Επιβάλλεται πρόσθετος φόρος στην Άνδρο. Απίστευτη αδικία και χτύπημα στον τουρισμό.

Του Δημήτρη  Σταυρόπουλου

 

Νησί οικογενειακού τουρισμού και μικρής σεζόν η Άνδρος βρέθηκε ξαφνικά στην ...κόσμική λίστα! Πως κι έτσι;

Πρωτοφανή αδικία με ολέθριες συνέπειες στην κοινωνία και το τουριστικό μέλλον της Άνδρου, επεφύλαξε στο νησί, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ενέταξε στα «σούπερ ελληνικά νησιά» που έχουν υψηλό τουρισμό και επιβάλει ειδικό φορολογικό καθεστώς με αυξήσεις-φωτιά, στους φόρους από το φαγητό, το ποτό μέχρι την διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία.

Έτσι η Άνδρος από ένα κοντινό, δημοφιλή, προσιτό και οικογενειακό προορισμό, μεταβάλλεται σε ένα – κατ όνομα - κοσμικό νησί, που θα είναι πλέον απρόσιτο στον πολύ κόσμο που το επιλέγει για ολιγοήμερες διακοπές.

Ο κ. Βαρουφακης ομαδοποιεί την Άνδρο με την Μύκονο, την Σαντορίνη, την Σκιάθο την Πάρο, την Ρόδο, την Κω και την Πάτμο, που έχουν τεραστία τουριστική περίοδο και δέχονται εκατοντάδες επισκέπτες σχεδόν όλο τον χρόνο.

Και δεν είναι κοσμικότητα τα ιστιοπλοϊκά που έρχονται του Αγίου Πνεύματος για το ετήσιο ράλι Άνδρου του ΝΟΑ! 

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που το νησί αδειάζει από μόνιμους κάτοικους, ύστερα από ένα βαρύ και δύσκολο χειμώνα και λίγο πριν από το φετινό καλοκαίρι, που όλοι οι επαγγελματίες περιμένουν τους θερινούς επισκέπτες να τονώσουν την τοπική οικονομία.

Ο κατάλογος με τα νησιά του Αιγαίου, στα οποία επιβάλλεται επί πλέον φόρος είναι ο εξής.

Θάσος, Λήμνος, Λέσβος, Σκιάθος, Σκόπελος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Σύρος, Νάξος, Μήλος, Σαντορίνη, Πάτμος, Λέρος, Κάλυμνος, Σύμη, Κως, Ρόδος, Κάρπαθος.

Και να είχαμε και λιμάνι να πιάνουν κρουαζιερόπλοια; Ένα στριμωγμενο Γαύριο έχουμε χωρίς σωστή προβλήτα και ανοικτό σε όλους τους καιρούς...

Σε αυτά τα νησιά αλλάζουν όλα σε ότι έχει να κάνει με τη φορολογία. Πρώτα απ' όλα οι συναλλαγές κάθε είδους άνω των 70 ευρώ θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά και μόνο με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.
Ταυτόχρονα και καθώς πρόκειται για νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων έρχεται φόρος 1 ως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, αλλά και 6% φόρος σε επιχειρήσεις ένδυσης, υπόδησης, έργων τέχνης και κοσμηματοπωλεία, αλλά και φόρος 3% σε μπαρ εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα από 1η Απριλίου ως 31 Οκτωβρίου.

Και δεν είναι κοσμικότητα μερικές κάπως οργανωμένες παραλίες. Άσε που για να φτάσεις και σε μερικές από αυτές, όπως πχ στον Ζόργκο, θες χιλιόμετρα χωματόδρομου...

Εντύπωση και σκέψεις προκαλεί το γεγονός ότι ομοειδή και ανταγωνιστικά νησιά, όπως η Τζιά και η Κύθνος, βρίσκονται εκτός καταλόγου, κάτι που θα τα ωφελήσει αναμφισβήτητα εις βάρος της Άνδρου.

Από την στιγμή που διέρρευσε η λίστα, άρχισαν και οι αντιδράσεις. Κοινωνίες άλλων νησιών, που αδικούνται, ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και διαμαρτυρίες στους αρμόδιους υπουργούς πριν ψηφιστεί το νομοσχέδιο.

Η Άνδρος είναι παραθεριστικό νησί με μικρή θερινή περίοδο που ουσιαστικά τελειώνει στο τέλος Αυγούστου. Αν φορτωθεί με πρόσθετη φορολογία, ουσιαστικά θα «πεθάνει» τουριστικά.

Επιβάλλεται η άμεση και δυναμική αντίδραση από τον Δήμο, τους φορείς και τους ισχυρούς του τόπου. Τώρα πριν είναι αργά…

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

Οι διαρροές συνήθως δοκιμάζουν αντοχές. Αυτό ο δημοσιογράφος δεν το ξέρει. Κρίνει και προχωρά. Από αυτή την άποψη το άρθρο εδώ είναι σωστό μιας και ότι διαρρεει εμπεριέχει αλήθειες.

