Πρώτη φορά… διάλογος!!!

Του Διαμαντή Μπασαντή

 

Από την συζήτηση των κατοίκων με τον δήμαρχο στο Μπατσί 

Πρώτη φορά έγινε ανοικτός διάλογος μεταξύ δημάρχου και αντιδρώντων κατοίκων στην Άνδρο. Πρώτη φορά ανταλλάχθηκαν πολιτικά, τεχνικά και διοικητικά επιχειρήματα δημόσια για ένα σοβαρό θέμα. Πρώτη φορά μια συζήτηση τόσο κρίσιμη διεξήχθη με τόσο κόσμιο τρόπο. Κάλιο αργά παρά ποτέ… Τώρα ο διάλογος έφερε στο φως πτυχές απροσδόκητες, αλλά και λίαν ενδιαφέρουσες και για τις δύο πλευρές στην περίπτωση της χωροθέτησης της Πλούσκας.

Ας πάρουμε τα γεγονότα με την σειρά.

Ο δήμαρχος μιλά στους κατοίκους

Πρώτος ο δήμαρχος Θ. Σουσούδης έκανε μια αναδρομή για την κακοδιαχείριση των σκουπιδιών τις τελευταίες δεκαετίες. Και κατέληξε στο σήμερα και στην αναγκαιότητα μιας σωστής διαχείρισης με την δημιουργία ΧΥΤΥ και την χρήση της ανακύκλωσης. Ήταν το εύκολο μέρος της συζήτησης.

Στη συνέχεια μια κάτοικος του θύμισε τι έλεγε ο ίδιος για την χωροθέτηση της Πλούσκας προεκλογικά και τι κάνει σήμερα. Ο δήμαρχος είπε πως όταν ανέλαβε ήταν αργά γιατί βρήκε μια ολοκληρωμένη μελέτη. Την εμπλούτισε με νέες θέσεις. Αλλά πάλι η Πλούσκα ήρθε πρώτη. Στις αιτιάσεις της κατέληξε αμήχανα να πει πως αυτός δεν παίζει παιχνίδια με τον ΧΥΤΥ.

Ο Λεονάρδος Βλάμης μιλά εκ μέρους των κατοίκων 

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο κ. Λεονάρδος Βλάμης που έκανε μια μακρά και προσεκτική εισήγηση εκ μέρους των κατοίκων θέτοντας μια σειρά πολιτικά ζητήματα (πως και με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η Πλούσκα, τι λένε οι ελληνικοί και οι ευρωπαϊκοί νόμοι για τις ζώνες προστασίας στην Άνδρο και τι γίνεται στην πράξη κλπ.), αλλά και τεχνικές παρατηρήσεις (αν διέρχεται ή δεν διέρχεται ρέμα από τον χώρο του ΧΥΤΥ, τις ενστάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας κλπ). Και τόνισε την αταλάντευτη απόφαση των κατοίκων με βάση τα στοιχεια που έχουν στον φάκελο να καταφύγουν μέχρι την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Και η εισήγηση του κατέληξε σε μερικά σημαντικά ερωτήματα προς τον δήμαρχο:

-        -- Γιατί δύο μήνες μετά την απόφαση της 11ης Μαρτίου η υπό κρίση μελέτη δεν έχει πάει πουθενά;

-        -- Διέρχεται ή δεν διέρχεται ρέμα από τον χώρο του ΧΥΤΥ;

-        -- Θα προχωρήσει ο δήμαρχος και η σημερινή πλειοψηφία, σε περίπτωση που απορριφθεί η Πλούσκα ως ρέμα, στις άλλες θέσεις τις μελέτης όπως ορίζει ο νόμος; Δηλαδή στον Καμπανό και στο Στενό;

Αρκετοί δημοσικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας παραβρέθηκαν στη συζήτηση.

Από την μειοψηφία ήταν μόνο ο κ. Καπάκης. Φαίνεται πως τους άλλους ...δεν τους αφορά το θέμα!

Ο δήμαρχος και στα τρία ερωτήματα του κ. Λ. Βλάμη απάντησε δια της πλαγίας οδού. Στο πρώτο ερώτημα είπε πως στάλθηκε η μελέτη, ή τέλος πάντων το ερώτημα της μελέτης, στο υπουργείο για να απαντηθεί αν υπάρχει ρέμα. Στο δεύτερο πως αυτός δεν ξέρει και δεν είναι αρμόδιος για να πει για ρέματα: υπάρχουν υπηρεσίες που θα απαντήσουν. Στο τρίτο επανέλαβε πως θα γίνει ότι ορίζει ο νόμος.

