άλλος ρώτησε τι μπορούν να κάνουν για να αυτο-οργανωθούν;

Και αυτό θαρρώ ήταν και το τελικό συμπέρασμα. Η αυτο-οργάνωση και με την βοήθεια των γεωπόνων του Δήμου και της Περιφέρειας αναζήτηση κάποιας ενίσχυσης, που δίνεται για δημιουργία ομάδας παραγωγών.

Κλείνοντας λέχθηκε από τον πρόεδρο του Συλλόγου Μεσαριάς πως η ημερίδα θα συνεχιστεί, σε πολύ πιο πρακτικό επίπεδο, στο προσεχές μέλλον.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Τυγχανω να ειμαι αποφοιτος του Φυσικου Τμηματος του Παν. Αθηνων εδω και αρκετες δεκαετιες τωρα και πραγματικα δεν καταλαβαινω πως θα λειτουργουσε ενα τετοιο προγραμμα στην Ανδρο ξεχωριστα απο τις αλλες απαιτουμενες υποχρεωσεις των φοιτητων της Φυσικης οπως τις παρακολουθησεις των διαλεξεων των καθηγητων, τις εξετασεις κλπ. Η αληθεια ειναι οτι στην δικη μου εποχη δεν υπηρχε ο απαιτουμενος χωρος για τα εργαστηρια στο Χημειο στην Αθηνα να μπορουν ολοι οι φοιτητες μιας χρονιας να τελειωσουν τις εργαστηριακες τους υποχρεωσεις, που ηταν απαραιτητη προυποθεση για να προχωρησουν με τις εξετασεις τους. Η επιλογη των "τυχερων" που γινονταν αποδεκτοι στα εργαστηρια γινοταν επι τη βασει της επιτυχιας τους σ'ενα τεστ με τον λογαριθμικο κανονα (slide rule), οχι τοσο ευκολο, καθ'οσον ο χρονος του τεστ ηταν πολυ λιγος και οι υπολογισμοι πολυπλοκοι. Αποτελεσμα αυτης της καταστασης ηταν λοιπον οτι αρκετοι φοιτηται εμεναν εξω απο τα εργαστηρια και εχαναν την χρονια τους. Οποτε καταλαβαινω ποσο σημαντικο και αναγκαιο ειναι να εχη το Πανεπιστημιο τον απαραιτητο χωρο και διδασκαλικο προσωπικο να εξυπηρετηση ολους τους φοιτητες των τμηματων που περιειχαν εγαστηρια μεσα ατο προγραμμα τους. Οταν επισκεφθηκα το Φυσικο τμημα το 2005, στο καινουργιο Πανεπιστημιο (Ζωγραφου), ενας παλιος μου συναδελφος και καθηγητης τοτε του τμηματος μου εδειξε τα καινουργια εργαστηρια και δεν μου ανεφερε πως υπηρχε προβλημα. Αλλα και αν υπηρχε, δεν καταλαβαινω πως μπορουσε να λειτουργηση το εργαστηριακο προγραμμα στην Ανδρο, ανεξαρτητα απο το υπολοιπο προγραμμα σπουδων μιας χρονιας; Ποιο ηταν το προτεινομενο προγραμμα? Συμφωνω και με αλλους επισκεπτες οτι αυτα τα χρηματα θα μπορουσαν να διατεθουν σε αλλους τομεις οπως οι τοσο αναγκαιοι εκσυγχρονισμοι των υποδομων του νησιου.

This comment was minimized by the moderator on the site

Δεν με πείθετε κε Φ.Κ περί των αγνών προθέσεων! Ούτε για πλάκα δεν έχουν ρεαλιστική βάση τέτοια "εργα", που ως γνωστόν παίχτηκαν κατ'επανάληψη ανά την Ελλάδα, τόσο που ανοίγοντας μια κουβέντα σε ένα κορακοβούνι με αντίστοιχο κατασκεύασμα ξανακούς την ίδια ιστορία με αντίστοιχους πρωταγωνιστές. Μια βολτίτσα σε κεντρικά Πανεπιστήμια, με ελλείψεις για τις οποίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν κονδύλια 10-15 χρόνια, σχολές που συνεχώς περικόπτουν τα εργαστήρια των φοιτητών τους ελλείψει χρημάτων και προσπαθείτε να μας πείσετε περί του οράματος του Πανεπιστημίου στην Πίσω Μεριά; Να μιλήσουμε επιτέλους την γλώσσα της αλήθειας και να σταματήσουμε να δουλευόμαστε μεταξύ μας.

