O κ. Νόκας παρεμβαίνει για την Πλούσκα στο "εν Άνδρω"


Ο χώρος που μελετήθηκε για ΧΥΤΥ στην Πλούσκα (Φωτο: από την μελέτη χωροθέτησης)

Ο διάλογος ήταν μακρύς και ενδιαφέρον κάτω από την ανάρτηση «Η Πλούσκα δεν είναι ρέμα» και αφορούσε το έγγραφο του υπεύθυνου μηχανικού κ. Η. Νόκα-Ζωγράφου για το αν η Πλούσκα είναι σύμφωνα με το νέο νόμο του 2014 ρέμα ή όχι. Ο κ. Νόκας σε αρκετά σημεία του διαλόγου παρενέβη ο ίδιος και έδωσε μια σειρά απαντήσεις. Επειδή η παρέμβαση του κ. Νόκα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον κρίνουμε σκόπιμο να την παρουσιάσουμε ξεχωριστά για να μπορεί κανείς που δεν παρακολούθησε το δεκάδες σχόλια (58!!!)να έχει μια γνώμη. Για τον ίδιο λόγο ζητήσαμε και τις απόψεις των πολιτικά υπευθύνων του Δήμου Άνδρου. Και στείλαμε σε δύο από αυτούς και μια σειρά ερωτήματα που προέκυψαν από τις δικές σας ερωτήσεις. Περιμένοντας τις απαντήσεις δημοσιεύουμε εδώ ξεχωριστά τις απαντήσεις του κ. Νόκα στον μέχρι τώρα διάλογο.

«εν Άνδρω»

Ο κ. Ηλίας Νόκας – Ζωγράφος απαντά και σχολιάζει

Απάντηση πρώτη

  1. Όταν η λεκάνη απορροής που διασχίζει την ''περιουσία'' σας έχει έκταση μικρότερη από 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο, δεν απαιτείται η οριοθέτηση του ρέματος που τυχόν υπάρχει (εκτός και αν υπάρχουν πολύ ειδικοί λόγοι), σύμφωνα με το Ν.4258/2014 (ΦΕΚ 94Α). Συνεπώς, αν κάποιος σας ζητήσει να κάνετε οριοθέτηση για μια περίπτωση σαν αυτήν που αναφέρετε, κακώς θα σας τη ζητήσει.
  2.  Οι δημόσιες υπηρεσίες απαντούν -με βάση τη διαδικασία που ο νόμος ορίζει- στα ερωτήματα που τίθενται, τίποτα παραπάνω.
    Δικαίωμά σας να διαφωνείτε με τη γνωμοδότησή μας , αλλά οι υπηρεσίες δεν προτείνουν ''μπαζώστε (τα ρέματα), μετατρέψτε τα σε δρόμους, ρίξτε βόθρους ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΑ'' όπως ισχυρίζεστε. Κάνετε λάθος.

Απάντηση δεύτερη

Δυστυχώς, (όχι μόνο εδώ, παντού , όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλον τον πλανήτη) είναι δύσκολο να γίνει διάλογος στο διαδίκτυο, αν όχι ακατόρθωτο. Σχόλια γίνονται, όχι όμως διάλογος. Δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ύβρεις , απειλές ( πχ 1. Ανδρος Πιο Νέα από τη Νεα Εποχή: ''Πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους και τη δουλειά τους ανεξαρτήτως με το μορφή του οράματος''. 2. ΦΙΝΟΣ ΦΙΛΜ : ''Η λύση όμως του προβλήματος βρίσκεται στα χέρια μας, ας τους ¨ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΜΕΝ...'' κλπ κλπ), ή ειρωνίες (πχ. ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΙ : ''θα μπορούσατε να μας πείτε σε ποια διεύθυνση θα θέλατε να σας στέλνουμε ΔΩΡΕΑΝ ΓΑΡΓΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ'').