Μίλησαν ακόμα τρεις-τέσσερις κάτοικοι (Πολυκράτης, Αμμολοχίτου κλπ) που συμπλήρωσαν τα κυριότερα από τα παραπάνω ερωτήματα του κ. Λ. Βλάμη.

Μερικά συμπεράσματα από την συζήτηση

Περί διαλόγου

Πρώτη φορά δήμαρχος τέθηκε αντιμέτωπος με τον συγκροτημένο και συγκρατημένο και πολιτισμένο λόγο αντιδρώντων κατοίκων στην Άνδρο. Μέχρι σήμερα όλοι οι αρμόδιοι μιλούσαν ή αποφάσιζαν είτε πίσω από κλειστές πόρτες είτε σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου όπου πλειοψηφίες και μειοψηφίες ήταν δεδομένες και το περιβάλλον ελεγχόμενο.

Ήταν μια σαφώς αντιδημοκρατική πρακτική, που απλώς όξυνε τις καχυποψίες, τις αμφισβητήσεις, τις διαμάχες, αλλά και τον τοπικισμό. Δυστυχώς την πρακτική αυτή ακολούθησε επί 12 μήνες και η σημερινή διοίκηση (πσρακαλώ αν δεν κατάλαβαν μερικοί τους θυμίζω πως τους εκλέξαμε στις 18 Μαΐου 2014 και θα μπορούσαν να έχουν δρομολογήσει έναν πολιτικό διάλογο για τον ΧΥΤΥ από τον Ιούνιο, αλλά όπως γράψαμε και πέρσι το καλοκαίρι κάποιοι έχασαν με δική τους ευθύνη όλο το καλοκαίρι).

Ο διάλογος, που για πρώτη φορά έγινε, ανέδειξε και τα επιχειρήματα, αλλά και τις αδυναμίες όλων. Φάνηκε που έχει γίνει προεργασία, αλλά και που υπάρχει αυτοσχεδιασμός. Και το κυριότερο επιβεβαίωσε πόσο αναγκαίο ήταν να είχε ξεκινήσει νωρίτερα η συζήτηση και να είχαν συμμετάσχει σε αυτή και οι ειδικοί. Όλοι σήμερα θα είμαστε σοφότεροι και το κυριότερο πιο σίγουροι για τις κινήσεις που γίνονται.  

Περί αποφασιστικότητας

Μοιάζει ασαφές μετά την συνάντηση για το αν η σημερινή διοίκηση είναι προετοιμασμένη να φέρει σε πέρας το σύνολο της υπάρχουσας μελέτης για τον ΧΥΤΥ Άνδρου. Τι εννοούμε; Μα αυτό που είπε ο κ. Λ. Βλάμης. Δηλαδή, αν οι υπηρεσίες αποφανθούν περί ύπαρξης ρέματος στον χώρο του ΧΥΤΥ τότε πρέπει ο Δήμος Άνδρου να εξετάσει την δεύτερη θέση (Καμπανός). Εκεί όπως λένε γνωρίζοντες υπάρχει πρόβλημα γιατί ήδη έχουν δοθεί άδειες για ανεμογεννήτριες. Πιθανόν λοιπόν να μην ευδοκιμήσει η θέση. Αλήθεια, πόσο έτοιμη πολιτικά  είναι η δημοτική αρχή να προχωρήσει μέχρι τέλους και να εξετάσει και την τρίτη θέση στο Στενό;

Κάποιος ασχολούμενος με τα κοινά της Άνδρου μου είπε κάποια στιγμή: νομίζω πως το νησί δεν αντέχει μια ακόμα αλλαγή θέσης. Στην παρατήρηση του απλώς να προσθέσω το ερώτημα: πόσο έτοιμη είναι η σημερινή ηγεσία του Δήμου Άνδρου (μετά από όσα έχουμε δει) να σηκώσει το πολιτικό βάρος μιας χωροθέτησης μέχρι τέλους; 

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Πριν γίνει ένας διάλογος για τον ΧΥΤΥ θα έπερεπε νωρίτερα να είχε γίνει ένας διάλογος για την Ανακύκλωση και τις ευθύνες ΟΛΩΝ των Ανδριωτών . Όχι ΜΟΝΟ του δημάρχου .
Γιατί ” Θέλουμε να Δείχνουμε ΔΗΘΕΝ ΚΑΘΑΡΟΙ εσωτερικά και είμαστε ΟΛΟΙ μας βρωμιάρηδες με τα περιβάλλον μας εξωτερικά ” !!
Γι΄αυτό είμαστε ΟΛΟΙ λάθος ?