This comment was minimized by the moderator on the site

Για να μπορει κανεις να αξιολογησει τις Προθεσεις, πρεπει να γνωριζει επακριβως τους προεπιλγομενους σχεδιασμους. Γνωριζοντας λοιπον αρκετα για την υποθεση αυτη, αφου μαλιστα ειχα την προθεση- επιθυμια να συμμετεχω στο Διδακτικο προσωπικο - στην θεματολογια ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ - ΕΝΤΑΞΗ ΖΥΣΤΗΜΑΤΩΝ Α.Π.Ε. ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣ - προσθετω τα παρακατω για την ενδελεχεστερη ενημερωση σας. Ο αρχικος οραματισμος και εμπνευση για την συγκεκριμμενη Σχολη- Τμημα Εργαστηριων του Τμηματος Φυσικης του Ε.Κ.Π.Α. ανηκει στον καθηγητη και αναγνωρισμενο Κορθιανο επιστημονα κυριο ΘΕΟΧΑΡΑΤΟ, ο οποιος απο την δεκαετια του '60 ειχε με δικη του εισηγηση κατορθωσει να τοποθετηθουν μετρητικοι Σταθμοι των Ανεμολογικων δεδομενων της Ανδρου, ακριβως υπο την αιγιδα του Τμηματος αυτου. Ετσι λοιπον οι πιο παλαιες και εμπεριστατωμενες Μελετες για το αξιοποιησιμο δυναμιμο των Ανεμογεννητριων εχουν μοιραια βασιστει σε αυτες. Στην συνεχεια αυτου ανελαβε την τελευταια 20ετια την εδρα του καθηγητη του Φυσικου Τμηματος και της ειδικοτητας ΦΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΚΕΛΥΦΟΥΣ, ο γνωστος και προσωπιμος μου φιλος κυριος ΜΑΝΘΟΣ ΣΑΝΤΑΜΟΥΡΗΣ, ο οποιος επισης διατελεσε και Προεδρος στο Κ.Α.Π.Ε. και που με την σειρα του ''αγκαλιασε'' ζεστα την πρωτοβουλια του Μουστακειου Κληροδοτηματος και σε ενα βαθμο στηριξε την υλοποιηση των κσων μεχρι σημερα εχουν επιτευχθει. Η τελικη προσωπικη μου Αποψη - Θεση ειναι λοιπον οτι στον ραγδαια Αναπτυσσομενο τομεα των Ανανεωσιμων Πηγων Ενεργειας, το Παραρτημα αυτο του συγκεκριμμενου Τμηματος εμπλουτισ'ενο ισως και απο μια Σχολη Τεχνολογων Εγκαταστατων Συστηματων Α.Π.Ε., θα προσεφερε σημαντικοτατη ''ανασα'' οικονομικη - κοινωνικη (προσθηκη φοιτητων και των οικογενειων τους

This comment was minimized by the moderator on the site

Δύο προκλητικά σκάνδαλα κάτω από την μύτη μας . Το ¨εργαστηριο¨του Πανεπιστημίου Πειραιώς στην Μεσαριά (σκανδαλάκι) και το ¨εργαστήριο" του Φυσικού Αθηνών στην Πίσω Μεριά (σκανδαλάρα). Τώρα που τέλειωσε το ρευστό αναρωτιόμαστε (;) τι θα γίνουν αυτά. Και της Μεσαριάς έχει ευτυχώς και χρήση και προοπτικές, της Πίσω Μεριάς όμως είναι δύσκολη περίπτωση. Τι να το κάνεις.... πολιτιστικό κέντρο με περιστασιακή χρήση, πολυχώρο με καταστήματα-κινηματογράφο κλπ, είναι η θέση του δύσκολη. Δεν καταλαβαίνω πόσο εκτός πραγματικότητας ήταν όσοι σκέφτηκαν και ενέκριναν τέτοιο έργο στην μέση του πουθενά, την στιγμή μάλιστα που το ελληνικό Πανεπιστήμιο έχει φοβερές ελλείψεις σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό. Το πανάκριβο και με πέτρινη επένδυση κτίριο της Πίσω Μεριάς ήταν δυνατό να αποτελέσει προτεραιότητα;; (ή μήπως εγώ είμαι εκτός πραγματικότητας και πρακτικών που μας οδήγησαν στην φριχτή οικονομική κατάσταση που βιώνουμε;). Μήπως κάποιος από τους λαμπρούς εμπνευστές τολμάει να ομολογήσει τα βαθύτερα κίνητρα;;;;