Κύριε Γιάννη (''Δαμασκηνέ''), αποδέχομαι τη ''συγνώμη'' σας. Κύριε (ή Κυρία) ΥΔΡΟΥΣΑΙΟΙ :

Προσπερνώ τις ειρωνίες και τους εξυπνακισμούς σας και σας ενημερώνω ότι αυτές τις γεωτρήσεις του Μπατσίου στις οποίες αναφέρεστε, τις έχω υποδείξει και επιβλέψει προσωπικά ο ίδιος, το μακρινό 1987, όταν εσείς (μάλλον) δεν ξέρατε κατά που πέφτει το ρέμα Πλούσκα. Και για την ιστορία (και παρότι απεχθάνομαι τις αναφορές στον εαυτό μου για επαγγελματικά θέματα), σας λέω επιπλέον τα εξής : Όταν ο τότε (συγχωρεμένος πια) Πρόεδρος του Μπατσίου Πισκοπάνης έψαχνε αγωνιωδώς να βρει λύσει στο πρόβλημα του νερού που είχε το Μπατσί (που χρειαζόταν πάνω από 500 κμ/ημέρα το καλοκαίρι) και έφτασε να διεκδικήσει μέρος του νερού της πηγής Φλέας πάνω από τη Μελίδα ή έφευγε κυνηγημένος από το Ατένι όπου προσπαθούσε να διανοίξει μία γεώτρηση, εγώ ήμουν αυτός που υπέδειξε τις θέσεις των γεωτρήσων και τις επέβλεψε, κρυμμένος (όπως άλλωστε και ο Πρόεδρος) από την Αστυνομία (γιατί το έργο γινόταν σε Μοναστηριακό χώρο χωρίς την συμφωνία της Μονής). Και μετά, ακροβατώντας στα όρια της νομιμότητας (και με προσωπικό αγώνα) έγινε κατορθωτή η ένταξη όλου του έργου στα Μ.Ο.Π. (με 10 υποέργα παρακαλώ !), για να μην πληρώσει ούτε δραχμή η Κοινότητα. Αυτή είναι η προσωπική μου σχέση με τις γεωτρήσεις της περιοχής.
Αλλά και η σχέση μου με τους ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ της Ανδρου (ως απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι ''εκτελώ εντολές'' ) είναι η εξής : Ήδη από το μακρινό 2001 ως υπηρεσία (της τότε κρατικής Περιφέρειας) πρώτοι σε όλη την Ελλάδα, ξεκινήσαμε μια σειρά μελετών για την εξεύρεση χώρων για ΧΥΤΑ, σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων(ήμουν ο επιβλέπων της μελέτης). Θυμίζω ότι τότε σχεδόν όλες οι τοπικές κοινωνίες των Κυκλάδων είχαν βολευτεί με την καύση των σκουπιδιών και δεν τους απασχολούσε ιδιαίτερα η κατασκευή ΧΥΤΑ, που ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα, το μετέθεταν για το απώτερο μέλλον. Θυμίζω ότι ήδη από το 2003 καταλήξαμε σε μία θέση (Βουρκωτή) που ομόφωνα αποδέχτηκαν οι 3 Δήμοι, θέση που όλοι υποθέτω ότι ξέρετε γιατί την ακύρωσε το 2004 το ΥΠΕΚΑ. Αλλά και η 2η θέση που εμείς οι ίδιοι είχαμε επιλέξει (ανάμεσα Μελίδα και Παλαιόπολη, υπό τις έντονες διαμαρτυρίες της Παλαιόπολης και του Πιτροφού) χάθηκε στη συνέχεια . Ποιες ‘’εντολές’’ εκτελούσα (-αμε ) λοιπόν τότε;
Κλείνοντας την παρέμβασή μου, παρακαλώ όσους καλοπροαίρετους ενδιαφέρονται να κάνουν μία εικονική περιήγηση στον ΧΥΤΑ του Γραμματικού στην Αττική σε έκταση 580 στρεμμάτων, ,για να δουν αν εκεί υφίσταται ρέμα ή όχι (μέσα από τις ιστορικές φωτογραφίες που έχει η Google μπορεί να δει κανείς την κατάσταση της περιοχής πριν εκτελεσθεί το έργο). Σημειώνω λοιπόν, ότι γι’αυτήν ειδικά την περιοχή έχει αποφανθεί το ΣτΕ ότι ‘’δεν υπάρχει ρέμα’’.
Μπορεί κάποιος να επικαλεστεί πλήθος από επιχειρήματα για να μην κατασκευαστεί ο ΧΥΤΥ στη θέση η οποία μελετάται σήμερα. Δεν έχει όμως βαρύτητα η επίκληση του επιχειρήματος ότι : α. Υπάρχει ρέμα (για τους λόγους που αναφέρονται στην γνωστή – πλέον- γνωμάτευσή μας ) και β. ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτη ζημιά οι γεωτρήσεις από τις οποίες υδρεύεται το Μπατσί (και μελλοντικά και όλη η παραλιακή περιοχή μέχρι το Γαύριο). Όχι, δεν θα υποστούν καμία δυσμενή επίπτωση. Ευτυχώς. Διαφορετικά, η προσωπική (δηλαδή η υπηρεσιακή) μου θέση θα ήταν αρνητική, αυτό είναι ξεκάθαρο.

ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣ κ. Νόκα

Κάτοικος Γιδών

Κύριε Νόκα χαίρομαι που συμμετέχετε σε αυτήν τη συζήτηση διότι μου δίνετε και εμένα την ευκαιρία να θέσω κάποια ερωτήματα που με απασχολούν:
1. Τι πιθανότητα δίνετε να μην επηρεαστούν καθόλου οι γεωτρήσεις του Μπατσιού; (Σας θερμοπαρακαλώ να μου δώσετε έναν αριθμό, μια εκτίμηση απαραίτητα)
2. Τι πιθανότητα δίνετε να μην επηρεαστεί ο Υδροφόρος Ορίζοντας;
3. Τι πιθανότητα δίνεται να μην επηρεαστεί η ατμόσφαιρα- δηλαδή ο αέρας που αναπνέουμε;
4. Εφόσον έχετε γυρίσει όλα τα Κυκλαδονήσια καθώς και την Άνδρο: Θεωρείτε από ολόκληρο το νησί αυτή η θέση είναι η καταλληλότερη;
5. Έχετε άποψη για το Στενό για παράδειγμα;
6. Έχετε δει κάποια βίντεο που κυκλοφορεί κάποιος Μανούσος με την Πλούσκα και μάλιστα στην κοίτη του υδατορέματος; Έχετε κάποιο σχόλιο για αυτά;
Σας ευχαριστώ πολύ!

Τρίτη απάντηση

Aγαπητέ καλοπροαίρετε ''Κάτοικε Γιδών'',
όπως έγραψα και πιο πριν, δυστυχώς , δεν μπορεί να γίνει διάλογος με ανώνυμους υβριστές, που κάθονται στον καναπέ και αραδιάζουν όσα συμπλέγματα κρύβουν μέσα τους (έτσι δεν είναι κύριε ανώνυμε ''ΓΑΥΡΙΟ ΑΝΔΡΟΣ'' που χρησιμοποιείτε υποτιμητικά τον ενικό, λες και με ξέρατε και από παλιά; Με την ευκαιρία : Ναι, σερφάρω. Για να μαθαίνω. Και για να βλέπω τι έγινε στο Γραμματικό, ή όπου αλλού.Έχετε πρόβλημα ; Και ναι, περπάτησα όλη την Ανδρο από πάνω ως κάτω, όταν χρειάστηκε, το 2001-2003 για να βρούμε λύση χωροθέτησης του ΧΥΤΑ, εντός και εκτός ωραρίου. Εσείς καθίστε στον καναπέ σας να χύνετε ανώνυμα δηλητήριο σε όποιους δεν είναι σύμφωνοι με τις αντιλήψεις σας)
Επανέρχομαι -και τελειώνω - κύριε ή κυρία ''Κάτοικε Γιδών'' για να σας πω ότι ο ρόλος μου δεν είναι να υπερασπιστώ γενικά και αόριστα τη συγκεκριμένη θέση για την κατασκευή ΧΥΤΥ, να προτείνω εναλλακτικές θέσεις, να σχολιάσω τα βίντεο του κ. Μανούσου, να εξηγήσω γιατί ο Μαυροπετρίτης θα ενοχληθεί αν κατασκευαστεί εκεί ΧΥΤΥ και δεν θα ενοχληθεί αν ο ΧΥΤΥ κατασκευαστεί οπουδήποτε αλλού (όπως ισχυρίζεται ο κύριος ή η κυρία ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ )κλπ κλπ, αλλά να τοποθετηθώ σε θέματα για τα οποία η υπηρεσία μου έχει άμεση αρμοδιότητα. Δηλαδή, αν το γήπεδο είναι ρέμα ή όχι και αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στα νερά που τροφοδοτούν το δίκτυο του Μπατσίου. Αυτό προσπάθησα να κάνω, αν και δεν όφειλα. Μάταια όμως. Πάντως όποτε θελήσετε, τηλεφωνήστε μου στο 2281360284 για οποιαδήποτε καλοπροαίρετη συζήτηση.