This comment was minimized by the moderator on the site

Επαν έρχομαι επί του δημοσιευματος καί της απάντησης του κ. Σταυρόπουλου. Έχει επιβληθεί αναθεωρημένο ΦΠΑ για την Άνδρο; ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Αν ΝΑΙ που αναφέρεται, αν ΟΧΙ εκτιμώ ότι απαιτείται ανάκληση όλων των αναγραφεντων. Το ότι κάποια ΜΜΕ ανεφεραν κατι παρόμοιο δεν δημιουργεί αξιοπιστία,

This comment was minimized by the moderator on the site

Η είδηση πρωτοδημοσιευτηκε πρωτοσέλιδη σήμερα στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ και δεν την διέψευσε κάνεις. Ακόμα δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση κάτι που θα γίνει στο υπουργικό συμβούλιο που ξεκινάει στις 6 το απόγευμα.
Καλά κάνετε και μας ενημερώνετε έστω και σαν πληροφορία ,για να προετοιμαζονται οι αρμόδιοι του νησιού για αντιδράσεις και διαμαρτυρία. Έτσι θα μπορούσε η Ανδρος να εξαιρεθεί. Τι να το κάναμε κατόπιν εορτής.

This comment was minimized by the moderator on the site

Αγαπητέ κ. Σωτηροπουλε, αν σήμερα νωρίς το πρωί ,κάνατε μια σύντομη περιήγηση σε όλα τα μεγάλα αθηναϊκά site, θα διαβάζατε την ίδια είδηση με τις υπογραφές έγκριτων οικονομικών συντακτών. Το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών έκανε δηλώσεις γύρω από το θέμα. Ο κατάλογος με τα 23 νησιά ανάμεσα στα οποία είναι και η Ανδρος ,έχει αναρτηθεί από τα ξημερώματα στο πιο δημοφιλές σε επισκεψιμοτητα site, το newsit.
Μετά από 40 χρόνια ενεργούς δημοσιογραφιας είμαι ιδιαίτερα προσεκτικός στην εγκυρότητα των πηγών, την διαρροή των πληροφοριών και θα ήταν τουλάχιστον γραφικό ,να επιδιώξω άσκοπο εντυπωσιασμό σ ένα θέμα που αφορά το νησί μου...

This comment was minimized by the moderator on the site

Το σύνολο του δημοσιεύματος, δεδομένου ότι θεμελιώνεται σε σκέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και όχι σε αποφάσεις της κυβέρνησης, μου δημιουργεί την εντύπωση ότι εξυπηρετεί άλλους σκοπούς και όχι της αντικειμενικής ενημέρωση.
Δεν ευσταθεί το ότι η κυβέρνηση ενέταξε την Άνδρο στα «σούπερ ελληνικά νησιά». Το ότι η «Καθημερινή» στις 28 Απρ. 2015 έγραψε : «Σενάρια για την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ επεξεργάζεται η κυβέρνηση σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών, με παράλληλη κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που ισχύουν σήμερα.», δλδ πηγή είναι ο ανώνυμος αξιωματούχος των Βρυξελλών, όταν γνωρίζουμε την ακραιφνή πολεμική τους.
Αντιθέτως, ο υπεύθυνος Έλληνας ΥΠΟΙΚ μας δηλώνει, 30 Απρ. 2015: «Οι κόκκινες γραμμές παραμένουν, π.χ. ο ΦΠΑ στα νησιά κατά τη διάρκεια της φετινής περιόδου (όπως επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ο Υπουργός Οικονομικών και από το βήμα της Βουλής), οι επικουρικές συντάξεις, η απόρριψη από την κυβέρνηση του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας και, βεβαίως, τα εργασιακά.» Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΤΗΡΙΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ; ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ;; ΠΡΟΣΟΧΗ! ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ.

This comment was minimized by the moderator on the site

Η Τζιά και η Κύθνος είναι διαφορετικές; Γιατί κατάφεραν να εξαιρεθούν; Όλοι πια αντί να πηγαίνουν Ραφήνα θα κατευθυνονται στο Λαύριο. Χάσαμε...

This comment was minimized by the moderator on the site

Τι σχέση έχει η Ανδρος με τη Μύκονο και τη Σαντορινη. Μεγάλη αδικία. Το νησί είναι ήδη ακριβό. Αν γίνει αυτό ο κόσμος δεν θα έρχεται.

This comment was minimized by the moderator on the site

Ξυπνήστε, αντιδράστε μας βάζουν ταφόπλακα.

This comment was minimized by the moderator on the site

Έχω κατάστημα με τουριστικά είδη. Περιμένω ένα μηνα το χρόνο να ζήσω. Καταστράφηκα. Θα αναγκαστώ να το κλείσω και να φύγω.