ΧΥΤΥ Άνδρου: μαζεύονται υπογραφές, συντάσσονται υπομνήματα και ετοιμάζονται ενημερωτικές συγκεντρώσεις

Το θέμα του ΧΥΤΥ Άνδρου για την ώρα σαν να κινείται, υπηρεσιακά και πολιτικά. Τεχνικά η μελέτη έχει ολοκληρωθεί και έχει πάει εδώ και 10 μέρες περίπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος, όπως ζήτησαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας. Όπως λένε οι γνωρίζοντες τις διαδικασίες το υπουργείο μάλλον θα δηλώσει αναρμοδιότητα και η μελέτη θα επιστρέψει στην Περιφέρεια για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Αυτή διαδρομή της μελέτης ίσως διαρκέσει ένα περίπου μήνα. Στα πλαίσια αυτής δημόσιας διαβούλευσης ο μελετητής που έχει την ευθύνη της μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου θα έρθει και θα απαντήσει στις όποιες ενστάσεις των κατοίκων έχουν κατατεθεί για την συγκεκριμένη θέση.

 Μέχρι τότε οι κάτοικοι του Μπατσιού ετοιμάζουν υπόμνημα με την εκλεγμένη επιτροπή, η οποία συνέλεξε εκατοντάδες υπογραφές αυτές τις μέρες. Στο υπόμνημα θα ενσωματώσουν φωτογραφίες με γεωγραφικές συντεταγμένες του πεδίου χωροθέτησης και σχετικό βίντεο. Και θα καταθέσουν όλες τις ενστάσεις τους και το σχετικό υλικό στην Περιφέρεια.

Από την μεριά του Δήμου Άνδρου, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζονται τέσσερις ενημερωτικές συγκεντρώσεις στην Άνδρο (Γαύριο, Μπατσί, Χώρα, Κόρθι) και μια στην Αθήνα. Όπως λένε οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις θα έχουν στόχο την πληροφόρηση των κατοίκων για την ανακύκλωση και την λειτουργία ενός ΧΥΤΥ. Θα είναι μάλλον επιδοτούμενες από την Περιφέρεια και θα είναι ανοικτές προς όλους των κατοίκους των περιοχών που θα γίνουν. Ήδη για τον σκοπό αυτό έχουν ήδη γίνει επαφές με γειτονικά νησιά που έχουν ΧΥΤΥ (Σύρος κλπ), με στόχο να έρθουν ειδικοί και να εκθέσουν την εμπειρία από την λειτουργία της στους κατοίκους της Άνδρου.

Αυτή η πρωτοβουλία του Δήμου είναι σημαντική για την πρόοδο του έργου, γιατί μόνο μέσα από την ανοιχτή ενημέρωση και αντιπαράθεση ωριμάζουν τέτοια σημαντικά έργα. Και υπάρχει ελπίδα για σωστή διαχείρισή τους, μόνο από κοινωνικά σύνολα συνειδητοποιημένο και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένα. Γιατί το θέμα δεν τελειώνει με τη διάθεση κονδυλίων και την κατασκευή του έργου. Το στοίχημα κερδίζεται με τη σωστή διαχείριση και χρήση από όλο το νησί ώστε να είναι άμεσα ορατά τα αποτελέσματα..

 Και δύο πολιτικές παρατηρήσεις

Η πρώτη αναφορικά με τους κατοίκους που αντιδρούν. Είναι λογικό να ανησυχούν. Είναι λογικό να κάνουν κινήσεις. Αλλά πρέπει να πούμε πως μέχρι στιγμής έχουν συμπεριφερθεί πολιτισμένα και γενικά δείχνουν πολιτική παιδεία. Αυτό δίνει την δυνατότητα να γίνει μάλλον ένας ουσιαστικός διάλογος μαζί τους. Τόσο για τις ανησυχίες τους όσο και για τις προσδοκίες τους.

Από την συγκέντρωση των κατοίκων στο ξενοδοχείο Τιτάνια την Κυριακή των Βαΐων

Η δεύτερη αναφορικά με τον Δήμο Άνδρου. Η μέχρι σήμερα καθυστέρηση οργανωμένου διαλόγου με τους κατοίκους από την μεριά του Δήμου είχε συνέπειες στην αξιοπιστία του όλου εγχειρήματος. Μέχρι στιγμής έγιναν δύο ανοιχτές συναντήσεις των κατοίκων. Μια στην Άνδρο και μια στην Αθήνα. Στις μέχρι σήμερα στις ανοιχτές συζητήσεις για τον ΧΥΤΥ των κατοίκων του Μπατσιού συμμετείχαν και μίλησαν μόνο ο πρόεδρος του ΔΣ Κυριάκος Θωμάς (Μπατσί), ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καπάκης (Μπατσί) και ο έπαρχος Δημήτρης Λοτσάρης (Αθήνα). Ακόμα συμμετείχαν και δύο δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας η Μαρία Μαμάη και η Άννα Βολίκα.

Όλοι οι άλλοι αιρετοί ...απείχαν!  Ίσως θεώρησαν πως το πρόβλημα του ΧΥΤΥ Άνδρου αφορά ...μόνο το Μπατσί! Δυστυχώς γι' αυτούς το πρόβλημα των σκουπιδιών αφορά όλη την Άνδρο. Αυτό μάλλον δεν το έχουν συνειδητοποιήσει οι απόντες. Αλήθεια πως θα πείσουν την κοινωνία για μια ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΑΡΘΗΚΕ ΟΜΟΦΩΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ; Με την σιωπή τους; Με την απουσία τους; Ελπίζουμε πως στις ενημερωτικές συγκεντρώσεις που θα κάνει ο Δήμος Άνδρου να παραβρεθούν και να υπερασπιστούν δημόσια τις δικές τους συλλογικές αποφάσεις.

«εν Άνδρω»

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Η για πόλη χαζους μα περνάτε οι πολι ηλίθιους που ότι μας λέτε πρέπει να τα δεχόμαστε και ότι γράφουμε να τα σβηνεις

This comment was minimized by the moderator on the site

Πολύ καλή παρατήρηση θα το αναζητήσουμε και θα το αναρτήσουμε

This comment was minimized by the moderator on the site

ΑΛΗΘΕΙΑ
Βάσει ποιού συγκροτημένου κειμένου υπέγραψαν για τον ΧΥΤΥ όλοι οι κάτοικοι της Άνδρου που σήμερα διαμαρτύρονται ?
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ?
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΤΟ ΣΤΟ " ΕΝ ΑΝΔΡΩ "
Διαφορετικά .....

This comment was minimized by the moderator on the site

Υβριστικά σχόλια απλώς θα διαγράφονται.