Προς τον κύριο ή κυρία ‘’ΠΟΛΙΤΗ ΑΝΔΡΟΥ’’ : Οποιοδήποτε γήπεδο μπορεί να έχει εκφόρτιση νερού, περιοδικά ή καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το γεγονός αυτό δεν χαρακτηρίζει από μόνο του ένα γήπεδο ως ρέμα ή όχι. Μπορεί ένα γήπεδο, μια περιοχή να μην έχει καμία απολύτως πηγή και να είναι ρέμα. Πχ, σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, φυσικά και υπάρχουν ρέματα χωρίς να υπάρχουν περιοδικές ή μόνιμες πηγές ! Συνεπώς, η εκφόρτιση νερού την ανοιξιάτικη περίοδο δεν είναι τεκμήριο ύπαρξης ρέματος ή μη. Ασφαλώς και είναι ενισχυτικό μια επιχειρηματολογίας προς την κατεύθυνση της τεκμηρίωσης της ύπαρξης ρέματος , αλλά δεν είναι το κύριο τεκμήριο. Υπάρχει νομολογία, υπάρχουν επιστημονικοί κανόνες που βοηθούν στον χαρακτηρισμό αυτό, δείτε καλύτερα τα επιχειρήματα που υπάρχουν στη δημοσιευμένη απόφαση της υπηρεσίας μας.

Προς τον κύριο ή κυρία ‘’Ανδριώτη’’ : Έγραψα και πριν για τη Βουρκωτή . Το 2004 (παραμονές εκλογών) το ΥΠΕΚΑ απέρριψε την προαναφερόμενη θέση γιατί ήταν εντός περιοχής ΝΑTURA και αποφάσισε ότι πρέπει πρώτα να εξετασθούν οι υπόλοιπες θέσεις, εκτός NATURA. Δεν έχω αρμοδιότητα να απαντήσω σήμερα στο ερώτημά σας ‘’γιατί δεν επανήλθε ο μελετητής στη θέση Βουρκωτή’’, αλλά αναρωτηθείτε : Υπάρχει περίπτωση ένας φορέας που αδειοδοτεί ΧΥΤΥ να δώσει σήμερα άδεια για θέση που έχει επισήμως απορριφθεί πριν λίγα χρόνια; Με απλά, λαϊκά λόγια : Μια θέση που ‘’κάηκε’’ στο παρελθόν, δεν νομίζω πως έχει πιθανότητες να εγκριθεί σήμερα. Αυτή είναι η προσωπική μου εκτίμηση.

Νέα ερωτήματα προς κ. Νόκα

1. ΜΠΑΤΣΙΩΤΙΣΑ

Κύριε Νόκα, έχω μείνει ειλικρινά άναυδη...Είναι δυνατόν να μην γνωρίζετε πως σε ερώτημα που έθεσε η υπηρεσία σας (ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ) το 2013 στο Δήμο Άνδρου σχετικά με τις γεωτρήσεις του Μπατσίου, οι οποίες απέχουν μόλις 1000 μέτρα από το προτεινόμενο γήπεδο για χωροθέτηση ΧΥΤΥ, ο τότε Δήμαρχος, αποδεχόμενος σιωπηρά πως αυτές θα επηρεαστούν και προκειμένου διευκολύνει την διαδικασία, απαντά στο με Α.Π.: 4930/2-5-13 έγγραφο του Δήμου Άνδρου πως " θα καταργήσει τις γεωτρήσεις του Μπατσίου και θα υδροδοτεί τον οικισμό με άλλα μέσα" ;;; Μπορείτε να αναζητήσετε τα σχετικά έγγραφα στην υπηρεσία σας κύριε Νόκα... Κρίμα η κούραση που περάσατε τότε καθώς και το κρυφτό που παίξατε με τις Αρχές του τόπου για να μπορούμε να πιούμε εμείς οι Μπατσιώτες νερό... Αντί να τραβήξετε το αυτί στους σε αυτούς τους κυρίους που επιδιώκουν να καταστρέψουν τα νερά και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας, επαναφέρετε στην τάξη εμάς, τους απλούς κατοίκους που αγωνιζόμαστε να τα σώσουμε;;; Απίστευτο κι όμως αληθινό...Άξιος ο μισθός σας κύριε Νόκα...