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΕΔΩ

This comment was minimized by the moderator on the site

Νομίζω πως έχεις δίκιο πατριώτισσα. Αφού μας άκουσαν προσεκτικά, άλλοι εντός της αίθουσας κι άλλοι καπνίζοντας μελαγχολικά στον κήπο, βούρκωσαν, αναστέναξαν με θλίψη... και μετά έφυγαν για να προλάβουν να δουν την αγαπημένη τους εκπομπή και να πλαντάξουν στο κλάμα με την ησυχία τους...Ποια εκπομπή αναρωτιέσαι::: Μα φυσικά το ΠΑΜΕ ΠΑΚΕΤΟ!!!

This comment was minimized by the moderator on the site

Μακάρι να ήταν διάλογος Κύριε Μπασαντή.... Δυστυχώς όμως επρόκειτο περί μονολόγου των κατοίκων της Υδρούσας!!!!!!! Τα πακέτα που πέφτουν στους ¨γνωστούς αγνώστους¨ του νησιού μας κάνουν τόσο εκκωφαντικό θόρυβο που είναι αδύνατον να τους επιτρέψει να ακούσουν τον ήχο της φωνής μας... Δεν τους ζηλεύουμε, να είστε σίγουρος γιαυτό. Μπορούν < να τα βράσουν και να πιουν το ζουμί τους >όπως λένε και στο χωριό μου το Μπατσί. Το μόνο που τους έχει διαφύγει είναι πως αυτός ο απλός και αξιοπρεπής κόσμος που συνάντησαν προχθές, αγαπά τη γη του όσο και τη ζωή του και παλεύει με μεράκι γι αυτήν. Αυτή τη γη τους την κληροδότησαν τίμιοι άνθρωποι που πάλεψαν ακούραστα με τα κύματα ή με τα χώματα της και αυτό τον ιδρώτα έμαθαν να τον τιμούν!!! Μένει να δούμε ποιος θα είναι ο νικητής, το χρήμα ή το μεράκι;; Ας μη βιαστεί κανείς να απαντήσει...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το οδοιπορικό πρέπει να το δεί ο δήμαρχος και να εκφέρει την γνώμη του

This comment was minimized by the moderator on the site

Κάτοικοι της Υδρούσας έχετε δίκιο!!!
Είμαι στην Αμερική και δεν πίστευα ποτέ ότι η Βόρεια Άνδρος έχει τόσα πολλά νερά. Γι' αυτό και δεν πρέπει να τα καταστρέψουμε.
Ευχαριστώ το κύριο "Επισκέπτης - ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΝΟΥΣΟΣ" όπου μπήκε στον κόπο να μας "διαφωτίσει" και γι' αυτήν την πλευρά του νησιού.
Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια Χωροθέτηση του ΧΥΤΥ είναι λάθος.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ επισκέπτη Γίδες,γραψε εαν θελεις το ονομα σου εαν θελεις να μιλας για τις Γιδες...

This comment was minimized by the moderator on the site

Δείτε βιντεοσκοπημένη τη συνάντηση στο Μπατσι στις 29-4-2015 με θέμα το ΧΥΤΥ.
https://youtu.be/bZjNw9qxMYI

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ επισκέπτη Γίδες,
Εδώ μας βρήκατε προετοιμασμένους διότι η καταγραφή έγινε με γεωγραφικές συντεταγμένες.
Είμαι στη διάθεσή σας είτε να πάμε μαζί στο σημείο το οποίο επισκέφτηκα 2 φορές (25χλμ διαδρομή με τα ποδαράκια μου) είτε να σας παράσχω υλικό με τις συντεταγμένες. Όπως ανέφερα είναι οδοιπορικό και στη αρχή του βίντεο σας έχω και το χάρτη της διαδρομής. Στο επίμαχο σημείο, υπάρχει σήμανση την οποία δεν είδατε διότι μόνο ένας που έχει πάει εκεί και έχει ξοδέψει 14 ώρες στο χώρο, είναι σε θέση να το δει. Είμαι στη διάθεσή οποιουδήποτε επιθυμεί να πάμε το οδοιπορικό μαζί.
Σας ευχαριστώ!

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητοι συντοπιτες, πολυ καλό το βίντεο αλλα ουδεμια σχεση εχει με το σημειο-στιγμα που προτείνεται για ΧΥΤΥ. Αυτο που βλέπετε ειναι μια μικρη πλαγιά πριν. Μαλλον δεν ειχατε καλη πληροφόριση ή βαρεθήκατε να περπατήσετε στα ρουμανια και στην ερημια αλλα 500μετρα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Καλημέρα και Καλό Μήνα σε όλους!
Το πρόβλημα αποκαταστάθηκε με το βίντεο.
Δοκιμάστε την εξής διεύθυνση:
https://youtu.be/2ekcJs3jnls

Σας ευχαριστώ!

Περισσότερα