This comment was minimized by the moderator on the site

Δυστυχώς στην Άνδρο είναι κατάφωρη η αναντιστοιχία υποδομών και δράσεων τη δεδομένη χρονική περίοδο. Κατά συνέπειια αφενός αξιόλογες υποδομές που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν σύμφωνα με τα δεδομένα των προηγούμενων ετών και ήταν συνυφασμένες με τις εποχές των παχέων αγελάδων παραμένουν αναξιοποίητες και αφετέρου δημιουργικές ομάδες και πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται ενάντια στη κρίση και στην εποχή των ισχνών αγελάδων πασχίζουν εκτός των άλλων να βρουν χώρο στέγασης για να ανατύξουν τις δράσεις τους.
Δεδομένου μάλιστα ότι :
α. η αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ δίνει έμφαση στη στήριξη δράσεων και στη λειτουργικότητα ορισμένων υποδομών που υποβοηθούν την ανάπτυξη αυτών των δράσεων σε αντίθεση με την ανάπτυξη υποδομών που κυριαρχούσε τα προηγούμενα έτη και είχε διαποτίσει τη λειτουργία του δημοσίου
β. δεν προγραμματίζονται μεγάλες επενδύσεις από την ιδιωτικό τομέα λόγω ύφεσης
γ. η πλειοψηφία τω εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων προϋποθέτουν διευρυμένες συνεργασίες μεταξύ δημόσιου, ιδιωτικού και τρίτου τομέα
για να επιλυθεί το πρόβλημα της μη αξιοποίησης υφιστάμενων υποδομών, της συντήρησής τους αλλά και για την απάντηση στην πρόκληση της κινητοποίησης των δημιουργικών δυνάμεων του νησιού αλλά και της προσέλκυσης νέων δημιουργικών ανθρώπων που θα επιλέξουν την Άνδρο ως τόπο κατοικίας, επιχειρηματικής δραστηριοποίησης και ως πεδίο γενικότερης δράσης, ας δοθεί έμφαση σε όσα μας ενώνουν και ανήκουν στο μέλλον και όχι σε όσα μας χωρίζουν και ανήκουν στο παρελθόν.

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτι όμως πρέπει να γίνει με το κτήριο. Στη συνάντηση επεσαν μερικές προτάσεις. Η μια για γεωργική σχολή, αλλά έχει η Νάξος, που έχει και μεγάλη αγροτική παραγωγή. Έπεσαν μερικές ακόμα ιδέες. Η μόνη τελικά που έμεινε στο τραπέζι ήταν αυτή για τα εργαστήρια. Ειλικρινά διαβάζω με ενδιαφέρον τις ενστάσεις σας....

This comment was minimized by the moderator on the site

Ειλικρινά δεν μπορώ να κατανοήσω ποιος φαντάστηκε ότι υπήρχε ποτέ ενδεχόμενο να λειτουργήσουν ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΕΚΠΑ στην Πίσω Μεριά..............................μόνο σαν σύντομο-κακόγουστο- ανέκδοτο μου φαίνεται. Μόνο σαν αφορμή να πέσει το χρήμα ζεστό και μπόλικο το αντιλαμβάνομαι, το δε μέλλον του είναι δεδομένο: ένα κουφάρι παραδομένο στην φθορά του χρόνου και στο πλιάτσικο για ο,τιδήποτε μπορεί να κλαπεί. Κρίμα τα λεφτά και ας κόψουμε λίγο το δούλεμα περί οραμάτων.

This comment was minimized by the moderator on the site

ΜΙΑ ΦΟΡΑ μόνο έχουμε γράψει για το Μουστάκειο, όλη κι όλη. ΜΙΑ ΦΟΡΑ ..."ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ"!!!!! Και αυτή την ΜΙΑ ΦΟΡΑ ήταν στην γιορτή για τοβ καθηγητη Θεοχαράτο στην Αγία Τριάδα και περιγράψαμε και εκεί ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΠΑΡΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗς. Είχαν πει πολλοί καλά λόγια και ένας είχε αμφισβητήσει μερικά από αυτά. Γράψαμε και τις δύο πλευρές. Γράψαμε και του καθηγητή την θέση που ήταν ένας απολογισμός ζωής. Αλλά και ένα ερώτημα για 40.000 χιλ. ευρώ για έπιπλα που έδωσε η Νομαρχία και που δεν έφτασαν στο Μουστακειο γιατι όπως λέχθηκε "δεν εκταμιεύτηκαν ποτέ". ΑΥΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ ΣΤΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΦΟΡΑ ... "ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ" ΦΊΛΕ ΜΟΥ. (εσύ όμως ίσως διάβαζες αλλού άλλα και μπερδεύτηκες)...

Το σχόλιο επεξεργάστηκε περίπου 9 χρόνια πριν από το χρήστη Δ. Μπασαντής
This comment was minimized by the moderator on the site

Πολυ γρηγορα ξεχναμε στο νησι πραγματα και καταστασεις. Το ενανδρω ειναι και αυτο το ιδιο. Ξεχνας τι εγραφες τοσα χρονια για το μουστακειο

This comment was minimized by the moderator on the site

Απίστευτο κι όμως αληθινό!!!!!!Ο τέως δήμαρχος Άνδρου προέβλεπε τουριστική ανάπτυξη στη Βόρεια Άνδρο, έτσι λοιπόν αποφάσισε πως ακριβώς στο κέντρο αυτής της περιοχής έπρεπε να χωροθετήσει τον ΧΥΤΥ Άνδρου. Στα βήματά του και ο νυν δήμαρχος!!!!!!!!! Παρά τις συγκρούσεις και τις αντιπαραθέσεις για το Μουστάκειο, ο ΧΥΤΥ Άνδρου τους φέρνει πιο κοντά..........Μήπως θα έπρεπε να ξυπνήσουμε κάποτε οι πολίτες της Βόρειας Άνδρου και να δώσουμε ενωμένοι σε αυτούς τους κυρίους και στους αυλικούς τους μία απάντηση για να μας θυμούνται;;;

Περισσότερα