2. Κάτοικος Γιδών

Αγαπητέ κύριε Νόκα,
Έχω θέσει κάποια ερωτήματα σχετικά με τις πιθανότητες ρύπανσης του υδροφόρου ορίζοντα.
Δεν έχω κανένα πρόβλημα να σας τηλεφωνήσω και να τα κουβεντιάσουμε μεταξύ μας.
Λόγω της μεγάλης σπουδαιότητας όμως που έχει μια χωροθέτηση ΧΥΤΥ, θα σας θερμοπαρακλούσα να
απαντήσετε δημόσια έτσι ώστε να τα διαβάσουν και οι συχωριανοί μου επειδή φοβάμαι ότι
δεν θα μπορέσω να τους τα μεταφέρω σωστά λόγω του ότι δεν είμαι ειδικός.
Είμαι βέβαιος ότι πολλοί Ανδριώτες επίσης θα τους ενδιέφεραν τέτοιου είδους πληροφορίες.
Μια σωστή ενημέρωση με ενημερωμένους πολίτες τους κάνει πιο σοφούς και με λιγότερη φαντασία για άλλα σενάρια.
Περιμένω με ανυπομονησία τις απαντήσεις σας.
Σας χαιρετώ,
Κάτοικος Γιδών (Κυρία)

 

Τέταρτη απάντηση

Προς την κυρία ΜΠΑΤΣΙΩΤΙΣΑ :
Το έγγραφο του Δήμου Άνδρου με ΑΠ 4930/2-5-2013 το οποίο αναφέρετε δεν εστάλη ποτέ στην υπηρεσία μου, δηλαδή στη Διεύθυνση Υδάτων Νοτίου Αιγαίου. Στάλθηκε στη Διεύθυνση ΠΕΧΩΣ , υπηρεσία που είναι διαφορετική από τη δική μας. Συνεπώς, δεν όφειλα να είμαι ενημερωμένος για το έγγραφο στο οποίο αναφέρεσθε. Παρόλα αυτά, το αναζήτησα και το βρήκα.
Το έγγραφο λοιπόν αυτό το οποίο υπογράφει ο τότε Δήμαρχος αναφέρει επί λέξει ότι : ‘’δεν υφίσταται σχέδιο ή μελέτη του Δήμου που να προβλέπει νέες γεωτρήσεις στην περιοχή ή άλλα έργα υδροληψίας με σκοπό την υδροδότηση οικισμών στην ευρύτερη περιοχή της προτεινόμενης θέσης χωροθέτησης του έργου στην περιοχή Πλούσκα (προφανώς εννοεί τον ΧΥΤΥ, η σημείωση δική μου) . Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι καθώς οι υφιστάμενες γεωτρήσεις ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή του έργου παρέχουν πλέον κακή ποιότητα νερού, είναι στις άμεσες σκέψεις του Δήμου η κατάργησή τους και η εναλλακτική υδροδότηση της περιοχής με άλλα μέσα’’.
Από πού λοιπόν προκύπτει ότι ο Δήμος αποδέχτηκε πως ‘’θα καταστραφούν τα νερά και ο υδροφόρος ορίζοντας εξ αιτίας της λειτουργίας του ΧΥΤΥ’’ , όπως αναφέρετε; Αν εσείς αντιλαμβάνεστε κάτι τέτοιο, παρακαλώ να μας το εξηγήσετε.
Επί της ουσίας του θέματος : Αν είχαμε ερωτηθεί (για το ενδεχόμενο ‘’κατάργησης των γεωτρήσεων και της υδροδότησης της περιοχής με άλλα μέσα’’ όπως έγραψε ο Δήμος, η απάντησή μας θα ήταν ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν ήταν πιθανό. Όχι μόνο γιατί οι ποσότητες που αντλούνται από την περιοχή είναι πολύ σημαντικές και δεν υπάρχει σοβαρή ‘’εναλλακτική ‘’ λύση αντικατάστασής τους με νερό από άλλη περιοχή, , αλλά και γιατί στην περιοχή έχουν κατασκευαστεί σοβαρά έργα υποδομής με μεγάλο κόστος που δεν είναι δυνατόν να εγκαταλειφθούν. Επίσης, το πρόβλημα της ελαφρά αυξημένης αλατότητας που έχει το νερό των γεωτρήσεων μπορεί να αντιμετωπισθεί με επεξεργασία του νερού και σχετικά πολύ μικρό κόστος, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει κανείς σε άλλες πανάκριβες λύσεις .
Αυτά θα λέγαμε τότε (αν είχαμε ερωτηθεί), αυτή είναι και η σημερινή θέση μας, αν βεβαίως θεωρήσουμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει τέτοιο ερώτημα εκ μέρους του Δήμου.
Μετά από αυτά, ελπίζω να έχετε τη γενναιότητα να αποσύρετε τους χαρακτηρισμούς που διατυπώσατε σε βάρος μου.
Ελπίζω τέλος να αντιληφθείτε ότι δεν προσπαθώ να ‘’επαναφέρω στην τάξη τους απλούς κατοίκους ‘’ , όπως ισχυρίζεστε. Την τεχνική μου άποψή διατυπώνω και μάλιστα με πολύ σαφή τρόπο, χωρίς υπεκφυγές , πιστεύοντας στην αναγκαιότητα της ενημέρωσης και του διαλόγου. Έτσι ώστε και ‘’οι απλοί πολίτες’’ να σχηματίσουν καλύτερη άποψη για τα πράγματα . Έκανα δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από αυτό το οποίο ισχυρίζεστε.
Όσο για το κύριο ‘’ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ’’, δεν αντιλαμβάνομαι την ‘’σπέκουλα’’ για την οποία γράφετε. Για την σχέση μου με τις υπό συζήτηση γεωτρήσεις του Μπατσίου μίλησα επειδή κάποιος σχολιαστής με ειρωνεύτηκε και έγραψε ότι θα ‘’στέλνει νερό από αυτές τις γεωτρήσεις στη Σύρο’’, δεν είναι σωστά τα Ελληνικά μου ; Αντίθετα από ότι νομίζετε , η αναφορά μου στον τότε Πρόεδρο της Κοινότητας ήταν επαινετική. Άλλωστε ποιος λογικός άνθρωπος δεν θα επαινούσε ένα Πρόεδρο που έψαχνε αγωνιωδώς για να λύσει ένα πρόβλημα κάνοντας ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν; Μαζί και για χρόνια μοιραστήκαμε αυτές τις αγωνίες, μέχρι να φτάσει το νερό στις βρύσες. Μαζί και με άλλα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου. Υπάρχουν μαρτυρίες γι’αυτά τα γεγονότα, γεγονότα τα οποία στο κάτω-κάτω δεν έγιναν πριν από 100 χρόνια , για το 1987 πρόκειται. Αν δεν το καταλαβαίνετε , λυπάμαι, μιλάμε διαφορετική γλώσσα.
Για την κυρία από τις Γίδες : Λυπάμαι, αλλά νομίζω πως δεν έχει πλέον αξία η περαιτέρω δημόσια τοποθέτησή μου. Όλα είναι παρεξηγήσιμα. Εδώ παρεξηγήθηκε η αναφορά μου στον πρώην Πρόεδρο του Μπατσίου με τον οποίο συνδεόμουν για πολλά χρόνια με πολύ φιλική σχέση και τον εκτιμούσα βαθύτατα για τον αγώνα που έδωσε , για να έχει δηλαδή το Μπατσί νερό. Αν και όταν λοιπόν έρθει η ώρα, η υπηρεσία μου θα γνωμοδοτήσει για όσα θέματα την αφορούν, συνεπώς και για τις τυχόν συνέπειες που θα έχει το έργο που σχεδιάζεται στα νερά της περιοχής.

 

ΜΠΑΤΣΙΩΤΙΣΑ

Προς Ηλία Νόκα – Ζωγράφο
Αγαπητέ Κύριε Νόκα,
Αφού πρώτα σας ευχαριστήσω για την απάντηση στο ερώτημά μου, θα ήθελα να τονίσω πως το έγγραφο του Δήμου Άνδρου για διακοπή της υδροδότησης είναι σε απάντηση/παρατήρηση της ΠΕΧΩΣ που αναφέρεται στο σχετικό του εγγράφου και αφορά στον προτεινόμενο ΧΥΤΥ Άνδρου στη θέση Πλούσκα. Συνεπώς, δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος για την κατάργηση των γεωτρήσεων του Μπατσίου, παρά μόνο το ενδεχόμενο ρύπανσης, όπως άλλωστε αναφέρεται σε πολλά σημεία της μελέτης. Εάν ο ΧΥΤΥ δεν δημιουργούσε πρόβλημα στα νερά των γεωτρήσεων, τότε ο τέως δήμαρχος δεν είχε κανένα λόγο να δηλώσει επίσημα, κατόπιν του σχετικού ερωτήματος της ΠΕΧΩΣ πως θα τις καταργήσει. Βέβαια, εάν ο τέως δήμαρχος δεν γνωρίζει και δεν ρωτάει τον αρμόδιο για ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν ευθυνόμαστε εμείς οι απλοί πολίτες. 
Θεωρώ ανεπίτρεπτο να υπογράφονται από τον τέως δήμαρχο Άνδρου (εν αγνοία των δημοτικών συμβούλων της περιοχής, σύμφωνα με πρόσφατη δημόσια δήλωσή τους στις 29/4/15 στο Μπατσί) τέτοιου είδους ανακρίβειες, περί κακής ποιότητας του νερού μας, από τη στιγμή που μας διαβεβαιώνετε εσείς, ως ειδικός, ότι το νερό είναι καλής ποιότητας με ελαφρά αυξημένη αλατότητα. Επίσης, είναι απαράδεκτο να μην έχει ήδη γίνει το έργο βελτίωσης της ποιότητας που αναφέρετε εσείς ο ίδιος, το οποίο μάλιστα έχει και πολύ μικρό κόστος. Παρακαλούμε λοιπόν τον νυν δήμαρχο, ο οποίος δεσμεύθηκε δημόσια πως θα ανακαλέσει το συγκεκριμένο έγγραφο (στον Πολυχώρο του Μπατσίου στις 29/4/15) να το κάνει άμεσα και να εντάξει στο πρόγραμμα του Δήμου το έργο βελτίωσης της ποιότητας του νερού ύδρευσης του Μπατσίου.
Τέλος, εάν εκλάβατε τα αναφερόμενά μου ως χαρακτηρισμούς εις βάρος σας, σας βεβαιώνω πως δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου. Αντίθετα, σας ευχαριστώ δημόσια για την υπηρεσιακή σας άποψη που αναφέρεται στην αναγκαιότητα συνέχισης της υδροδότησης του Μπατσίου από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις, και σας παρακαλώ θερμά να ενημερώσετε σχετικά τον νυν δήμαρχο, ώστε να μη γίνει αυτό το ολέθριο λάθος.
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία.
ΥΓ: Με τη λέξη Υπηρεσία αναφερόμουν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, στην οποία ανήκει η υπηρεσία σας και η ΠΕΧΩΣ.

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

ΑΦΗΣΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

  1. Σχολιάζετε ως επισκέπτης.
Attachments (0 / 3)
Share Your Location
There are no comments posted here yet
This comment was minimized by the moderator on the site

ΠΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ:
«Είπατε τω βασιλήι χαμαί πέσε δαίδαλος αυλά
ουκέτι Φοίβος έχει καλύβαν, ου μάντιδα δάφνην
ου παγάν λαλέουσαν; Απέσβετο και λάλον ύδωρ».

ΠΡΟΣ κο ΝΟΚΑ-ΖΩΓΡΑΦΟ:
Ανέγνως, αλλ' ουκ έγνως. Εί γαρ έγνως, ούκ αν ανέγνως. (Μ.Βασίλειος)